Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ingatan & lupaan

1,386 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ingatan & lupaan

 1. 1. Sistem Memproses MaklumatPakar psikologi menggunakan perkataan‘ingatan’ bagi menunjukkan kepelbagaianproses dan struktur yang melibatkanpenyimpanan dan penggunaan maklumatdaripada beberapa pengalaman. Terdapatlebih daripada 50 model mengenainya (Craik,1980; Horton dan Mills, 1984; Tulving danDonaldson, 1972).
 2. 2. Salah satu daripadanyaialah sistemmemproses maklumatyang mempunyai tigaurutan, iaitupenerimaan,penyimpanan, danpenggunaan.
 3. 3. Mengapa anda selalu lupa ?? Adakah masalah lupa merungsingkan anda? Hasil kajian telah menunjukkan 80% dari apa yang kita baca hari ini akan lupa hanya dalam masa 24 jam. Jangan cari alasan.
 4. 4. Mengapa anda selalu lupa ?? Hafal hanya kata kunci keseluruhan ayat.Pecahkan kepada beberapa kumpulan kecil.Sering membuat imbasan.Gunakan teknik-teknik ingatan. Elakkan dari tidur petang. Ajarkannya kepada orang lain.
 5. 5. Kepentingan membuat imbasan Untuk menjadi seorang pelajar yang efektif, anda perlu melihat seimbas apa yang telah anda baca dari semasa ke semasa secara sistematik. Petua dibawah boleh digunakan dan terbukti berkesan: . Imbas 5 minit apa yang dibaca selepas 24 jam. Imbas 5 minit lagi selepas 1 minggu. Imbas 5 minit setiap 2 minggu. Imbas 5 - 10 minit dimusim peperiksaan
 6. 6. Arus daya ingatan tanpa ,mengulangkajiPeratusan Daya Ingatan 100% Pertalian antara peratusan daya ingatan 75% dengan jangka masa 50% 25% 30 1 12 1 Hari 10 1 Minit Jam Jam hari Bulan Jangka masa
 7. 7. BAGAIMANA MENGEKALKAN DAYA INGATAN Proses Ulangkaji100 % 24 Jam 1 Minggu 1 Bulan 6 bulan75 % Ingatan Jangka panjang20 % I Hari Masa
 8. 8. Arus daya ingatan mengulang kaji berulang kaliPeratusan Daya Ingatan 100% 75% Mengulang kaji secara berulang kali dan menggunakan pelbagai 50% teknik 25% 30 1 12 1 Hari 10 1 Minit Jam Jam hari Bulan Jangka masa
 9. 9. Punca-punca gagal mengingat Pelajar tidak mempunyai nota yang sistematik dan kurang menarik Tidak memberikan perhatian pengajaran guru Tidak minat matapelajaran tertentu walaupun ianya penting Tidak mempunyai persediaan mental – ada gangguan yang menyebabkan beralih tumpuan Memahami sedikit sahaja apa yang diajar oleh guru Bertangguh untuk bertanya apabila kurang faham Sikap bertangguh ini akan bertambah dan menjadi beban kepada tajuk-tajuk yang akan datang “Penangguh Adalah Pencuri Masa” -Pepatah Klasik
 10. 10. Daya Ingatan : Lima Faktor mengingat semula1. Permulaan  Minda cenderung untuk mengingat kembali fakta selepas belajar -semak dan ulangkaji cepat  Daya ingatan terhadap fakta/isi akanmenurun2. Ulangkaji dengan pantas dalam masa 24 jam – Ulangkaji selalu3. Luar biasa  Manusia lebih cenderung mengingat perkara yang luara biasa - jadikan pembelajaran lebih menyeronokkan4. Berkait  Ingatan menjadi berkesan sekiranya dikaitkan dengan analogi, mnemonic atau kata kunci5. Akhiran  Minda juga cenderung mengingat saesuatu perkara diakhiran sesi pembelajaran. Oleh itu imbas seluruh fakta dikhir sesi.
 11. 11. KEMAHIRAN MENGINGAT Isu pelajar berkaitan ingatan dan lupaan Saya sudah membaca berulangkali tajuk yang saya jangka keluar… dan apabila skrip soalan peperiksaan saya buka ia sangat mengembirakan saya… 5 minit selepas itu apa yang saya baca dan hafal, semuanya hilang… seolah-0lah saya tidak pernah membacanya, saya panik dan gelabah, apa sebabnya pun saya tidak tahu… (Curahan rasa Razif calon SPM 2002)
 12. 12. KEMAHIRAN MENGINGAT Menghafal isi yang ingin diingat. Menyusun isi dengan betul. Menentukan isi yang mahu diingat. Menguji kemampuan ingatan dengan , menyoal, menjawab. Melakukan ulangkaji yang kerap.“Mengingat adalah proses yang dilakukan berulang-ulang tanpa jemu. Proses ini akan melekatkan maklumat pada sel-sel otak. Ini kerana maklumat yang diterima tidak diulang semula akan hilang dalam masa 24 jam”
 13. 13. ACTIVE LEARNING It has been said that on average we remember 20% of what we read 30% of what we hear 40% of what we see 50% of what we say 60% of what we do90% of what we see, hear, say and do (Source - Accelerated Learning for the 21st Century by Colin Rose and Malcolm J. Nicholl)

×