åretruntdamm i burkina faso ett samarbete mellan inug och  yennenga  progress
pelle, annika, kalle och alexandra
faso”de hedervärda männens land” och    förr ”övre volta”
nakamtenga            2 000 inv           ouagadougou           2 000 000 invnakamtenga- ca...
den befintliga dammen30x160m     1m djup
mot väst
mot söder
underregnperiode
1x1m           3m djup   infiltrationstest     6-15 feb 2012245 cm infiltration på 10 dagar
den befintligadammen
teknisk  informationfff
55 kr/m3kostnadsfördelnin    g
Frågor? vill du stödjavattenprojekten i burkina faso?    sms:a”yennenga vatten”  till 72970så skänker du 50 kr
Water project in Burkina Faso
Water project in Burkina Faso
Water project in Burkina Faso
Water project in Burkina Faso
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Water project in Burkina Faso

342 views

Published on

A collaboration between Yennenga Progress and Engineers Without Borders – Stockholm

Different areas have different conditions to access water. Nakamtenga is a small village in one of the world’s poorest countries, Burkina Faso. The country has no coastline and lies on Sahara’s edge. Desertification is a palpable fact. The great river that is visible on the map only has water during the rainy season. Infant mortality is alarmingly high and access to clean water and sanitation is vanishingly small.

Yennenga Progress has been for some time been fortunate tao have members in the area, which have gradually solved the issue of water shortage in different ways. People are creative, strong and committed. By working with Engineers Without Borders Stockholm we have the opportunity to see what research and expertise in other areas can contribute, to develop the project.

Availability to water is a prerequisite for all operations at the Centre de l’Esprit Ouvert and for the people living in the area. We are convinced of the importance of a major investment in water, the development of society, and especially reducing child mortality.

