Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Projecte els inventors 1r A

4,174 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Projecte els inventors 1r A

 1. 1. PROJECTE INVENTORS I INVENTORES JUNIOR 1er A
 2. 2. LA TRIA – PLUJA D’IDEES COMENCEM UN NOU CURS I AMB ELL UNA NOVA AVENTURA. COM ENS PASSA CADA ANY NECESSITEM UN NOM PER A LA NOSTRA CLASSE, I AQUEST COP NO ENS HEM POGUT ESPERAR GAIRE PER TRIAR-LO, JA QUE TENIM MOLTES GANES DE SABER COM ENS DIREM. AIXÍ QUE JA DURANT LA PRIMERA SETMANA VAM COMENÇAR A PENSAR. JA SóM A 1ER, PER AIXÒ VAM SER NOSALTRES ELS QUE VAM DIBUIXAR I ESCRIURE EL QUE VOLIEM TREBALLAR. I CADASCÚ VAM SORTIR A EXPLICAR ELS MOTIUS DE LA NOSTRA ELECCIÓ. VAN SER MOLTES LES PROPOSTES QUE VAN SORTIR, VAM PENJAR TOT A LA PISSARRA PER ANAR PENSANT QUÈ TRIARIEM EN EL MOMENT DE LA VOTACIÓ.
 3. 3. JA HA ARRIBAT EL MOMENT, ENS HEM DE DECIDIR! QUINA DE LES PROPOSTES QUE HAN SORTIT ENS AGRADA MÉS? PER TAL DE FER LA VOTACIÓ LES VAM ESCRIURE TOTES A UNA CARTOLINA I VAM VOTAR INDIVIDUALMENT. TOTS I TOTES ESTAVEM MOLT EXPECTANTS!!! I AL FINAL DE LA VOTACIÓ MIREU EL RESULTAT.
 4. 4. EN FER LA PRIMERA VOTACIÓ VAM VEURE QUE LES PROPOSTES MÉS VOTADES VAN SER: ARC DE SANT MARTÍ, INVENTORS I FOC PER DECIDIR QUIN SERIA EL NOM DE LA NOSTRA CLASSE VAM PENSAR QUE SERIA INTERESSANT DEFENSAR LA NOSTRA VOTACIÓ, PER VEURE SI D’AQUESTA MANERA ALGUN DELS NOSTRES COMPANYS I COMPANYES CANVIAVA D’IDEA. VAM FER GRUPS DE TREBALL, EN ELS QUE HAVÍEM DE DEFENSAR LA NOSTRA ELECCIÓ EXPLICANT PERQUÈ L’HAVíEM TRIAT I QUINES COSES PODRÍEM APRENDRE SOBRE EL TEMA. ARC DE SAN MARTÍ FOC INVENTORS VAM TRIAR UNS REPRESENTANTS DE CADA GRUP I ENS VAN EXPLICAR EL SEGÜENT: ENS AGRADEN ELS COLORS I PODEM APRENDRE MOLT. EL PODEM FER SERVIR PER FER BARBACOES I ENS AGRADA PERQUÈ POT PUJAR MOLTS METRES ES PODEM CONSTRUIR MOLTES COSES COM UN COHET MINI, POSAR-LI UNA CÀMERA DE SEGURETAT I FER UNA PELI PER VEURA- LA A LA PDI.
 5. 5. DESPRÉS DEL PATI I UN COP APORTADES LES NOSTRES PREFERÈNCIES, VAM FER L’ÚLTIMA VOTACIÓ, I FINALMENT VA SORTIR EL NOM DE LA NOSTRA CLASSE: ELS INVENTORS I LES INVENTORES. ENS VAM ANAR A PRESENTAR A LES CLASSES I ENS VAM TROBAR QUE ELS NENS I NENES DE 3ER TAMBÉ HAVIEN TRIAT AQUEST NOM, I VAM ARRIBAR A L’ACORD QUE ELLS SERIEN ELS INVENTORS GRANS I NOSALTRES ELS JÚNIOR.
