Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Vendre per internet. Introducció a la venda online

648 views

Published on

Guió del taller Vendre per Internet, on s'analitzen possibilitats diverses d'espais i sistemes de venda així com condicionants de cada cas. Recomanable per qui es fa les primeres preguntes sobre la venda en línia

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Vendre per internet. Introducció a la venda online

 1. 1. Vendre per Internet. Possibilitats i oportunitats per a la venda online CEPTA, 27 de febrer de 2014
 2. 2. Treballarem intensament durant 6 hores per a: ● Conèixer amb perspectiva els factors tecnològics i comunicatius que afavoreixen les activitat de venda online. ● Valorar les oportunitats i les possibilitats que tinc per iniciar una línia de venda online ● Obtenir una perspectiva, enfocada, clara i personal per prendre desicions encertades de com he d’afrontar la venda online.
 3. 3. Qui ven a Internet A Internet ven: ● Qui ven barat. ● Qui té un producte especial, únic i diferent i el sap explicar. ● Qui té un coneixement molt profund d’un àmbit, d’un producte o d’un servei. ● Qui té molta varietat de producte i és ràpid en el servei. L’àmbit d’acció per a les petites empreses. Per a les petites empreses és difícil vendre ben barat. És possible ser únic, especial i diferent, oferir un producte poc habitual, defensar uns valors i un vagatge interessant que revaloritzi el producte, amb serveis complementaris. És també possible optimitzar els procés d’atenció i venda, guanyar temps i oferir un bon servei. Per a les petites empreses la venda en línia és una alternativa interessant, no és ni fàcil, ni és una forma ràpida de guanyar diners, però si que és un terreny preparat per fer créixer els valors i els fonaments d’un treball ben fet, amb sentit i amb fonament. Els recursos ● Aplicació acurada i consient dels elements tecnològics efectius, amb els quals es possible vendre a Internet. ● Treball ferm i organitzat de presentació dels continguts, de relació i de comunicació amb el client. ● Estratègia ben estructurada, amb seguiment i gestió.
 4. 4. Els altres Els que venen molt, barat i ràpid Què en sabem d’Amazon? Com ens tracta com a clients, És fàcil comprar-hi? Quina sensació ens provoca? Fem-hi una ullada i parlem-ne. Com a venedors, què en podem aprendre d’Amazon? Què podem aplicar al nostre negoci online?
 5. 5. Els altres Els especialistes Archiduchesse ven mitjons i només mitjons, bé també ven mitges! Com està organitzada la botiga? Busquem elements interessants, com gestiona el catàleg, quina informació aporta, voldríes que la teva botiga fos com aquesta?
 6. 6. Els altres La botiga que et parla a cau d’orella Pensa en algú. Ara imagina’t que li vols regalar un producte de perfumeria o de cosmètica. Entra a Laconicum i tria’l. Què t’ha semblat l’experiència? Què n’apréns per a la teva botiga? Què et vols quedar per a tu?
 7. 7. Els altres Els exactes, sastres a mida Com ho vols? Tailor4less et pren totes les mides. Penses que hi ha alguna cosa que no es pot vendre per Internet? Quin problema hi trobes?
 8. 8. Els altres Amb la simplicitat extrema Ni botiga en línia, ni programació sofisticada, hi ha qui ven amb un web corporatiu estàndard. I aquí, què hi passa? On creus que està el màxim esforç de Joan Castellà per vendre per Internet?
 9. 9. Els altres Gent normal vestint roba normal Gent per a tot i de tots tipus, no sempre es busca ni es necessita sofisticació. Fes una ullada al vídeo, què t’ha semblat? Fes un cop d’ull a la informació del producte, amb el que t’han explicat en tens prou? Què hi notes a faltar?
 10. 10. 67.89% – average documented online shopping cart abandonment rate Font: http://baymard.com/lists/cart-abandonment-rate 44% costos d'enviaments massa alts 41% no estic a punt per comprar 25% Preus massa alts 24% Volia desar els productes per a més endavant 22% no tinc clar les condicions i costos d'enviament 14% em forcen al registre, no puc comprar com a convidat 12% necessito saber més del que m'expliquen. 11% el procés de compra és complicat 11% pàgina massa lenta 8% em demanen pagament extres taxes 7% no hi ha suficients sistemes de pagament 6% la compra és lenta 6% M'envien spam 5% el web s'ha espatllat a mig procés Motius d'abandonament
