Bab 1B Latar Belakang Sejarah Pemikiran Politik Pra-Islam

741 views

Published on

Tugasan kursus PPPJ2463 Sejarah Pemikiran Politik Islam (SPPI), JPATI, FPI, UKM pada sem. 2, sesi 2012/2013 yang dihasilkan oleh Kumpulan B: Ubaidah (Bab 1). Ulasan ilmiah bagi bab-bab dalam buku SPPI yang dihasilkan oleh Prof. Madya Dr. Ismail Bakar.

Published in: Education, Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
741
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bab 1B Latar Belakang Sejarah Pemikiran Politik Pra-Islam

 1. 1. Pensyarah:Ust. Ezad Azrai JamsariSEJARAH PEMIKIRANPOLITIK ISLAM(PPPJ 2403)
 2. 2. BAB 1Latar Belakang Sejarah PemikiranPolitik Arab Pra-IslamSEJARAHPEMIKIRANPOLITIK ISLAMNORAISHAH MOHD SAID(A135591)
 3. 3. •PENGENALAN•LATAR BELAKANG MEKAH•PEMIKIRAN POLITIK QUSAY•PENGURUSAN POLITIK QUSAY•PEMBANGUNAN KOTA MEKAH•KESIMPULANLIPUTAN PERBINCANGAN
 4. 4. • Pada zaman pra-Islam, Mekah masih lagi tidakmempunyai satu kerajaan dengan sistem politikyang mantap berbanding wilayah lain disekitarnya.• Ketibaan Qusay pada tahun 440M, mengubahcorak pentadbiran Mekah.• Juga di anggap sebagai kerajaan Quraisypertama di bumi Mekah.PENGENALAN
 5. 5. Taburan penduduk di Semenanjung Tanah Arabtertumpu di kawasan yang mempunyai sumberair.LATAR BELAKANG MEKAHPuak Jurhum dan Khuza’ah yang menetap diMekah, tidak membentuk kerajaan – hanyaberorientasikan sistem kabilah.Mekah terletak di bahagian tengah wilayah Hijazyang subur – menjadi tumpuan ramai keranamemiliki Ka’bah dan telaga zam-zam.
 6. 6. Samb…Sistem politik yang diperkenalkan oleh Qusay diMekah berbeza dengan sistem politik kerajaanyang sezaman dengannya.Sistem ini lebih terbuka dan mempunyai ciri-ciridemokrasi – bersesuaian dengan budayamasyarakat Badwi.Qusay mengamalkan sistem Mala’ – pentadbiranberdasarkan konsep permesyuaratan ketua-ktuakabilah Arab.
 7. 7. Samb…Menubuhkan sebuah Dewan Permesyuaratan –Dar al-Nadwah.Mengasaskan 4 jabatan rasmi: al-Siqayah, al-Rifadah, al-Liwa’ dan al-Hijabah.
 8. 8. PEMIKIRAN POLITIK QUSAYQusay mengambil alih urusan pentadbiranrumah suci Ka’bah daripada Hulail –menyerlahkan peluang Qusay sebagaipemimpin.Kejayaan Qusay mentadbir Kota Mekah adalahbergantung kepada sokongan padu kaumkeluarganya serta semangat yang kental.
 9. 9. Ibn Khladun: “Keistimewaan bangsa Arab ialahsifat Asabiyah mereka yang tinggi”.Samb…
 10. 10. Model Kerajaan Menyerupai NegaraFederasi:Menggabungkan ketua-ketua kabilah kedalam badan perundangan (Dar al-Nadwah).Mengurangkan pergeseran danmenyelesaikannya melalui perundingan.Bertanggungjawab merangka polisi danhala tuju negara.PENGURUSAN POLITIK QUSAY
 11. 11. Membahagikan Penempatan Kepada 4Kawasan Utama:Diserahkan kepada ketua kabilah masing-masing – Banu Ma’yas bin ‘Amir bin Lu’ay,Banu Ta’im al-Adram bin Ghalib bin Fihr,Banu Maharib bin Fihr, Banu al-Harith binFihr.Kedudukan dan status setiap kabilahberubah mengikut ketrampilan dalamberdiplomasi serta kedudukan ekonomi.
 12. 12. Status ketua kabilah tidak dimiliki secaramutlak.Samb…Merangsang semangat kebangsaan:Memperkenalkan bangsa Quraisy sebagaietnik unggul Arab.
 13. 13. Tiada sekatan dalam bidang ekonomi:Digalakkan menanam pokok yang bolehmendatangkan hasil.Budaya perang antara kabilah dikawal olehundang-undang:Terdapat kawasan dan bulan tertentu yangdiharamkan berperang.
 14. 14. Faktor mendorong ketahanan pentadbiranQuraisy:Kualiti pentadbiran yang cekap danberkesan - memiliki pengalaman dalamsektor pentadbiran.Memiliki pengetahuan luas – melaluihubungan luar ketika mengendalikanperdagangan di luar negara.
 15. 15. Masing-masing mendapat agihanekonomi yang seimbang.Kesediaan berkongsi kuasa (powersharing).Samb…
 16. 16. PEMBANGUNAN KOTA MEKAHKemudahan sektor penempatan awam danperdagangan.Pembinaan semula Ka’bah dengan bahan-bahan yang lebih berkualiti.Polisi liberal Qusay dan para pemimpinnya– membenarkan setiap kabilah Arabmeletakkan patung tuhan yang menjadilambang penyembahan mereka di Ka’bah.
 17. 17. Samb…Mekah muncul sebagai pusat agamaterulung di dunia Arab.Prasarana kondusif – menarik minatgolongan pedagang dan hujjaj.
 18. 18. KESIMPULANPerancangan politik amatpenting dalam menjaminkeberlangsungan sesebuahnegara dalam aspek politik,ekonomi, agama, budaya danlain-lain.
 19. 19. Pautan Menarik Bab ini:http://ummatanwasatan.net/2011/08/quraisy/http://www.geni.com/people/Imaam-Qusai-Bin-Imaam-Killaab/6000000002998015969

×