 6. 6. QUÈ SABEM DELS INVENTORS I LES INVENTORES? DANIELA: FAN XOXOLATA MAX: FAN CASES I ES PODEN INVENTAR VIDRES IRINA: FAN EXPERIMENTS DE DIFERENTS COLORS JÀNIK: VAN FER ELS ORDINADORS LAIA A: VAN INVENTAR LES FÀBRIQUES JORDI D. : HAN FET ELS SATÈLITS ALEX R: VAN ESTUDIAR ALS DINOSAURES DANI M.: PODEN INVENTAR MOLTES COSES JOEL: FEIEN LES LLUMS NIL: FAN TORRES NAHIA: VAN CONSTRUIR LES ESCOLES. ALEX R: NO AIXÒ SÓN ELS PALETES ADRIEL: FAN UNA COSA I QUAN LES FAN LA GENT POT COMENÇAR A VIURE. JO FARÈ UN INVENT AMB UN MOTOR I UN PAL. MARC: ESTUDIEN TOT EL MÓN AMB LUPES DANI V: PODEN FER UNA NAU
 7. 7. ACLARIMENTS COM VAM VEURE EN EL QUÈ SABEM, ESTÀVEM UNA MICA EMBOLICATS ENTRE CONSTRUCTORS – INVENTORS, VAM FER UNA CONVERSA PER TAL D’ACLARIR LA DIFERÈNCIA QUE HI HA ENTRE ELLS. FINALMENT VAM VEURE QUE ELS INVENTORS REALMENT SÓN LES PERSONES QUE CREEN UN OBJECTE NOU , QUE DESCOBREIXEN COSES NOVES O DESCONEGUDES, I QUE AQUESTES COSES ENS SERVEIXEN PER FER-NOS LA VIDA MÉS CÒMODA. LA LAIA A. I EL NIL ENS VAN EXPLICAR QUE ELS INVENTS SÓN COSES QUE ES PENSEN, LES APUNTES A UNA LLIBRETA, I DESPRÈS ES FAN. I EL JÀNIK ENS VA DIR QUE SÓN PERSONES QUE FAN CIÈNCIA I L’ALEX N. ENS VA INFORMAR QUE UN GRUP VA FER LA GOMA D’ESBORRAR PERQUÈ ABANS S’ESBORRAVA AMB EL PA. UN COP ACLARIT EL TEMA VAM INCIAR UNA ALTRA CONVERSA PER VEURE QUÈ VOLÍEM SABER: JORDI G: COM ES PODRIA FER PERQUÈ TOT FOS D’AIGUA? LUCIA C: COM ES VAN FER ELS LLÀPISOS? DANI M. I LUCIA A: QUI VA DESCOBRIR ELS PLANETES? LAIA A: COM S’HAN FET LES GOMES D’ESBORRAR? MARIONA I NOA: COM ES VA INVENTAR LA LLUM? JORDI D I LAIA M: COM ES VAN INVENTAR ELS ORDINADORS NIL: I EL TELÈFON? ALEX R: COM ES VA FER EL RELLOTGE? DANIELA: QUI VA INVENTAR LES NAUS ESPACIALS?
 8. 8. COM HO PODEM SABER? COM SÓN MOLTS ELS PROJECTES QUE JA HEM FET A L’ESCOLA, TENIM MOLT CLAR D’ON PODEM TREURE LA INFORMACIÓ PER PODER COMENÇAR A TREBALLAR EN EL NOSTRE PROJECTE: JOEL: PENSANT IRINA: A L’ODINADOR MAX I DANIELA: A INTERNET JORDI D: DELS INVENTS QUE JA ESTAN FETS LAIA A: DELS LLIBRES LUCIA A: DE LA BIBLIOTECA ALEX R: DELS PARES
 9. 9. JA HA ARRIBAT EL MOMENT DE MIRAR LA INFORMACIÓ QUE HEM PORTAT DE CASA. NO US IMAGINEU QUINES COSES MÉS INTERESSANTS QUE HEM APRÉS NOMÉS MIRANT ELS LLIBRES I ELS MURALS QUE HAN PORTAT MOLTS NENS I NENES DE CLASSE !!!
 10. 10. TRIA D’INVENTS VAM ESTAR MIRANT LA INFORMACIÓ I VAM ADONAR-NOS QUE SÓN MOLTS ELS INVENTS QUE S’HAN FET AL LLARG DE LA HISTÒRIA. AIXÍ QUE VAM DECIDIR QUE EN TRIARÍEM 5. PER FER AQUESTA ELECCIÓ VAM ESCRIURE A LA PISSARRA AQUELLS QUE MÉS ENS VAN AGRADAR QUAN ELS NOSTRES COMPANYS I COMPANYES ENS VAN ENSENYAR LA INFORMACIÓ QUE HAVIEN PORTAT DE CASA. DESPRÈS VAM ANAR SORTIN PER VOTAR AQUELLS 5 QUE MÉS ENS AGRADAVEN. FINALMENT VAM FER EL RECOMPTE I AQUESTS SÓN ELS INVENTS QUE TREBALLAREM AL LLARG DEL PROJECTE