 11. 11. 1 2 3 4 5 6 7 8 La fitxa de producte a examen Analitzem amb cura els vuit elements d’aquesta fitxa de producte i busquem el sentit de cada un d’ells. Per a tu, quina diferència hi ha entre la informació que es dóna en una venda presencial i la que es dóna en una venda en línia?
 12. 12. Indexació i posicionament orgànic La Indexació depèn de la forma en què s’han construit el lloc web, si està ben fet, tu amb la gestió regular dels continguts del web, podràs treballar per aconseguir un bon posicionament. T’has preguntat mai perquè quan, per exemple, busquen a Internet un hotelet per passar les vacances el cercador et proposa unes pàgines determinades? Alguns factors tècnics que has de conèixer: indexació i posicionament Gràcies a la indexació els motors de cerca identifiquen cada una de les pàgines, interpreten el contingut que s’hi tracta i la tenen en compte en el moment de presentar uns resultats de cerca.
 13. 13. Una mica d’HTML Un lloc web ben programat aporta sentit als continguts amb les etiquetes HTML. Tu, com a responsable de l’edició i la redacció dels continguts del lloc web, fas servir el format de text per dotar de valor el contingut. Alguns factors tècnics que has de conèixer: el format del text.
 14. 14. Ordre i bona estructura El nombre de pàgines d’un lloc web, i sobretot la temàtica principal de cada una d’elles és fonamental. Amb una bona estructura aconseguim un espai organitzat, clar en el qual els usuaris hi accedeixen des de diferents pàgines, en funciona de la seva cerca personal, enfocada i segmentada. Alguns factors tècnics que has de conèixer: un concepte clau necessita una pàgina
 15. 15. URL amb sentit i significat Cada url és important, cada una és una oportunitat per deixar-hi un missatge. www-en-aquesta-pàgina-es-parla-d-un-tema-molt-concret.com Alguns factors tècnics que has de conèixer: el valor de les url Foto de mkorsakov a Flickr
 16. 16. Cura per la tria de les metaetiquetes. Informació aparentment poc visible, amb un valor clau, són les metaetiquetes, hi són i quan et calen les veus. Les metaetiquetes s’han de poder editar, o almenys, de forma automatizada incorporar contingut amb sentit. Alguns factors tècnics que has de conèixer: metaetiquetes
 17. 17. Aprofita el valor i la potència dels enllaços El text que forma els enllaços, també dins del propi web, és molt important, massa per desaprofitar-lo amb un “clica aquí”. Alguns factors tècnics que has de conèixer: clica aquí!
 18. 18. Les imatges també cal anomenar-les bé Tria bé les imatges, tria bé el nom de l’arxiu i preocupa’t de descriure-la bé dins l’etiqueta “alt”. Vigila el pes de les imatges, ens cal tenir botigues de càrrega ràpida, amb poc pes. Alguns factors tècnics que has de conèixer: indexació i posicionament <img src=" grafics/installacio_reg_atomatic_ rain_bird.jpg" alt="Instal·lació de reg automàtic"> P
 19. 19. Sí, però quan m’arriba la comanda? 22% abandonen un procés de compra perquè no tenen clar les condicions i costos d'enviament. Cal explicar bé el procés d’enviament i situar- lo en el lloc adequat dins la botiga en línia. Elements importants per generar confiança
 20. 20. El carret de compra, un espai fonamental on cal incloure diferents funcionalitats, informació detallada i alhora fer-lo ben f’ acil, visual i efectiu. Elements importants per generar confiança Quan tu compres, en què pares atenció? Quins elements t’ajuden a construir confiança i a decidir-te a finalitzar el procés?
 21. 21. La llarga espera fins que no arriba la comanda, un moment important que cal gestionar amb cura. Elements importants per generar confiança
 22. 22. Alguns factors relacionals i comunicatius que has de conèixer Amb una sola vegada no n’hi ha prou No tots els clients són iguals i no tots es troben en el mateix moment En la venda online, igual que en la venda presencial convencional, és important saber a qui ens adrecem, en quin moment de la seva relació comercial amb nosaltres es troba i quines possibilitats hi ha d’establir vincles més forts i perdurables.
