Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sto se krie vo vnatresnosta na kompjuterot

1,091 views

Published on

Published in: Education
 • Hi there! Get Your Professional Job-Winning Resume Here - Check our website! http://bit.ly/resumpro
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Sto se krie vo vnatresnosta na kompjuterot

 1. 1. Компјутерот одвнатре КРАЈ :))))
 2. 2. ХАРДВЕР (машински дел)Куќиште Куќиште МониторрЗвучник Хардвер претставуваат сите оние делови од компјутерот кои можат да се допрат и видат. Тоа се: монитор, куќиште, тастатура, звучници, меморија, CD, CD-ROM, глувче (mouse), принтер, модем и др.
 3. 3. КРАЈ :))))
 4. 4. КРАЈ :))))
 5. 5. Кутија за напојување со струја му дава накомпјутерот струја за да може да работи.
 6. 6. Матичната плоча е главнта компонента накомпјутерот. На неа се смстени сите останати внатрешни делови на компјутрот.
 7. 7. Хард дискот е место каде се чуваат ситепрограми, игри, податоци, слики, табели,...
 8. 8. Вентилаторот му помага компјутерот да се разлади.
 9. 9. Процесорот е срцето на компјутерот. Во него се извршуваат сите операции и обработки на податоците.
 10. 10. CD единицата му овозможува на компјутерот да ги чита компакт дисковите.
 11. 11. Видео картичката му овозможува накомпјутерот да се прикажат сликите на мониторот.
 12. 12. RAM меморијата е компјутерска меморијакоја е активна само кога компјутерот евклучен, по исклучувањето на струјатасодржината на оваа меморија се брише.
 13. 13. Крај :))))

×