 11. 11. PER COMENÇAR A TREBALLAR AQUESTS INVENTS, VAM FER UN DOCUMENT CONJUNT A LA PDI PER VEURE TOT EL QUE SABÍEM: QUÈ SABEM DEL TELÈFON? ADRIEL I JORDI D:SERVEIX PER PARLAR DANI V : PER EMERGÈNCIES JORDI G: POTS FER TRUCADES INFORMANT, I PER TRUCAR ALS PARES O AMICS ALEX N: PER AVISAR DE QUÈ ESTA FET? FERRO, CABLES, FUSTA, PINTURA, CORDA, BOTONS. TÉ LLETRES I NÚMEROS, TÉ UNA RODA PELS NÚMEROS I ELECTRICITAT. QUÈ SABEM DE LA RODA? DANI V: SERVEIX PER MUNTAR BICIS NIL: ÉS PER CAMINAR ELS COTXES JOEL: PER ELS CARROS DELS CAVALLS ALEX N : PER MUNTAR LES MOTOS JANA: PER PODER ANAR ALS LLOCS LAIA A: PER QUAN UNA COSA PESSA MOLT, ENGANXEM LA RODA I LA PORTEM NAHIA: PODEM CONSTRUIR JOGUINES JÀNIK: PELS COTXES DELS BEBÉS ERIC: TAMBÉ LES PORTEN ELS TRENS DE QUÈ ESTA FETA? JÀNIK: DE FERRO LUCIA A: DE FUSTA ADRIEL : TENEN LLANA I GOMA NAHIA: TAMBÉ ESTAN FETES D’AIRE ALEX N: PER DINS DE FERRO I PER FORA DE GOMA DANI M: PER DINTRE TENEN UNA COSA QUE LES FAN RODAR ALEX R: ABANS ESTAVEN FETES DE FERRO I DE PEDRA
 12. 12. QUÈ SABEM DEL PAPER: NIL: PODEM FER DIBUIXOS PER EXPLICAR ELS INVENTS. HEM D’APROFITAR EL PAPER PER DAVANT I PER DARRERA DANI V: SURT DELS ARBRES, PERÒ NO PODEM AGAFAR TOTS ELS ARBRES PERQUÈ SINÓ NO RESPIRARÍEM DANI M: TÉ UNA COSA PER DINS QUE ÉS DURA NAHIA: AMB EL PAPER ES POT ESTUDIAR MARC: ES PODEN FER MOLTES COSES, DIBUIXAR, ESTUDIAR... JORDI D: TÉ UNA COSA ESPECIAL QUE ET DEIXA DIBUIXAR, SURT DE LA FUSTA DEL ARBRES JANA: ES PODEN FER FOTOS ALEX R: HO POSEN A UNA FUSTA I EL PASSEN A UNA MÀQUINA QUE EL XAFA I ES FA EL PAPER ERIC: PER FER NOTES I DESPRÉS TOCAR-LES AMB UN INSTRUMENT JORDI D: ES FAN ELS DINERS JANA: ES PODEN FER CARTES DE QUE ESTÀ FET: LAIA A: DELS TRONCS ALEX N: DE LES FULLES
 13. 13. QUÈ SABEM DE LA BOMBETA? JANA I LAIA M: SENSE ELLA NO PODRÍEM VEURE JORDI D: LA LLUM S’HA FET DEL SOL. NIL: LA LLUM DEL SOL FA QUE LA BOMBETA FUNCIONI AMB ELS CABLES. L’HEM DE CUIDAR PERQUÈ ES GASTA. DANI V: AMB LA LLUM PODRÍEM INVENTAR LLINTERNES NOA: LA POSEM PER LA NIT PER NO TENIR POR ADRIEL: PER ANAR DE CÀMPING, N’HI HA DE SOLARS ALEX R: AMB EL CRISTALL ES POT FER LLUM I FOC DE QUÈ ESTÀ FETA? NIL: DE CABLES JORDI D: TÉ PLÀSTIC I VIDRE DANI M: PER DINTRE HI HA MOLTES LLUMETES DANI V: PER DINS TÉ UN CRISTALL PERQUÈ BRILLI MÈS I UNA PILA QUE NO ES GASTA QUÈ SABEM DE LA LOCOMOTORA? JÀNIK: SERVEIX PER TRANSPORTAR COSES I PERSONES. QUAN L’AIGUA DE LA LOCOMOTORA ESTÀ CALENTA SURT VAPOR. JORDI D: PODEN ANAR PER TOTS ELS LLOCS I ELS TRENS D’ABANS ANAVEN AMB FOC. JORDI G: ÉS VERITAT ANAVEM AMB CARBÓ. ÀLEX R: ELS TRENS ABANS EREN IMPULSATS PER UNA BOMBA, I LA LOCOMOTORA NO ÉS UN TREN, NOMÉS ÉS LA PART DEL DAVANT. MAX: LAS LOCOMOTORES QUAN LLENCEN EL FUM PODEN RODAR. ÀLEX R: QUE QUAN SURT EL FUM CONTAMINA L’AIRE. ERIC: A LES RODES TENEN UNES COSES QUE FA CAMINAR A LA LOCOMOTORA. DE QUÈ ESTÀ FETA: JORDI D, JÀNIK, ÀLEX R: FERRO, FUSTA, PEDRA, GOMA MAX: PER UNS FILS PASSA L’ELECTRICITAT I AIXÍ CAMINA.
 14. 14. PER TAL D’ENDINSAR-NOS EN ELS INVENTS TRIATS HEM FET UN MAPA CONCEPTUAL EN EL QUE ANIREM POSANT TOT EL QUE ANEM APRENENT.
