Treball dels sentits i la coordinació

1,002 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,002
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
238
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Treball dels sentits i la coordinació

 1. 1. RELACIÓ I CORDINACIÓ
 2. 2. LA FUNCIÓ DE RELACIÓLa funció de relació és el conjunt de processos pels quals els éssersvius obtenen informació del seu mig i prenen les decisions encertadesper a respondre a l’entorn. Gràcies a esta funció , el esser humà estroba integrat en el seu mig del que obté informació a través delsreceptors.
 3. 3. RECEPTORS D’ESTÍMULS Els receptors capten estímuls procedents tant de l’exterior de l’organisme comde l’interior. Eixes informacions s’analitzen en el sistema nerviós , que elaborales respostes. Hi ha dos tipus d’estímuls : estímul extern i estímul intern . Perpercebre aquest estímuls tenim dos tipus diferents de receptors :• Receptor externs : Ens permeten captar els estímuls externs. Es situen als òrgans dels sentits com : els ulls , les orelles , el nas , la llengua , la pell. Normalment treballen diversos receptors a la vegada.• Receptors interns : Són aquells que ens permeten captar sensacions internes causades pel nostre cos com : son , fam , malestar , picor etc.
 4. 4. RESPOSTES MUSCULARS I GLANDULARS Davant d’un estímul intern o extern , el nostre cervell ordena una resposta que pot fer-se de diferents maneres : Respostes musculars : És un moviment involuntari dels músculs, generalment causat pels reflexos o una activitat nerviosa. És com quan tapeguen en la part baixa del genoll perquè es moga la teua cama, és involuntari però serveix per a mesurar la teua resposta muscular. Respostes glandulars : És quan el nostre organisme posseeix altres òrgans capaços de respondre a estímuls : les glàndules , que produeixen diverses substancies.
 5. 5. ELS SENTITSEls òrgans sensorials formen part del sistema sensorial i són òrgans quesón sensibles a diversos tipus denergia existents en el medi extern iintern, i la transformen en impulsos nerviosos que es transmeten al cervellon són interpretats per a obtindre informació de lentorn i generar unaresposta adequada . els sentits són: la vista, loïda, el tacte, el gust i l’ofacte.
 6. 6. LA VISTALa vista és el sentit que ens permet percebre la forma, la distància, la mida i elcolor dels objectes. Els ulls són els òrgans de la vista. En els ulls podem distingir:• El globus ocular. Al globus ocular es troben els següents òrgans: la còrnia, liris, la pupil · la, el cristal·lí · lí, la retina i el nervi óptico.La còrnia és una membrana transparent situada a la part anterior lull.• Liris és la zona acolorida de lull. Regula la quantitat de llum que entra a l’ull.• El cristal·lí · lí és una lent que centra i enfoca les imágens.• La retina és una membrana situada al fons de l’ull que percep les imatges .• El nervi òptic surt de la retina i porta la informació al cervell.
 7. 7. MECANISME DE LA VISIÓ Els raigs de llum procedents de qualsevol objecte passen per lacòrnia, travessen el cristal·lí  i arriben a la retina, on es formala imatge de lobjecte. El nervi òptic porta aquesta imatge alcervell, que reconeix lobjecte.
 8. 8. LOÏDAEl sentit de loïda ens informa dels sons i sorolls que es produeixen anostre voltant i de la nostra posició en lespai. En loïda es distingeixentres parts: lorella externa, lorella mitjana i loïda intern .L’orella externa estàformat pel pavelló de lorella, el conducte auditiu externs.El orella mitjana estàformat per la cadena dossets i els tímpans.El oïda interna està format pelcaragol i el nervi auditiu.
 9. 9. EL TACTEEl sentit del tacte és aquell que permet als organismes percebre qualitatsdels objectes i mitjans com la pressió, temperatura, aspror o suavitat,duresa, etc. En lésser humà es considera un dels cinc sentits bàsics. Elsentit del tacte es troba principalment en la pell, òrgan en el qual estroben diferents classes de receptors nerviosos que sencarreguen detransformar els distints tipus destímuls de lexterior en informaciósusceptible de ser interpretada pel cervell. La pell es divideix en trescapes: epidermis, que és la capa superficial, la dermis i la hipodermis queés la capa més profunda . Les cèl·lules nervioses especialitzades queconformen el sentit del tacte capten una sèrie destímuls específics quepermeten diferenciar diferents sensacions . La majoria daquestesestructures es troben al llarg de la superfície del cos i perceben el fred, lacalor, la pressió i el dolor, de manera que el sistema nerviós repinformació del que passa a linterior i lexterior de lorganisme.
