Open The Windows Presentation

606 views

Published on

Published in: Sports, Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
606
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Open The Windows Presentation

 1. 1. Пристапна Информатичка Технологија за ученици со посебни образовни потреби www.e-society.mk
 2. 2. Што е Пристапност? <ul><li>Обезбедување продукти и услуги кои </li></ul><ul><li>ќе бидат пристапни и употребливи за </li></ul><ul><li>сите! </li></ul><ul><ul><li>Физичка пристапност </li></ul></ul><ul><ul><li>Пристап до информации </li></ul></ul>www.e-society.mk
 3. 3. Што е Пристапна ИТ? <ul><li>пристапни опции -вградени во оперативниот систем , кои овозможуваат корисникот да го прилагоди компјутерот на своите потреби </li></ul><ul><li>адаптирани продукти / пристапни уреди -хардвер кој е модифициран на потребите на корисникот и </li></ul><ul><li>компатибилност – уредите и софтверот мора да бидат компатибилни меѓусебно, како и со оперативниот систем. </li></ul>www.e-society.mk
 4. 4. Пристапни уреди www.e-society.mk Тастатура со големи копчиња Екран осетлив на допир Тракбол Џојстик и Клик
 5. 5. <ul><li>Сите лица кои не можат да користат, </li></ul><ul><li>или имаат потешкотии со користењето </li></ul><ul><li>на „СТАНДАРДЕН“ софтвер или </li></ul><ul><li>хардвер. </li></ul><ul><li>Лица со хендикеп </li></ul><ul><li>Деца со потешкотии во учењето </li></ul><ul><li>Стари лица </li></ul>Кому му е потребна Пристапна ИТ? www.e-society.mk
 6. 6. Бенефити од користење на компјутерот во текот на наставата <ul><li>Задржување и насочување на вниманието </li></ul><ul><li>Развој на аудитивна и визуелна перцепција </li></ul><ul><li>Развој на комуникација и богатење на речникот </li></ul><ul><li>Развој на когнитивни функции (мислење, помнење,поим за боја, форма, големина, просторни односи) </li></ul><ul><li>Чувство на задоволство и самодоверба </li></ul>www.e-society.mk
 7. 7. Зошто е потребен компјутерот на училиште? <ul><li>Како помошна алатка за поуспешно образование на учениците со хендикеп </li></ul><ul><li>За поефикасна обработка на нови наставни содржини </li></ul><ul><li>За подобра комуникација помеѓу ученикот и наставникот </li></ul>www.e-society.mk
 8. 8. Што ни е потребно? <ul><li>Стандарден компјутер </li></ul><ul><li>Адаптирани/пристапни уреди </li></ul><ul><li>Наставниците, кои имаат главна улога во интегрирање на компјутерот во училницата. </li></ul>www.e-society.mk
 9. 9. Позитивни примери www.e-society.mk
 10. 10. Ирена, постдипломец на Правен факултет www.e-society.mk
 11. 11. Вера, 7 години www.e-society.mk

×