 15. 15. A CONTINUACIÓ US PRESENTEM UN ÍNDEX PERQUÈ PUGUEU ENTENDRE COM HEM ORGANITZAT EL NOSTRE PROJECTE: •SITUEM ELS INVENTS EN EL TEMPS: EDATS DE LA HISTÒRIA •TREBALLEM LA RODA. MITJANS DE TRANSPORT • LES COMUNICACIONS: EL TELÈFON • UN INVENT FANTÀSTIC: EL PAPER • LA BOMBETA, UN GRAN INVENT • LA LOCOMOTORA •FEM EL NOSTRE INVENT • EXPOSEM ELS RESULTATS
 16. 16. LES ETAPES DE LA HISTÒRIA UNA DE LAS PRIMERES ACTIVITATS QUE VAM FER I AMB LA QUE PRETENÍEM SITUAR CRONOLÒGICAMENT ELS INVENTS TRIATS, VA SER VEURE FRAGMENTS DE DIFERENTS VIDEOS QUE ENS VA PORTAR EL JORDI G “ ÉRASE UNA VEZ EL HOMBRE: NACE LA TIERRA”, “ÉRASE UNA VEZ EL HOMBRE, EGIPTO” : EN ELS QUALS S’EXPLICA L’EVOLUCIÓ DELS HOMES AL LLARG DEL TEMPS I ELS DIFERENTS INVENTS QUE VAN CREAR. A PARTIR D’AIXÒ VAM INCIAR UNA CONVERSA MOLT INTERESSANT: VÍDEO 1 ( NACE LA TIERRA) ALEX ROMAN: A LA PREHISTÒRIA ES VA INVENTAR EL FOC, I LES EINES QUE FEIEN SERVIR EREN PALS I PEDRES. DANI V: SÍ, AMB ELS PALS FEIEN GANIVETS; I ES PORTAVEN ELS OSSOS PER FER EINES, VA DIR EL JÀNIK. TAMBÉ FEIEN SERVIR PELLS D’ANIMALS, VA COMENTAR LA LAIA A. VAN SER ELS QUE VAN INVENTAR LA RODA, ENS VA EXPECIFICAR LA LUCIA A. VÍDEO 2 (EGIPTO- EDAT ANTIGA) JORDI D : AL VIDEO HE VIST QUE TENIEN PAPER A LES MANS, ELLS VAN SER ELS INVENTORS, I LA ROBA QUE PORTEN ÉS MOLT DIFERENT A LA NOSTRA. ERIC: LES EINES SÓN FETES DE FUSTA I DE FERRO VÍDEO 3 (EDAT MITJANA. LOS CONSTRUCTORES DE LAS CATEDRALES) ALEX N: ES VAN INVENTAR LES ARMADURES. JÀNIK: PORTEN BOTES.
 17. 17. VÍDEO 4 (EL PAPER) DANI M: ELS XINESOS VAN INVENTAR EL PAPER DEL DINER, ERA COM ELS EUROS I HO FEIEN ESTAMPANT MARC: TAMBÉ VAN FER LLIBRES AMB PAPER. EL TELÈFON, LA LLUM I LA LOCOMOTORA ES VAN INVENTAR A L’ÈPOCA DELS NOSTRES BESAVIS ENS VA COMENTAR EL DANI V. UN COP FINALITZADA LA CONVERSA VAM FER ENTRE TOTS UN EIX CRONOLÒGIC PER TAL DE TENIR CLAR EN QUINA ETAPA DE LA HISTÒRIA ES VAN INVENTAR LA RODA, EL PAPER, EL TELÈFON, LA BOMBETA I LA LOCOMOTORA.
 18. 18. TREBALLEM LA RODA PER TAL DE CONÈIXER AQUEST GRAN INVENT VAM FER DIFERENTS FEINETES EN PAPER AMB LES QUE ES PRETENIA TREBALLAR LA SEVA EVOLUCIÓ, ELS MATERIALS QUE ES FEIEN SERVIR EN LA SEVA ELABORACIÓ (PRIMER DE PEDRA, DESPRÈS DE FUSTA I PER ÚLTIM DE GOMA ( CAUTXÚ) I FERRO COM ENS VA DIR EL DANI M. AIXÍ COM TAMBÉ VAM FER UNA ALTRA ACTIVITAT EN LA QUE HAVÍEM DE CLASSIFICAR DIFERENTS IMATGES DE OBJECTES I MÀQUINES AMB RODES, SEGONS FOSSIN MITJANS DE TRANSPORT O NO.
 19. 19. LES COMUNICACIONS: EL TELÈFON ABANS DE COMENÇAR A TREBALLAR AQUEST INVENT VAM FER UN RECORDATORI DE TOT EL QUE JA SABÍEM SOBRE EL TELÈFON, I VAM INICIAR UNA CONVERSA PER VEURE DE QUINS MATERIALS ESTAN FETS AQUESTS APARELLS, AIXÍ COM PER VEURE DE QUINA MANERA ES COMUNICAVEN LES PERSONES ABANS QUE INVENTESSIN EL TELÈFON: LUCIA A: ALGUNS TELÈFONS ANTICS ESTAVEN FETS DE FUSTA, PERÒ ELS D’ARA ESTAN FETS DE METALL I TENEN UN VIDRE A LA PANTALLA. JÀNIK: TAMBÉ ESTAN FETS DE PLÀSTIC. DONCS EL MEU MÒBIL TÉ COSES ELÈCTRIQUES I ANTENES, ENS VA DIR L’ADRIEL. NAHIA: I ALGUNS TENEN CADENES PER DINTRE. DANI V: A LA PREHISTÒRIA NO EXISTIA PERQUÈ EL VAN INVENTAR A L’EDAT CONTEMPORÀNEA. CLAR, A LA PREHISTÒRIA ES COMUNICAVEN AMB PEDRES GROSSES, POSAVEN UN TRONC I FEIEN EL TELÈFON (JORDI D.). AIXÒ HO FEIEN SI ESTAVEN MOLT LLUNY (JÀNIK). I COM FEIEN ELS NÚMEROS? ES VA PREGUNTAR LA NOA. JORDI D.: NO FEIAN FALTA MARCAR NOA. JO CREC QUE HI HAVIEN UNES CORDES AMB UNS TUBS QUE ELS DEIXAVEN COMUNICAR-SE. VA PENSAR L’ERIC. DONCS JO PENSO QUE PER LA NIT AGAFAVEN PALS, FEIEN FOC I AMB ELS PALS FEIEN LLETRES, ENS VA DIR EL JOEL. SÍ AMB EL FUM, TENS RAÓ VA DIR LA LAIA A I L’ÀLEX N. PER TAL D’ACLARIR COM ES COMUNICAVEN ELS HOMES ABANS D’INVENTAR-SE EL TELÈFON , VAM FEURE EL SEGÜENT VÍDEO: Breve historia de la comunicación (http://www.youtube.com/watch?v=r3uSkD5iwyI), I AQUESTES SÓN LES CONCLUSIONS QUE VAM TREURE: ERIC I NOA: AMB ELS COLOMS MISSATGERS DONAVEN LES CARTES. ALEX R: PERÒ A LA PREHISTÒRIA NO HO PODIEN FER AIXÍ PERQUÈ NO TENIEN PAPER NI SABIEN LLEGIR. HO FEIEN AMB SENYALS DE FUM. DANI V: A LA PREHISTÒRIA QUAN UN HOME ES PERDIA UN FEIA FUM I L’ALTRE EL TROBAVA GRÀCIES AL FUM.
