Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
 Αφορά στην πρόληψη, διατήρηση, θεραπεία,
ανάρρωση και αποκατάσταση της υγείας με
σύγχρονες ιατρικές μεθόδους ή με φυσικέ...
Απευθύνεται σε τουρίστες που επιθυμούν να
εμπλουτίσουν τις διακοπές τους με
υπηρεσίες βελτίωσης ή διατήρησης της
υγείας το...
 Η οικονομία της
ευεξίας
συγκεντρώνει
παγκοσμίως το
5% της
παγκόσμιας
οικονομικής
παραγωγής
αγγίζοντας τα
3,700 τρις $ το...
«Ιαματικός τουρισμός» ορίζεται σύμφωνα με
το ν.3948/06 ως η ειδική μορφή παροχής
τουριστικών υπηρεσιών σε περιοχές των
οπο...
«Θαλασσοθεραπεία» δηλαδή “θάλασσα” και
“θεραπεία” και σημαίνει θεραπεία με θαλασσινό
νερό και των στοιχείων του (πχ. φύκια...
«Θάλασσα κλύζει πάντα των ανθρώπων κακά»
αναφέρει χαρακτηριστικά στην τραγωδία του
δηλαδή
«η θάλασσα καθαρίζει όλα τα κακά...
 Το 2025, ο ιαματικός
τουρισμός θα είναι η 2η
μεγαλύτερη βιομηχανία (μετά
την ιατροφαρμακευτική)
 48 επίσημα αναγνωρισμέ...
 Το θαλασσινό νερό, θερμαινόμενο σε θερμοκρασία σώματος, είναι
πολλαπλά ευεργετικό γιατί έτσι διευκολύνεται η διείσδυση τ...
Ορίζει ως Κέντρα Θαλασσοθεραπείας ειδικές
εγκαταστάσεις με κατάλληλη υποδομή και
εξοπλισμό, στις οποίες γίνεται χρήση
θερμ...
Κέντρα αναζωογόνησης (spa) είναι ειδικές
εγκαταστάσεις με κατάλληλη υποδομή και
εξοπλισμό στις οποίες γίνεται χρήση ή
ιαμα...
Σε έναν χώρο θαλασσοθεραπείας, οι τεχνικές και ο
ανθρώπινος παράγοντας αλληλοσυμπληρώνονται
για να πετύχουν το μέγιστο των...
Τα περισσότερα κέντρα θαλασσοθεραπείας χτίζονται παραθαλάσσια.
Η γεωγραφική θέση παίζει σπουδαίο ρόλο στην αφομοίωση όλων ...
 Αφομοίωση των διαλυτών βιταμινών και
σύνθεση βιταμίνης D
 Μικρότερη αίσθηση του πόνου και αύξηση
αντανακλαστικών
 Λειτ...
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΤΙΚΕΣ
 Μπάνιο
 Ντους
 Φύκια
 Λάσπη
 Εισπνοές
ΤΕΧΝΙΚΕΣ
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ
 Ατομική πισίνα
 Υδροτονωτικές
διαδρ...
ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Σύνθεση νερού –αφθονία σε
μεταλλικά άλατα , άρα
μέγιστη ηλεκτρολυτική
ιδιότητα και συνεχή
μετακίνηση ηλε...
ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το νερό μπορεί να υπάρχει σε μορφή αέριου,
υγρού και στερεού, ανάλογα με την
θερμοκρασία
ΑΕΡΙΟ 100 C ΑΤ...
Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 356/Β/7-2-2018),
καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές
ανέγερσης, μετατροπ...
 Διακοπή καπνίσματος
 Υγεία και ευεξία για τον σύγχρονο άντρα
 Θεραπείες για το μυαλό και την ψυχή
 Εθισμός στην αδρεν...
 Εξαιρετικό βιοκλίμα για ανάπτυξη
εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως,
θαλασσοθεραπεία, λουτροθεραπεία,
κλιματοθεραπεία, ...
