Hungarian TwinSpace for Beginners

377 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
377
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
108
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Welcome
 • Step 1.1
 • Step 1.2
 • Step 2.1
 • Step 2.2
 • Feature 1.1
 • Feature 1.2
 • Feature 1.3
 • Features 1.4 – NOTE: This screenshot will need to change
 • Features 1.5 – NOTE: This screenshot will need to change
 • Features 1.6 – NOTE: This screenshot will need to change
 • Step 3.1 – NOTE: This screenshot will need to change
 • Step 3.2
 • Step 3.3
 • Step 3.4
 • Step 4.1 – NOTE: This screenshot will need to change
 • Step 4 Tip
 • Step 4.2
 • Description 1.1
 • Description 1.2
 • Description 1.3
 • Description 1.4
 • Description 1.5
 • Description 1.6
 • Step 4.3
 • Step 5.1 – NOTE: This screenshot will need to change
 • Step 5.2
 • Step 5.3
 • Step 5.4
 • Step 5.5
 • Hungarian TwinSpace for Beginners

  1. 1. Üdvözöljük! Ezt az útmutatót azon tanár adminisztrátorok számára állítottuk össze, akiknek még újdonságot jelent a TestvérTér használata. Az alábbi tevékenységekhez nyújt segítséget: - Belépés a TestvérTérbe Útmutató a - Profil szerkesztése TestvérTérhez - Projekttevékenységek létrehozása - Diákok meghívása a projekttevékenységekben való részvételre Mindemellett az útmutató bemutatja a TestvérTér főoldalának főbb funkcióit is.
  2. 2. 1. lépés Bejelentkezés A www.etwinning.net címen elérhető honlapon kattintson a Bejelentkezés gombra.
  3. 3. 1. lépés Bejelentkezés Írja be felhasználónevét és jelszavát, majd lépjen be személyes eTwinning munkafelületére. Tipp: Ha nem emlékszik a jelszavára, kattintson az „Elelejtette a jelszavát?” hivatkozásra.
  4. 4. 2. lépés Belépés a TestvérTérbe Miután belépett személyes munkafelületére, kattintson a Projektek fülre.
  5. 5. 2. lépés Belépés a TestvérTérbe Válasszon ki egy projektet. Kattintson a projekt TestvérTér linkjére.
  6. 6. A TestvérTér főoldalának főbb funkciói Tipp: Az oldal tetején található navigációs sávban látható fülekre kattintva érheti el a TestvérTér különböző részeit. Itt láthatja TestvérTere címét. Erre a gombra kattintva kijelentkezhet TestvérTeréből, vagy megnyithatja TestvérTér profilját. Amennyiben szüksége lenne rá, itt találhatja meg a TestvérTerére mutató nyilvános linket.
  7. 7. A TestvérTér főoldalának főbb funkciói Ez a TestvérTérben használható Postaláda, amelyen keresztül projektjével kapcsolatos üzeneteket küldhet és kaphat. A Legutóbbi események dobozban nyomon követhet minden TestvérTérben végzett tevékenységet, pl. ha valaki új blogbejegyzést publikál, vagy új tagokat hív meg. Ez a TestvérTér naptára, melynek felületén az egész tanévre vonatkozóan bejelölheti a különböző tevékenységekhez kapcsolódó időpontokat. Tipp: Projektje kezdetén érdemes rögtön tájékozódnia partneriskolái szünnapjairól. A tanítási szünetekre más-más időpontokban kerül sor Európa különböző országaiban, ezért projektpartnerei nem biztos, hogy mindig készen állnak majd a közös projektmunkára akkor, amikor Ön erre számít.
  8. 8. A TestvérTér főoldalának főbb funkciói Ha még soha nem használta a TestvérTeret, kattintson a Még nem ismeri a TestvérTeret? gombra, és kövesse a javasolt lépéseket. Ezen a felületen keresztül végezheti el a TestvérTér tagjaival kapcsolatos feladatokat, többek között meghívhat új tagokat a TestvérTérbe, vagy módosíthatja a diákok jelszavát. Itt látható, hogy hány tanár, diák vagy látogató tagja van projektje TestvérTerének. Láthatja azt is, hogy név szerint kik a TestvérTér tagjai, és mikor jelentkeztek be utoljára. Tipp: Az Összes megtekintése gombra kattintva megtekintheti a TestvérTér tagjainak teljes listáját.
