…PADA PERINGKAT AKIL BALIGH DAN REMAJA
Baligh adalah merupakan perubahan biologi yang
menandakan permulaan remaja.
Ianya bermula apabila tahap hormon yang mema...
TERUNA
 suara menjadi garau, misai
dan janggut mula tumbuh,
bahu dan dada menjadi
bidang, jerawat mula
tumbuh, mengalami...
Menurut Jean Jacques Rousseau (1712-1778), akil
baligh bermula pada usia 15 tahun atau mungkin lebih
awal dari yang diang...
PERKEMBANGAN PSIKOLOGI.
Zaman remaja bukan sahaja suatu jangka masa yang
dapat menggugat diri remaja tetapi juga keluarga...
 Individuasi merupakan proses di mana remaja mula
mempunyai satu identitii yang berbeza antara
dengan yang lain. Proses i...
PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI
 Konsep kendiri amat penting kepada remaja kerana
pelbagai sebab. Oleh kerana mengalami
peni...
INFO KENDIRI REMAJA…
 Pengukuhan melalui kesempurnaan kendiri.
- menekankan soal perkembangan potensi kendiri
yang membi...
Psikologi dan emosi
Psikologi dan emosi
Psikologi dan emosi
Psikologi dan emosi
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Psikologi dan emosi

668 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
668
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
57
Actions
Shares
0
Downloads
79
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Psikologi dan emosi

  1. 1. …PADA PERINGKAT AKIL BALIGH DAN REMAJA
  2. 2. Baligh adalah merupakan perubahan biologi yang menandakan permulaan remaja. Ianya bermula apabila tahap hormon yang memasuki saluran darah meningkat ekoran respon kepada isyarat daripada bahagian otak iaitu hipotalamus. Apabila tahap pertumbuhan hormon bertambaha dalam badan, lonjakan pertumbuhan kanak-kanak dengan tiba-tiba akan berlaku.  Lonjakan ini merupakan tanda yang nyata tentang permulaan akhil baligh.
  3. 3. TERUNA  suara menjadi garau, misai dan janggut mula tumbuh, bahu dan dada menjadi bidang, jerawat mula tumbuh, mengalami mimpi yang menghairahkan sehingga mengeluarkan air mani serta zakar dan buah zakar mula membesar.  Pengalaman inilah menunjukkan remaja lelaki telah akil baligh. DARA  buah dada (payudara) mula membesar, bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari, Punggung melebar menunjukkan ciri-ciri kewanitaan, jerawat mula tumbuh, mula didatangi haid, suara mungkin berubah dari suara keanak- anakan kepada suara yang lebih matang.
  4. 4. Menurut Jean Jacques Rousseau (1712-1778), akil baligh bermula pada usia 15 tahun atau mungkin lebih awal dari yang dianggarkan. Pada masa ini, kanak-kanak melalui peringkat kedua kelahiran, bentuk badan mula berubah dan keinginan muncul dari dalam, "Perubahan angin, kemarahan, perubahan fikiran, membuatkan mereka tidak dapat mengawal". Mula berasa segan atau malu apabila berhadapan dengan kehadiran orang yang berlainan jantina, mereka mula merasai perasaan seksual.
  5. 5. PERKEMBANGAN PSIKOLOGI. Zaman remaja bukan sahaja suatu jangka masa yang dapat menggugat diri remaja tetapi juga keluarganya. Proses pembesaran dan usaha ke arah kematangan bukanlah suatu perjalanan yang mudah. Dalam usaha menyatupadukan tuntutan biologi dan sosial (yang mungkin bertentangan), kekeliruan boleh terjana dalam kehidupan seorang remaja. Umpamanya dorongan syahwatnya wajib dikekang menurut ajaran agama serta norma-norma sosial.
  6. 6.  Individuasi merupakan proses di mana remaja mula mempunyai satu identitii yang berbeza antara dengan yang lain. Proses ini melibatkan empat fasa iaitu perbezaan, amalan dan eksperimen, membaharui perhubungan dan konsolidasi.  Fasa perbezaan yang berlaku pada awal remaja, di mana dia akan tahu bahawa wujud perbezaan antaranya dengan ibu bapa dari segi psikologi.  Semasa amalan dan eksperimen pula, remaja berpendapat dia tahu segalanya dan tidak akan melakukan kesilapan. Remaja pada masa ini tidak akan menerima nasihat dan mencabar kewibawaan ibu bapa dalam keadaan tertentu. Pada peringkat ini, remaja mula menunjukkan identiti diri sendiri dan mula belajar untuk hidup berdikari. Remaja mula jauh daripada ibu bapa dan lebih bersosial untuk membina identiti sendiri.
  7. 7. PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI  Konsep kendiri amat penting kepada remaja kerana pelbagai sebab. Oleh kerana mengalami peningkatan kekuatan fizikal dan tahap autonomi semasa ini, remaja mula mempunyai darjah kebebasan yang tertentu.  Konsep kendiri remaja juga berkaitan dengan cara remaja itu mempersepsikan dirinya secara fizikal. Ekoran itulah remaja terlalu prihatin dengan bentuk tubuh badannya, fesyen rambut dan baju menjadi symbol diri dan remaja mula gemar merayau-rayau di kompleks membeli-belah. Konsep kendiri merupakan satu aspek yang penting kepada kewujudan dan tingkah laku seseorang individu. Konsep kendir juga membenarkan seseorang individu menghubungkan diri dengan persekitaran dengan cara yang tidak akan menggugat keutuhan peribadi. KENDIRI… INFO…
  8. 8. INFO KENDIRI REMAJA…  Pengukuhan melalui kesempurnaan kendiri. - menekankan soal perkembangan potensi kendiri yang membina dan bukan pada halangan-halangan hidup.  Pengukuhan melalui identifikasi. - Identifikasi bermaksud kemuncak nilai dan tujuan hidup kendiri.Remaja tidak boleh membuat identifikasi keterlaluan.  Pengukuhan melalui kecemerlangan dan pencapaian. - menentukan arah kendiri, membuatkan remaja lebih bebas untuk membuat keputusan sendiri, lebih bersedia dengan cabaran dan tuntutan persekitaran dan lebih mempunyai keupayaan daya tindak.  Pengukuhan melalui identiti. - Krisis identiti pula bermaksud satu tempoh masa bergelut atau satu tempoh masa secara aktif remaja mempersoalkan diri dan hidupnya. • Jika semasa ini remaja mempunyai konsep kendiri yang tidak betul, maka sudah tentulah ia amat membahayakan kepada diri mereka dan orang lain. Mereka mungkin akan menjadi devian, tiada keyakinan diri, tersisih dan sebagainya.

×