Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Τοπική ιστορία - Λεωφόροι Θεσσαλονίκης-Project Τριμήνου (Υπεύθυνη καθηγήτρια Ζαρκογιάννη Εύα)

2,117 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Τοπική ιστορία - Λεωφόροι Θεσσαλονίκης-Project Τριμήνου (Υπεύθυνη καθηγήτρια Ζαρκογιάννη Εύα)

 1. 1. Επεςνητικοί Άξονερ:  Η προέλευση των ονομάτων τους  Ο σκοπός τους  Σύγκριση παλιά με σήμερα  Η ιστορία τους
 2. 2. Μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε:  Φωτογραφικό υλικό που θα τραβήξουμε εμείς και που θα βρούμε στο διαδύκτιο.  Θα ρωτήσουμε τους γονείς μας και τους παπούδες μας για το πώς ήταν παλιά οι λεωφόροι.
 3. 3. Λεωφόροι :  Τσιμισκή  Αγίου Δημητρίου  Μ. Αλεξάνδρου  Νίκης
 4. 4. Λεωφόρος Τσιμισκή Η οδός Ιωάννη Τσιμισκή είναι ένας οδικός άξονας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ξεκινάει από την περιοχή των Λαδάδικων και, διασχίζοντας το κέντρο καταλήγει στην πλατεία ΧΑΝΘ. Αποτελεί συνέχεια της Οδού Πολυτεχνείου και της Λεωφόρου Στρατού.
 5. 5.  Διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, εκ των οποία η μία αποκλειστικά για τα λεωφορεία και έχει κατεύθυνση προς τα δυτικά.  Πήρε το όνομά της από τον Ιωάννη Τσιμισκή.  Ο Ιωάννης Τσιμισκής ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκράτορες και στρατηγούς του Βυζαντίου. Ήταν ικανότατος ηγέτης με πολύπλευρες δυνατότητες. Ήταν φιλόπτωχος, ευγενής και δίκαιος και έλαβε φιλολαϊκά μέτρα.
 6. 6. Ιστορικά στοιχεία  Πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους ονομαζόταν " δεύτερη παράλληλη“. Το 1913, όταν η πόλη βρισκόταν σε ελληνική χέρια, ο δρόμος στη συνέχεια μετονομάστηκε σε λεωφόρο «Ιωάννη Τσιμισκή» , έναν αυτοκράτορα . Ο δρόμος πήρε τη σημερινή του μορφή μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης 1917 , που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του κέντρου της Θεσσαλονίκης . Ο δρόμος στη σημερινή του μορφή χτίστηκε το 1921.
 7. 7. Παλιά
 8. 8. ΢ήμερα
 9. 9. Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου  H οδός Αγίου Δημητρίου είναι ένας οδικός άξονας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ξεκινάει από την οδό Λαγκαδά και διασχίζοντας όλο το βόρειο κέντρο της πόλης καταλήγει στο Καυταντζόγλειο στάδιο. Διασταυρώνεται με σημαντικούς άξονες όπως η Ηφαιστίωνος, η Ελ. Βενιζέλου, η Εθν. Αμύνης και η Κατσιμίδου. Στην οδό αυτήν βρίσκεται και η ιστορική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
 10. 10. Άγιος Δημήτριος  Ο Άγιος Δημήτριος, αποτελεί έναν από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού , όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε Χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Επίσης είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης.
 11. 11. Ι.Ναός Αγίου Δημητρίου Ο Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε στα μέσα το 413, πάνω στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο. Στο χώρο αυτό βρισκόταν το «στάδιο» όπου γίνονταν μονομαχικοί αγώνες.
 12. 12. Παλιά
 13. 13. ΢ήμερα