  9. 9. A TestvérTér főoldalának főbb funkciói Frissítheti profilját, például feltölthet egy fényképet magáról, vagy röviden bemutathatja magát és/vagy az osztályát.
  10. 10. A TestvérTér főoldalának főbb funkciói Új Projekttevékenységeket is létrehozhat, például dolgozhat a Dokumentumtárban, ahol a projektmunkához kapcsolódó fájlokat tárolhatja, vagy a Galériában, ahol a projekthez kapcsolódó bármilyen képet publikálhat.
  11. 11. A TestvérTér főoldalának főbb funkciói Végül, természetesen érdemes meghívnia másokat is, hogy vegyenek részt ők is a projektmunkában. Tipp: Projektje másik alapító tagja automatikusan adminisztrátori jogosultságokkal rendelkező tagjává válik közös TestvérTerüknek. Rajta kívül azonban meghívhat további közreműködő személyeket is, hogy vegyenek részt a projekttevékenységekben, például diákokat, tanárokat (akár az eTwinning programhoz nem csatlakozott országokból is), szülőket, vagy más „vendégeket”, akik érdeklődnek projektmunkájuk iránt. Jó tudni, hogy amennyiben eTwinning tagországokból származó kollégákat vagy diákokat szeretne meghívni, akkor azt nem a TestvérTéren, hanem személyes eTwinning munkafelületén keresztül teheti meg.
  12. 12. 3. lépés Profil szerkesztése Kattintson az OK gombra, ha szerkeszteni kívánja profilját.
  13. 13. 3. lépés Profil szerkesztése Töltsön fel egy fényképet, hogy TestvérTerének személyesebb jelleget adjon. Választhat, hogy saját magáról, iskolájáról, vagy lakóhelyének egy nevezetességéről tesz közzé képet. Röviden jellemezze saját magát, vagy az osztályt, amelyben tanít. Esetleg írhat érdeklődési köréről, hobbijáról is.
  14. 14. 3. lépés Profil szerkesztése A Szerkesztés gombra kattintva módosíthatja jelszavát. Ne felejtsen el a Küldés gombra kattintani a módosítások elmentéséhez.
  15. 15. 3. lépés Profil szerkesztése Profilja Üzenőfalát kommunikációs eszközként használhatja – ezen a felületen keresztül tájékoztathatja például az érdeklődőket legutóbbi tevékenységeiről. Más tagok falára is írhat üzeneteket. Az Üzenőfalra írt bejegyzések közzétételéhez kattintson a Publikálás gombra.
  16. 16. 4. lépés Projekttevékenységek létrehozása Ha Projekttevékenységeket szeretne létrehozni, kattintson az OK gombra.
  17. 17. 4. lépés Projekttevékenységek létrehozása Tipp: Így néz ki a „Projekttevékenységek létrehozása” oldal. Figyelje meg, hogy a Projekttevékenységek fül ki van emelve. Mik azok a Projekttevékenységek? Projektje különböző típusú tevékenységekből épülhet fel. Ilyen tevékenység lehet például a digitális ábrázolásokkal folytatott munka, a blogok vezetése, vagy az együttműködő írás. A projekttevékenység-oldalak egyaránt lehetőséget adnak a projekthez kapcsolódó feladatok elvégzéséhez szükséges eszközök elérésére és a projekt során létrehozott anyagok tárolására.
  18. 18. 4. lépés Projekttevékenységek létrehozása Adjon címet az új projekttevékenység-oldalnak – pl. Ismerkedjünk meg egymással, vagy Képek településünkről. Válassza ki, hogy milyen típusú tevékenységek jelenjenek meg az adott oldalon.
  19. 19. 4. lépés Melyek az elérhető tevékenységek? A Projekttevékenység blog egy szöveges anyagok létrehozását segítő eszköz, mely lehetővé teszi a projekt résztvevői számára, hogy írásban dolgozzanak fel egy adott témát. A szövegeket a diákok írhatják egyénileg, de akár párosvagy csoportmunkában is. Miután a szerzők publikálták a blogbejegyzéseket, a projekt többi résztvevője is elolvashatja azokat.
