Mireia Aguilar

574 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Mireia Aguilar

  1. 1. * CIUTATS ROMANES A CATALUNYA AMB ELS SEU NOM EN GREC * LES TRES CIUTATS ROMANES MÉS IMPORTANTS I LA SEVA HISTÒRIA
  2. 2. Illiberis (Elna) Iluro(Mataró) Rhodae(Roses) Baetulo(Badalona) Emporiae(Empúries) Barcino(Barcelona) Gerunda(Girona) Tarraco(Tarragona) Aquae Voconis (Caldes de Malavella) Dertosa(Tortosa) Blanda(Blanes) Ruscino (Perpinyà) Aquae Caldae (Caldes de Montbui) Bergium(Berga)
  3. 3. Bàrcino (del llatí Barcino ) va ser una colònia romana que va donar lloc a la ciutat de Barcelona. Aquesta tenia el nom complet de Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino. Els romans van arribar al territori català en el 218 aC, quan un exèrcit comandat per Cneu Corneli Escipió, desembarcà a Empúries amb la finalitat de convertir-la en una base de recolzament militar en la llarga lluita que Roma sostenia amb els cartaginesos pel domini del Mediterrani. En aquell mateix temps, els romans van mantenir contacte directe amb les civilitzacions d'ibers de la zona i van convertir les seves poblacions en centres de control romà, i fins i tot les potenciaren.
  4. 4. Empúries (en llatí Emporiae) va ser una antiga colònia grega i romana a l'extrem sud del golf de Roses, al nord-est de l'Escala, concretament al sud de Sant Martí d'Empúries. Al 575 aC arriben a la península els últims colonitzadors grecs, versats al comerç de llarg distància. Aquests no creaven colònies de poblament, sinó que el seu objectiu era sobretot comercial. La pròpia metròpoli, Focea, està erigida amb aquest fi de comerç. La primera presència romana a Empúries va suposar la construcció d'un campament romà estable de l'exèrcit, on avui dia es troba la ciutat romana, tot i que l'existència d'aquest campament no va suposar la submissió de la ciutat grega a la República, sinó que ambdues eren iguals, es a dir, convivien entre elles. Al 1909 s'hi va trobar l'estàtua de l'Asclepi d'Empúries. S'hi han fet tota mena de troballes, com ara una Venus, un cap d'Afrodita o d'Apol·lo, un de Zeus, nombrosos mosaics entre els quals en destaquen el Sacrifici d'Ifigènia i els dels Peixos, etc.
  5. 5. Tàrraco (del llatí Tarraco) fou la ciutat romana capital de la Hispània Citerior i després de la província de la Tarraconense, actualmente Tarragona Els orígens de Tàrraco es troben en una petita guarnició romana que els germans Gneu i Publi Corneli deixaren durant la Segona Guerra Púnica l'any 218 aC. Aquest primer assentament (situat al costat d'un oppidum ibèric) aviat va esdevenir una important base militar a la ciutat de Tàrraco. Tarraco va ser la principal base d'hivernada dels exèrcits romans a Hispània que iniciaren un llarg i complex procés d'incorporació de les terres peninsulars al nou ordre polític, cultural i econòmic de la romanitat, on Tàrraco va jugar un paper fonamental.

×