Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Chapter 4 konsep ibadah membina insan berkualiti

7,528 views

Published on

 • Follow the link, new dating source: ❶❶❶ http://bit.ly/39pMlLF ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Dating direct: ♥♥♥ http://bit.ly/39pMlLF ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Chapter 4 konsep ibadah membina insan berkualiti

 1. 1. BAB 4 KONSEP IBADAH MEMBINA INSAN BERKUALITI CTU 101 PRINSIP-PRINSIP ASAS ISLAM
 2. 2. MUQADDIMAH Firman Allah SWT: “ Tidak aku (Allah) jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepada aku “ (Az-Dzaariyat: 56)
 3. 3. PENGERTIAN IBADAH  Bahasa: Taat, tunduk, patuh dan menyerah diri.  Istilah: Ibadah adalah taat kepada Allah dengan melaksanakan perintah-Nya melalui lisan para Rasul-Nya. Ibadah adalah pengabdian diri sepenuhnya kepada Allah SWT sama ada dari segi perkataan atau perbuatan, yang zahir atau yang batin.
 4. 4. IBADAH KHUSUS UMUM
 5. 5. IBADAH KHUSUS Melibatkan segala aktiviti yang dilakukan oleh Muslim untuk menunaikan hak Allah ke atas diri mereka. Ia melibatkan 3 unsur utama: NIAT PELAKSANAAN PENILAIAN Semata-mata mengharapkan keredhaan Allah Dilaksanakan mengikut petunjuk Syariah melalui sumber wahyu Hanya ibadah yang ikhlas dan khusyuk diterima oleh Allah
 6. 6.  Contohnya spt perintah-perintah yang wajib dilakukan sebagaimana yang terkandung di dalam Rukun Islam seperti solat, puasa, zakat dan haji.  Amalan-amalan yang digalakkan spt tilawah Al-Quran, zikir, sedekah dan seumpamanya.
 7. 7. IBADAH UMUM Mengandungi ta’abbudi spt perkahwinan, perceraian dll Tidak mengandungi ta’abbudi spt senibina, perkilangan dll
 8. 8. SYARAT-SYARAT AMALAN MENJADI IBADAH NIAT Semata-mata kerana Allah SWT PERKARA YG HALAL Amalan yang tidak bercanggah dengan Syariat Islam SECARA SEDERHANA Jalan pertengahan yang diambil untuk memenuhi tuntutan naluri semulajadinya PELAKSANAAN Niat dan matlamat yang baik diikuti dengan cara yang baik TIDAK MENINGGALKAN KEWAJIPAN ASAS Perbuatan yang kita lakukan tidak meminggirkan amalan yang wajib spt solat fardhu, puasa dan zakat DILAKUKAN DENGAN TEKUN Bersungguh-sungguh, tekun dan cekap dalam melaksanakan tugas dan pekerjaannya
 9. 9. ILMU IMAN ASAS-ASAS IBADAH IHSAN IKHLAS
 10. 10. ILMU Budaya ilmu dapat mengangkat martabat manusia. Ilmu yang memberi manfaat ialah ilmu yang menambahkan ketaqwaan kepada Allah, menyempurnakan akhlak, membebaskan manusia daripada penderitaan dan kehinaan. IMAN Pelaksanaan ibadah merupakan manifestasi iman seseorang. Orang yang beriman tidak hanya membenarkan dengan hati dan mengaku dengan lidah, malah mereka sentiasa melaksanakan segala perintah Allah kepada mereka.
 11. 11. IHSAN Bahasa: Bekerja dengan baik, beramal dan berusaha dgn tekun. Istilah: a) Mengelokkan perbuatan zahir dengan ibadah dan mengelokkan perbuatan batin dengan ikhlas. b) Menyembah Allah seolah-olah kamu melihatNya, jika kamu tidak dapat melihatNya, maka Allah sedang melihat kamu. c) Mencapai keikhlasan dengan mendekatkan diri kepada Allah dalam setiap keadaan dan urusan. IKHLAS 3 tanda-tanda ikhlas: a) Tidak menghiraukan pujian atau cacian orang ramai. b) Tidak mempamerkan pekerjaan dan amalan yang dilakukan. c) Lupa pada ganjaran pahala sebaliknya mengharapkan keredhaan Allah semata-mata.
 12. 12. KEISTIMEWAAN IBADAH Perhubungan manusia dengan Allah tidak memerlukan perantaraan. Ibadah boleh dilaksanakan di mana-mana kecuali tempat yang kotor dan najis. Setiap aktiviti manusia boleh menjadi ibadah dengan syarat-syarat tertentu.
 13. 13. KESAN PENGABAIAN IBADAH  Gejala sosial dan krisis moral spt pembuangan bayi, rompakan, seks bebas, penagihan dadah dll.  Krisis alam sekitar spt pencemaran pembalakan haram, pemusnahan hutan dll. alam sekitar,  Krisis ekonomi spt riba, rasuah, penindasan golongan bawahan, ketidakadilan pengagihan kekayaan negara dll.  Krisis keluarga spt perceraian, penderaan kanak-kanak, pengabaian tanggungjawab dll.
 14. 14. IBADAH MELAHIRKAN INSAN BERKUALITI  Solat mencegah perbuatan keji dan mungkar.  Puasa mengajar manusia mengawal keinginan hawa nafsu dan membentuk peribadi manusia dengan nilai-nilai akhlak.  Zakat menyemai rasa kasih sayang, merapatkan ukhwah dan membersihkan sifat kedekut dan bakhil.  Fardhu haji mengajar manusia untuk mematuhi peraturan dan undang-undang
 15. 15. HASIL PELAKSANAAN IBADAH  Melahirkan insan rabbani.  Melaksanakan syariat Allah.  Melahirkan individu berperibadi unggul.  Pembangunan kemanusiaan yang seimbang.  Menyelesaikan gejala sosial dan krisis moral.  Ummat yang sentiasa positif dan maju kehadapan.
 16. 16. DISEDIAKAN OLEH: USTAZ MOHAMAD ZAKI RAZALY

×