 10. 10. EL GUSTEl sentit del gust es troba en la llengua. La llengua és un òrgan musculós situatdins de la boca La sensació que un aliment produeix en el sentit del gust es diusabor. Els aliments poden ser dolços o salats, àcids o amargs. Detectar aquestssabors és la funció de les papil · les gustatives a la boca, la seva importànciadepèn que permeti seleccionar els aliments i begudes segons els desitjos de lapersona i també segons les necessitats nutritives.
 11. 11. L’OFACTEEl sentit de lolfacte és el que ens permet discriminar les olors i ens adverteixdalguns perills.- El nas és lòrgan pel qual penetren totes les olors que sentim des de lexterior.- Lolfacte que està relegat al fons del nas, està constituït per dues cavitats, les fosses nasals, separades per un envà.- La part interna del nas està formada per dos parets: la pituïtària groga i la pituïtària vermella o rosada. 
 12. 12. EL SISTEMA NERVIÓSEl sistema nerviós es el component mes important de la funció de relació . Esqui rep la informació de l’exterior i de l’interior del nostre cos , la interpreta ielabora respostes. Estan formats pels nervis i els centres nerviosos.Els nervistransmeteixen la informació ;constitueixen el sistema nerviós perifèric. Elscentres nerviosos interpreten la informació i elaboren respostes ;formen elsistema nerviós central.Tant el nervis com els centres nerviosos estan formatsper : neurones.
 13. 13. LES NEURONESLes neurones tenen forma estrelada. Es poden distingir tres parts:• Cos cel · lular,   correspon a la part més voluminosa de la neurona.Aquí es pot observar una estructura esfèrica anomenada nucli. Aquest conté la ​ informació que dirigeix lactivitat de la neurona.• Dendrites, són prolongacions curtes que soriginen del soma neural. Seves funcions rebre impulsos daltres neurones i enviar fins el soma de la neurona.• Àxon,  és una prolongació única i llarga. En algunes ocasions, pot medir fins un metre de longitud. La seva funció és treure impulsos des del soma neuronal i conduir fins a un altre lloc del sistema
 14. 14. EL SISTEMA NERVIOS CENTRALEl sistema nerviós central esta format pels centres nerviosos. Hi ha dos parts :• Lencèfal troba a l’interior del crani .Esta format per :- El cervell, És lòrgan més important i més noble del cos humà. Shi troben localitzades les qualitats superiors de lhome, Intel · ligència, memòria, voluntat, raciocini, afectivitat, etc.- El cerebel està situat sota del cervell i gairebé cobert per aquest, pròxim al clatell. És molt més petit que el cervell. Es divideix en dos hemisferis i una part central allargada anomenada vermis. Lescorça dels hemisferis està formada per substància grisa i el centre per substància blanca. - Bulb raquidi , Està situat al clatell, per sota de la protuberància, davant i sota del cerebel, i per dalt de la medul·la · la espinal.
 15. 15. EL SISTEMA NERVIÓS PERIFÈRICEl sistema nerviós perifèric esta format pel conjunt dels nervis del nostre cos .ElNostres cervell es pot dividir en dos grups:• Els nervis sensitius : Transmeten l informació des dels òrgans del sentits i des dels òrgans interns fins el sistema nerviós central.• Els nervis motors , que parteixen del sistema nerviós central i que porten les ordres a cada múscul i a cada glàndula de l’organisme.
 16. 16. LES DUES MEITATS DEL CERVELLEl nostre cervell es divideix en dues parts : L’hemisferi esquerre i l’hemisferi dret. L’hemisferi esquerre: analitza , interpreta i busca si les dades son causants d’altres.Aquest ens permet parlar , escriure , aprendre matemàtiques , raonar... Lhemisferi dret : es mes intuïtiu ; completa la informació sense analitza- la , mescla les coses amb altres . Es creatiu i imagina coses . Aquest hemisferi ens proporciona compondre musica i poesia , dibuixar , descobrir belles combinacions de colors ...
 17. 17. FET PER :Elizabeth Sánchez Cruz 6b

×