Kerajaan tempatan

6,774 views

Published on

kerajaan tempatan... pengajian am..

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,774
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
15
Actions
Shares
0
Downloads
263
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kerajaan tempatan

 1. 1. ASSALAMUALAIKUM….
 2. 2.  Kerajaan Tempatan atau Pihak Berkuasa Tempatan di wilayah-wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan, dan Putrajaya terletak di bawah kuasa Kerajaan Persekutuan. Kerajaan Tempatan yang lain terletak di bawah kuasa Kerajaan Negeri. Kerajaan Tempatan berkuasa dalam: (a) membuat undang2 kecil (subsidiari) (b) mengutip cukai dan sewa (c) menubuhkan Kumpulan Wang Pihak Berkuasa Tempatan yg berada di bawah kawalannya
 3. 3.  Bantu Kerajaan Negeri dlm pentadbiran dan penggubalan undang2 kecil Menyediakan kemudahan rekriasi dan perkhidmatan utk penduduk setempat Berikan peluang kpd penduduk setempat utk mengambil bahagian dlm pengurusan kawasan yg didiami Memastikan keputusan dibuat dgn cepat dan selaras dgn keperluan penduduk setempat
 4. 4. KERAJAAN TEMPATAN UNIT PENTADBIRANUNIT PERANCANGAN UNIT UNIT PENYELIDIKANPEMBANGUNAN DAN TEKNIKAL DAN NASIHAT PENYELARASAN BANGUNAN TAKSIRAN KESIHATAN JURUTERA SALURAN NAJIS DAN BAHAN UNDANG - UNDANG PERPARITAN BUANGAN PEPEJAL
 5. 5. Unit - unit PentadbiranPentadbiran Datuk Bandar/Yang Dipertua Majlis/Pegawai Daerah,Anggota-anggota Majlis,Setiausaha,Ketua dan Timbalan Ketua Pengarah Tingkat TertinggiPerancangan Ketua Penolong Pengarah SatuPembangunan danPenyelarasanPenyelidikan dan Nasihat Ketua Penolong Pengarah KeduaTeknikal Jurutera Kesihatan UmumSaluran Najis dan Jurutera Kesihatan UmumPerparitanBahan Buangan Pepejal Jurutera Kesihatan Umum
 6. 6. Dewan Bandaraya dan Majlis Bandaraya Ditubuhkan melalui undang2 khas. Diluluskan oleh Majlis Negara bg Kerajaan Tempatan. Mesti pusat pentadbiran dan perniagaan. Diketuai oleh Datuk Bandar dan dibantu oleh Majlis Bandaraya(24 org anggota) Tempoh perkhidmatan anggota:2 tahun. Bilangan penduduk lebih drpd 300,000 org Sumber kewangan lebih RM80 juta setahun. Contoh:DBKL,MBJB,Majlis Bandaraya Ipoh,Kuching Utara,Kuching Selatan,Kota Kinabalu,Putrajaya.
 7. 7.  Ditubuhkan melalui undang2 biasa. Diketuai Yang Dipertua dan dibantu oleh Majlis Perbandaran (8-24 org anggota) Tempoh perkhidmatan 1 tahun. Bilangan penduduk lebih 100,000 org. Sumber kewangan lebih RM 10 juta setahun. Contoh: Majlis-majlis Perbandaran Petaling Jaya,Pulau Pinang,Kulim, Batu pahat ,Kuala Terengganu.
 8. 8.  Ditubuhkan melalui undang2 biasa. Diketuai oleh Yang Dipertua dan dibantu oleh Majlis Daerah (8-12 org anggota) Tempoh perkhidmatan 1 tahun. Bilangan penduduk kurang 100,000 org. Sumber kewangan kurang drpd RM 10 juta setahun. Contoh:Majlis-majlis Daerah Raub,Kampar,Sik,Segamat,Kuala Langat.
 9. 9. Keanggotaan Dewan Bandaraya dan Majlis Bandaraya Terdiri drpd Datuk Bandar dan anggota2 lain yg dilantik oleh Kerajaan Negeri. Di Kuala Lumpur,dilantik oleh Kerajaan Persekutuan. Pegawai2 pentadbir yg lain adalah kakitangan kerajaan.Keanggotaan Majlis Perbandaran Terdiri drpd Yang Dipertua Majlis dan anggota2 Majlis Perbandaran yg dilantik oleh Kerajaan Negeri. Dibantu oleh kakitangan awam yg dilantik oleh Majlis perbandaran dgn kelulusan Kerajaan Negeri.
 10. 10.  Diketuai oleh Yang Dipertua yangt mesti menanggung jawatan sbgai Pegawai Daerah. Anggota2 Majlis Daerah dilantik oleh Kerajaan Negeri.
 11. 11. 1. Perkhidmatan pembersihan longkang dan sampah.2. Kenakan kompaun terhadap penjaja yg tidak menjaga kebersihan premisnya.3. Kawal,sewa, dan urus gerai makanan dan pasar.4. Jaga keindahan kawasan dan menyediakan serta menyelenggara kemudahan rekrisai seperti kolam renang,gimnasium dan taman awam.5. Sediakan tanah perkuburan.6. Menamakan jalan dan lorong di taman perumahan.7. Membina kemudahan awam.8. Kutip cukai .9. Keluarkan lesen perniagaan.
 12. 12.  Cukai taksiran harta. Bayaran perkhidmatan dan lesen kedai kopi,lesen penjaja,lesen anjing,dan lesen pusat hiburan. Bayaran permit pertunjukan hiburan. Pinjaman dan pemberian drpd Kerajaan Negeri dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.
 13. 13.  Mengisytiharkan sesuatu kawasan dlm negeri menjadi kawasan Kerajaan Tempatan. Menetapkan taraf,status, dan sempadan Kerajaan Tempatan. Memberikan arahan am tentang dasar2 kpd Kerajaan Tempatan. Meluluskan anggaran belanjawan tahunan Kerajaan Tempatan. Mengesahkan setiap undang2 kecil yg dibuat oleh Kerajaan Tempatan sebelum dikuatkuasakan. Meluluskan jawatan baharu yang hendak diwujudkan oleh Kerajaan Tempatan. Melantik anggota majlis,Datuk Bandar, atau Yang Dipertua Kerajaan Tempatan.
 14. 14. TAMAT..=)ASSALAMUALAIKUM

×