  20. 20. 4. lépés Melyek az elérhető tevékenységek? A Dokumentumtárban a projekt résztvevői a projektmunkához kapcsolódó bármilyen Word dokumentumot, Excel táblázatot, videót és más fájlokat tárolhatnak. Egy-egy fájl legfeljebb 20MB méretű lehet.
  21. 21. 4. lépés Melyek az elérhető tevékenységek? A Fórum felületén különböző témakörökben megbeszéléseket folytathatnak, ismertethetik a projekthez kapcsolódó feladatokat, vagy jobban körülhatárolt témákról is beszélgethetnek (pl. Kedvenc színem a…).
  22. 22. 4. lépés Melyek az elérhető tevékenységek? A Galériában tárolhatják a projektmunkához kapcsolódó valamennyi fotót és egyéb digitális képet, például beszkennelt képeket műalkotásokról stb. Egy-egy fájl mérete itt is legfeljebb 20MB lehet.
  23. 23. 4. lépés Melyek az elérhető tevékenységek? A wiki olyan eszköz, mely kimondottan az együttműködő írást segíti. Akár egy blog esetében, a wikik felületén is a projekt többi résztvevőjével megosztható szövegeket hozhatnak létre. A blogoktól eltérően azonban az eredeti szerző bejegyzéseit a projekt többi tagja is szerkesztheti és kiegészítheti.
  24. 24. 4. lépés Melyek az elérhető tevékenységek? A „Webtartalom megjelenítése” eszköz segítségével egy kód beillesztése útján internetes tartalmakat tölthetnek fel. Beilleszthetnek például egy YouTube videót (pl. egy, a helyi turistaközpont által készített felvételt), de akár egy, a pontos időt vagy a helyi időjárást mutató alkalmazást is.
  25. 25. 4. lépés Projekttevékenységek létrehozása Jól látható, hogy mely tevékenységeket választotta ki, mivel az adott tevékenységek dobozát sárga keret veszi majd körül, és a jobb alsó sarokban megjelenik egy zöld „pipa”. A projekttevékenység-oldal létrehozásához egyszerűen kattintson a Létrehozás gombra. Tipp: Annyi projekttevékenységet használhat, amennyit csak szeretne, de egyet mindenképpen válasszon. A későbbiek során is lesz lehetősége a választott tevékenységek szerkesztésére, továbbá a meglévők eltávolítására, illetve újak hozzáadására is.
  26. 26. 5. lépés Tagok meghívása Tagok meghívásához kattintson az OK gombra.
  27. 27. 5. lépés Új diák felhasználók meghívása Írja be a meghívni kívánt diák vezeték- és keresztnevét. Tipp: Az Új diák felhasználók meghívásakor alapértelmezésben három nevet lehet megadni, de többet is beírhat, ha a hármas szám alatt található kis plusz jelre kattint. Kattintson a Küldés gombra.
  28. 28. 5. lépés Új diák felhasználók meghívása A rendszer automatikusan javasol diákjának egy felhasználónevet és egy jelszót. Tipp: A felajánlott felhasználónevet és jelszót módosíthatja – hasznos lehet, ha egy könnyebben megjegyezhető jelszót választ. Amennyiben elégedett a felhasználónévvel és a jelszóval, kattintson a Küldés gombra.
  29. 29. 5. lépés Új diák felhasználók meghívása Tipp: A legördülő menüre kattintva beállíthatja diákja TestvérTéren belüli szerepkörét. Két lehetőség közül választhat: Diák tag és Diák adminisztrátor (bővebb információkért olvassa el a keretes szöveget).
  30. 30. 5. lépés Új diák felhasználók meghívása Tipp: Diákja felhasználói adatairól egy megerősítő e-mail üzenetet fog kapni – ezt az e-mailt őrizze meg, mert a későbbiek során még szüksége lehet rá. Számos tanár még papírra is leírja diákjai felhasználónevét és jelszavát. Mindezek után megjelenik egy üzenet, mely megerősíti, hogy diákját vagy diákjait sikeresen meghívta a TestvérTérbe. Kattintson a Kész gombra, ha vissza akar térni TestvérTérbe.

  ×