La wikipedia com a recurs educatiu (I)

4,688 views

Published on

Us de la wikipedia com a recurs a l'aula (1a part)

Published in: Technology, Education
0 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,688
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,016
Actions
Shares
0
Downloads
33
Comments
0
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La wikipedia com a recurs educatiu (I)

 1. 1. La Wikipèdia com a recurs Educatiu Ús de la wikipèdia com a recurs a l'aula 1a Part Francesc Balagué Presentació sota llicència Creative Commons
 2. 2. La Wikipèdia com a recurs Educatiu 1. INTRODUCCIÓ (I) La Wikipèdia , l'enciclopèdia lliure basada en un wiki, és una enciclopèdia que pot ser editada per qualsevol persona. Actualment té més d'un milió de redactors ( wikipedians ), que molts d'ells són estudiants, i voluntaris que creuen que editar aquest lloc és una experiència agradable i fins i tot un hobby. Per tant es tracta d'un projecte de construcció col·laboratiu de coneixement Va ser fundada l'any 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger i la versió catalana, va ser la segona en aparèixer, després de l'anglesa. Actualment hi ha versions de la Wiquipèdia en més de 195 llengües, i el conjunt de Wiquipèdies tenen més de 3.210.000 articles (febrer 2006) i reben més de 50 milions de visites per dia (2005).
 3. 3. La Wikipèdia com a recurs Educatiu
 4. 4. La Wikipèdia com a recurs Educatiu
 5. 5. La Wikipèdia com a recurs Educatiu 1. INTRODUCCIÓ (II) Si voleu trobar idees per a contribuir al projecte, visiteu el Portal del Viquipedista , on podreu coordinar-vos amb la resta dels usuaris. Així mateix, disposeu també de la taverna , per plantejar-hi els vostres dubtes, suggeriments o comentaris. Podeu visitar el Viquiprojecte Babel per a classificar-vos segons els idiomes que conegueu o a la pàgina d' Etiquetes d'usuari per a descriure-us. També podeu afegir-vos a la llista de wikipedistes.
 6. 6. La Wikipèdia com a recurs Educatiu Primer de tot caldrà registrar-se i crear un compte d'usuari. Es recomana llegir el manual del lector i la introducció i podrem començar a fer proves. La pàgina d'ajuda és un bon punt de partida, que podem llegir conjuntament amb els alumnes i anar provant les diferents possibilitats que s'hi van comentant. 2. EXERCICI (I)
 7. 7. La Wikipèdia com a recurs Educatiu Buscar articles existents sobre una temàtica coneguda o que ens agradi i intentar millorar-los o afegir-hi alguna informació més. Pàgines curtes: http://ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Shortpages Articles a millorar: http://ca.wikipedia.org/wiki/Categoria:Viquip%C3%A8dia:Articles_a_millorar Manteniment: http://ca.wikipedia.org/wiki/Categoria:Viquip%C3%A8dia:Manteniment Com buscar pàgines? http://ca.wikipedia.org/wiki/Ajuda:Com_buscar_p%C3%A0gines A la pàgina Viquipèdia Portal , apartat de coordinació, es demanen voluntaris per a traduccions, imatges per a articles, contribucions, avaluacions, etc. que també poden ser un bon punt d'inici. 2. EXERCICI (II)
 8. 8. La Wikipèdia com a recurs Educatiu 2. EXERCICI (III) Una vegada ja s'ha practicat amb l'ús i format de l'enciclopèdia, és hora de crear un contingut nou. Primer de tot caldrà fer un cop d'ull al manual de l'editor i després, un bon punt de partida és mirar les pàgines demanades i què encara no existeixen o a partir de les pàgines especials , on trobarem categories demanades. Llegint el manual de l'editor sabrem què cal tenir en compte abans de començar. Recordem la importància de no deixar orfe cap article i enllaçar-lo amb d'altres de relacionats. Alhora, cal procurar incloure el nostre article en una categoria.
 9. 9. La Wikipèdia com a recurs Educatiu 2. EXERCICIS (III cont.) Sempre que utilitzem fonts bibliogràfiques cal fer un apartat de referències al nostre article, ja que donaran veracitat i rigor a la informació aportada. Si no acabem el nostre article o es tracta d'una informació parcial, cal categoritzar-lo com a esborrany . Novament, es pot seguir practicant amb apartats que requereixin la participació dels usuaris: Articles per fusionar: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Articles_per_fusionar Crear categories: http://ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Uncategorizedpages Completar esborranys: http://ca.wikipedia.org/wiki/Categoria:Esborranys Contribució de la quinzena: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Contribuci%C3%B3_de_la_quinzena
 10. 10. La Wikipèdia com a recurs Educatiu 3. ALTRES ACTIVITATS (I) - Efemèrides: a la portada de la Viquipèdia, es destaquen efemèrides que van ocórrer un dia com el d'avui fa X anys. I es pot complementar amb el calendari d' esdeveniments . Inclús hi ha una pàgina per cada dia de l'any que recull què va passar. - Curiositats: http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada/Curiositats/Ajuda/Categories - Buscar una pàgina aleatòria i començar un viatge aventurer pel coneixement: http://ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Random - Mirar quines són les pàgines més enllaçades i comentar-ne els motius: http://ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Mostlinked
 11. 11. La Wikipèdia com a recurs Educatiu 3. ALTRES ACTIVITATS (II) - Crear pàgines demanades i què encara no existeixen. Pot ser un bon punt de partida per començar a escriure articles que realment són necessaris. O a partir de les pàgines especials , on trobarem categories demanades, etc. - També pot ser una tasca a fer, revisar les pàgines orfes i mirar d'incloure un enllaç cap a elles en alguna pàgina ja existent. És un interessant exercici de relació. - Una altra activitat podria ser traduir un article, de la temàtica que estem treballant a classe, a la nostra llengua si encara no hi és. O treballar a partir d'articles en altres idiomes a classe de llengua.
 12. 12. La Wikipèdia com a recurs Educatiu 4. REFERÈNCIES - Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada - Projectes de la wikipèdia per escoles i universitats: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:School_and_university_projects - Bloc Personal sobre l'ús de la wikipèdia: http://www.adelat.org/index.php?title=ique_puedo_hacer_con_mis_alumnos_en_la_w&more=1&c=1&tb=1&pb=1 - Llibre d'estil: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d'estil#Noms_d.E2.80.99articles - Viquipèdia PMF: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:PMF - Articles que citen la wikipèdia com a font: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_as_an_academic_source - Ús de la wikipèdia per a estudiants: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:School_and_university_projects/Piotrus_educational_boilerplate
 13. 13. La Wikipèdia com a recurs Educatiu Presentació elaborada amb Open Office amb el suport de blocdeblocs.net

×