Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Roinita

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Roinita

 1. 1. Roiniţa ( Melissa officinalis L .) este una din principalele plante care se pretează a fi cultivată în preajma vetrelor de stupină, contribuind din plin la asigurarea culesului de întreţinere într-o perioadă mai săracă în alte plante melifere.
 2. 2. Roiniţa este deosebit de importantă pentru apicultura ţării noastre nu numai datorită producţiei de miere (evaluată la 100 -150 kg/ha) ci, mai ales datorită faptului că înfloreşte într-o perioadă mai săracă în alte plante melifere (din iunie până în august).
 3. 3. Chiar şi denumrile pe care poporul i le dat de-a lungul timpului denotă acest lucru, dintre care cele mai sugestive sunt buruiana stupului, iarba roilor, floarea stupilor, roişte, stupelniţă, voioşniţa de albine . Apicultorii o folosesc adesea pentru prinderea roiurilor, avand un miros pronunţat şi deosebit de atractiv pentru albine.
 4. 4. Este o plantă ierbacee, perenă, cu numeroase rădăcini adventive, din care apar anual până la 100 de tulpini, care după fructificare se usucă şi mor în fiecare an.
 5. 7. În ţara noastră, roiniţa este cunoscută ca plantă cultivată, care poate rezista pe acelaşi loc între 3-8 ani în funcţie de modul de exploatare şi de întreţinere a culturii.
 6. 8. Roiniţa se poate înmulţi cu uşurinţă prin semănare directă în câmp, prin semănare în straturi pentru obţinere de răsaduri, prin despărţiea tufelor sau prin înrădăcinarea butaşilor.
 7. 9. Dintre toate modurile de înmulţire cele mai uşoare şi cu cele mai bune rezultate sunt semănatul direct în câmp sau producerea de răsaduri (mai ales în cazul când avem cantităţi mici de semănat).
 8. 10. Folosindu-vă de cele relatate mai sus, vă puteţi pregăti câteva tufe de roiniţă, care se vor păstra mult timp în grădiniţa stupinei dvs. şi vă va încânta prin mirosul de lămâiţă emanat de frunze şi flori.
 9. 11. Scrieţi-ne impresiile dvs legate de comunic ă rile noastre şi cum apreciati utilitatea lor p ractică. Pentru a afla în ce fel vă putem sprijini în activitatea dvs. comunicaţi-ne întrebările şi sugestiile pe care le aveti.
 10. 12. Aşteptăm mesajele dvs. la adresa lumeaapicola @ gmail.com

×