Dinamitzacio de comunitats sessió I

1,058 views

Published on

Guió de la 1a. sessió del curs de dinamització de comunitats virtuals, adreçat a persones que intervenen, d'una manera o altra, a RuralCat. 25 de maig de 2010

Published in: Sports, Business
1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,058
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
76
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dinamitzacio de comunitats sessió I

 1. 1. Dinamització de RuralCat Empresa, Xarxa i creixement www.enraona.com
 2. 2. Objectius d'avui Reflexionar sobre el paper del dinamitzador/ora. Trobar una nova via d'actuació i d'experimentació. Generar una dinàmica d'intervenció comuna que faciliti la tasca del dinamitzador /ora i optimitzi l'efectivitat del treball.
 3. 3. El guió 1 Internet el 2010 i les comunitats digitals 2 Les persones. Com construïm i actuem 3 Les persones. Formes de participació 4 La dinamització. Propostes d'actuació 5 Eines 6 La dinamització. Treball col·laboratiu i eficiència
 4. 4. Internet el 2010 i les comunitats digitals Empresa, Xarxa i creixement www.enraona.com
 5. 5. Internet el 2010 i les comunitats digitals ial Xa rxa soc Ja s'entén què és una comunitat digital i n'hi ha moltes... moltíssimes!
 6. 6. Internet el 2010 i les comunitats digitals Hi ha gent molt participativa, d'altres encara ni tan sols han fet el primer pas. Font: Forrester 2006 i 2009
 7. 7. Internet el 2010 i les comunitats digitals Ràpidament sorgeixen nous entorns, noves dinàmiques, noves formes de fer... Piulada del 21/05/10 a les 9h aprox. Exemple curiós de LIPDUB a Vimeo
 8. 8. Internet el 2010 i les comunitats digitals Velocitat, canvi continu, evolució, informació, aprenentatge, creació, interacció, competitivitat i mil coses més... I RuralCat és un dels àtoms d'aquest organisme viu Did you know? 3.0 (subtitulado en Español)
 9. 9. Internet el 2010 i les comunitats digitals Cal estar atents A l'evolució. A l'activitat de les persones a la Xarxa. Als nous usos. I dotar a RuralCat d'un caràcter especial.
 10. 10. Les persones Com comprenem el món i com hi actuem Empresa, Xarxa i creixement www.enraona.com
 11. 11. Les persones En totes les comunitats i col·lectius existeix un grau diferent d'implicació entre les persones que la formen. N'hi ha amb una alta càrrega participativa i d'altres que no. Hi ha gent que té un hàbit natural i obert de participar i d'altres que tenen un hàbit natural de no fer-ho. Entre aquest dos punts hi ha un gradient important de persones que, amb més o menys mesura, faran una serè d'actuacions, algunes de més regulars i d'altres de més esporàdiques.
 12. 12. Les persones Hem de conèixer les claus de com una persona processa la informació que rep. La informació es distorsiona, elimina, generalitza, ja que la nostra ment només pot atendre a un nombre determinat d'elements. Els metaprogrames ens expliquen en què ens fixem, quines conclusions extraiem de les experiències i en quines direccions ens condueixen.
 13. 13. Les persones Amb els metaprogrames: Decidim si alguna cosa ens sembla interessant o avorrida. Valorem si una cosa ens beneficia o ens amenaça. Donen qualitat i continuïtat a la nostra experiència. Determinem el nostre interès. Conformem un dels blocs bàsics de la nostra personalitat. Per a què hi hagi una comunicació eficaç amb una altra persona hem d'entendre els nostres metaprogrames.
 14. 14. Les persones Els metaprogrames són una forma d'entendre les diferents maneres de comprendre i actuar en un mateixa situació. Ens ajuden a decidir què és important per cada persona. Ens donaran pistes per dissenyar un portal obert a diferents formes de pensar i d'actuar.
