Slide show (appetizer) (1) epy

4,976 views

Published on

0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,976
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
22
Actions
Shares
0
Downloads
105
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Slide show (appetizer) (1) epy

 1. 1. CENTER OF INSTRUCTOR ADVANCE SKILL TRAINING PREPARED BY : SITI SALWANI BINTI ZAKARIA MATRIC NO. : S 1312108 CLASS : TELEKOM PREPARED FOR : PUAN HANIZA BINTII BURHAN
 2. 2. (L-041-1 )MODUL 04 –APPETIZER
 3. 3. PELAJAR MESTI TAHU  DEFINISI APPETIZER JENIS-JENIS SALAD APPETIZER STRUKTUR-STRUKTUR SALAD
 4. 4. DEFINISI APPETIZER  Appetizer merupakan sajian pertama sesuatu hidangan, menjadi pembuka selera sebelum menikmati hidangan seterusnya.  Ia berfungsi sebagai ransangan selera dan tidak bertujuan untuk mengenyangkan. Jika hidangan utama agak ringan salad pengiring bolehlah daripada jenis yang mengenyangkan.  Salad, hidangan ikan, karangan laut,daging,kambing, pasta dan ayam boleh dijadikan appetizer.  Boleh dihidang sejuk atau panas.
 5. 5. PANDUAN MENYEDIAKAN APPETIZER Porsi mestilah kecil sekadar untuk membuka selera. Kaedah penyediaan Kombinasi di antara appetizer mestilah appetizer dengan sesuai dengan hidangan seterusnya hidangan seterusnya. mestilah sesuai. Pastikan bahan-bahan yang digunakan untuk appetizer tidak berulang dalam hidangan seterusnya.
 6. 6. ASPEK-ASPEK DALAM HIDANGAN SALAD SUSUNAN WARNA RASA TEKSTUR
 7. 7.  Susunan - susunan salad mestilah menarik dan tidak terkeluar daripada pinggan hidangan. Warna - warna hidangan salad mestilah menarik dan menghasilkan kepelbagaian. Rasa - rasa mestilah sesuai dengan dressing yang digunakan. Tekstur - tekstur hidangan salad mestilah segar dan rangup.
 8. 8. SALAD SALAD BUAHAN BERPROTEIN TINGGI SALADSALAD SAYURAN BERGELATIN JENIS-JENIS SALAD
 9. 9. SALAD SAYURAN  Pelbagai jenis sayuran hijau digunakan sebagai alas kepada salad ataupun sebagai bahan asas salad itu sendiri. Pelbagai jenis daun salad boleh di gunakan untuk menambah warna hidangan.  Contoh salad sayuran: lettuce, kubis, lobak merah, celery, kobis bunga, dan kobis ungu.  Bahan lain seperti limau, nenas,epal dan buah- buahan lain juga boleh digandingkan dengan salad hijau.
 10. 10. SALAD BUAHAN  Buah-buahan digunakan sebagai bahan untuk salad terutamanya salad untuk pencuci mulut.  Biasanya digaulkan dengan krim, rasanya yang manis dan sesuai dijadikan sebagai penutup hidangan. Untuk menjadikan salad tersebut lebih menarik ia boleh di hidangkan dalam bekas daripada buah yang dikeluarkan isinya seperti nanas dan tembikai.
 11. 11. SALAD BERPROTEIN TINGGI Salad yang menjadi hidangan utama, bertujuan untuk mengenyangkan. Contoh bahan yang tinggi protein : daging, ayam, dan makanan laut malah keju juga boleh digunakan.  Kombinasi daging dan sayuran menghasilkan salad yang tinggi nilai pemakanannya.  Chef salad adalah salad berprotein tinggi yang mempunyai keju, telur dan daging sebagai salah satu bahannya.
 12. 12. SALAD BERGELATIN Salad jenis ini banyak menggunakan gelatin.Sebelum kita boleh menghasilkan produk gelatin yang baik,kita perlu memahami cara menyediakan gelatin. Terdapat dua tahap penyediaan gelatin :- Melarutkan gelatin untuk menghasilkan larutan gelatin. - Menyejukkannya untuk menghasilkan gel yang mempunyai tekstur yang di perlukan.
 13. 13. Kelembutan gelatin :  Mempengaruhi cara ia akan dihidangkan.  Kepekatan gelatin ialah faktor utama sama ada gelatin akan menjadi lembut ataupun keras.  Produk gelatin yang lebih kental memerlukan kepekatan yang agak tinggi.  Jumlah gula di dalam gelatin mempengaruhi kelembutan sesuatu gelatin.  Gelatin akan menjadi lebih kental pada suhu yang dingin.
 14. 14. BODY GARNISHING (BAHAN ISI) (HIASAN)BASE (TAPAK) DRESSING STRUKTUR SALAD
 15. 15. BASE (TAPAK) Daun salad hijau selalunya dijadikan tapak. Ia membantu mengumpul bahan-bahan salad yang bersaiz kecil.
 16. 16. CONTOH BASE (TAPAK) Green lettuce Red lettuce
 17. 17. BODY (BAHAN HIASAN) Salad hijau - bahan utama daun salad mestilah rangup dan segar. - dipecahkan kepada 2 bahagian :i. Tossed – salad digaul dengan dressing, dihidang segar dan mentah dan dihiasi dengan buahan atau keju.ii. Composed – green salad disusun mengikut struktur salad, dressing tidak digaulkan bersama salad sebaliknya dituang di atas salad.