 Εισροή περισσότερου συναλλάγματος από τον τουρισμό
μακράς παραμονής
 Νέες θέσεις απασχόλησης
 Ζήτηση για ανάπτυξη υπηρ...
ΠΕΓΙΑ ΑΡΓΥΡΩ,
ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ-ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΟΣ, Msc
Argiro_beauty@yahoo.gr
ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ 2018 - ΠΕΓΙΑ ΑΡΓΥΡΩ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ-ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΟΣ
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ 2018 - ΠΕΓΙΑ ΑΡΓΥΡΩ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ-ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΟΣ

415 views

Published on

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, SPA treatments, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Published in: Health & Medicine
 • Be the first to comment

ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ 2018 - ΠΕΓΙΑ ΑΡΓΥΡΩ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ-ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΟΣ

 1. 1.  Αφορά στην πρόληψη, διατήρηση, θεραπεία, ανάρρωση και αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες ιατρικές μεθόδους ή με φυσικές μεθόδους συνδυάζοντας την ξεκούραση, την χαλάρωση και την διασκέδαση  Δυναμικά αναπτυσσόμενος οικονομικός κλάδος παγκοσμίως
 2. 2. Απευθύνεται σε τουρίστες που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες βελτίωσης ή διατήρησης της υγείας τους (SPA, θαλασσοθεραπεία, υδροθεραπεία). Εδώ εντάσσεται και ο Ιαματικός τουρισμός (θερμαλισμός)που αιώνες τώρα διατηρεί την αξία του.
 3. 3.  Η οικονομία της ευεξίας συγκεντρώνει παγκοσμίως το 5% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής αγγίζοντας τα 3,700 τρις $ το χρόνο (Global Wellness Institute, 2015)  H ανάπτυξη της αγοράς που υφίσταται ο τομέας των Spa & Wellness οδηγεί στην μεταβολή των αναγκών της αγοράς.
 4. 4. «Ιαματικός τουρισμός» ορίζεται σύμφωνα με το ν.3948/06 ως η ειδική μορφή παροχής τουριστικών υπηρεσιών σε περιοχές των οποίων κύριο χαρακτηριστικό αποτελεί η χρήση αναγνωρισμένων ιαματικών φυσικών πόρων σε ειδικές εγκαταστάσεις. (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, 2006)
 5. 5. «Θαλασσοθεραπεία» δηλαδή “θάλασσα” και “θεραπεία” και σημαίνει θεραπεία με θαλασσινό νερό και των στοιχείων του (πχ. φύκια, κ.ά.) «Υδροθεραπεία (υδρόβια θεραπεία)» είναι η χρήση του νερού σε μια πισίνα η οποία θερμαίνεται στους 32-34 C. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα), μυοσκελετικές παθήσεις (χαμηλή οσφυαλγία), οξείες κακώσεις (κατάγματα και διαστρέμματα), μετα-χειρουργικές συνθήκες (αντικαταστάσεις αρθρώσεων), νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο του Parkinson).
 6. 6. «Θάλασσα κλύζει πάντα των ανθρώπων κακά» αναφέρει χαρακτηριστικά στην τραγωδία του δηλαδή «η θάλασσα καθαρίζει όλα τα κακά των ανθρώπων».
