Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Gender-viták
Franciaországban
Előadás a Friedrich Ebert Alapítvány
konferenciáján
SOÓS Eszter Petronella
Politológus, Fran...
A francia konzervativizmus és
progresszió főbb jellemzői

A nők szerepe a köztársasági értékrend
megszilárdításában. Hogy...
Keresztény-konzervativizmus a
kortárs francia politikában

A laikus állameszmény főbb jellemzői.

Az egyházak szerepe a ...
A gender: a fogalom definiálására
tett kísérlet

Milyen értelemben használom a gender-
fogalmat ebben az előadásban?

Fo...
Házasságot mindenkinek: a
gender-vita kicsúcsosodása
Franciaországban

Gender-viták: a melegek házassági
egyenlőségének a...
Egy plakát – egy szó a gyerekek
jogairól
Konkuráló családfogalmak és
pártálláspontok

A családfogalmakhoz kötődő nyelvi és
ideológiai harc.

A PS, az UMP és a Ne...
Az egyházak is elmondták a
véleményüket – de ez nem
tetszett mindenkinek
A Manif pour Tous-mozgalom

A mozgalom születése és főbb jellemzői. A mozgalom látszólag
sokszínű, a valóságban inkább ka...
… és Frigide Barjot
… a nagyon radikális szárny:
Printemps français
Reakciók a mozgalom
tevékenységére

A pártok reakciói: kormány, PS, UMP, FN

Nőjogi aktorok reakciói.

Milyen stílusban...
További nyitott kérdések

Visszavonható-e a törvény egy kormányváltás esetén?

Mi a család?

A leszármazás problematiká...
Ne homót, melót!
A politikai klíma, mint kontextus

A kormány népszerűtlensége

A kormány reformjai

Társadalmi elégedetlenség

A franc...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Friedrich Ebert Alapítvány - Soós Eszter Petronella - prezentáció a franciaországi gender-vitákról

504 views

Published on

A gender Franciaországban is komoly vitatéma, amely a melegházasság kapcsán erősödött fel, nem a klasszikus nőjogi témák kapcsán. Miért? Hogyan? Mi ebben az egyházak, a vallás és a republikanizmus szerepe? Kísérlet a magyarázatra a Friedrich Ebert Alapítvány budapesti konfereneciáján.

Published in: News & Politics
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Friedrich Ebert Alapítvány - Soós Eszter Petronella - prezentáció a franciaországi gender-vitákról

 1. 1. Gender-viták Franciaországban Előadás a Friedrich Ebert Alapítvány konferenciáján SOÓS Eszter Petronella Politológus, Franciaország-szakértő 2014. június 19.
 2. 2. A francia konzervativizmus és progresszió főbb jellemzői  A nők szerepe a köztársasági értékrend megszilárdításában. Hogyan használták a progresszívok a patriarchális család intézményét?  A női jogok alakulása Franciaországban: folytonosságok De Gaulle-tól François Hollande-ig.  Mérföldkövek.
 3. 3. Keresztény-konzervativizmus a kortárs francia politikában  A laikus állameszmény főbb jellemzői.  Az egyházak szerepe a társadalmi vitákban és a politikában.  A mérsékelt jobboldal (UMP)....  … és a szélsőjobb (FN) kapcsolata az egyházakkal és a katolicizmussal.  Vallás, egyház, ideológia, politika.
 4. 4. A gender: a fogalom definiálására tett kísérlet  Milyen értelemben használom a gender- fogalmat ebben az előadásban?  Fogalmi keveredések a gender-vitákban: nemi identitás, nemi irányultság, nemi szerep, biológiai determinizmus. A “megfelelő orientáció” kérdése.  A családfogalom evolúciója Franciaországban. Ütköző álláspontok. “Van” vagy “legyen”?  A “meleglobbi” fogalma és problematikája.  Égalité des genres vs. études des genres vs. “gender-elmélet”. Fogalmak és problematikák.
 5. 5. Házasságot mindenkinek: a gender-vita kicsúcsosodása Franciaországban  Gender-viták: a melegek házassági egyenlőségének a problémájában ütköztek ki, nem a hagyományos nőjogi problémák kapcsán.  A szocialisták javaslata és az elfogadott törvény.  A törvényből kimaradt bioetikai kérdések (GPA - béranyaság, PMA – mesterséges megtermékenyítés).
 6. 6. Egy plakát – egy szó a gyerekek jogairól
 7. 7. Konkuráló családfogalmak és pártálláspontok  A családfogalmakhoz kötődő nyelvi és ideológiai harc.  A PS, az UMP és a Nemzeti Front álláspontjai.  Civil aktorok álláspontjai.  Egyházak elutasító álláspontjai és kapcsolatuk a tiltakozó mozgalmakkal. Egyházi mobilizáció?  A Manif Pour Tous-mozgalom, mint a tiltakozás központi fóruma.
 8. 8. Az egyházak is elmondták a véleményüket – de ez nem tetszett mindenkinek
 9. 9. A Manif pour Tous-mozgalom  A mozgalom születése és főbb jellemzői. A mozgalom látszólag sokszínű, a valóságban inkább katolikus háttere.  Aláírásgyűjtés és tüntetések. Erőszak, tömegoszlatások.  A mozgalom vezéralakjai (Frigide Barjot és Béatrice Bourges).  Belső viták.  A mozgalom által (a melegházasság ügye mellett) felvetett további kérdések.  Printemps français – mit mond a mozgalom a tiltakozás jellegéről és társadalmi hátteréről?
 10. 10. … és Frigide Barjot
 11. 11. … a nagyon radikális szárny: Printemps français
 12. 12. Reakciók a mozgalom tevékenységére  A pártok reakciói: kormány, PS, UMP, FN  Nőjogi aktorok reakciói.  Milyen stílusban reagáltak ezek az aktorok?  Felelős-e a kormány abban, hogy elvadult a vita?  Milyen témákat emeltek be a mozgalomból kívülről a vitába? Hogyan értelmezzük azt, hogy “kívülről”?  A “rátelepedés” problematikája
 13. 13. További nyitott kérdések  Visszavonható-e a törvény egy kormányváltás esetén?  Mi a család?  A leszármazás problematikája.  GPA – béranyaság.  PMA – mesterséges megtermékenyítés.  Statut du beau parent – a mostohaszülő jogállása.  ABCD de l'égalité.
 14. 14. Ne homót, melót!
 15. 15. A politikai klíma, mint kontextus  A kormány népszerűtlensége  A kormány reformjai  Társadalmi elégedetlenség  A francia identitás válsága?  Új és régi törésvonalak a francia társadalomban

×