 14. 14. Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου Η Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος της Νέας Παραλίας. Παλαιότερα ο οδικός άξονας έφερε την ονομασία Λεωφόρος Τζων Κένεντι. Ξεκινάει από τον Λευκό Πύργο και διασχίζοντας όλο το μέτωπο της Νέας Παραλίας, καταλήγει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Διασταυρώνεται με κεντρικούς άξονες όπως 3ης ΢επτεμβρίου, 28ης Οκτωβρίου, Μάρκου Μπότσαρη και Γεωργίου Παπανδρέου.
 15. 15.  Από τον Λευκό Πύργο μέχρι της 3ης Σεπτεμβρίου, διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίες ανά κατεύθυνση, ενώ από της 3ης Σεπτεμβρίου μέχρι την Γεωργίου Παπανδρέου διαθέτει έξι λωρίδες κυκλοφορίες ανά κατεύθυνση.
 16. 16. Μ. Αλέξανδρος  Ο Αλέξανδρος ο ήταν Βασιλιάς της Μακεδονίας και ηγεμόνας της Μακεδονίας. Ήταν διάδοχος των Φαραώ της Αιγύπτου και οι κατακτήσεις του αποτέλεσαν βασικό θεμέλιο για τους επόμενους διάδοχούς του. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες στρατηγούς στην ιστορία του έθνους, καταφέρνοντας σε ηλικία μόλις 33 ετών να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου.
 17. 17. Παλιά
 18. 18. Σήμερα
 19. 19. Λεωφόρος Νίκης  Η Λεωφόρος Νίκης βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ξεκινάει από τη πλατεία Δικαστηρίων και διασχίζοντας όλο το παραλιακό μέτωπο καταλήγει στον Λευκό Πύργο και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι γνωστή και ως Παραλιακή Λεωφόρος. Διασταυρώνεται με σημαντικούς άξονες όπως η Ίωνος Δραγούμη, Ελ. Βενιζέλου, η Αγίας ΢οφίας και η Παύλου Μελά.  Διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και έχει κατεύθυνση προς τα ανατολικά.
 20. 20. Η Ιστορία της Παλιά ονομαζόταν:  Λεωφόρος Μπεγιάζ Κουλέ ως την απελευθέρωση,  λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου ώς τον μεσοπόλεμο  λεωφόρος της Νίκης εδώ και αρκετές δεκαετίες Όπως κι αν μετονομάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1870 ώς τις μέρες μας, η παραλιακή λεωφόρος της Θεσσαλονίκης με το κοσμοπολίτικο παρελθόν της έχει τις δικές της ιστορίες. Είναι ίσως ο πιο πολυσύχναστος, φωτογραφημένος και ζωγραφισμένη λεωφόρος. Στην προκυμαία συνωστίστηκαν πλήθη για να υποδεχτούν τα ελληνικά στρατεύματα στην απελευθέρωση. Από ’δω παρέλασαν:  οι στρατιώτες της Αντάντ το 1915  ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά το Κίνημα Εθνικής Αμύνης  τα τμήματα του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ μετά την αποχώρηση των Γερμανών.  «Παρά την ονομασία δεν ήταν πάντα η λεωφόρος των νικητήριων εκδηλώσεων» (Με την έννοια μεσοπόλεμος αναφερόμαστε στη χρονική περίοδο μεταξύ Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίων Πολέμων)
 21. 21. Παλιά
 22. 22. ΢ήμερα
 23. 23. Η Σύγχρονη Θεσσαλονίκη
 24. 24. Πλέον ςτο κέντρο τησ Θεςςαλονίκησ υπάρχουν λεωφορεία για ξενάγηςη αλλά και πάρκα αναψυχήσ
 25. 25. Πηγές  https://www.google.gr/search?q=agiow+dhmhtri  http://parallaximag.gr/reportage/ola-gia-ti-neaparalia-h-istoria  http://parallaximag.gr/reportage/ola-gia-ti-neaparalia-h-istoria  http://maccunion.wordpress.com/2012/04/26/%CF% 86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1 %CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB% CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA/
 26. 26. ΤΕΛΟΣ  Βουλτσινού Ρεβέκκα  Γεωργούδας Μιχάλης  Ματσαρόκη Αναστασία  Ελευθεριάδης Βασίλης Ευχαριςτοφμε για την προςοχή ςασ !

×