Безбедност на децата на интернет

1,472 views

Published on

Published in: Education, Sports, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,472
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
40
Actions
Shares
0
Downloads
19
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Безбедност на децата на интернет

  1. 1. Безбедност на децата на интернет Ирина Шумадиева Фондација Метаморфозис www.metamorphosis.org.mk
  2. 2. Вовед <ul><li>Интернетот е корисен медиум за сите </li></ul><ul><li>Но, постојат реални опасности </li></ul><ul><li>Најмногу страдаат децата </li></ul><ul><li>Потребно е да се разберат опасностите за да можат да се избегнат ризиците </li></ul>07.06.09
  3. 3. Можности на интернет <ul><li>Информации </li></ul><ul><li>Комуникација </li></ul><ul><li>Истражувања </li></ul><ul><li>Финансиски трансакции </li></ul><ul><li>Купување </li></ul><ul><li>Вести </li></ul><ul><li>Игри </li></ul><ul><li>Реклами </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  4. 4. <ul><li>Анонимност </li></ul><ul><li>Неможност за идентификување </li></ul><ul><li>Нема ограничување на содржините </li></ul><ul><li>Вируси, спам </li></ul><ul><li>Законски и финансиски опасности </li></ul>www.metamorphosis.org.mk Опасности на интернет
  5. 5. www.metamorphosis.org.mk Да се концентрираш на опасностите и да ги заборавиш користите. Која е најголемата опасност на интернет?
  6. 6. Што прават децата најчесто на интернет? <ul><li>Комуницираат со други деца </li></ul><ul><li>Посетуваат забавни веб-сајтови </li></ul><ul><li>Го користат како извор на информации за нивните училишни задачи и проекти </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  7. 7. Комуникација <ul><li>Чет </li></ul><ul><li>Кратки пораки </li></ul><ul><li>Имејл </li></ul><ul><li>Веб-сајтови за социјално вмрежување </li></ul><ul><li>Мобилни телефони </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  8. 8. Проблеми <ul><li>Децата лесно даваат лични податоци </li></ul><ul><ul><li>погрешно употребени </li></ul></ul><ul><ul><li>злоупотребени </li></ul></ul><ul><li>За децата многу е полесно да се однесуваат </li></ul><ul><li>непристојно на интернет, отколку во живо. </li></ul><ul><li>Непосакуван имејл </li></ul><ul><li>Неконтролирано делење лични работи на сајтовите за социјално вмрежување </li></ul><ul><li>Давање броеви на мобилни телефони </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  9. 9. Содржина <ul><li>Веб-сајтови од информативна природа </li></ul><ul><li>Комерцијални веб-сајтови </li></ul><ul><li>Веб-сајтови кои овозможуваат креирање и споделување содржини </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  10. 10. Проблеми <ul><li>Децата често веруваат во се што ќе видат и прочитаат на интернет </li></ul><ul><li>Линијата помеѓу информацијата и пропагандата некогаш е премногу тенка </li></ul><ul><li>Профилите креирани на веб-сајтовите за социјално вмрежување служат за комуникација, но и за делење на содржини </li></ul><ul><li>Блогови, сервиси за споделување слики и видеа </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  11. 11. www.metamorphosis.org.mk Улогата на родителите
  12. 12. Родителите треба... <ul><li>Да ги научат основните Интернет поими </li></ul><ul><li>Да постават некои правила </li></ul><ul><li>Да го сместат компјутерот на централно место во домот </li></ul><ul><li>Да постават временски ограничувања </li></ul><ul><li>Да ги научат децата на безбедно и одговорно однесување </li></ul><ul><li>Да користат софтвер за родителска контрола </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  13. 13. Crawler Parental Control www.metamorphosis.org.mk
  14. 14. www.metamorphosis.org.mk Улогата на наставниците
  15. 15. Тие треба... <ul><li>Да научат што е можно повеќе за интернетот </li></ul><ul><li>Да дознаат какви интернет навики имаат нивните ученици </li></ul><ul><li>Да се осигурат дека мониторите се секогаш видливи за нив </li></ul><ul><li>Да ги информираат родителите </li></ul><ul><li>Да направат заеднички договор со учениците за користењето на интернет во училницата </li></ul><ul><li>Да изработат листа на препорачани веб-сајтови за користење во училиште и дома </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  16. 16. Улогата на медиумите www.metamorphosis.org.mk
  17. 17. Медиумите треба... <ul><li>Да информираат </li></ul>07.06.09
  18. 18. Придонесот на Метморфозис... www.metamorphosis.org.mk
  19. 19. Публикации www.metamorphosis.org.mk
  20. 20. Веб-сајт (www.crisp.org.mk) www.metamorphosis.org.mk
  21. 21. Едукации во училиштата www.metamorphosis.org.mk
  22. 22. Ви благодарам за вниманието! www.metamorphosis.org.mk контакт : irina@metamorphosis.org.mk

  ×