 20. 20. AL VIDEO TAMBÉ VAM VEURE QUE ABANS D’INVENTAR-SE EL TELÈFON FEIEN SERVIR UN ALTRE APARELL: EL TELÈGRAF. ENS VA CRIDAR L’ATENCIÓ I ENS VAM PLANTEJAR COM ES PODIEN ENVIAR MISSATGES A TRAVÉS DE SONS. ABANS DE FER LA PROVA VAM VEURE ELS SEGÜENTS VIDEOS: HALLAZGOS Y CREACIONES, EL TELÈGRAFO (http://www.youtube.com/watch?v=OQWYvAKgn18) I EL ALFABETO EN CODIGO MORSE (http://www.youtube.com/watch?v=fF3F4vjKLGI). PER TAL DE PRACTICAR AMB EL CODI MORSE VAM FER UNA FEINETA EN PAPER EN LA QUE HAVÍEM D’ESCRIURE EL NOSTRE NOM AMB AQUEST SISTEMA DE COMUNICACIÓ, AIXÍ COM TAMBÉ DESPRÉS VAM ESCRIURE DIFERENTS PARAULES A LA PDI FENT SERVIR AQUEST CODI.
 21. 21. FEM EL NOSTRE TELÈFON
 22. 22. UN INVENT FANTÀSTIC: EL PAPER COM HEM FET ABANS DE COMENÇAR A TREBALLAR CADA INVENT, PRIMER DE TOT FEM UN RECORDATORI DEL QUE JA SABEM SOBRE EL PAPER: ADRIEL: SERVEIX PER FER LLIBRES I PERIÒDICS, I A MÉS PER NO CANSAR-NOS D’ESRIURE HO FIQUEM A LA FOTOCOPIADORA I FEM MOLTES CÒPIES. DANI V: ES PODEN FER FIGURES DE PAPER. ADRIEL: AIXÓ ES DIU PAPIROFLÈXIA LAIA A: TAMBÉ PODEM FER SERVIR EL PAPER PER NO EMBRUTAR LA TAULA QUAN PINTEM. LUCIA A: PER FER CALENDARIS ÀLEX R: SURT DELS ARBRES, PERÒ SI FEM SERVIR TOTS ELS ARBRES ENS QUEDEM SENSE OXIGEN. POSTERIORMENT VAM VEURE EL VÍDEO Erase una vez… Los inventores- Gutenberg Pequeña historia del papel (http://www.youtube.com/watch?v=Pbbf1_AvgM4); I MIREU TOT EL QUE VAM APRENDRE!!! LUCIA CH, LUCIA A, ÀLEX R I ERIC: EL VAN INVENTAR EL XINOS. ÀLEX N: ESTAMPAVEN AL PAPER JORDI D I ÀLEX R: ABANS PINTAVEN A LES FULLES I A LES ROQUES. LA PLANTA QUE FEIEN SERVIR PER FER EL PAPER ES DEIA “DIENTE DE LEÓN”, XAFAVEN LA PLANTA, TREIEN EL PAL I FEIEN SERVIR LA RESTA. JORDI G: EL PAPIRUS ÉS UN TIPUS DE PAPER EN EL QUAL ESCRIVIA L’HOME, ESTÀ UNA MICA ENROSCAT PER DALT I PER BAIX.
