Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Faktor penajaan syarikat terhadap kelab sukan dan acara (Perniagaan dan Sukan)

4,800 views

Published on

apa itu penajaan dalam sukan dan faktor-faktor yang menyebabkan berlaku penajaan dalam kelab komuniti sukan dan acara sukan.

Published in: Education
 • Dating direct: ❤❤❤ http://bit.ly/2F4cEJi ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Follow the link, new dating source: ❶❶❶ http://bit.ly/2F4cEJi ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Faktor penajaan syarikat terhadap kelab sukan dan acara (Perniagaan dan Sukan)

 1. 1. FAKTOR PENAJAAN SYARIKAT TERHADAP KELAB DAN ACARA SUKAN MUHAMMAD FARIS BIN NASIR BACHELOR DEGREE SC. WITH EDU. (SPORT SCIENCE) UTM DITAJA OLEH:
 2. 2. PENDAHULUAN  Definisi Tindakan holistik dan terancang untuk mendapatkan dana bagi membiayai kos menjalankan program dan mengurus aset milik kelab dan organisasi.
 3. 3. KELAB SUKAN KOMUNITI  Awal tahun 1800.  Golongan elit dan sederhana.  Kelab sukan mendayung, basikal, meluncur ais, kriket, olahraga dan bola keranjang.  Kanada dan Amerika Syarikat. -Marlene A. Dixon dan Jennifer E. Bruening, 2011.
 4. 4. ORGANISASI SUKAN  Bermula dari sekolah hingga peringkat tertinggi  Menguruskan kepeluan semua ahli yang terlibat dalam sukan terbabit. P. M. Anderson et al. 2011
 5. 5.  Keluaran pertama Journal of Sport Management menyatakan:  Sukan dan aktiviti fizikal satu abad kebelakangan telah tumbuh menjadi perusahaan besar.  Keperluan sebenar adalah memerlukan seorang pengurus yang baik. Earle F. Zeigler, 1987
 6. 6. FAKTOR PENAJAAN  Merealisasikan peranan mengelola program,  Menampung kos pengurusan, peralatan serta lain-lain kos. Cousens dan Barnes (2009)  Hubungan sesama organisasi dan kedudukan hubungan. Katie Misener dan Alison Doherty (2010)
 7. 7. PROMOSI BARANG DAN PERKHIDMATAN  Mempromosi barangan dan perkhidmatan  Penggunaan media selain komunikasi  Menghasilkan keperluan barang dan perkhidmatan melalui aktiviti sukan  Mencapai golongan sasaran  Menghasilkan nama, jenama dan mesej Buhler dan Nufer (2010)
 8. 8.  Memberi maklumat dan mengelakkan kekeliruan dengan pesaing lain. Lagae (2005)  Pemasaran sukan yang terdiri daripada kesemua aktiviti yang memenuhi keperluan dan kehendak pengguna sukan melalui proses tukaran. Mullin et al. (2007)
 9. 9. PRODUK DAN PERKHIDMATAN  Gabungan kualiti, proses dan keupayaan yang diharapkan oleh pembeli dan berada dalam jangkaan kepuasan pembeli.  Elemen hiburan di dalam pertunjukkan sukan seperti kejutan, meriah, dan ramai menaikkan lagi suatu acara yang berlangsung.  Barangan sukan merupakan barangan asas sukan. Peraturan dan dasar dibuat oleh pengurusan atasan sesuatu liga atau organisasi. Mullin et al. (2007)
 10. 10.  Ditawarkan kepada penonton, dari golongan lelaki dan perempuan dalam dan luar kawasan sukan. Shank (2009)
 11. 11. PENAJAAN EKSLUSIF  Membezakan perbezaan diantara objektif penajaan terus dan tidak terus.  Aktiviti mempromosi bagi meluaskan pasaran dan memberi kesedaran pengguna akan kewujudan serta maklumat berkaitan produk serta keupayaan syarikat. Shank (2009)
 12. 12.  Penajaan ekslusif memberi tahap tinggi pendedahan tanpa perlu risau pesaing yang sinonim bagi tujuan pengiklanan.  Penajaan ekslusif menjamin entiti sukan menggunakan produk yang yang mendapat lesen dan bukan yang tidak mendapat lesen penajaan.  Cara syarikat membuat kebajikan adalah melalui memberi penajaan. Mullin et al. (2007)
 13. 13.  Pelaburan paling mahal yang juga diberi penajaan paling sedikit menyediakan peralatan. Friedman menurut Mullin (2007)  Pemasaran yang mesasarkan pengguna yang mempunyai keinginan secara jangka masa panjang dengan sebuah pasukan atau produk sukan. Mullin et al. (2007)
 14. 14. PEMBENTUKAN JENAMA  Pengiklanan di seluruh tempat melalui acara atau kumpulan tidak dilakukan sendiri oleh jenama produk tersebut.  Rakan kerja dan kongsi terlibat di dalam proses keseluruhan penajaan, memberi manfaat secara emosi untuk bekerja dan mencapai satu tahap tertinggi sinergi semua pihak.  Menjadi sebahagian kehidupan manusia. Aaker dan Joachimsthaler (2000)
 15. 15. RUMUSAN  Menjual dan menawarkan perkhidmatan di dalam bidang sukan.  Bukan bertujuan menggantikan peranan pengiklanan, promosi atau perhubungan awam.  Platform mencapai sasaran lebih luas.
 16. 16. SEKIAN. SOALAN?

×