Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Horoscop

2,490 views

Published on

La comprovació de l'astrologia.

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Horoscop

 1. 1. Per acabar l’explicació del mètode científic intentaremplantejar una situació real i estudiar-la segons aquestametodologia. Es tracta de l’astrologia. Observació Sapiguem que l’astrologia defensa que el caràcter i el destí de cada persona està predestinat per la influència de les estrelles en el dia del seu naixement. En el trajecte que la Terra fa al voltant del Sol al llarg de l’any passa per diferents regions de l’espai i per tant quan es fa de nit les estrelles (o constel·lacions que es veuen) van variant. Els astròlegs han dividit tot el recorregut que fa la Terra en un any en 12 regions cadascuna de les quals se li dóna el nom de la constel·lació més gran que es veu (àries, taure...).
 2. 2. Algunes preguntes que ens podem fer en el procés d’observació.a) El caràcter ve regulat per les estrelles o pel cervell (els gens) ?b) Com poden fer-ho les estrelles per influir sobre les persones ?c) Perquè 12 i no 6, o 3 o 100 regions zodiacals ?d) El sol fet de definir les constel·lacions ja és curiós. Què tenen encomú el conjunt d’estrelles que formen una mateixa constel·lació ? L’estrella que forma la pota del toro i la banya estan a anys llum l’una de l’altra. Fins i tot ja no hi són!
 3. 3. d) Què els passa a la gent que viuen als pols ? i als que viuen a l’hemisferi sud ? Les constel·lacions es van definir des de l’hemisferi nord.e) Quines altres preguntes us vénen al cap i que ja d’entrada fan sospitar dels principis d’aquesta “disciplina” ?
 4. 4. Formulació de la hipòtesiSegons els astròlegs existeixen 12 personalitats que quedendeterminades pel lloc on passa el sol en el moment de néixer. Esdivideix el cel en 12 parts i a cadascuna se li atribueix un signe.Influeix el signe zodiacal de manera determinant en la personalitat de cadascú ?Abans de posar-nos a experimentar hem de:1. Eliminar qualsevol prejudici a favor o en contra del fenomen a estudiar.2. Mantenir una actitud totalment imparcial i neutra. Ens hem de fixar nomésen els resultats.
 5. 5. Experiment de James RandiVa lliurar una carta astral a milers de persones i els va demanar que diguessin si reflectia la seva personalitat. El 80% dels enquestats van respondre que sí. El que no sabien era que Randi havia donat la mateixa carta astral a tothom.Ho provem ?
 6. 6. A continuació tens la descripció que els astròlegs fan d’undeterminat signe. Cal que te la llegeixis i pensis si t’hi sents identificat. “Eres en general una persona sociable, aunque a veces necesitas refugiarte en ti y estar sola. Te gustan y llaman la atención las personas que pueden aportarte algo. Eres espontánea aunque esto a veces te da problemas. Necesitas de otras personas y eres muy crítica contigo misma. Tienes debilidades pero en general puedes compensarlas. Tienes una capacidad interna y unas potencialidades que consideras no estan siendo reconocidas del todo por los que te rodean”.
 7. 7. Ara alçarem el braç tots els que creguem queaquesta descripció ens identifica i comptaremquants som.Naturalment si “les lleis” de l’astrologia escompleixen la proporció de persones que hauriend’alçar el braç és de 1/12 ja que hi ha 12 signes. Ésaixí ?Per cert segons els astròlegs tots els que us hi heuidentificat hauríeu de ser del mateix signe. De quin signe sou ?
 8. 8. Ara alçarem el braç tots els que creguem queaquesta descripció ens identifica i comptaremquants som.Naturalment si “les lleis” de l’astrologia escompleixen la proporció de persones que hauriend’alçar el braç és de 1/12 ja que hi ha 12 signes. Ésaixí ?Per cert segons els astròlegs tots els que us hi heuidentificat hauríeu de ser del mateix signe. De quin signe sou ?Llàstima perquè la descripció correspon al signe de Sagitari.
 9. 9. Un altre Que cadascú s’anoti a experiment. quin signe s’identifica de la següent taula.Signe 1: Valents, segurs de si mateixos, dinàmics, impulsius i sovint propensos aperdre els nervisSigne 2: Persistents, possessius i gelosos, carinyosos, normalment amb un grancor i molt bondadosos, fiables, inflexibles i sovint ressentitsSigne 3: Versàtils, intelectuals, exigents, superficials, energètics, inconstants iseduïts per la "novetat" i lo "diferent"Signe 4: Simpàtics, emocionals, susceptibles, romàntics, imaginatius imelancòlicsSigne 5: Fidels, bondadosos, entusisates, i comprensius, per contra sónprepotents, intolerants i tendeixen a interferir allà on no calSigne 6: Tímids, modestos, treballadors, grans analistes, perfeccionistes,conservadors i la seva gran capacitat per la crítica pot arribar a ferir els demés
 10. 10. Signe 7: Sociables, diplomàtics, optimistes, pacífics, indecisos, tendeixen acanviar ràpid d´opinió per complaure a la resta, són molt influenciablesSigne 8: Passionals, "masculins", és el signe "sexual" de l´horòscop, lleials,obsesius, venjatius, poden arribar a ser violents i sovint acaben essent personesinfelices i tormentadesSigne 9: Simpàtics, honestos, sincers, molt sentit de l´humor, superficials,irresponsables i inquietsSigne 10: Prudents, pràctics, disciplinats, reservats, pesimistes i "garrepes"Signe 11: Originals, lleials, simpàtics, independents, divertits, poc emocionals,impredictibles i rarament perdonen traicions d´amistatSigne 12: Intuitius, amables, generosos, idealites, influenciables, propensos aamagar secrets i tenen poca voluntat
 11. 11. De nou, el número de persones que s’haAnàlisi de resultats d’identificar amb cada signe ha de seguir una proporció 1/12. Si som 37 alumnes correspondria a 3 alumnes per cada signe.Suposem ara que ens surt una proporció de 1/12 per cada signe. Això no demostra res, doncsara caldria que coincidís el signe que ha escollit cadascú amb el que és realment segonsl’horoscop o almenys que totes les persones que han escollit la mateixa frase siguin delmateix signe. Podem fer-ho: Aries Taure Bessons Cranc Lleó Verge Balança Escorpí Sagitari Capricorni Aquari Peixos123456789101112

×