 15. 15. Les persones Si et demanessin que en poques frases definissis què és RuralCat, què diries? Autoretrat de dr_tr a Flickr
 16. 16. Les persones Algunes de les definicions donen la màxima importància a: Les persones que formen el portal. Les eines que s'hi troben. Les activitats que s'hi poden fer. La informació que s'hi aconsegueix. Quina és més correcta?
 17. 17. Les persones Breument, pots explicar en què consisteix la teva feina? Fotografia de helgasms! a Flickr
 18. 18. Les persones Quan descobrim, aprenem i expliquem, uns... Comencem amb el concepte global i després l'expliquem amb els concrets. D'altres. Comencem pels detalls per a definir el conjunt.
 19. 19. Les persones Definim la figura del dinamitzador/ora. Per què és important? Fotografia de Hiddenloop a Flickr
 20. 20. Les persones Quan fem valoracions, surt l'ampolla buida o l'ampolla plena... Ens centrem en aquells elements que hi ha. D'altres. Destaquem sobretot allò que hi manca.
 21. 21. Les persones I així amb molts altres elements, amb els quals mirem d'entendre la nostra realitat, en triem els detalls i hi construïm la nostra forma de participar-hi.
 22. 22. Les persones Més enllà dels motius pels quals fem o no fem, participem o no participen en una comunitat com RuralCat, hi ha la pròpia forma de conèixer i d'interpretar la realitat. Fotografia de fotologic a Flickr
 23. 23. Les persones En el disseny de les dinàmiques de participació, de les eines i de les activitats que formen RuralCat és important tenir en compte els processos que les persones fem servir per construir la nostra pròpia idea de: Què és RuralCat. Per a què serveix RuralCat. Què s'hi troba a RuralCat. Qui hi ha a RuralCat. Què hi vaig a fer. Com hi puc participar. Per què m'agrada formar-ne part. I ajudar a construir-ne una idea positiva.
 24. 24. Formes de participació Empresa, Xarxa i creixement www.enraona.com
 25. 25. Formes de participar Piulada del 07/05/10
 26. 26. Formes de participar Mirar Fotografia de Jsome1 a Flickr
 27. 27. Formes de participar Aprovar
 28. 28. Formes de participar Emmagatzemar i conservar
 29. 29. Formes de participar Etiquetar
 30. 30. Formes de participar Recomanar Categoria “Jornada vàlvules hidràuliques” a agronoms.cat
 31. 31. Formes de participar Dispersar El Mur de Facebook
 32. 32. Formes de participar Suggerir
 33. 33. Formes de participar Relacionar, enllaçar http://aeconsa.wordpress.com/2010/03/12/ayudas-para-diferenciarse/
 34. 34. Formes de participar Afegir, incorporar Visionlab: Laboratorio de Visualización Avanzada
 35. 35. Formes de participar Preguntar Mushroom Project / Debatir a Flickr
 36. 36. Formes de participar Estructurar http://listhings.com
 37. 37. Formes de participar Reflexionar http://www.laiamuns.com/
 38. 38. Formes de participar Explicar http://www.slideshare.net/acfolca/dar-oficina-virtual-de-trmits
 39. 39. Formes de participar Construir http://www.mindmeister.com/
 40. 40. Formes de participar Agrupar http://twubs.com/
 41. 41. Formes de participar Contactar, presentar http://www.linkedin.com/
 42. 42. Formes de participar Col·leccionar Mushroom Project a Flickr
 43. 43. Formes de participar Reformular “Como realizar un muestreo de suelo” a Youtube
 44. 44. Formes de participar Enraonar Los colores de la ciència
 45. 45. Formes de participar Debatre Los colores de la ciència
 46. 46. Formes de participar En totes les comunitats i col·lectius existeix un grau diferent d'implicació entre les persones que la formem. Hi ha persones amb una alta càrrega participativa i d'altres que no.
 47. 47. Formes de participar Alguns motius per a la participació: Necessitat de saber, aprendre i interactuar. Interès per relacionar-se. Desig de ser reconegut. Afinitat i sensació de pertinença: cooperació en què la màquina funcioni. Desig d'acceptació en una comunitat.
