Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

87 views

Published on

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΑΞΗ: Γ΄3

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 1. 1. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Εργασία Κοινωνική &.Πολιτική Αγωγή. Σχολ. Έτος: 2017-2018
 2. 2. ΓΕΝΙΚΑ:ΓΕΝΙΚΑ: Είναι η μετακίνηση ανθρώπων σε μία χώρα της οποίας δεν έχουν την ιθαγένεια, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί, ιδιαίτερα ως μόνιμοι κάτοικοι ή μελλοντικοί πολίτες της χώρας.
 3. 3. ΑΙΤΙΕΣ:ΑΙΤΙΕΣ: λλαγή καιρικών συνθηκών ικονομικοί παράγοντες (έλλειψη θέσεων εργασίας, φτώχεια, πείνα κλπ.) όλεμος, διαμάχες ρησκευτικοί παράγοντες
 4. 4. ΕΙΔΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ:ΕΙΔΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ:
 5. 5. ΝΟΜΙΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Η είσοδος με έγγραφα, η οποία έχει καταγραφεί από τις αρμόδιες αρχές και εφοδιάζει με άδεια παραμονής και εργασίας.
 6. 6. https://www.youtube.com/watch?v=qqG9P3RuGSY
 7. 7. ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Η παράνομη είσοδος, χωρίς έγγραφα, που επιδιώκεται πέρα από τους κανόνες των χώρων αποστολής, διέλευσης και υποδοχής.
 8. 8. https://www.youtube.com/watch?v=ap4PF-zgAAU
 9. 9. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ:ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ: o Μη επαρκείς θέσεις εργασίας (ανεργία) o Μείωση του μισθού των ντόπιων εργατών και των ανειδίκευτων εργατών o Θετική επίδραση στην ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) o Αύξηση της εγκληματικότητας o Μείωση κόστους παραγωγής προϊόντων o Αύξηση της κατανάλωσης
 10. 10. ΠΟΣΟΣΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
 11. 11. ΠΟΣΟΣΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
 12. 12. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να πάνε και να βρουν τρόπους να συνεισφέρουν στο νέο σπίτι τους που μετανάστευσαν ή στην χώρα καταγωγής τους. Κάποιοι «Πρωταθλητές της Μετανάστευσης»
 13. 13. Ο Αϊνστάιν, Εβραίος στην καταγωγή, εγκατέλειψε τη Γερμανία, λόγω της αύξησης του ναζιστικού κόμματος. Έλαβε το βραβείο Νόμπελ για την επαναστατική του δουλειά στη φυσική. Ο Αϊνστάιν είναι Πρωταθλητής της Μετανάστευσης, επειδή εργάστηκε ακούραστα για να σώσει τις ζωές των Γερμανών Εβραίων βοηθώντας να ξεφύγουν από τη χώρα τους και να εγκατασταθούν στη νέα τους κοινότητα.
 14. 14. Ξεκίνησε το τραγούδι της και την καριέρα της στην Κολομβία. Πριν γίνει ένα διεθνές αστέρι μετακόμισε στην Ισπανία. Η Shakira είναι Πρωταθλητής Μετανάστευσης. Το 1995 η Σακίρα ίδρυσε την οργάνωση Pies Descalzos Foundation (Ίδρυμα Ξυπόλητα Πόδια). Κατά τη διάρκεια της καριέρας της η Σακίρα έχει παρευρεθεί σε πάρα πολλές συναυλίες με φιλανθρωπικό σκοπό. Είναι επίσης ενεργός συνήγορος για τα δικαιώματα των παιδιών στον κόσμο.
 15. 15. Το σπίτι του Mardini καταστράφηκε στο Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο. Ο Μαρδίνι και η αδελφή του Σάρα αποφάσισαν να φύγουν από τη Συρία τον Αύγουστο του 2015. Έφθασαν στο Λίβανο, και στη συνέχεια στην Τουρκία, όπου κανόνισαν να εισέλθουν στην Ελλάδα με βάρκα με 18 άλλους Αφού ο κινητήρας σταμάτησε να λειτουργεί και το σκάφος άρχισε να απορροφά νερό στο Αιγαίο , ο Mardini, η αδελφή του και δύο άλλοι που ήταν σε θέση να κολυμπήσουν μπήκαν στο νερό και έσπρωξαν το σκάφος πάνω από 3 ώρες μέχρι να φτάσει στη Λέσβο. Στη συνέχεια ταξίδευαν μέσω της Ευρώπης στη Γερμανία, όπου εγκαταστάθηκαν στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2015. Στις 27 Απριλίου 2017, ο Mardini διορίστηκε πρέσβης καλής θελήσεως της UNHC.