 23. 23. UN COP VIST COM ES VA INVENTAR EL PAPER I PER A QUÈ SERVEIX VAM VEURE DUES HISTORIETES EN LES QUE ENS EXPLICAVEN D’ON SURT EL PAPER I EL CONSUM RESPONSABLE. AQUESTES SÓN LES CONCLUSIONS QUE VAM TREURE: MARC: HEM D’APROFITAR EL PAPER PER RECICLAR-LO I AIXÍ ELS ARBRES CREIXERAN. DANI V: HEM DE RECICLAR-LO A LA SEVA ESCOMBRERIA, I AIXÍ ELS SENYORS HO PORTEN A LA FÀBRICA I EL TRANSFORMEN EN PAPER NOU. LUCIA A: NO ES POT LLENÇAR MOLT PAPER PERQUÈ MOREN ELS ARBRES. MARIONA: HEM DE TORNAR A FER SERVIR ELS PAPERS VELLS PER EVITAR GASTAR TANTA AIGUA I ENERGIA. LAIA A: EL PAPER S’HA DE FER SERVIR PER LES DUES CARES. ADRIEL: SI S’ACABEN LES FULLES DELS ARBRES NO PODREM RESPIRAR. A MÉS ACABARIEM AMB LA NATURA (LUCIA A.) I ELS ESQUIROLS, ELS BOLETS I ELS OCELLS ES QUEDARIEN SENSE LLOC PER VIURE (LAIA A, ADRIEL I NIL). DANIELA: ES MORIRIA TOT. JOEL: NO TINDRIEM OMBRA. COM QUE VAM VEURE QUE ÉS MOLT IMPORTANT RECICLAR EL PAPER VAM DECIDIR QUE NOSALTRES FARIEM AQUESTA ACTIVITAT, PERÒ PER TAL DE PODER FER-HO NECESSITAVEM RECOLLIR TOT EL PAPER DE L’ESCOLA. AIXÌ DONCS VAM FER PETITS GRUPS I VAM ANAR PER LES DIFERENTS CLASSES AMB ELS SEGÜENTS OBJECTIUS: -COMPROVAR QUIN GRUP GASTAVA MÉS PAPER - VEURE SI HAVIEN RECICLAT CORRECTAMENT.
 24. 24. UN COP A L’AULA VAM FER EL SEGÜENT. HAVIEM DE RECICLAR EL PAPER CORRECTAMENT, SEPARANT TOT EL QUE ENS TROVABEM A L’ESCOMBRARIA BLAVA I POSAR-HO AL LLOC CORRESPONENT. UN COP FET AIXÒ HAVÍEM D’OMPLIR BOSSES DE PAPER PER TAL DE VEURE QUIN GRUP DE L’ESCOLA HAVIA FET SERVIR MÉS PAPER.
 25. 25. FINALMENT, VAM FER UNA ESTADÍSTICA I VAM RETORNAR LA INFORMACIÓ A LES CLASSES CORRESPONENTS AMB LA FINALITAT D’INFORMAR-LOS QUE HAN DE FER UN CONSUM RESPONSABLE DEL PAPER. JA TENIEM EL PAPER USAT PER FER EL NOSTRE PAPER RECICLAT. PERÒ ABANS DE COMENÇAR NECESSITAVEM VEURE COM ES FEIA I QUINS MATERIALS ENS FEIEN FALTA. EL VÍDEO com fer paper reciclat ens va ser de gran ajuda http://www.youtube.com/watch?v=3gJi5i5XDG4 AIXÌ COM TAMBÉ VAM FER DIFERENTS FEINETES EN PAPER PER TAL DE TENIR CLAR TOT EL PROCÈS.
 26. 26. QUINA FEINADA!!! PERÒ ENS HO VAM PASSAR SUPER BÉ JA TENIM FET EL NOSTRE PAPER, ARA ENS TOCA ESPERAR A QUÈ S’EIXUGUI!!!
 27. 27. LA BOMBETA, UN GRAN INVENT EN AQUESTA OCASIÓ I PER TAL DE COMENÇAR A TREBALLAR LA BOMBETA SE’LS VA PROPOSAR ALS INFANTS FER UNA PROVA A CASA: HAVIEN D’ESTAR UNA ESTONA SENSE LLUM, PER TAL DE FER-LOS VEURE LA IMPORTÀNCIA D’AQUEST INVENT. VAN SER MOLTS ELS INCONVENIENTS QUE VAN TROBAR I DIFERENTS SENSACIONS LES QUE VAN TENIR: MAX: NO VÈIEM EL MENJAR NI L’ARBRE DE NADAL. TAMBÉ EM SENTIA TRIST PERQUÈ EM FEIA POR. ERIC: NO PODÍEM FER EL SOPAR PERQUÈ EL FORN VA AMB ELECTRICITAT. MARIONA: NI VEURE LA TELE. JANA: NO PODÍEM POSAR LA CALEFACCIÓ. JOEL: COM NO HI PODIA VEURE EM QUEIA PER LES ESCALES. PERÒ EM SENTIA BÉ. LUCIA A: NO PODIA ESCOLTAR MÚSICA JORDI G: TENIA POR PERQUÈ NO ES VEIA RES, PERÒ VAIG ENCENDRE UNA ESPELMA. TENIA UNA SENSACIÓ ESTRANYA ALEX R: EL MÒBIL SÍ QUE FUNCIONAVA PERQUÈ TÈ BATERIA PRÒPIA, PERÒ JO EM SENTIA NERVIÓS. NAHIA I LAIA A: JO ESTAVA ABORRIDA PERQUÈ NO VEIA RES. I JO ESPANTADA, ENS VA DIR LA LUJAN. ADRIEL: ESTAVA CANSAT D’ESTAR SENSE LLUM ALEX R. I NAHIA: LA VIDA SENSE LLUM NO SERIA TAN MODERNA, PERQUÈ NO PODRÍEM FER LES COSES QUE FEM. A MÉS ABANS QUAN NO TENIEN LLUM, CREC QUE SEMPRE DORMIEN (NAHIA)
