Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
DEFINISI PENDIDIKAN
Syed Muhammad Naquib al-Attas, (1999)
mendefinisikan pendidikan sebagai suatu proses
menanam sesuatu k...
Pendidikan Islam ini bukan sahaja mata pelajaran di
sekolah, tetapi satu proses pembentukan manusia
berdasarkan ajaran Isl...
Melalui definisi dan maksud di sebalik Pendidikan
Islam seperti yang dihuraikan di atas, dapatlah kita
fahami betapa besar...
PERANAN GURU
amalan muhasabah diri perlu dilaksanakan
• guru perlu mengetahui, memahami dan menghayati
isi kandungan mata ...
Guru yang bermotivasi tinggi, kreatif dan
inovatif akan mempunyai semangat dan idea-idea
yang kreatif dalam membentuk suas...
tugas guru ini amatlah berat. Lebih-lebih lagi
sebagai guru Pendidikan Islam. Amanah Allah
yang dipikul, hasrat negara yan...
Akidah peranan guru
Akidah peranan guru
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Akidah peranan guru

257 views

Published on

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Akidah peranan guru

  1. 1. DEFINISI PENDIDIKAN Syed Muhammad Naquib al-Attas, (1999) mendefinisikan pendidikan sebagai suatu proses menanam sesuatu ke dalam diri manusia. Pendidikan Islam pula ditakrifkan oleh Ahmad Mohd Salleh (2004) sebagai suatu usaha berterusan untuk menyampaikan ilmu, kemahiran dan penghayatan Islam berdasarkan al-Quran dan Sunnah bagi membentuk sikap, kemahiran, keperibadian dan pandangan hidup sebagai hamba Allah yang mempunyai tanggungjawab untuk membangunkan diri, masyarakat, alam sekitar dan negara ke arah mencapai kebaikan di dunia dan kesejahteraan abadi di akhirat.
  2. 2. Pendidikan Islam ini bukan sahaja mata pelajaran di sekolah, tetapi satu proses pembentukan manusia berdasarkan ajaran Islam. Ia juga bermaksud sistem yang bersumberkan wahyu, iaitu satu sumber yang sempurna untuk mendidik manusia bagi mencapai kebahagiaan dunia dan akhirat. Tujuannya ialah melahirkan muslim yang soleh, yang dapat membangun diri, keluarga dan masyarakat ke arah yang diredhai Allah.
  3. 3. Melalui definisi dan maksud di sebalik Pendidikan Islam seperti yang dihuraikan di atas, dapatlah kita fahami betapa besarnya peranan guru Pendidikan Islam dalam mendidik pelajar-pelajar agar tujuan yang Pendidikan Islam itu benar-benar dicapai. Namun begitu, untuk mencapai tujuan tersebut guru Pendidikan Islam masa kini menghadapi banyak cabaran khususnya dalam melaksanakan persekitaran bilik darjah dan sekolah yang kondusif selari dengan prinsip-prinsip ajaran Islam. Sebelum melihat cabaran-cabaran yang dihadapi oleh guru Pendidikan Islam, lebih elok diteliti apakah maksud cabaran, kondusif dan apakah pula prinsip-prinsip Islam.
  4. 4. PERANAN GURU amalan muhasabah diri perlu dilaksanakan • guru perlu mengetahui, memahami dan menghayati isi kandungan mata pelajaran Pendidikan Islam melangkaui batasan sukatan pelajaran, menguasai ilmu naqliyyah dan ilmu aqliyyah pada tahap yang membanggakan, dan pelbagai lagi • empamerkan sifat-sifat terpuji yang dapat diterima oleh pelajar, masyarakat dan rakan sekerjanya • membimbing murid sekolah agar menghayati agama Islam untuk tujuan amalan dan penghayatan • menanam minat dan cinta terhadap agama yang menjadi pegangan hidup mereka. •
  5. 5. Guru yang bermotivasi tinggi, kreatif dan inovatif akan mempunyai semangat dan idea-idea yang kreatif dalam membentuk suasana pembelajaran yang kondusif • guru Pendidikan Islam memerlukan bantuan dan kerjasama dari pihak lain samada ibu bapa, guruguru lain, pihak sekolah dan juga perhatian masyarakat. • •
  6. 6. tugas guru ini amatlah berat. Lebih-lebih lagi sebagai guru Pendidikan Islam. Amanah Allah yang dipikul, hasrat negara yang terbeban di bahu, harapan dari pihak sekolah, kepercayaan yang diberikan oleh ibu bapa, masyarakat yang sentiasa mengharapkan sesuatu yang baik di dalam pendidikan dan sebagainya lagi menjadikan tugas ini semakin rumit. sebagai guru Pendidikan Islam, kita harus berpegang kepada firman Allah mafhumnya, setiap kesulitan itu akan ada kemudahan. Sifat ikhlas dan zuhud iaitu melakukan sesuatu demi mencari keredhaan Allah perlu ada dalam diri setiap guru.

×