 16. 16. Η τράπεζα Grameen, στο Μπαγκλαντές παρέχει σε φτωχές οικογένειες χρήματα για να ξεκινήσουν κερδοφόρες δραστηριότητες. Στους ιδρυτές απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2006 για την πρωτοποριακή δουλειά τους. Η τράπεζα Grameen είναι μια Πρωταθλήτρια της Μετανάστευσης, γιατί δίνει νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους για να ξεφύγουν από την πείνα και τη φτώχεια.
 17. 17. Είναι μια συνδικαλιστική οργάνωση που εδρεύει στο Ahmedabad της Ινδίας και προωθεί τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών με χαμηλό εισόδημα O Σύνδεσμος πΑυτοα ασχολούμενων  ( SEWA )Γυναικών Ο SEWA είναι Πρωταθλητής Μετανάστευσης γιατί έδωσε σε εκατομμύρια ανθρώπους την επιλογή να μείνουν στο σπίτι με ασφάλεια και το έκαναν.
 18. 18. •ΠΟΣΟ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ; QUIZ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Α. Καθόλου. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι σαν εμάς. Β. Ελάχιστα. Μου φαίνεται κυρίως αδιάφορο. Γ. Αρκετά. Μου προξενεί κάποια δυσαρέσκεια. Δ. Πολύ. Αποτελεί γεγονός που με ενοχλεί σε υψηλό βαθμό. •ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ; Α. Φιλική. Είναι εξίσου συμπαθητικοί με τους υπόλοιπους. Β. Αδιάφορη. Δεν τους δίνω ιδιαίτερη σημασία. Γ. Απόμακρη. Προτιμώ να μην έχω κάποια σχέση μαζί τους. Δ. Ψυχρή. Τους αποφεύγω πλήρως.
 19. 19. •ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΟΣΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ; Α. Σίγουρα. Ποια είναι η διαφορά; Β. Ίσως. Εξαρτάται τον άνθρωπο. Γ. Δεν νομίζω. Δεν θα ήθελα κάποιον αλλοδαπό στον στενό μου κύκλο. Δ. Με τίποτα. Δεν θα το διαπραγματευόμουν καν! •ΘΑ ‘ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ; Α. Όχι. Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος για να γίνει αυτό. Β. Εξαρτάται. Υπάρχουν περιπτώσεις που θα ήταν ωφέλιμο. Γ. Πιθανώς. Πότε – πότε είναι αναγκαίο. Δ. Βεβαίως. Αποτελούν ένα σοβαρό αυξανόμενο πρόβλημα που θα έπρεπε να επιλυθεί. •ΘΑ ΔΕΧΟΣΑΣΤΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΕ ΑΝΑΓΚΗ; Α. Με καμία αμφιβολία. Θα βοηθούσα τον καθένα και ένας μετανάστης δεν είναι εξαίρεση. Β. Ίσως. Αν είχα την δυνατότητα, θα το έκανα. Γ. Εξαρτάται από την κατάσταση του και τον βαθμό ανάγκης. Δ. Όχι. Εξάλλου δεν θα ήμουν σε θέση να επέμβω στην ζωή κάποιου άλλου, πόσο μάλλον ενός αλλοδαπού.
 20. 20. Αν είχες περισσότερα: Α> Είσαι δεκτικός και πιστεύεις στα ισότιμα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Β> Κρατάς μία ουδέτερη στάση σχετικά με το θέμα, αλλά είσαι περισσότερο θετικός. Γ> Σε ενοχλεί αρκετά το θέμα, όμως το ανέχεσαι σε κάποιο βαθμό. Δ> Είσαι αντίθετος/ η προς το φαινόμενο και θα το διέκοπτες με οποιοδήποτε τρόπο.
 21. 21. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΟΥΙΖ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ: 25 Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών επέλεξαν την Β και Α΄ απάντηση: Δηλαδή, κρατάνε μία ουδέτερη στάση σχετικά με το θέμα, είναι περισσότερο θετικοί και πιστεύουν στην ισοτιμία των δικαιωμάτων των ανθρώπων.Α - 37 Β - 49 Γ - 19 Δ - 2
 22. 22. ΠΗΓΕΣ lympia.gr ikipedia.com outube.com pothetirio.teiep.gr AO
 23. 23. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!  . Τζαβαχισβίλη  . Τσαρντάκου  . Πετρίδου 

×