Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Lesné zvieratá

3,391 views

Published on

Prezentácia žiakov 4.A a.B EZŠ v rámci projektu Orange "5 naj nášho mesta" .

Published in: Education, Technology
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Lesné zvieratá

  1. 1. Lesné zvieratá
  2. 2. Sviňa divá Žije (s medzerami) v celej južnej polovici Eurázie a v severnej Afrike. V Európe nežije prakticky len na Veľkej Británii, na Škandinávskom polostrove a v severnom Rusku. (Prípadný poddruh domáca ošípaná samozrejme žije aj inde). Diviak lesný býva dlhý 0,9 m až 1,8 m. Chvost má 15 - 30 cm. Hmotnosť spravidla 50-190 kg (samce) a 35-160 kg (samice), ale v niektorých oblastiach, napríklad v Karpatoch, majú samce aj 350kg. Juhoeurópske diviaky lesné sú celkovo menšie ako severoeurópske. Žijú asi 20 rokov. Sfarbenie kolíše od čiernej, cez červenohnedú po svetlohnedú. Mláďatá majú typické pruhy. Samce majú vyčnievajúce očné zuby (kly), ktoré sú však v porovnaní s inými drumi diviakov pomerne malé. Obýva rôzne habitaty, živí sa rozmanitou potravou, rýchlo behá a vynikajúco pláva. Uprednostňujú listnaté a zmiešané lesy a radi sa váľajú v bahne. Samice sa zvyknú zoskupovať do čried pozostávajúcich z 20 aj viac jedincov. Inak samotársky žijúce samce sa k týmto čriedam niekedy pripájajú, najmä v období rozmnožovania. Pária sa v zime medzi novembrom a januárom. Samica privádza na svet 4-12 mláďat.
  3. 3. Srna lesná <ul><li>Srnčia zver sa rada pasie na rúbaniskách, kde nachádza rozmanitú potravu. Zdržuje sa sa najradšej pri okrajoch lesov, na jar vychádza na lúky, do ozimín na polia. ´V potrave je prieberčivá. V lete žije srnčia zver osamote, v zime sa združuje do menších čried. Staré a choré srnce žijú samotársky. Srna rodí najčastejšie dve mláďaalebo o niečo ľahšia. Keď srnec spozoruje nebezpečenstvo - „bäká” - vydáva pri tom hlas podobný štekotu psa. Srnčia zver „bäká” vtedy, keď nevie zistiť, o aké nebezpečenstvo ide. Keď spozoruje človeka nebäká, ale rýchlo odskočí. Srnec dosahuje vek asi 15 rokov. Nepriateľmi srnčej zveri sú najčastejšie veľké šelmy (vlk, rys ostrovid), na srnčatách spôsobuje značné škody líška a túlavé psy.tá, zriedkavo 1 alebo 3. Srnce zhadzujú parožie v októbri až novembri. Dospelý srnec váži 14-18 kg. Srna býva rovnako ťažká, </li></ul>
  4. 4. Medveď hnedý <ul><li>Medveď hnedý je veľké, silne stavané zviera. Jeho poznávacím znakom je svalnatý hrb v oblasti lopatiek. Aj keď medzi pohlaviami je minimálny rozdiel v dĺžke tela, samce bývajú dvakrát ťažšie ako samice, ktoré majú menšie a ľahšie kosti. Končatiny majú zakončené silnými pazúrmi. Dĺžka až 2 m Výška v kohútiku 1,3 m Hmotnosť od 80 až do 400 kg (grizly až 700 kg) Sfarbenie: Medveď má hustú srsť najčastejšie hnedej farby, ktorá však môže mať odtiene červenej, čiernej či striebristej farby. </li></ul>
  5. 5. <ul><li>Juraj .č </li></ul>

×