Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Eines Web 2.0 aplicades a l'aprenentatge

Presentació d'Eva Gea utilitzada en el taller: Eines web 2.0 aplicades a l'aprenentatge, de la Jornada de tècniques i recursos didàctics per a formadores i formadors interns. Barcelona, EAPC, 15 de juliol de 2009.

 • Login to see the comments

Eines Web 2.0 aplicades a l'aprenentatge

 1. 1. Taller: Eines web 2.0  aplicades a l'aprenentatge Eva Gea Santiago egea@gencat.cat / evagea@gmail.com (15 de juliol de 2009. EAPC. Barcelona) Alguns drets reservats
 2. 2. 1. I abans del 2.0...? Prèviament Actualment TI TIC (TAC) Xarxa sí però comunicacions Multidireccional, interacció, unidireccionals (informació) col·laboració... (comunicació) Usuari rep i alhora és creador/a Rol d'usuari: receptor/a d'entorns, continguts, opinions... Coneixements en programació, servidors, Entorns intuïtius: de fàcil creació i BD... per configurar entorns web configurables Espais independents Aplicacions integrades i compatibles Connexions lentes ADSL, cable... Gran espai disc dur > accés restringit Espais virtuals d'emmagatzemament > (ordinador) accés des de la xarxa
 3. 3. 2. Gestió de fitxers en línia Emmagatzemant i gestió d'arxius en espais virtuals, accés en línia, compartir, integració en espais web... o Presentacions o Fotografies o Documents de text o Vídeos o Sons
 4. 4. Gestors de presentacions Entorns web on allotjar i visualitzar presentacions. Aquestes s'etiqueten per nom d'usuari, data, paraules clau, etc. Slideshare http://www.slideshare.net BubbleShare http://www.bubbleshare.com Exemple d'aplicació: per mostrar presentacions (pròpies o no) a l'alumnat sobre qualsevol temàtica tant en activitats formatives virtuals com en presencials.
 5. 5. Gestor de fotografies Entorns web on allotjar i visualitzar fotografies. S'etiqueten per nom d'usuari, data, paraules clau, etc. Es poden comentar. Guaiteu amb els drets d'autor! Flickr http://www.flickr.com Picasa http://picasa.google.com Exemple d'aplicació: per mostrar fotografies en formació sobre medi ambient, il·lustrar continguts sobre ciutats, cultures, prevenció de riscos, etc.
 6. 6. Gestors de documents Entorn web on allotjar i visualitzar documents en format .DOC .XLS .ODT .PDF etc. Funcionen com a repositori. No et caldrà tenir cap servidor propi. S'etiqueten i poden tenir restriccions d'accés. Scribd http://www.scribd.com Exemple d'aplicació: per publicar un document creat per un professora o una professora que referenciarà en comptes de donar fotocopiat al seu alumnat.
 7. 7. Gestors de vídeos Entorns on allotjar i visualitzar vídeos per a la xarxa. S'etiqueten, es poden comentar, puntuar, etc. Són fàcilment incrustables en espais web com ara blocs. YouTube http://www.youtube.com Vimeo http://www.vimeo.com/ Exemple d'aplicació: Gencat inclou a YouTube vídeos sobre campanyes de conscienciació com la d'estalvi d'aigua i d'informatius com Catalunya connecta.
 8. 8. Gestors d'àudios Entorns on allotjar i escoltar àudios generalment de persones xerrant sobre temàtiques diverses. Es poden descarregar i/o incloure en espais web com ara blocs. Podcast http://podcast.com http://www.podcast.es Internet archive http://www.archive.org/index.php Exemple d'aplicació: L'alumnat d'un curs d'anglès, francès, etc. pot escoltar l'àudio i desprès fer un síntesi escrita per enviar al formador o a la formadora.
 9. 9. 3. Edició en línia Editors de documents en línia per treballar col·laborativament. Varis autors hi participen, mantenint les versions, treballant sempre en la darrera. Potenciant l'ús de les TIC per afavorir el treball i aprenentatge col·laboratius. Google docs http://docs.google.com Wikis http://www.wikispaces.com http://ca.wikipedia.org http://eapc.continguts.net Exemple aplicat: crear un espai web on comentar canvis en les activitats d'un curs i crear conjuntament nous continguts de consulta.
 10. 10. 4. Comunicació Aplicatius i entorns web gratuïts (en alguns casos amb més opcions per a versions de pagament), accessibles i fàcilment integrables, que permeten la comunicació multidireccional. o Videoconferència o Blocs I o Blocs II (variants) o Xarxes socials
