Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Gastroenterologijos klinikinis atvejis

7,614 views

Published on

Klinikinio atvejo pristatymas, parengtas moksleiviams besidomintiems studijomis KMU

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Gastroenterologijos klinikinis atvejis

  1. 1. Klinikinis atvejis S krand žio opaligė Stud. Rasa , IV k.
  2. 2. Ligonis J.L., 82 metų amžiaus, pensininkas, paguldytas skubia tvarka į KMUK gastroenterologijos kliniką iš Prienų ligoninės.
  3. 3. Nusiskundimai <ul><li>Ligonis skundžiasi, kad skauda epigastriumo* srityje. Skausmas deginančio pobūdžio, kartojasi ir nevalgius ir pavalgius. Negali valgyti, po valgio pykina ir vemia. Išvemia net skysčius. </li></ul>
  4. 4. Kaip vystėsi liga: <ul><li>Blogai jaustis pradėjo prieš 2 savaites. Prieš daug metų sirgo opalige. Operuotas dėl trūkusios opos. </li></ul><ul><li>Kreipėsi į Prienų ligoninę. Čia atliekant endoskopiją nepraeita į dvylikapirštę žarną. </li></ul>
  5. 5. Anamnezė <ul><li>Daug metų rūkė. </li></ul><ul><li>Alergijas, onkologines ligas, tuberkuliozę neigia. </li></ul><ul><li>Jokių vaistų nuolat nevartoja. </li></ul>
  6. 6. Būklė objektyviai <ul><li>Ligonio būklė patenkinama. Jis sąmoningas, orientuotas. </li></ul><ul><li>Oda ir gleivinės šiek tiek pablyškę, sausos. Liežuvis sausas su balta apnaša. </li></ul><ul><li>Plaučiuose alsavimas vezikulinis, be karkalų. </li></ul><ul><li>Širdies veikla ritmiška, AKS 120/60 mm Hg, ŠSD 75 k/min. </li></ul><ul><li>Pilvas minkštas, palpuojant kiek skausmingas epigastriumo srityje. </li></ul><ul><li>Kojose patinimų (edemų) nėra. </li></ul>
  7. 7. Kokias ligas įtartumėte?
  8. 8. Diferencinė diagnozė (1) <ul><li>Stemplė </li></ul><ul><ul><li>Gastroezofagoreliukso liga (GERL) </li></ul></ul><ul><li>Skrandis </li></ul><ul><ul><li>Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė </li></ul></ul><ul><ul><li>Funkcinė dispepsija </li></ul></ul><ul><ul><li>Ūminis gastritas </li></ul></ul><ul><ul><li>Skrandžio vėžys </li></ul></ul><ul><li>Žarnynas </li></ul><ul><ul><li>Pilvo angina (plonųjų žarnų kraujagyslių kraujotakos nepakankamumas) </li></ul></ul><ul><ul><li>Krono liga </li></ul></ul>
  9. 9. Diferencinė diagnozė (2) <ul><li>Kitų organų ligos: </li></ul><ul><ul><li>Tulžies pūslės ir latakų akmenligė, cholecistitas </li></ul></ul><ul><ul><li>Ūminis ar lėtinis pankreatitas </li></ul></ul><ul><ul><li>Kasos vėžys </li></ul></ul><ul><ul><li>Išeminė širdies liga </li></ul></ul>
  10. 10. Kokius tyrimus siūlote daryti?
  11. 11. Tyrimų planas <ul><li>Bendras kraujo tyrimas (BKT); </li></ul><ul><li>C reaktyvinis baltymas (CRB); </li></ul><ul><li>Eritrocitų nusėdimo greitis (ENG); </li></ul><ul><li>Inkstų funkcijos rodikliai (K+, Na+, urea, kreatininas); </li></ul><ul><li>Kepenų fermentai (ALP, GOT, GPT, GGT); </li></ul><ul><li>Bendras ir tiesioginis bilirubinas; </li></ul><ul><li>Amilazė; </li></ul><ul><li>Elektrokardiograma (EKG); </li></ul><ul><li>Fibroezofagogastroduodenoskopija (FEGDS); </li></ul><ul><li>Viršutinio pilvo aukšto echoskopija (VPAE); </li></ul>
