Perkembangan sosio emosi

21,652 views

Published on

Published in: Education
3 Comments
29 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
21,652
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
3
Likes
29
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Perkembangan sosio emosi

 1. 1. PERKEMBANGAN SOSIO-EMOSI KANAK-KANAK DISEDIAKAN OLEH : ANONYMOUS
 2. 2. DEFINISI SOSIO-EMOSI merujuk kepada keupayaan seseorang menjalinkan hubungan dengan orang lain. Daniel Goleman: “sesuatu perasaan dan pemikiran tersendiri di bawah keadaan psikologikal dan biologikal, serta ada kecenderungan yang berbeza-beza untuk bertindak.”
 3. 3.  Albert Bandura (1986): - Keupayaan kendiri merupakan keyakinan individu dalam melakukan sesuatu aktiviti. keupayaan kendiri merupakan perkara yang sangat penting dalam perkembangan sosio-emosi.
 4. 4. • Secara keseluruhan, kebanyakan tokoh2 berpendapat bahawa kanak-kanak perlu didedahkan mengenai :  Kesedaran dan pengurusan kendiri. Pencapaian emosi yang positif.  Kesedaran tentang keperluan, perasaan dan pandangan orang lain.  Pembinaan kemahiran sosial.  Pembinaan keyakinan menghadapi cabaran kehidupan harian.
 5. 5. TEORI PERKEMBANGAN SOSIO-EMOSI• Diperkenalkan Erik Erikson.• Beliau menyatakan: • setiap peringkat tingkah laku positif dan negatif akan timbul yang menyebabkan penyesuaian psikologikal kerana konflik emosinya. • terdapat beberapa konflik serta ciri-ciri nya dari peringkat bayi sehingga tua.
 6. 6. CIRI-CIRI PERKEMBANGAN EMOSI• Peringkat konflik  Bayi (0-1½)  membina rasa kepercayaan secara peringkat.  membina rasa ketidakpercayaan jika keperluannya tidak dapat dipenuhi.  ketidakpercayaan akan membentuk tingkah laku negatif.  Awal kanak-kanak (1½-3)  melakukan sesuatu dengan usaha sendiri.  malu jika tidak diberi kuasa.  malu berhadapan dengan orang.  Ingin memiliki kuasa.
 7. 7. Awal kanak-kanak tadika (3-6)  peka kepada yang betul dan salah.  membentuk sikap negatif .  berasa serba salah jika ketawa.  pemahaman pembelajaran yang cepat.  mampu bergerak lebih cepat. Kanak-kanak (6-11)  ingin menguasai sesuatu.  ingin berjaya.  berasa amat rendah diri jika dikritik.  penguasaan kemahiran asas fizikal dan sosial.
 8. 8. Remaja (12-20)  krisis identiti.  cuba memahami diri sendiri.  menjaga perubahan bentuk badan dan imej.  pembentukan konsep kendiri positif dan negatif. Awal dewasa ( 21-25)  berusaha terus mencari identiti.  berusaha membentuk ikatan kemesraan.  sesetengah individu yang gagal kerana pengalaman kecewaan, terus keterasingan.
 9. 9. PENDEKATAN PEMBELAJARANBermain:  memberi peluang kepada murid belajar dalam suasana yang menggembirakan dan bermakna. membenarkan kanak-kanak melakukan aktiviti yang kreatif. John Dewey (1852 – 1859): menggalakkan proses pembelajaran melalui prinsip belajar melalui bermain iaitu aspek keseronokan merupakan hak bagi setiap kanak-kanak.
 10. 10.  Kategori main: Perlakuan tidak menentu.  kanak-kanak bergerak di dalam kelas dari satu tempat ke tempat lain sambil memerhati tetapi tidak bermain. Main sendirian  kanak-kanak bermain sendirian, tidak melibatkan kanak- kanak lain yang duduk berhampiran dengannya. Main pemerhatian  kanak-kanak ini berdiri memerhati kanak-kanak lain bermain tetapi tidak melibatkan diri dalam permainan
 11. 11. Main selari  kanak-kanak ini berinteraksi dengan kanak-kanak lain dan berkongsi peralatan mainan tetapi tidak bersama dalam aktiviti main.Main koperatif  kanak-kanak ini bermain dalam bentuk sosial dan melibatkan permainan bersama dan berkongsi aktiviti.
 12. 12. KEPENTINGAN PERMAINAN DALAM PERKEMBANGANSOSIO-EMOSI KANAK-KANAK• Kanak-kanak belajar bagaimana mengadakan perhubungan sosial.• Kanak-kanak belajar bagaimana menyelesaikan masalah apabila berlaku.• Kanak-kanak belajar menjadi pemimpin dan pengikut.• Kanak-kanak belajar bekerjasama dan bertolak ansur.• Kanak-kanak belajar untuk berjimat cermat dan nasihat menasihati.

×