Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Пристапна Информатичка Технологија за ученици со посебни образовни потреби www.e-society.mk
Што е Пристапност? <ul><li>Обезбедување продукти и услуги кои </li></ul><ul><li>ќе бидат пристапни и употребливи за </li><...
Што е Пристапна ИТ? <ul><li>пристапни опции -вградени во оперативниот систем , кои овозможуваат корисникот да го прилагод...
Пристапни уреди www.e-society.mk Тастатура со големи копчиња Екран осетлив на допир Тракбол Џојстик и Клик
<ul><li>Сите лица кои не можат да користат, </li></ul><ul><li>или имаат потешкотии со користењето </li></ul><ul><li>на „СТ...
Бенефити од користење на компјутерот во текот на наставата <ul><li>Задржување и насочување на вниманието  </li></ul><ul><...
Зошто е потребен компјутерот на училиште? <ul><li>Како помошна алатка за поуспешно образование на учениците со хендикеп </...
Што ни е потребно? <ul><li>Стандарден компјутер </li></ul><ul><li>Адаптирани/пристапни уреди </li></ul><ul><li>Наставницит...
Позитивни примери www.e-society.mk
Ирена, постдипломец на Правен факултет www.e-society.mk
Вера, 7 години www.e-society.mk
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Пристапна Информатичка Технологија за ученици со посебни образовни потреби

865 views

Published on

Published in: Education, Sports, Automotive
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Пристапна Информатичка Технологија за ученици со посебни образовни потреби

 1. 1. Пристапна Информатичка Технологија за ученици со посебни образовни потреби www.e-society.mk
 2. 2. Што е Пристапност? <ul><li>Обезбедување продукти и услуги кои </li></ul><ul><li>ќе бидат пристапни и употребливи за </li></ul><ul><li>сите! </li></ul><ul><ul><li>Физичка пристапност </li></ul></ul><ul><ul><li>Пристап до информации </li></ul></ul>www.e-society.mk
 3. 3. Што е Пристапна ИТ? <ul><li>пристапни опции -вградени во оперативниот систем , кои овозможуваат корисникот да го прилагоди компјутерот на своите потреби </li></ul><ul><li>адаптирани продукти / пристапни уреди -хардвер кој е модифициран на потребите на корисникот и </li></ul><ul><li>компатибилност – уредите и софтверот мора да бидат компатибилни меѓусебно, како и со оперативниот систем. </li></ul>www.e-society.mk
 4. 4. Пристапни уреди www.e-society.mk Тастатура со големи копчиња Екран осетлив на допир Тракбол Џојстик и Клик
 5. 5. <ul><li>Сите лица кои не можат да користат, </li></ul><ul><li>или имаат потешкотии со користењето </li></ul><ul><li>на „СТАНДАРДЕН“ софтвер или </li></ul><ul><li>хардвер. </li></ul><ul><li>Лица со хендикеп </li></ul><ul><li>Деца со потешкотии во учењето </li></ul><ul><li>Стари лица </li></ul>Кому му е потребна Пристапна ИТ? www.e-society.mk
 6. 6. Бенефити од користење на компјутерот во текот на наставата <ul><li>Задржување и насочување на вниманието </li></ul><ul><li>Развој на аудитивна и визуелна перцепција </li></ul><ul><li>Развој на комуникација и богатење на речникот </li></ul><ul><li>Развој на когнитивни функции (мислење, помнење,поим за боја, форма, големина, просторни односи) </li></ul><ul><li>Чувство на задоволство и самодоверба </li></ul>www.e-society.mk
 7. 7. Зошто е потребен компјутерот на училиште? <ul><li>Како помошна алатка за поуспешно образование на учениците со хендикеп </li></ul><ul><li>За поефикасна обработка на нови наставни содржини </li></ul><ul><li>За подобра комуникација помеѓу ученикот и наставникот </li></ul>www.e-society.mk
 8. 8. Што ни е потребно? <ul><li>Стандарден компјутер </li></ul><ul><li>Адаптирани/пристапни уреди </li></ul><ul><li>Наставниците, кои имаат главна улога во интегрирање на компјутерот во училницата. </li></ul>www.e-society.mk
 9. 9. Позитивни примери www.e-society.mk
 10. 10. Ирена, постдипломец на Правен факултет www.e-society.mk
 11. 11. Вера, 7 години www.e-society.mk

×