  12. 12. Iki 100 U/l 76 U/L Amilazė Bendras – 10,2 μmol/l Tiesioginis – 2,6 μmol/l Bilirubinas ALP - 53 - 128 U/l GOT - vyrai iki 35 U/l GPT - iki 45 U/L GGT - iki 55 U/l Bendras bilirubinas:  5 - 21,0 µmol/l Tiesioginis bilirubinas: Iki 7,0 µmol/l ALP – 66 U/L, GOT – 19 U/L, GPT – 7 U/L, GGT – 12 U/L. Kepenų fermentai Na+ : 136 - 145 mmol/l K+: 3,5-5,1 mmol/l Urea: 2,2 - 7,2 mmol/l Kreatininas: 62 - 115 µ mol/L Na + - 138 mmol/l, K + - 4,4 mmol/l, Urea – 6,3 mmol/l Kreatininas – 99 μmol/l Inkstų funkcijos rodikliai 1 – 20 mm/h 12 mm/val ENG iki 10 mg/l 29,9 mg/l CRB Eritrocitai: 4,5 – 5,9 x10 9 /l Hemoglobinas: 135 – 170 g/l Hematokritas: 40-52 % Eritrocitai - 3,31x10 9 /l, Hemoglobinas - 104 g/l, Hematokritas - 30,8% Kiti rodikliai – n.y. Bendras kraujo tyrimas Norma Rezultatai Tyrimas
  13. 13. Instrumentiniai tyrimai (1) <ul><li>EKG - Sinusinis ritmas, n.y. </li></ul>
  14. 14. Instrumentiniai tyrimai (2) <ul><li>VPAE: </li></ul><ul><li>kepenys homogeniškos, lygiu paviršiumi, nepadidėjusios; </li></ul><ul><li>biliarinis medis neišsiplėtęs, </li></ul><ul><li>t ulžies pūslės sienelė normalaus storio, turinys švarus; </li></ul><ul><li>kasa homogeniška; </li></ul><ul><li>blužnis nepadidėjusi. </li></ul>
  15. 15. Instrumentiniai tyrimai (3) <ul><li>FEGDS : </li></ul><ul><li>Stemplės apatiniame trečdalyje rasta 3x4 mm pavienės erozijos, </li></ul><ul><li>Įskrandis praviras. Įskrandžio sienelės elastingos, raukšlėtumas taisyklingas. </li></ul><ul><li>Skrandyje yra stazinio turinio. Dvylikapirštės žarnos stormuo paburkęs,deformuotas, </li></ul><ul><li>Skrandžio priekinėje ir užpakalinėje sienoje – plačios, gilios lėtinio tipo opos, apie 1 cm skersmens. Praėjimas į pro stormenį 9,7 mm aparatu sunkuss, bet praeita. Stenozė kompensuota. Paimta biopsija bei mėginys H. pylori infekcijos ištyrimui. </li></ul><ul><li>Išvada : skrandžio opaligė ir prievarčio stenozė. </li></ul>
  16. 16. Fibroezofagogastroduodenoskopija
  17. 18. Opaligės priežastys <ul><li>H. pylori infekcija – dažniausia opaligės priežastis (90 %) . Nustatoma serologiniais tyrimais, naudojant ureazės mėginį, tiriant biopsinę medžiagą, auginant bakterijų kultūras ir kt. </li></ul><ul><li>Nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vartojimas – anamnezėje: nesteroidinių vaistus nuo uždegimo vartojimas (ypač aspirino, trombozių profilaktikai); </li></ul><ul><li>Gastrinoma (Zolingerio-Elisono sindromas) – tai gastriną produkuojantis navikas, labai retas. Padidinama HCl sekrecija. </li></ul><ul><li>Idiopatinė opaligė – nesusijusi nei su H. pylori infekcija, nei su nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vartojimu. Priežastis lieka neaiški. Šios opos atsparios gydymui. </li></ul>
  18. 19. Helicobacter pylori <ul><li>Gramneigiama bakterija; </li></ul><ul><li>Aerobinė; </li></ul><ul><li>Gyvena rūgštinėje terpėje – skrandyje ar dvylikapirštėje žarnoje; </li></ul><ul><li>Gamina ureaz ę </li></ul><ul><li>Pagrindinis veiksnys gastrito, opaligės, skrandžio vėžio vystymosi mechanizme. </li></ul>
  19. 20. Helicobacter pylori sukeliamų ligų atsiradimo mechanizmas
  20. 21. Kaip gydysim?
  21. 22. H. pylori sukeltos opaligės gydymas H. pylori išnaikinimas 7 dienas skiriami 2 antibiotikai + HCl sekreciją stabdantis vaistas Po 1 mėnesio patikrinima, ar bakterija išnaikinta Toliau tęsiamas HCl sekreciją mažinantis gydymas 3-6 savaites Taikoma kita vaistų schema H.pylori naikinimui - +
  22. 23. Kitos rekomendacijos <ul><li>Rekomenduojama sveikai maitintis, </li></ul><ul><li>Nedaryti ilgų pertraukų tarp valgymų ir nevalgyti prieš naktį, </li></ul><ul><li>Atsisakyti kavos, aštraus, pikantiško maisto, </li></ul><ul><li>Nevartoti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo. </li></ul>
  23. 24. Štai ir viskas ;)

×