Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Manuel de Pedrolo

Ad

Tema 12
  Descriu els aspectes més importants de l’obra teatral
          de Manuel de Pedrolo.


  Valencià:...

Ad

MANUEL DE PEDROLO
  Dades biogràfiques:
●  1918-1990
●  Nascut a l'Aranyó (Lleida)
●  Fill de família rural noble per...

Ad

MANUEL DE PEDROLO
●  Ocupacions:
  –  Treball en una agència de publicitat
  –  Investigador privat
  –  Assesso...

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Loading in …3
×

Check these out next

1 of 15 Ad
1 of 15 Ad

More Related Content

Manuel de Pedrolo

 1. 1. Tema 12 Descriu els aspectes més importants de l’obra teatral de Manuel de Pedrolo. Valencià: Llengua i literatura. 2n BAT. IES 'La Torreta' Elx. Prof. Esther Montesinos ●
 2. 2. MANUEL DE PEDROLO Dades biogràfiques: ● 1918-1990 ● Nascut a l'Aranyó (Lleida) ● Fill de família rural noble però arruïnada ● Infantesa i adolescència solitària ● Contacte directe amb els llibres i la literatura des de ben jove. ● S'hi estableix a Barcelona 1935 ● 1935: Escriu els primers poemes ● El 1979 és Premi d’honor de les lletres catalanes. ● El 1990 Mor a Barcelona. ●
 3. 3. MANUEL DE PEDROLO ● Ocupacions: – Treball en una agència de publicitat – Investigador privat – Assessor literari – Traductor i corrector de textos – Diverses feines editorials fan que acabe per dirigir la col·lecció de butxaca: La Cua de Palla, d'Edicions 62. Col·lecció que tradueix al català les obres més importants de la novel·la negra internacional.
 4. 4. MANUEL DE PEDROLO ● Autor prolífic en tots els gèneres: – Narratiu – Dramàtic – Poètic ● Assumeix un compromís com a intel·lectual propi dels anys 50 i 60 per a conscienciar els ciutadans.
 5. 5. MANUEL DE PEDROLO: TEATRE La seua producció teatral anticipa a Catalunya el teatre de l'absurd de S. Beckett i E. Ionesco. Trets de l'existencialisme de Sartre. 1958 publica a Mallorca, la primera obra de teatre, La nostra mort de cada dia. Escriu setze peces teatrals centrades des de perspectives diferents en la indagació sobre la llibertat humana.
 6. 6. MANUEL DE PEDROLO: TEATRE ETAPES: – Teatre simbòlic – Teatre abstracte ( i teatre de l'absurd) – Teatre verista (més realista)
 7. 7. teatre simbòlic OBRES D'AQUESTA ETAPA: 1954: Els hereus de la cadira 1956: La nostra mort de cada dia En Els hereus de cada dia, es pregunta: per la solidaritat humana, el conformisme, l'afany de revolta, la recerca de coneixement, la incomunicació, la mort i la transcendència.
 8. 8. teatre abstracte La primera peça d'aquest període: teatre de l'absurd. La resta presenta una síntesi de realisme història i social i trets del teatre èpic posterior: realisme èpic fem teatre!!
 9. 9. teatre abstracte Teatre de l'absurd: En Cruma es planteja el problema de l'autenticitat humana des de premisses existencialistes i nihilistes: com més autèntic és l'home més incapaç es mostra de comunicar- se amb el món exterior. Això duu a l'aïllament i a una pèrdua de la realitat.
 10. 10. teatre abstracte Realisme èpic: – Per vella al fons del pou – Homes i No – Situació bis – Sóc el defecte OBRA MÉS CONEGUDA OBRA MÉS CONEGUDA
 11. 11. teatre verista Referències explícites a la realitat immediata. S'entén fàcilment la denúncia: – Contra la injustícia – Contra el genocidi cultural i polític perpetrat a partir de 1939. Teatre de validesa universal.
 12. 12. teatre verista OBRES: Acompanyo qualsevol cos Bones notícies del Sister L'ús de la matèria La sentència Aquesta nit tanquem
 13. 13. Temàtica Crònica del feixisme espanyol, però amb plantejaments universals, que el fan perdurable. «La vida és absurda, això sí, i les situacions en què es troben els meus personatges en pateixen; ells, però, s'enfronten amb aquestes situacions amb una lògica força rigorosa: el seu pensament vol introduir l'ordre en el desordre. Perquè el desordre són els tabús, les limitacions, la injustícia, tot allò que frena el desenvolupament de l'home [...] em preocupa d'obrir els ulls a la gent, de mostrar-los com viuen subjectes a uns tabús que els empobreixen humanament.»
 14. 14. Temàtica Temes que apareixen Teatre pessimista. interrelacionats: Actitud dels personatges: intentar – La naturalesa incomprensible conéixer el món tancat on es del món troben. Temen el món exterior. – La vida sense sentit Personatges enervats per: – La fosca batalla dels sexes pressions socials, polítiques i – L'alienació quotidiana religioses. – La solitud i la incomunicabilitat Confonen temors amb desitjos dels homes d'alliberar-se. – La facilitat estúpida de l'odi i el recel.
 15. 15. també a Elx fem teatre

×