 7. 7.  Το 2025, ο ιαματικός τουρισμός θα είναι η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία (μετά την ιατροφαρμακευτική)  48 επίσημα αναγνωρισμένοι ιαματικοί φυσικοί πόροι από το Ελληνικό κράτος (από 705 φυσικές αναβλύσεις)  Η Ελλάδα κατέχει μόλις το 3%του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, όταν Τουρκία, Πολωνία, Τσεχία κατέχουν το 13% και Βέλγιο 8%
 8. 8.  Το θαλασσινό νερό, θερμαινόμενο σε θερμοκρασία σώματος, είναι πολλαπλά ευεργετικό γιατί έτσι διευκολύνεται η διείσδυση των φυσικών και χημικών του ιδιοτήτων στο ανθρώπινο σώμα.  Οι μικροοργανισμοί (πλαγκτόν), τα διάφορα είδη φυτών, τα μεταλλικά άλατα (νάτριο, κάλιο, ποτάσιο, μαγνήσιο), τα ιχνοστοιχεία (χρυσός, ψευδάργυρος, ασήμι, χαλκός, μαγγάνιο) και το ιώδιο είναι απολύτως απαραίτητα για τον οργανισμό.  Η άνωση του νερού, επιτρέπει να γίνονται κινήσεις μέσα σ’ αυτό, οι οποίες θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν στο έδαφος διότι ο άνθρωπος μέσα στο νερό, αισθάνεται μόνο το 10% του βάρους του. Έτσι ευνοείται η κινητικότητα και η μυϊκή τόνωση.  Η θαλασσινή αύρα είναι πλούσια σε θετικά ιόντα και ιχνοστοιχεία με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση και την άμυνα του οργανισμού.
 9. 9. Ορίζει ως Κέντρα Θαλασσοθεραπείας ειδικές εγκαταστάσεις με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, στις οποίες γίνεται χρήση θερμαινόμενου θαλασσινού νερού, άμμου, λάσπης, φυκιών και άλλων θαλάσσιων ουσιών για λόγους υγείας, προληπτικούς ή θεραπευτικούς , υπό ιατρική παρακολούθηση και σε συνδυασμό με το θαλάσσιο περιβάλλον.
 10. 10. Κέντρα αναζωογόνησης (spa) είναι ειδικές εγκαταστάσεις με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό στις οποίες γίνεται χρήση ή ιαματικών φυσικών πόρων ή θερμαινόμενου θαλασσινού νερού ή θερμού φυσικού νερού με την προσθήκη πηλών, βοτάνων, φυτών, αρωμάτων, ηφαιστιακής ή χαλαζιακής άμμου, φωτός, θερμότητας, μασάζ, ατμόλουτρων διαφόρων τύπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών αναζωογόνησης, ευεξίας και αισθητικής, του σώματος.
 11. 11. Σε έναν χώρο θαλασσοθεραπείας, οι τεχνικές και ο ανθρώπινος παράγοντας αλληλοσυμπληρώνονται για να πετύχουν το μέγιστο των θετικών αποτελεσμάτων για τις ανάγκες των πελατών. Γιατροί, φυσιοθεραπευτές, αισθητικοί, γυμναστές, συνεργάζονται συνεχώς.
 12. 12. Τα περισσότερα κέντρα θαλασσοθεραπείας χτίζονται παραθαλάσσια. Η γεωγραφική θέση παίζει σπουδαίο ρόλο στην αφομοίωση όλων εκείνων των ιδιοτήτων που προσφέρει η θαλασσοθεραπεία. Στοιχεία που συμβάλλουν στην μοναδικότητα του κλίματος: 1. Η καθαριότητα του αέρα (μηδέν μικρόβια στην ανοιχτή θάλασσα) 2. Ηλιολουσία και θερμική σταθερότητα (300 μέρες ήλιο- σταθερή απόσταση μεταξύ των ακραίων θερμοκρασιών) 3. Υψηλή βαρομετρική πίεση (πίεση της θάλασσας ταλαντεύεται στα 760mm- άρα το υψηλό αυτό επίπεδο εξηγεί την μεγάλη φόρτισή του σε οξυγόνο) 4. Ο αέρας (υπάρχει πάντα-χάρη σε αυτόν παράγονται τα μικροσκοπικά σταγονίδια που προκαλούνται από την τριβή των κυμάτων με τον κινούμενο αέρα) 5. Ιονισμός (η αφθονία σε αρνητικά ιόντα οφείλεται στην θερμική σταθερότητα και τον άνεμο