 48. 48. Formes de participar Algunes causes per quedar-se només mirant Manca d'habilitats tècniques. Dificultat per integrar participació i treball. Incapacitat per generar un element tancat i amb valor per compartir. Sobrevaloració de la importància de compartir, considerar-ho un acte d'arrogància. Creença que cal tenir una certa autoritat per publicar. Por a la permanència de la informació. Poc reconeixement pels petits continguts i pels processos. Desconeixement del mitjà i manca d'hàbit. Desig de discreció.
 49. 49. La dinamització. Propostes d'actuació. Empresa, Xarxa i creixement www.enraona.com
 50. 50. Propostes d'actuació 1. La presentació, perquè no ens agrada parlar amb anònims.
 51. 51. Propostes d'actuació 2. El caràcter i la diferenciació: això no és Facebook!
 52. 52. Propostes d'actuació 3.” Jo només em miro el correu...” Doncs t'escriuré! Fotografia de gbaku a Flickr http://www.agronoms.cat/suport-i-assessorament/coneixer_teu_web/index.php
 53. 53. Propostes d'actuació 4. A tothom per igual però no a tothom igual. Recordes com hem parlat dels metaprogrames? Hem vist que les persones processem la informació que rebem per a comprendre-la. No tots fixem l'atenció en el mateix. Segons la percepció de la realitat extraiem unes conclusions de l'experiència. Decidim si és interessant o avorrida. Decidim si ens beneficia o si és una amenaça.
 54. 54. Propostes d'actuació 5. Varia, proposa alternatives, crea! En global, generalitzant, fent un compendi. En concret, extraient l'essència de cada element. Aglutinant múltiples conceptes amb una idea clau, en activitats multidisciplinars. Trenant emotivitat i raó, dades i estètica. Triant una sola faceta del contingut: emotiva i prou o racional i prou.
 55. 55. Propostes d'actuació 6. Explica't bé! Estructura bé l'espai i els continguts. Fes que les dinàmiques s'entenguin bé. Posa't en el lloc dels usuaris de RuralCat i mira de veure el portal des de la porta d'entrada.
 56. 56. Propostes d'actuació 7. Busca un bon final per a cada acció. Ofereix resultats, retorna els efectes i els beneficis de cada activitat, acció, element, en el qual els membres de RuralCat hagin participat.
 57. 57. Propostes d'actuació 8. Dispersa confiança i reconeix el dret de participació de cada persona. L'experiència professional: fa xx anys que fas x. Les vivències personals: fa xx que saps com... L'experiència en un territori: coneixes bé x comarca. La capacitat per mostrar una visió particular. L'aportació d'una visió fresca. El valor d'un àmbit de coneixement no formal. La força de veure-hi des de l'altra banda...
 58. 58. Propostes d'actuació 9. Vetlla per la comoditat de l'espai Col·labora amb els desenvolupadors en la cura de la usabilitat de RuralCat, si trobes alguna petita dificultat informa'n i demana que la millorin. Els petits problemes en l'ús dels espais digitals són grans impediments per a la participació.
 59. 59. Propostes d'actuació 10. Gaudeix de RuralCat Fotografia de fluzo a Flickr Formes part d'un projecte únic i molt especial.