 28. 28. APROFITANT QUE LA LUCIA A. ENS VA PORTAR UNA BOMBETA, VAM VEURE UN VÍDEO EXPLICATIU DE COM FUNCIONA AQUEST INVENT http://educacion.practicopedia.lainformacion.com/educacion-primaria-y-secundaria/como-funciona-una-bombilla- 16364. CONVERSA: DANI V: EL QUE ESTÀ A SOTA ÉS DE FERRO, I ÉS PER ON ENTRA L’ELECTRICITAT (NIL I JORDI D) LUCIA A: THOMAS EDISON VA SER EL QUE LA VA INVENTAR ÀLEX R: EDISON VA SER EL QUE VA FER EL CRISTALL PER PODER FER L’ENERGIA JORDI G: DINTRE DEL CRISTALL SURT LA LLUM PERQUÈ NO TÉ AIRE, I DESPRÈS LI POSEN EL FERRO PER PODER FER LA LLUM POSTERIORMENT VAN VEURE PETITS FRAGMENTS D’UNA ALTRA HISTÒRIA EN LA QUE ENS EXPLICAVEN COM ES GENERA, ES TRANSMENT I ES DISTRIBUEIX L’ENERGIA ELECTRICA (http://www.youtube.com/watch?v=ljJWdY4lOrI). CONVERSA: ALEX R: LA PRESA ÉS ON ES QUEDA L’AIGUA. I L’AIGUA PASSA PER UNA RODA, QUE COM GIREN TAN RÀPID ES CONVERTEIX EN ELECTRICITAT (ERIC). NAHIA: EL CALOR DE L’AIGUA FA MOURE LA RODA I ES FA LA LLUM. NAHIA I JORDI G: EL SOL TAMBÉ SERVEIX PER FER ELECTRICITAT. ADRIEL: ES DIU ENERGIA SOLAR. NIL: NOSALTRES CORRENT TAMBÉ ENS ESCALFEM I FEM ENERGIA AMB EL MOVIMENT JOEL I DANI V: LA LLUM PASSA PER UNS PALS I AIXÍ L’ELECTRICITAT ARRIBA A LES CASES. JORDI D: PERÒ PRIMER HA DE PASSAR PER UN ALTRE LLOC QUE LA FA MÉS PETITA. JORDI G: CLAR PERQUÈ SINO COM L’ENERGIA ÉS TANT FORTA ES PETARIEN TOTS ELS APARELLS.
 29. 29. CONSUM RESPONSABLE DE LA LLUM PER TAL DE TREBALLAR AQUEST CONCEPTE VAM INICIAR UNA CONVERSA UN COP VAM VEURE ELS SEGÜENTS DIBUIXOS: NICA (http://www.youtube.com/watch?v=BaIn520yVhg) MARC I JÀNIK: NO HEM DE GASTAR TANTA ELECTRICITAT NIL: NO ES PODEN FER SERVIR TANTES COSES ALHORA DANI V I JORDI D: HEM D’APAGAR ELS APARELLS ELÈCTRICS SI NO ELS FEM SERVIR ÀLEX N: HEM DE TRACTAR BÉ L’ELECTRICITAT LUCIA A: SI NO ESTEM TREBALLANT I DEIXEM EL ORDINADOR ENCÉS GASTEM. APROFITANT EL CIRCUIT ELÈCTRIC QUE ENS VA PORTAR L’ADRIEL, VAN DECIDIR ENTRE TOTS I TOTES FER PER PETITS GRUPS UN INVENT A CASA PER TAL DE FER UNA EXPOSICIÓ DESPRÈS DE LES VACANCES DE NADAL.
 30. 30. LA LOCOMOTORA JA NOMÉS ENS QUEDA PARLAR DE L’ÚLTIM INVENT QUE ENS HAVÍEM PLANTEJAT ESTUDIAR: LA LOCOMOTORA. LA VERITAT ÉS QUE ERA UN DELS INVENTS MÉS DIFÍCILS DE TREBALLAR, PER AIXÒ VAM VEURE UN VÍDEO: Como funcionan las cosas: La locomotora (http://www.youtube.com/watch? v=ZQl890ugKcQ). CONVERSA: JÀNIK: L’AIGUA ESTÀ TANT CALENTA QUE FA QUE SURTI EL VAPOR. ÀLEX R: LES RODES EREN D’HACER. CLAR, PERQUÈ S’HAVIEN D’ENGANXAR A LES VIES, ENS VA DIR EL JORDI D. JOEL: ABANS D’INVENTAR-SE LA MÀQUINA DE VAPOR HAVIEN DE FER LA FORÇA A MÀ. A MÉS L’ERIC ENS VA PORTAR UN TREBALL QUE VA FER A CASA I ENS VA ACLARIR MOLTES COSES. LA MÀQUINA DE VAPOR FUNCIONA PERQUÈ L’ENERGIA TÈRMICA (CALOR) ES CONVERTEIX EN ENERGIA MECÀNICA (MOVIMENT). ES FA SERVIR LLENYA DE CARBÓ PER ESCALFAR L’AIGUA DE LA CALDERA, LLAVORS L’AIGUA S’ESCALFA I ES CONVERTEIX EN VAPOR, I ÉS LA FORÇA DEL VAPOR LA QUE FA QUE ES MOGUI.
