Successfully reported this slideshow.

Planetes3r

1,525 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Planetes3r

 1. 1. ELS PLANETES PROJECTE DEL NOM DE LA CLASSE NIVELL: 3r CURS 2012-13 ESCOLA NOVA DE CERVELLÓ
 2. 2. LA TRIA DEL NOM DE LA CLASSE Ha començat el curs però encara hem de buscar un nom per la classe. És molt important que en triem un després d’haver pensat molt bé què ens pot interessar. És per això que fem una feineta on hem de dir què voldríem investigar i per què ens interessa, tot donant dues raons. És important fer una tria acurada després d’haver pensat en un tema que els interessi, però han de tenir en compte que ha de ser un tema consensuat, perquè definirà el nom del grup durant tot el curs i els ha d’agradar a tots/es o a la gran majoria.Reflexionem!
 3. 3. LA TRIA DEL NOM DE LA CLASSE A mesura que cada nen i nena va dient el tema que ha escollit i en fa la defensa, l’anem apuntant a la pissarra. Un cop els tenim tots, ens n’adonem que n’hi ha molts de repetits i, fent una primera tria, resten tretze propostes: Que cada nen/a proposi a la resta de companys/es el tema que ha triat és una oportunitat per demostrar que trien perquè tenen criteri, que decideixen i proposen amb uns arguments que ho recolzen (volem fomentar l’esperit crític dels alumnes). Posar-se davant els companys/es els ajuda a entrenar-se per perdre la vergonya i guanyar seguretat (reforçar l’autoestima).Reflexionem!
 4. 4. Un cop presentades les tretze propostes, fem una primera votació secreta. Hem de votar els tres temes que trobem més interessants. Els més votats són els següents: 1. EL MAR 2. LES ESTRELLES, EL SOL I LA LLUNA 3. ELS PLANETES Reflexionem! Fem votació secreta! Per fomentar que triïn per ells/es mateixos/es, que no es deixin portar pel que diu el company/a, que tinguin capacitat de decisió. Tot seguit fem una segona votació, també secreta, escollint-ne un dels tres. I el més votat és:  ELS PLANETES LA TRIA DEL NOM DE LA CLASSE
 5. 5. QUÈ SABEM SOBRE ELS PLANETES? Individualment fem una feineta on hem d’escriure què sabem sobre els planetes. Després ho expliquem als altres. IVÁN - A la Terra hi ha capes. - Els planetes són de diferents colors. XAVI - A Júpiter està a punt de fer-se una estrella. ÁLEX - Als altres planetes no tenen oxigen. - Hi ha planetes a prop del Sol. ÀNGELA - La Terra és el planeta més gran. PAU - Mart, per dins, està feta d’aigua. POL D. - El Sol és el planeta més gran de tots. - La Lluna és un satèlit. RUBÉN - Els planetes estan molt lluny - Els planetes són grans, mitjans o petits. GERARD - Han enviat un robot a Mart.
 6. 6. Reflexionem! A través d’aquesta activitat podem conèixer quins són els coneixements previs dels nostres alumnes, que ens serviran de guia per saber quin és el punt del qual partim plegats. D’altra banda, els nens/es tornen a tenir l’oportunitat de fer una exposició de les seves hipòtesis davant dels companys/es. QUÈ SABEM SOBRE ELS PLANETES? ORIOL - Els planetes són rodons. - Hi ha un planeta que té un anell al voltant. ENZO -Els planetes són tots diferents. - Els planetes són tots de diferents colors. MARIA V. - Als altres planetes no hi ha gent. - Crec que hi ha sis plantes. CARLA - Als planetes hi ha gravetat. MARIA M. - Les persones podem anar a l’espai. SERGIO - Hi ha planetes on es pot viure i planetes on no. VÍCTOR - Els planetes són rodons. - A l’espai es pot respirar. POL R. - Els planetes giren al voltant del sol. SOL - Crec que hi ha més de deu planetes. - Hi ha planetes que no tenen oxígen. EMMA - Crec que hi ha nou planetes. - Les estrelles surten a la nit, com la lluna. NOA - Als planetes hi ha extraterrestres. - Sempre és de nit. HUGO - Hi ha gravetat. - La lluna està feta de de pols i terra. MARIA G. - Hi ha planetes on viuen persones i planetes on viuen extraterrestres. MARC - El Sol crema. ARNAU - Els planetes estan a la galàxia. -Només els astronautes -poden anar als planetes. PAUL - Els planetes estan a l’espai. - Estan al costat del Sol.