The area has a smaller pond that hold water during the rainy season (June – September) until February. The project group in Sweden makes a drawing of how the pond will be deepened. The drawing is sent to project managers on site who begins digging with a group of dedicated young people in the village who also will get job for some months. By simple means we will deepening the pond so that it holds water throughout the year. The pond is important for example drinking water for animals, laundering, and vegetation. When there is access to water throughout the year possibilities opens up to realize the dream to have a fish farm in the pond.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
342
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Presentera mig själv och varför jag är här Jag är här för att presentera ett projekt som jag och mina kollegor Annika Persson och Per-Martin Palm gör åt Ingenjörer och Naturvetare utan gränser tillsammans med Yennenga Progress. Registrerade i Sverige 2006. Har medlemmar i 11 olika länder, vissa driver projekt och andra hjälper till. Yennenga har varit verksamma i Burkina Faso i 20 år och har förutom det vattendammsprojektet jag ska berätta om idag, startat en förskolelärarutbildning och byggt bland annat ett sjukhus och ett garage.
 • Pelle är civilingenjör i mark- och vattenteknik på KTH och arbetar idag på Vectura som VA-utredare, Annika utbildade sig till civilingenjör i miljö- och vattenteknik på Uppsala universitet och jobbar också på Vectura som VA-utredare. Magisterexamen i utbildningsdesign - IKT och lärande från Linköpings universitet. E-learningutvecklare på MKFC Stockholm College. Jag började mina studier med att vara i USA i 2,5 år och gick sedan vidare till civilingenjörsutbildningen i samhällsbyggnad här på KTH, jag arbetar till sista april på Ramböll och från och med 1:a maj på Sweco huskonstruktör. Det vi har gemensamt är att vi är med i Ingenjörer och Naturvetare utan gränser och på vår fritid arbetar tillsammans med Yennenga Progress för att bygga en damm i Nakamtenga, Burkina Faso. MKFC (Multicultural Popular Education Centre)
 • Så var ligger då Burkina Faso Burkina Faso gränsar till Ghana, Elfenbenskusten, Togo och Benin i söder, Niger i höst och Mali i norr. strax över 17 miljoner på lite mer än halva sveriges yta, utgörs av ungefär en hundradel så mycket vatten som Sverige franska är officielltspråk men talas bara av 10% livslängd 54 år, bland de 20 lägsta i världen Vattenanvändningen per burkinabe och år är en femtedel av vad en svensk gör av med medan tillgången av förnybara vattenkällor bara är en tiondel. bytte namb til burkna faso 82, 84 enl wikipedia 27e fattigaste landet i världen Volta är uppdämd av Akosombodammen som bildar världens största konstgjorda sjö, Voltasjön
 • det befintliga vattentornet för dricksvatten syns på bilden nakamtenga är även namnet på en av landets 45 provinser
 • vattentornsprojektet finansierat av två damer i värnamo. 100 000 kr
 • Regnperioden är mellan juni och september och den befintliga dammen som ni ser här på bilden gör att det regnvatten som fallit under regnperioden är tillgängligt till februari. Det gör alltså att man under 3-4 månader per år inte har tillgång till vatten för bland annat klädtvätt, dricksvatten till djur och för att vattna åkermark. Det är här vi kommer in.
 • I väster finns några träd
 • ..och i söder lite bebyggelse bland annat i form av en restaurang, men som ni ser är marken torr och hårt vittrad. Årsmedeltemperaturen per år är strax över 30 grader (27-34) vilket kan jämföras med Sveriges 3 grader (intervllet ligger mellan 20-30 grader under året oberoende av ort). Lågpunkten som den mannen ni ser står vid ligger ungefär på 1 m under resterande marknivå och som ni också kan se är det ganska begränsat med träd och vegetation i närheten. När det är som varmast i Nakamtenga är det ungefär 40 grader varmt vilket gör att det vatten som samlas i en damm som den här har en tendens att dunsta bort.
 • Lite mer växtlighet under sommarmånaderna Regn: Sverige: 540 BF: 250
 • president compaores ägor till höger och överbetad mark till vänster torka, överbetning bidrar till landets stora problem recent droughts and desertification severely affecting agricultural activities, population distribution, and the economy; overgrazing; soil degradation; deforestation
 • men om vi återgår till själva problematiken. på grund av värmen och vinden dunstar vattnet snabbt och på grund av att jorden är så hårt vittrad att vattnet inte har något problem att transporteras ned till underliggande jordlager
 • Problemet är inte bara att vattnet dunstar bort snabbt. Här ser vi en testgrop som är gjord för att studera hur snabbt vattnet sjunker in i intilliggande jordlager. På 10 dagar har vattenpelaren på 2,5 meter, helt, sjunkit nedåt och till sidorna. För att få reda på mer om marken har vi bett Stina som är ordförande i Yennenga och nyligen var nere i Nakamtenga för att hälsa på ta med sig några jordprover hem. Jag tog med mig lite jord hit för att visa som ni kan komma och titta på senare under kvällen. Tyvärr kan jag inte berätta mer om jorden för er än att den är svåranalyserad och avger fällningar. Detta kan betyda att jorden har en förmåga att bilda ett skikt som kan verka som ett membran som förhindrar att så mycket vatten infiltreras i marken. Vi har lämnat jordprover till professorer här på KTH och inväntar fortfarande vidare analys.
 • Här ser ni högen som blivit efter grävarbetet som såklart gjorts för hand.
 • här ser ni alltså den befintliga dammen igen.
 • Här ser ni alltså resultatet. En av de största begränsande faktorerna av dammbygget är budgeten på 65 000 kr. Med ett djup på 3 meter och en rimlig släntlutning på 1:2 kunde dammen i princip bli 20x30 meter stor. För att minska avdunstningen försöker vi göra ytarean så liten som möjligt och djupet så stort som möjligt. Eftersom den handgrävs är det inte rimligt att den är djupare än 3 meter. Den är placerad i det sydvästra hörnet av den befintliga dammen för att få så mycket skugga som möjligt och skydd från vinden av bebyggelse och träd. Vinden och värmen är tillsammans de stora bidragande faktorerna för avdunstning. Hur marken kommer att bete sig i februari nästa år vet vi inte ännu. Förhoppningsvis finns det vatten kvar i dammen ända till nästa regnperiod men det måste vi vänta med att utvärdera. Arbetskraft finns i form av arbetsvilliga unga män i byn men vi inväntar svar från potentiella sponsorer för att kunna sätta spadarna i marken. Skulle vi nu inte få finansiering till iår kommer vi att göra flera fälttest och göra ostörda prov i marken genom att borra oss 6 meter ner. Vi kommer också under året som går ha möjlighet att fråga ut bönder och folk som är bekanta med den här sortens mark. Vi har nyligen fått kontakt med ett företag som eventuellt skulle kunna tänka sig att sponsra med tätningsmembran och avdunstningsskydd. Problemet är bara hur vi ska frakta dessa 1ton stora rullar med membran .
 • detta gäller alltså för att få igenom projektet idag om vi ser på ett års eller längre horisont finns möjligheter att göra ordentliga fälttest och ostörda borrprov och diskussioner med lokala jordbrukare för att ta reda på så mycket som möjligt om jordartens kapacitet att hålla kvar vattnet i dammen året runt och förhoppningsvis kan vidare finanser bidra till en förstoring och fördjupning av dammen
 • Nu finns det tid till lite frågor och om ni känner att ni vill stöda vårt projekt i Burkina Faso smsar ni yennenga vatten och den summan ni vill donera till 72970 får vi 1200 personer att skänka 55 kr så har vi finansierat hela projektet inklusive material och trädplantering tack för mig och varsågod att ställa frågor
 • Water project in Burkina Faso

  1. 1. åretruntdamm i burkina faso ett samarbete mellan inug och yennenga progress
  2. 2. pelle, annika, kalle och alexandra
  3. 3. faso”de hedervärda männens land” och förr ”övre volta”
  4. 4. nakamtenga 2 000 inv ouagadougou 2 000 000 invnakamtenga- ca 50 km nordost om ouagadougou
  5. 5. den befintliga dammen30x160m 1m djup
  6. 6. mot väst
  7. 7. mot söder
  8. 8. underregnperiode
  9. 9. 1x1m 3m djup infiltrationstest 6-15 feb 2012245 cm infiltration på 10 dagar
  10. 10. den befintligadammen
  11. 11. teknisk informationfff
  12. 12. 55 kr/m3kostnadsfördelnin g
  13. 13. Frågor? vill du stödjavattenprojekten i burkina faso? sms:a”yennenga vatten” till 72970så skänker du 50 kr

  ×