Moodle

1,151 views

Published on

Published in: Education, Technology, Sports
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,151
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
144
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Moodle

 1. 1. Платформи за е-Учење Пример: Moodle Вангел В. Ајановски < [email_address] > Институт за информатика Природно-математички факултет Универзитет „Св. Кирил и Методиј“
 2. 2. Што е Moodle? <ul><li>Moodle е популарна модуларна open-source платформа за е-учење - систем за менаџмент на курсеви (CMS) </li><ul><li>Се користи на 46,294 локации во 199 држави
 3. 3. Вкупно поставени 2,395,579 курсеви
 4. 4. На кои предаваат 1,847,889 наставници
 5. 5. Со вкупно 25,218,172 корисници </li><ul><li>* податоци за сите регистрирани сајтови од 7.12.2008 </li></ul></ul></ul>
 6. 6. Се користи и „на мало и големо“ <ul><li>Постојат вкупно 382 регистрирани сајтови со преку 10,000 корисници
 7. 7. Најголем академски сајт е на Универзитет во Брно </li><ul><li>19,223 курсеви и 41,305 корисници
 8. 8. 486 курсеви во 2008/2009 </li></ul><li>Институтот за информатика е мал сајт </li><ul><li>133 курсеви и 2,166 корисници
 9. 9. 23 курсеви во 2008/2009 </li></ul></ul>
 10. 10. Moodle на Универзитет во Брно
 11. 11. Moodle кај ИИ
 12. 12. Почетна страница
 13. 13. Страница на курс
 14. 14. Материјали за курс
 15. 15. Задачи и оценување
 16. 16. Студентски Инфо Центар
 17. 17. Moodle платформата на ИИ <ul><li>Поставена иницијално како тест платформа од еден асистент </li><ul><li>Со помош на група студенти е преведена на Македонски
 18. 18. Првиот тест сервер е под Windows, Apache, PHP, PostgreSQL </li></ul><li>По првиот впечаток со квалитетот на платформата – тест серверот е веднаш промовиран во продукциски </li></ul>
 19. 19. Миграциите на Moodle на ИИ <ul><li>Тест серверот беше мигриран: </li><ul><li>Во декември 2005 поставен на </li><ul><li>3.2GHz Xeon базиран сервер
 20. 20. Solaris 10 оперативен систем </li></ul><li>Во ноември 2008 повторно преместен: </li><ul><li>Core2 Quad базиран сервер
 21. 21. Ubuntu Linux под виртуелна машина </li></ul></ul><li>Проблеми со конверзија и миграција: НИКАКВИ! </li></ul>
 22. 22. Moodle тестот сеуште работи <ul><li>Иако иницијално тест-сервер без соодветно поставување </li><ul><li>Сеуште живее во 2008/2009
 23. 23. 130 курсеви – дел од нив сеуште активни
 24. 24. 2,166 корисници
 25. 25. Вкупна големина на курсеви: 18 GB
 26. 26. Големина на база на податоци: 12 GB
 27. 27. Backup редовно се прави, но никогаш не бил потребен </li></ul></ul>
 28. 28. Moodle - стандардно <ul><li>Има брзо и едноставно поставување </li><ul><li>Moodle е организиран на принципи на самопослужување </li></ul><li>Тоа на пример значи дека </li><ul><li>Корисниците сами се регистрираат
 29. 29. Сами ги контролираат своите профили
 30. 30. Администраторите го контролираат однесувањето на целиот сервер и доделуваат привилегии </li></ul></ul>
 31. 31. Moodle - стандардно <ul><li>Наставници сами поставуваат курсеви
 32. 32. Курсевите може да се организирани </li><ul><li>Тематски
 33. 33. По распоред недела-за-недела
 34. 34. Во облик на социјален формат (форум) </li></ul><li>Запушувањето на курсевите се врши </li><ul><ul><li>Самостојно со добиен клуч ( инаку е слободно )
 35. 35. Наставниците може да дозволуваат и посети од гости </li></ul></ul></ul>
 36. 36. Проблеми кои ги имавме <ul><li>Премногу невистински корисници </li><ul><li>Системот има 2166 корисници но не се сите вистински и активни личности </li><ul><li>Има само 600 профили кои припаѓаат на реални и активни студенти </li></ul><li>Студентите забораваат дека постои профилот па регистрираат нов </li><ul><li>Поранешните курсеви остануваат во стариот профил </li></ul><li>Не е имун на спам роботи </li></ul></ul>
 37. 37. Решение – нова архитектура <ul><li>ИИ има сопствена развиена база на уписи на курсеви и мала апликација за електронско запишување </li><ul><li>Постои запис за секој курс на секој студент
 38. 38. Постои запис за наставникот на тој курс </li></ul><li>Студентите поседуваат Active Directory сметки кои ги користат за најава во лаборатории </li></ul>
 39. 39. Решение – нова архитектура <ul><li>Цели </li><ul><li>Користење на Active Directory сметките и профилите за </li><ul><li>Логин во лабораторија, веб сајтови, портал... </li></ul><li>Системот да котролира </li><ul><li>Кои курсеви ќе ги гледа корисникот
 40. 40. Лични податоци видливи и менливи во Moodle </li></ul><li>Уште помал товар за наставниците
 41. 41. Поголема контрола на пристап </li></ul></ul>
 42. 42. Решение – нова архитектура
 43. 43. Софтвер за овие сервиси <ul><li>Opensource </li><ul><li>Moodle за CMS
 44. 44. JA-SIG CAS за проверка на автентичност
 45. 45. JA-SIG uPortal за веб сајтот на ИИ
 46. 46. MRBS за резервација на ресурси
 47. 47. PostgreSQL база на податоци
 48. 48. Tikiwiki за интерна документација </li></ul></ul>
 49. 49. Софтвер за овие сервиси ... <ul><li>Самостојно развиен </li><ul><li>База и апликација за електронски уписи на предмети
 50. 50. eTest систем за електронски квизови </li><ul><li>Специјален модул за трасфер на поените во Moodle </li></ul></ul><li>Комерцијален </li><ul><li>Microsoft Windows XP во лабораториите
 51. 51. Microsoft Server 2003 и AD за контрола и управување на компјутерите во лаб. </li></ul></ul>
 52. 52. Презентација и дискусија

×