 7. 7. COM ENS IMAGINEM ELS PLANETES?
 8. 8. COM ENS IMAGINEM ELS PLANETES? Reflexionem! Aquesta torna a ser una activitat individual que completa el procés de diagnosi dels coneixements previs dels nostres alumnes.
 9. 9. QUÈ VOLEM SABER?Ens ajuntem per grups i, entre tots, pensem què volem aprendre sobre els planetes i plantegem preguntes. És important pensar molt bé les preguntes perquè a partir d’aquí començarem a investigar! Després fem una feineta. Cada grup ha de proposar quatre preguntes. Reflexionem! Hi ha d’haver moments per a tot! En alguns moments és necessari fer tasques individuals per tal que els nens/es reflexionin i desenvolupin la capacitat de raonament, d’extreure conclusions, establir relacions lògiques i de fomentar l’autonomia personal; però també ho és, de necessari, aprendre a treballar en grup. Treballant en grup aprenen a escoltar, parlar quan els toca, arribar a acords, consensuar idees i decisions, respectar els companys, defensar les seves pròpies opinions, i tot un seguit de VALORS de gran importància. I això, com moltes altres coses, s'aprèn amb una mica de pràctica i bona voluntat!
 10. 10. ARNAU, VÍCTOR, SERGIO I ORIOL - Com es van formar els planetes? - Qui va fer la història dels planetes? - Quan es va formar la Terra? - Quants metres ens separen de Mart? RUBÉN, ÁLEX, ÀNGELA I EMMA - Com es van crear els planetes? - Com són de grans? - Com són per dins? - Quants planetes hi ha? QUÈ VOLEM SABER?
 11. 11. HUGO, IVÁN, MARIA V. I CARLA - Existeixen els extraterrestres? - De què estan fets els planetes? - Quants planetes hi ha? - Quan es van formar els planetes? POL D., MARC, ENZO I PAU - Com són els planetes per dins? - Com s’ha creat l’anell de Júpiter? - Com és la lluna? - Com s’ha format els planetes? QUÈ VOLEM SABER?
 12. 12. MARIA G., XAVI, NOA I SOL - Com són els planetes? - Quants planetes hi ha? - Com es mouen els planetes? - Com s’han format els planetes? POL R., GERARD, PAUL I MARIA M. - Com es van formar els planetes? - Quants planetes hi ha a la galàxia? - Com és Mart? - Com són els extraterrestres? QUÈ VOLEM SABER?
 13. 13. QUÈ INVESTIGAREM? PRIMERA PART DEL PROJECTE: 1. Quan i com es van crear els planetes. GRUP 1 – Arnau, Víctor, Oriol i Sergio. 2. Quants planetes hi ha. Quins són. GRUP 2 – Àngela, Emma, Àlex i Rubén. 3. Com són els planetes. GRUP 3 – Iván, Maria V., Carla i Hugo. 4. Com es mouen els planetes. Característiques del Sol. GRUP 4 – Sol, Noa, Maria G. i Xavi. 5. Els satèlits. La Lluna. GRUP 5 – Maria M., Gerard, Paul i Pol R. 6. Les estrelles, la via làctea i les constelacions. GRUP 6 – Pol D., Enzo, Marc i Pau. SEGONA PART DEL PROJECTE: LA TERRA
 14. 14. Després d’explicar per grupets les preguntes que ens hem plantejat, ens adonem de dues coses: 1. Hi ha moltes preguntes que coincideixen. 2. Hi ha preguntes que no ens hem fet. És per això que decidim fer una pluja d’idees entre tots per tal de decidir què investigarem i completar les preguntes que tenim amb d’altres també importants. QUÈ VOLEM SABER? Reflexionem! Ens trobem amb la primera dificultat... BUSQUEM UNA SOLUCIÓ! Treballar per projectes és l’entrenament previ al Mètode Científic. Hem d’estar preparats per reformular hipòtesi que descobrim que són errònies i per solucionar inconvenients que ens anem trobant en el camí de la recerca i la investigació. Veure que moltes preguntes coincidien i que d’altres no s’havien formulat, ens dóna la possibilitat de confeccionar un índex per tal de completar la cerca i fer un guió de treball.