 18. 18.  Salad sayuran - sayuran timun, celery dan lobak merah di hidangkan mentah manakala asparagus dan artichoke dimasak. Salad bermasak – bahan utama seperti daging, ayam, ikan, telur, atau produk berkanji seperti pasta. - kebiasaan salad ini digaulkan dengan sos pekat seperti mayonnaise dan vinaigrette. Salad berkombinasi – bahannya terdiri daripada berbagai-bagai kombinasi tetapi bahan yang berbeza
 19. 19. GARNISHING (HIASAN) Bahan hiasan mestilah memberi tarikan kepada pelanggan. Hiasannya biarlah ringkas dan menarik. Hiasan untuk salad :i. Buah-buahan –ulas buah-buahan citrus seperti ulas limau, hirisan epal, aprikot dan kismis.ii. Keju-keju yang di sagat seperti parmesan.iii. Kekacang-dipanggang dan disalai.iv. Daging, ayam, karangan laut dan ikan – dipotong kiub atau dihiris, untuk karangan laut ia boleh dicincang dan ditabur di atas salad.
 20. 20. CONTOH HIASAN SALAD Kismis Epal
 21. 21. DRESSING Dressing salad ialah cecair atau separuh cecair yang digunakan untuk menambah rasa pada hidangan salad. Vinaigrette merupakan emulsi sementara minyak dan cuka pada nisbah 3 : 1 .Tiga bahagian minyak dan satu bahagian cuka. Juga dikenali sebagai sos sejuk, berfungsi menambah perisa, melembapkan serta memperkayakan salad. Dressing yang tidak perlu dimasak merupakan satu bentuk emulsi kerana molekul air berselerak di dalam cecair lain. Terdapat 3 jenis emulsi : emulsi sementara, emulsi separuh kekal atau emulsi kekal.
 22. 22. EMULSI French dressing dan italian dressing merupakan emulsi sementara serta menjadi pilihan ramai terutama untuk salad hijau, dikenali sebagai vinaigrette. Cuka yang selalu digunakan adalah cuka wain, cuka taragon, dan cuka putih.Selain cuka, perahan lemon ataupun limau nipis juga boleh digunakan. Minyak zaitun ialah minyak yang popular .Selain itu, minyak kacang, minyak soya dan minyak bunga matahari juga boleh diguna.
 23. 23. EMULSI SEPARUH KEKAL Terdapat berbagai-bagai jenis sos salad yang boleh di kira sebagai emulsi separuh kekal. Emulsi ini bersifat pekat sama dengan kepekatan krim. Penambahan kekentalan ini memperlahankan pemisahan emulsi separuh kekal.
 24. 24. EMULSI KEKAL Contoh terbaik emulsi kekal ialah mayonaise iaitu emulsi minyak dalam air. Kelikatannya yang tinggi menyukarkan titisan minyak bergabung. Agen pengemulsi menyumbang kestabilan kepada emulsi kekal. Kuning telur merupakan agen pengemulsi paling berkesan dalam penyediaan makanan.Telur dan gelatin juga bertindak sebagai bahan penstabil emulsi.
 25. 25. CUKA Cuka dihasilkan melalui beberapa proses farmentasi wain atau bahan alkohol yang lain. Bakteria akan bertindak ke atas alkohol dan menukarnya menjadi asid asetik. Cuka yang baik mestilah jernih dan tidak kelabu. Rasa cuka juga bergantung kepada cecair asas yang digunakan untuk menghasilkannya.
 26. 26. CUKA WAIN CUKA SULING/ CUKA CUKA PUTIH BALSAMIC JENIS- JENIS CUKA CUKA CUKA MALTBERPERISA CUKA PADI CUKA CIDER
 27. 27. CUKA WAIN  Dihasilkan dari wain merah, putih, sherry atau champagne.  Warna bergantung kepada cecair asas. Biasanya digunakan dalam masakan Perancis dan masakan Mediterranean.
 28. 28. CUKA SULING/CUKA PUTIH  Mempunyai kandungan asid yang lebih tinggi berbanding cuka lain. Digunakan untuk penyediaan jeruk atau pengawetan makanan.
 29. 29. CUKA MALT Dihasilkan daripada barli dan mempunyai rasa yang agak manis dan lembut. Dihidang bersama hidangan bergoreng seperti ikan goreng.
 30. 30. CUKA CIDER  Bermaksud jus epal. Ia mempunyai rasa epal yang kuat tetapi agak lembut jika dibandingkan dengan cuka lain.
 31. 31. CUKA PADI  Dihasilkan daripada padi/beras.  Rasa yang lembut serta rasa sedikit manis. Sesuai untuk sebarang hidangan yang memerlukan cuka.
 32. 32. CUKA BERPERISA  Cuka biasa sama seperti cuka putih yang telah ditambahkan dengan herba, rempah dan buah- buahan . Herba seperti tarragon, cengkih atau buah rasberry sering digunakan.
 33. 33. CUKA BALSAMIC Merupakan cuka wain merah yang diperam di dalam tong kayu seperti ceri dan juniper.  Ia diperam selama sehingga 50 tahun.
 34. 34. …TAMAT…SEKIAN TERIMA KASIH

×