 31. 31. AL LLARG DE TOT EL PROJECTE I A MIDA QUE ANÀVEM ACABANT AMB ELS DIFERENTS INVENTS, EL NOSTRE MAPA CONCEPTUAL S’ANAVA COMPLETANT AMB TOT ALLÒ QUE ANÀVEM APRENENT. A MÉS A MÉS TAMBÉ: •EL MAX ENS VA EXPLICAR COM FUNCIONAVEN LES CÀMERES FOTOGRÀFIQUES ANTIGUES. • VAM ESCOLTAR UN CONTE: “LA ISLA DE LOS INVENTOS”. •VAM VEURE L’EXPOSICIÓ QUE VAN PREPARAR ELS INVENTORS GRANS. •I PER ÚLTIM VAM ANAR AL MUSEU DELS INVENTS DE BARCELONA.
 32. 32. FEM EL NOSTRE INVENT I EXPOSEM ELS RESULTATS PER TAL DE FINALITZAR EL NOSTRE PROJECTE, QUÈ MILLOR QUE FER-HO AMB ELS GRANS INVENTS DELS PETITS GRUPS? QUE INTERESSANT! MAQUETA D’EDIFICIS D’ENÈRGIA ZERO (JOEL, IRINA I JÀNIK) SET (ADRIEL) SERVEIX PER GENERAR ENERGIA ELÈCTRICA AMB LA FORÇA DE L’AIRE. ÉS UN GOT D’AIGUA QUE CAMINA CIRCUIT ELÈCTRIC: DANI V., LUJAN I ÀLEX R. SERVEIX PER ENCENDRE LA LLUM, QUAN S’ENCÈN LA BOMBETA ÉS QUE PASSA L’ENERGIA
 33. 33. RELLOTGE DE SORRA: DANIELA I NIL SERVEIX PER MESURAR EL TEMPS. EL VA INVENTAR UN MONJO EGIPCI. HI HA ALGUNS D’UN MINUT I D’ALTRES D’UN DIA SENCER. CÀMERES FOTOGRÀFIQUES ANTIGUES: LUCIA A, JANA I MAX SERVEIXEN PER VEURE LES IMATGES AL REVÉS LES ULLERES MULTICOLORS: JORDI G, ERIC I NAHIA SERVEIXEN PER VEURE LES COSES EN MÉS COLORS
 34. 34. SABA-DRAP: LUCIA CH, ÀLEX N. I LAIA A. SERVEIX PER NETEJAR EL TERRA. CINTURÓ AMB IMANS: MARIONA I DANI M. ENS FA LA VIDA MÉS FÀCIL PERQUÈ NO HEM DE PASSAR LES SIVELLES PELS FORATS. PETIT EXTINTOR SERVEIX PER APAGAR PETITES FLAMES.
 35. 35. PREPAREM LA NOSTRA EXPOSICIÓ UN COP ELS DIFERENTS GRUPS VAN EXPLICAR ELS SEUS INVENTS, JA ESTAVEN PREPARATS PER ENSENYAR A LA RESTA DE L’ESCOLA LA GRAN FEINADA QUE HAVIEN FET. VAM FER GRUPS DE 2 Ó 3 NENS I NENES, I CADASCÚ TENIEM ASSIGNAT UN GRUP-CLASSE PER EXPLICAR ELS INVENTS.
 36. 36. IN ARTS AND CRAFTS WE DESINGNED AN INVENTED TOY AND WE LEARNED THE VOCABULARY RELATED TO THIS TOPIC. WE LEARNED A SONG AND WE PERFORMED A STORY. A PLÀSTICA EN ANGLÈS HEM DISSENYAT UNA JOGUINA INVENTADA I HEM APROFITAT PER APRENDRE EL VOCABULARI RELACIONAT AMB EL TEMA. HEM APRÈS UNA CANÇÓ SOBRE LES JOGUINES. WHAT DO YOU WANT FOR PLAYING? PLAYING, PLAYING WHAT DO YOU WANT FOR PLAYING, WITH YOUR FRIENDS? I WANT A ROBO-KITE I WANT A ROBO-KITE I WANT A BIG, BIG ROBO-KITE A ROBO-KITE? A ROBO-KITE I WANT SOME FLYING CLOTHES I WANT SOME FLYING CLOTHES I WANT SOME BIG, BIG FLYIN CLOTHES Adapted by Jordan from Super Simple Songs http://www.youtube.com/watch?v=WSW-CepaASI https://elt.oup.com/student/coolkids/coolkids1/stories/u nit1?cc=global&selLanguage=en HEM DRAMATITZAT LA HISTÒRIA: TOY WORLD
 37. 37. NOMÉS ENS QUEDA DONAR-VOS LES GRÀCIES PER TOTA LA VOSTRA AJUDA, SENSE ELLA NO PODRÍEM HAVER FET TANTES COSES! MOLTES GRÀCIES! ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT!

×