 13. 13.  Αφομοίωση των διαλυτών βιταμινών και σύνθεση βιταμίνης D  Μικρότερη αίσθηση του πόνου και αύξηση αντανακλαστικών  Λειτουργεί ως ευνοϊκό περιβάλλον για κινητικότητα
 14. 14. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΤΙΚΕΣ  Μπάνιο  Ντους  Φύκια  Λάσπη  Εισπνοές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ  Ατομική πισίνα  Υδροτονωτικές διαδρομές  Aqua gym, aqua- aerobic
 15. 15. ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Σύνθεση νερού –αφθονία σε μεταλλικά άλατα , άρα μέγιστη ηλεκτρολυτική ιδιότητα και συνεχή μετακίνηση ηλεκτρονίων. Γι καλύτερη απορρόφηση των στοιχείων , η θερμοκρασία θαλασσινού νερού πρέπει να είναι 36-38 C, με ελάχιστη διάρκεια 10 λεπτών ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Το νερό μπορεί να υπάρχει στις εξής μορφές: 1.Στάσιμη μάζα (μπάνια, πισίνες) 2.Μάζα μετακινούμενη υποπίεση (είδη ντους, σε επίκρουση, σε βροχή, σε κύμα) 3.Μάζα συνδυασμένη με άλλα στοιχεία (αέρα, άργιλο)
 16. 16. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Το νερό μπορεί να υπάρχει σε μορφή αέριου, υγρού και στερεού, ανάλογα με την θερμοκρασία ΑΕΡΙΟ 100 C ΑΤΜΟΣ ΑΤΜΟΛΟΥΤΡΑ ΥΓΡΟ 0C-100C ΝΕΡΟ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΕΡΕΟ ΟC-ΚΑΤΩ ΠΑΓΟΣ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
 17. 17. Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 356/Β/7-2-2018), καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας, καθώς και η χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας.  Ένταξη της διαδικασίας χορήγησης Ειδικού Σήματος στο σύστημα διεκπεραίωσης μέσω των ΚΕΠ που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης.  Ιδρύονται αυτοτελή ή σε συνδυασμό με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κατηγορίας 4 και 5 αστεριών. Δύνανται να συνοδεύονται από αθλητικές εγκαταστάσεις.
 18. 18.  Διακοπή καπνίσματος  Υγεία και ευεξία για τον σύγχρονο άντρα  Θεραπείες για το μυαλό και την ψυχή  Εθισμός στην αδρεναλίνη και στο ζεν  Διακοπές σωματικής θεραπείας  Διακοπές κοινωνικών ομάδων γυμναστικής  Φιλικές προς το περιβάλλον διακοπές ευεξίας (Health and Fitness Travel,2017)
 19. 19.  Εξαιρετικό βιοκλίμα για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως, θαλασσοθεραπεία, λουτροθεραπεία, κλιματοθεραπεία, σπηλαιοθεραπεία  Πλούσια πολιτιστική κληρονομιά  Φημισμένη μεσογειακή διατροφή  Φυσικό περιβάλλον
 20. 20.  Εισροή περισσότερου συναλλάγματος από τον τουρισμό μακράς παραμονής  Νέες θέσεις απασχόλησης  Ζήτηση για ανάπτυξη υπηρεσιών αγοράς (τράπεζες, καταστήματα, εστιατόρια, κτλ)  Ζήτηση αγαθών για περισσότερους μήνες και εξομάλυνση της εποχικότητας των τουριστικών δραστηριοτήτων κατά την διάρκεια των θερινών μηνών-φορολογικά και άλλα έσοδα για τις τοπικές αρχές  Βελτίωση των υπηρεσιών στον τομέα μεταφοράς (αεροδρόια, τοπικές συνδέσεις, κτλ)  Ζήτηση για εγκαταστάσεις και ειδικη υποδομή (ιατρική)υωηλού επιπέδου για τον εξοπλισμό των υδροθεραπευτηρίων και των ιατρικών μονάδων
 21. 21. ΠΕΓΙΑ ΑΡΓΥΡΩ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ-ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΟΣ, Msc Argiro_beauty@yahoo.gr

×