 23. 23. Alguns factors relacionals i comunicatius que has de conèixer Som sensibles a les bones relacions, a la veu humana, als projectes amb caràcter i amb sentit, que busquen molt més que l’enriquiment econòmic. De fet aquest és l’element essencial que diferencia clarament un petit negoci d’ una gran empresa i el dota de sentit.
 24. 24. Alguns factors relacionals i comunicatius que has de conèixer el 41% dels usuaris no acaben el procés de compra perquè alguna cosa els ha distret, no era el moment, o simplement han entrat a fer un cop d’ull. Cal trobar mecanismes, no intrusius, per reduir aquest índex. Ull! sempre s’han de tenir en compte les normes de privacitat i de protecció de dades.
 25. 25. Vendre amb el suport d’un gestor Els mercats agrupats entren en joc Portals especialitzats en venda, on s’ ofereixen serveis varis i un suport important en la gestió i la promoció de la propia botiga. Una fórmula per conèixer i per valorar.
 26. 26. Molt més que publicitat de pagament Ofertes i promocions sempre al mòbil Apareixen fórmules que, a través de la geolocalització fusionen l’activitat de cerca digital de l’usuari amb les accions de compre presencials.
 27. 27. la fina línia entre presencial i virtual El mitjà és simple anècdota Es conviu amb entorns digitals i accions presencials, hi ha un moment per a tot i la bona interacció entre una comunicació enfocada, honesta i veraç amb un ús acurat dels recursos digitals afavoreixen que el client es senti ben tractar, rebi una atenció acurada i un servei de valor.
 28. 28. Indicadors i valoració objectiva de resultats Valorant resultats ● Tràfic ● Visites que ariben a cada fitxa de producte ● Mitjana de pàgines vistes i temps d'estada al web ● Pàgines de sortida ● Origen de les visites ● Tassa de Conversió (visites / compres) ● Tassa de retorn: clients que repeteixen ● Valor mitjà de cada comanda ● Tassa d'abandonament del Carret ● Benefici net
 29. 29. Activitat diària i organitzada La càrrega de treball d’un comerç en línia és important, per tant abans d’ inciar un projecte de venda on line és important: ● marcar uns objectius concrets. ● Valorar la capacitat de treball i d’ inversió. ● Indetificar uns indicadors correctes. ● Valorar les possibilitats que tenim per iniciar l’activitat.
 30. 30. Hi ha uns mínims fonamentals per vendre bé per Internet, independentment del mitjà i el format en què es juga. És important conèixer i treballar bé: ● L’estructuració digital del negoci, què ofereixo, en què sóc especialista i diferent. ● La base tecnològica sobre la qual es treballa, ha d’afavorir la indexació i facilitar la gestió dels continguts. ● La presentació, en especial de to i el missatge, en la informació sobre cada producte, en l’atenció al client. Aquest mínims s’han de tenir sempre, tinguis botiga pròpia o t’integris en una plataforma de venda. Com començar? És una tria personal, condicionada per capacitat de treball, objectius i recursos disponibles. Les opcions actuals: A. Plataforma de venda d’un tercer B. Botiga en línia pròpia. C. Fórmula híbrid, botiga + venda en una plataforma. L’especialització i la diferenciació és la peça clau per als petits negocis. La venda a internet ha d’oferir valor afegit, servei, atenció personalitzada, coneixement tècnic. A Internet les relacions comercials es fan entre persones, els valors fonamentals de l’atenció i la venda tradicional enfocada al servei i a crear vincles de bona relació entre comprador i veneder són fonamentals. En resum
 31. 31. Vols saber més coses sobre la venda en línia? Troba els teus referents, blogs, quaderns informatius, articles i comentaris són molt habituals, s’aprén molt de l’experiència dels altres. Vols saber més coses, t’han quedat preguntes a l’aire? Sempre que et convingui puc mirar de donar-te un cop de mà. ● Des de http://pensant-xarxa.tumblr.com/ el blog un guardo els apunts per a les sessions i els tallers com aquest que acabem ara mateix. ● Des de Twitter a @bfarriol ● Des de bernadette@fesomia.cat En resum Gràcies per voler ser partícip del món digital, és un entorn que ens està canviant la vida i on cal que hi siguem tots, pel bé de tots.

×