Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Facelia

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Facelia

 1. 1. FACELIA ( Phacelia tanacetifolia L. ) cea mai potrivită plantă anuală care se pretează pentru lichidarea perioadelor lipsite de cules.
 2. 2. Literatura de specialitate menţionează potenţialul extraordinar de mare al faceliei ( 1000 kg miere/ha) . F a celia este apreciată de apicultori datorită capacităţii sale melifere de excepţie .
 3. 3. Pentru a nu se da o interpretare greşită datelor melifere din literatura de specialitate privind producţia de miere la ha, trebuie să fim conştienţi că nu toată cantitatea de miere produsă de flori reprezintă MIERE RECOLTABILĂ. Cea mai mare parte din producţia totală de nectar a florilor nu poate fi culeasă de către albine din cauza condiţiilor climatice nefavorabile (ploi, secetă, arşiţă etc), precum şi din cauza altor insecte concurente (bondari, fluturi, albine sălbatice).
 4. 4. Fiind o plantă cu perioadă scurtă de vegetaţie, prezintă marele avantaj că poate fi semănată în mai multe etape, de primăvara timpuriu până toamna târziu. Ne poate asigura o înflorire eşalonat ă, din luna mai până în octombrie .
 5. 5. În practica apicolă se folosesc mai multe epoci de semănat: Data semănatului este condiţionată numai de perioada când a vem nevoie de un cules de întreţinere . - epoca de toamnă . - epoca de primăvară; - epoca de vară ;
 6. 6. Nefiind pretenţioasă faţă de sol o putem însămânţa pe toate terenurile mai puţin productive ce nu pot fi utilizate în alte scopuri agricole.
 7. 7. Apicultorii din Germania, Franţa şi Anglia au făcut eforturi uriaşe pentru introducerea faceli ei în cultură, alături de cereale şi prăşitoare.
 8. 8. Şi noi putem extinde suprafeţele ocupate cu facelia, folosind-o drept component secundar în compoziţia botanică a pajiştilor şi fâneţelor naturale.
 9. 9. O măsură foarte economică de extindere a suprafeţelor cu facelia este şi semănarea ei în cadrul plantaţiilor pomi-viticole, pe intervalul dintre rânduri. Folosirea raţională a terenului din plantaţiile tinere de pomi şi vie, nu numai că ar aduce o îmbunătăţire a situaţiei plantaţiei, dar ar contribui şi la sporirea veniturilor.
 10. 10. O plantă de o frumuseţe suprinzătoare, facelia ne poate colora şi grădinile (în albastru-violet), de primăvara până toamna târziu.
 11. 11. Scrieţi-ne impresiile dvs legate de comunicările noastre şi cum apreciati utilitatea lor practică. Pentru a afla în ce fel vă putem sprijini în activitatea dvs. comunicaţi-ne întrebările şi sugestiile pe care le aveti.
 12. 12. Aşteptăm mesajele dvs. la adresa lumeaapicola @ gmail.com
 13. 13. Noii abonaţi ai revistei pot beneficia de achiziţia superofertei lunii prezentată în imaginea alăturată.

×