 11. 11. Videoconferència Faciliten la comunicació verbal i en temps real reforçada amb imatge, a través de webcam, si escau. A més a més permeten la comunicació escrita síncrona (xat). Skype http://www.skype.com Google Talk http://www.google.com/talk/intl/es Exemple d'aplicació: En entorns virtuals d'aprenentatge amb cursos dissenyats amb edicions simultànies amb varis tutors/es pot ser útil per a comunicar-se amb urgència per aclarir una situació concreta.
 12. 12. Bloc I Coneguts també com a bitàcoles o diaris en línia, els blocs són espais web configurables que permeten incloure continguts multimèdia per part de l'autor i comentaris dels usuaris. Temàtiques hi poden haver tantes com les existents i el textos són els continguts principals. Blogger http://www.blogger.com WordPress http://ca.wordpress.com Exemple d'aplicació: Creació d'un espai web sobre la matèria impartida on integrar diferents continguts inclosos en espais gestors de documents, d'imatges, de vídeo, etc.
 13. 13. Bloc II (variants) Existeixen derivats dels blocs que potencien la imatge i els que prioritzen textos curts i actuals. Fotolog (variant: Imatge) http://www.fotolog.com Twiter (microblogging) http://twitter.com/ Exemple d'aplicació: La creació per part de l'alumnat d'un fotolog per una formació en fotografia i/o d'edició d'imatges.
 14. 14. Xarxes socials - networking Eina social en línia per posar en contacte a persones amb interessos professionals comuns, d'oci, etc. Facebook http://www.facebook.es Tuenti http://www.tuenti.com http://blog.tuenti.com Xing http://www.xing.com Linkedin http://www.linkedin.com Meetic http://es.meetic.com
 15. 15. 5. Mencions especials vàries... Creative commons Llicències d'autor per compartir coneixements a la xarxa. http://cat.creativecommons.org Delicious Marcador socials per gestionar i compartir adreces d'interès etiquetades. http://delicious.com RSS Per subministrar informació d'interès als subscriptors a través del navegador web o per programari lector específic. Banc de fitxers multimèdia: http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page Traductor en línia: http://www.translendium.com Audacity Programari lliure per a l'edició d'àudio: http://audacity.sourceforge.net
 16. 16. 6. I en la Generalitat de Catalunya... e-Catalunya (Comunitats virtuals) http://ecatalunya.gencat.net/portal/index.jsp Canal a YouTube http://www.youtube.com/gencat Canals RSS (novetats Gencat) http://www.gencat.cat/web/meugencat/cas/rss.htm XTEC Blocs http://blocs.xtec.cat Per saber-ne més sobre Gencat 2.0: http://www.gencat.cat/web/multimedia/cas/gencat20/index.htm A l'EAPC (Escola d'Administració Pública de Catalunya) a més: • wikiEAPC: http://eapc.continguts.net • Aula Virtual: http://virtual.eapc.cat
 17. 17. 7. Cap a on anem?... En l'ambit Educatiu es parla d'entorns personals d'aprenentatge (PLE: Personal Learning environment). Al cap i a la fi els PLE seria l'evolució lògica ja que fins ara hem parlat de: o Personalització d'entorns virtuals que potenciïn la interacció per comunicar-se, compartir, col·laborar... o D'espais configurables fets a mida segons les necessitats dels usuaris, o Del rol d'usuari no només com a receptor sinó com a creador, o etc. Sembla per tant lògic que l'educació que sol anar per darrera de l'evolució de la societat, continuï el camí iniciat, ja present! Exemple aplicat: Escriptoris virtuals > igoogle i netvibes ( netvibes del Parlament de Catalunya)
 18. 18. Pràctica del taller: Creació col·laborativa de continguts HTML a través del WikiEAPC. Disposeu de NetBoks, per compartir, distribuïts per l'aula i de connexió WiFi. El producte resultant s'exportarà amb el full d'estils de l'Escola d'Administració Pública i sota una llicència Creative commons. Es publicarà a l'Espai FI de l'Aula Virtual per compartir els coneixements adquirits amb la resta de Formadors Interns. Gràcies per la vostra atenció i participació. Durant la pràctica hem teniu a la vostra disposició, presencialment en l'aula, i posteriorment en: egea@gencat.cat

×