Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Evodia

21,054 views

Published on

Published in: Health & Medicine

Evodia

 1. 1. EVODIA arbor ele de miere sau copacul albinelor Introdusă, adaptată şi aclimatizată în ţara noastră ca specie exotică în Grădinile Botanice din Cluj şi Craiova, evodia a fost popularizată şi extinsă în rândul apicultorilor cu cca. 20 de ani în urmă graţie muncii cercetătorilor care lucrau, în perioada aceea , în cadrul Laboratorului de Resurse melifere – I.C-D. Apicultură Bucureşti.
 2. 2. Familiile de albine resimt mari goluri de cules către sfărşitul verii, cînd flora meliferă devine foarte săracă. Aceste goluri de cules pot fi înlăturate prin extinderea acestei specii melifere de excepţie.
 3. 3. Cult ivând evodia în jurul stupinei ne asigurăm atât un cules sigur şi de lungă durată la sfârşitul anului , cât şi cantităţi sporite de produse apicole.
 4. 4. Creşterea foarte rapidă. Argumentele care pledează în favoarea evodiei: N umăr ul foarte mare de flori/pom; P erioad a lungă de înflorire (30 zile) ; M omen tul favorabil de înflorir e (iulie-august); P roducţi a foarte mare de miere ; P recocitatea mare ( începe să înflorească la 5-6 ani de la semănat);
 5. 5. Un arbore matur are peste 1000 inflorescenţe. Numărul total de flori/arbore ajunge la 1.000.000 flori O singur ă inflo r escenţă de evodia are, în medie, de 1.000 flori. <ul><li>Arborele cu 1.000.000 de flori </li></ul><ul><li>Arborele de miere </li></ul><ul><li>Copacul albinelor </li></ul>De unde şi denumirile populare
 6. 6. O singură floare de evodia produce 2 m g nectar/floare ( în 24 ore ) cu o concentraţie în zahăr de 44-64% .
 7. 7. Numărul foarte mare de flori/pom Secreţia mare de nectar/floare Perioada lungă de înflorire Conduc către O producţie potenţială de miere de 1.000-2.500 kg miere/ha
 8. 8. Evodia este apreciată atât pentru potenţialul melifer foarte ridicat şi perioad a foarte favorabilă de înflorire (iulie-august ). C ât şi pentru durata sa lungă de înflorire (de cca. o lună de zile)
 9. 9. Albinele vizitează florile de evodia pe toată durata zilei, chiar şi după asfinţit. Secreţia de nectar la evodia nu este influenţată negativ de temperaturile ridicate, pe timp de secetă şi de arşiţă atmosferică.
 10. 10. Un singur pom prezintă o înflorire aşa de abundentă şi cu o secreţie de nectar aşa de bună încât pe el se adună foarte multe albine .
 11. 11. Un neavizat poate să creadă că pe pomul respectiv urmează să se a ş eze un roi .
 12. 13. Stă în puterea noastră ca acest arbore melifer , deosebit de valoros , să contribuie la îmbunătăţirea resurselor noastre melifere.
 13. 14. Cele mai bune condiţii pentru înfiinţarea unor plantaţii de evodia se întâlnesc în sud-vestul Olteniei (Craiova), dar se pot înfiinţa plantaţii şi în partea centrală a Transilvaniei sau în sud-vestul ţării. Este o specie sensibilă la ger, de aceea puieţii tineri, în vârstă de 1-2 ani care trebuie obligatoriu protejaţi de ger . Plantaţiile înfiinţate pe terenuri însorite, cu expoziţie sud-estică vor avea o creştere şi o dezvoltare mai puternică comparativ cu cele înfiinţate pe terenuri expuse curenţilor reci de aer şi gerurilor din timpul iernii.
 14. 15. Scrieţi-ne impresiile dvs legate de comunic ă rile noastre şi cum apreciati utilitatea lor p ractică. Pentru a afla în ce fel vă putem sprijini în activitatea dvs. comunicaţi-ne întrebările şi sugestiile pe care le aveti.
 15. 16. Aşteptăm mesajele dvs. la adresa lumeaapicola @ gmail.com
 16. 17. A bonaţi i revistei pot beneficia si de achiziţia superofertei permanente prezentată în imaginea alăturată.

×