 60. 60. Eines i recursos Empresa, Xarxa i creixement www.enraona.com
 61. 61. Idees i propostes per generar dinàmiques de treball Acció Tema Eina Compartir Eines de desar enllaços Valorar El territori El treball Puntuacions i estrelles Etiquetar Etiquetatge i hastag Enllaçar L'experiència El gènere Eines d'enviament Distribuir Publicació a pròpia pàgina Microcomentar La tècnica La tecnologia RSS i ubiqüitat Apuntar Microblogging Connectar Els processos La innovació Publicació compartida Fotografiar Blog Combinar imatge i text La gestió L'aprenentatge Wiki Enregistrar Catàleg de fotos Presentar en La cultura El paisatge Podcast diapositives Documents compartits Enregistrar podcast Diapositives Fer un mapa mental Generació de mapes Fer una infografia mentals Crear un núvol Generadors de núvols d'etiquetes I molt més Debatre
 62. 62. Eines i recursos Algunes eines i recursos que permeten compartir Youtube Spotify listhings Voices LastFm Twitxr identi.ca Slideshare Dropbox Google Docs Google Maps Tumblr Google Reader twiddeo Google Wave mindmeister Delicious Twitter Flickr Wikimedia Blogs Buubl.us I moltes més: http://www.mindmeister.com/12213323/best-online-collaboration-tools-2010-robin-good-s- collaborative-map
 63. 63. Eines i recursos Un exemple Media Lab el Prado http://foros.medialab-prado.es/viewtopic.php?id=202 http://servidor.medialab-prado.es/blogs/medialab/ http://servidor.medialab-prado.es/~inclusiva-net/ http://www.flickr.com/photos/medialab-prado/page8/ http://wiki.medialab-prado.es/index.php/Viernes_Openlab
 64. 64. Eines i recursos Media Lab el Prado recomana crear protocols: “ El protocolo crea una comunidad de practicantes y su uso fomenta un lenguaje común” . “ Importancia de la tarea de automatizar funciones y a la de construir un espacio que sea reflejo de la naturaleza de la actividad que queremos desarrollar, incluidos los protocolos y prácticas” .
 65. 65. La Dinamització Treballar en equip i amb eficiència Empresa, Xarxa i creixement www.enraona.com
 66. 66. Treballar en equip i amb eficiència Integrem formes de treballar en grup i de repartir-nos les parcel·les d'atenció. Dropbox Google Docs Google Wave Google Reader Delicious Bubbl.us Yammer
 67. 67. Treballar en equip i amb eficiència La dinamització és una feina llarga i complexa, demana planificació i fites. Formulació eficient d'objectius. 1. Quan formulis un objectiu fes-ho sempre amb una sentència afirmativa. Per exemple "deixaré de fumar", millor que "no fumaré més". 2. Proposa't objectius que realment valgui la pena aconseguir, que t'ajudi a millorar, canviar, arribar a fites que realment t'interessen.
 68. 68. Treballar en equip i amb eficiència 3. Els teus objectius han de tenir una dimensió suficientment motivadora, han de ser prou ambiciosos però també prou assequibles. 4. Assegura't que tens en compte la teva realitat personal i el teu entorn per aconseguir-ho. Per exemple, al 35 anys no val la pena proposar-se ser atleta professional si no has fet mai exercici. 5. Cal que l'objectiu el puguis complir per tu mateix/a, ha d'estar al teu abast, per tant, no et proposis aconseguir la pau mundial, però proposa't si vols ser amable amb els teus veïns.
 69. 69. Treballar en equip i amb eficiència 6. Marca't uns terminis clars i adequats per la dimensió de l'objectiu, has de saber quan t'aturaràs per veure si has acomplert la teva fita: tres dies és massa si t'has proposat endreçar la pica dels plats bruts i una setmana és massa poc per aprendre una nova llengua. 7. Defineix els indicadors que et permetran adonar-te que has aconseguit l'objectiu que et vas proposar i assegura't que els indicadors són clars, reals, mesurables.
 70. 70. Gràcies, per la teva atenció. Ens agradarà trobar-te a la Xarxa i aprendre de tu i amb tu. Empresa, Xarxa i creixement www.enraona.com
 71. 71. Més idees? http://blog.enraona.com Aquesta presentació? A http://www.slideshare.net/farriol Alguna pregunta? Empresa, Xarxa i creixement. bernadette@enraona.com www.enraona.com El nostre dia a dia? a http://twitter.com/bfarriol http://twitter.com/enraona Aquesta presentació es publica sota una llicència Creative Commons 2.5 Si voleu conèixer més detalls sobre les llicències Creative Commons visiteu http://cat.creativecommons.org/

×