Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Horoscop

 1. 1. Per acabar l’explicació del mètode científic intentarem plantejar una situació real i estudiar-la segons aquesta metodologia. Es tracta de l’astrologia. Observació Sapiguem que l’astrologia defensa que el caràcter i el destí de cada persona està predestinat per la influència de les estrelles en el dia del seu naixement. En el trajecte que la Terra fa al voltant del Sol al llarg de l’any passa per diferents regions de l’espai i per tant quan es fa de nit les estrelles (o constel·lacions que es veuen) van variant. Els astròlegs han dividit tot el recorregut que fa la Terra en un any en 12 regions cadascuna de les quals se li dóna el nom de la constel·lació més gran que es veu (àries, taure...).
 2. 2. Algunes preguntes que ens podem fer en el procés d’observació. a) El caràcter ve regulat per les estrelles o pel cervell (els gens) ? b) Com poden fer-ho les estrelles per influir sobre les persones ? c) Perquè 12 i no 6, o 3 o 100 regions zodiacals ? d) El sol fet de definir les constel·lacions ja és curiós. Què tenen en comú el conjunt d’estrelles que formen una mateixa constel·lació ? L’estrella que forma la pota del toro i la banya estan a anys llum l’una de l’altra. Fins i tot ja no hi són!
 3. 3. d) Què els passa a la gent que viuen als pols ? i als que viuen a l’hemisferi sud ? Les constel·lacions es van definir des de l’hemisferi nord. e) Quines altres preguntes us vénen al cap i que ja d’entrada fan sospitar dels principis d’aquesta “disciplina” ?
 4. 4. Formulació de la hipòtesi Segons els astròlegs existeixen 12 personalitats que queden determinades pel lloc on passa el sol en el moment de néixer. Es divideix el cel en 12 parts i a cadascuna se li atribueix un signe. Influeix el signe zodiacal de manera determinant en la personalitat de cadascú ? Abans de posar-nos a experimentar hem de: 1. Eliminar qualsevol prejudici a favor o en contra del fenomen a estudiar. 2. Mantenir una actitud totalment imparcial i neutra. Ens hem de fixar només en els resultats.
 5. 5. Experiment de James Randi Va lliurar una carta astral a milers de persones i els va demanar que diguessin si reflectia la seva personalitat. El 80% dels enquestats van respondre que sí. El que no sabien era que Randi havia donat la mateixa carta astral a tothom. Ho provem ?
 6. 6. A continuació tens la descripció que els astròlegs fan d’un determinat signe. Cal que te la llegeixis i pensis si t’hi sents identificat. “Eres en general una persona sociable, aunque a veces necesitas refugiarte en ti y estar sola. Te gustan y llaman la atención las personas que pueden aportarte algo. Eres espontánea aunque esto a veces te da problemas. Necesitas de otras personas y eres muy crítica contigo misma. Tienes debilidades pero en general puedes compensarlas. Tienes una capacidad interna y unas potencialidades que consideras no estan siendo reconocidas del todo por los que te rodean”.
 7. 7. Ara alçarem el braç tots els que creguem que aquesta descripció ens identifica i comptarem quants som. Naturalment si “les lleis” de l’astrologia es compleixen la proporció de persones que haurien d’alçar el braç és de 1/12 ja que hi ha 12 signes. És així ? Per cert segons els astròlegs tots els que us hi heu identificat hauríeu de ser del mateix signe. De quin signe sou ?
 8. 8. Ara alçarem el braç tots els que creguem que aquesta descripció ens identifica i comptarem quants som. Naturalment si “les lleis” de l’astrologia es compleixen la proporció de persones que haurien d’alçar el braç és de 1/12 ja que hi ha 12 signes. És així ? Per cert segons els astròlegs tots els que us hi heu identificat hauríeu de ser del mateix signe. De quin signe sou ? Llàstima perquè la descripció correspon al signe de Sagitari.
 9. 9. Un altre Que cadascú s’anoti a experiment. quin signe s’identifica de la següent taula. Signe 1: Valents, segurs de si mateixos, dinàmics, impulsius i sovint propensos a perdre els nervis Signe 2: Persistents, possessius i gelosos, carinyosos, normalment amb un gran cor i molt bondadosos, fiables, inflexibles i sovint ressentits Signe 3: Versàtils, intelectuals, exigents, superficials, energètics, inconstants i seduïts per la "novetat" i lo "diferent" Signe 4: Simpàtics, emocionals, susceptibles, romàntics, imaginatius i melancòlics Signe 5: Fidels, bondadosos, entusisates, i comprensius, per contra són prepotents, intolerants i tendeixen a interferir allà on no cal Signe 6: Tímids, modestos, treballadors, grans analistes, perfeccionistes, conservadors i la seva gran capacitat per la crítica pot arribar a ferir els demés
 10. 10. Signe 7: Sociables, diplomàtics, optimistes, pacífics, indecisos, tendeixen a canviar ràpid d´opinió per complaure a la resta, són molt influenciables Signe 8: Passionals, "masculins", és el signe "sexual" de l´horòscop, lleials, obsesius, venjatius, poden arribar a ser violents i sovint acaben essent persones infelices i tormentades Signe 9: Simpàtics, honestos, sincers, molt sentit de l´humor, superficials, irresponsables i inquiets Signe 10: Prudents, pràctics, disciplinats, reservats, pesimistes i "garrepes" Signe 11: Originals, lleials, simpàtics, independents, divertits, poc emocionals, impredictibles i rarament perdonen traicions d´amistat Signe 12: Intuitius, amables, generosos, idealites, influenciables, propensos a amagar secrets i tenen poca voluntat
 11. 11. De nou, el número de persones que s’ha Anàlisi de resultats d’identificar amb cada signe ha de seguir una proporció 1/12. Si som 37 alumnes correspondria a 3 alumnes per cada signe. Suposem ara que ens surt una proporció de 1/12 per cada signe. Això no demostra res, doncs ara caldria que coincidís el signe que ha escollit cadascú amb el que és realment segons l’horoscop o almenys que totes les persones que han escollit la mateixa frase siguin del mateix signe. Podem fer-ho: Aries Taure Bessons Cranc Lleó Verge Balança Escorpí Sagitari Capricorni Aquari Peixos 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Editor's Notes

 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n
 • \n

×