 15. 15. QUÈ INVESTIGAREM? Reflexionem! Hem dividit el projecte en dues parts! Després de reformular les preguntes i estructurar l’índex, ha sorgit una pregunta molt interessant: NO SERIA MOLT IMPORTANT CONÈIXER MILLOR EL PLANETA ON VIVIM? És per això que ens hem plantejat dividir el projecte en dos blocs: • El primer bloc ens donarà una visió global que ens ajudarà a confeccionar un context. • El segon bloc ens permetrà treballar en profunditat un tema més concret. Un cop fet l’índex entre tots, l’escriuen ells/es mateixos/es. Adjudiquem cada bloc a un grup, d’aquesta manera, els membres de cada grup cercaran informació sobre el mateix tema i la podran posar en comú per a extreure’n les idees principals. Per tal que la recerca sigui més significativa, proposo que els nens/es escriguin la informació ells mateixos i no es limitin a portar fotocòpies o un tou de fulls impresos que no comprenen.
 16. 16. COM HO PODEM SABER? D’on podem treure informació sobre els planetes? Fem una pluja d’idees i van sortint diferents fonts d’informació. Després fem una feineta.
 17. 17. Reflexionem! De les dificultats.... podem generar OPORTUNITATS! L’activitat inicial de cerca d’informació ha estat un èxit... per què? Doncs molt senzill... es tractava d’una feineta individual per fer a casa amb ajuda dels pares, però... són capaços d’extreure la informació important d’un text i fer un resum tots sols? M’he adonat de que posar en comú amb la resta del grup la seva informació i fer un resum conjuntament els resulta una mica complicat, de tal manera que haurem d’iniciar un ENTRENAMENT. Aquesta situació ens dóna moltes oportunitats: •Treballar la comprensió lectora. •Extreure les idees principals d’un petit text. •Identificar les paraules clau. •Començar a familiaritzar-nos amb els esquemes i els mapes conceptuals, molt importants en el plantejament de tècniques d’estudi. Així doncs, entre tots/es treballarem la informació que han cercat i confeccionarem esquemes i mapes conceptuals de cada un dels blocs que hem de treballar.
 18. 18. Quan i com es van crear els planetes? El Sistema Solar, és a dir, el conjunt format pel Sol, els planetes i els satèl·lits, i per tota la resta de matèria en forma d’asteroides, cometes, meteorits i pols interplanetària, té un mateix origen. Actualment, la teoria més acceptada pel que fa a la seva formació, és la Teoria Nebular. La Teoria Nebular manté que fa 4.600 milions d’anys, el Sistema Solar va ser format a partir d’un núvol de gas (nebulosa) que es va anar contraient degut a la força gravitatòria. Es creà un estel (el Sol) i una sèrie de cossos més petits (els planetes i la resta d’elements del Sistema Solar). Reflexionem! Tot el que proposem té una raó de ser! Per propiciar un aprenentatge significatiu, hem d’implicar al màxim als nostres alumnes. Ho aconseguiríem si els donés la informació escrita en una fotocòpia? És per aquest motiu que són ells mateixos qui ho escriuen. Amb l’objectiu no només de treballar la comprensió lectora, sinó també l’ortografia, la cal·ligrafia i la presentació dels treballs.
 19. 19. Quants planetes hi ha? Com es diuen? Al Sistema Solar trobem vuit planetes: Mercuri - Venus - La Terra - Mart – Júpiter – Saturn - Urà - Neptú Plutó es va descobrir l’any 1930 i va ser considerat un planeta fins l’any 2006, en què la Unió Astronòmica Internacional (UAI) canvià la definició de planeta i creà la classe d’objectes denominats planetes nans. Actualment es reconeixen cinc planetes nans: Ceres, Plutó, Haumea, Makemake i Eris. Reflexionem! Entrenar-se dóna fruit! Després de fer per primera vegada un buidatge de continguts (un cop destacades les paraules clau de cada paràgraf) i estructurar-los en forma d’esquema, aquest cop no ens ha resultat tant complicat. Ens anem familiaritzant amb aquestes estructures i comencem a fixar-nos en fer una tria de la informació més important d’allò que llegim.
 20. 20. COM SÓN ELS PLANETES? MART – JÚPITER - SATURN
 21. 21. COM SÓN ELS PLANETES? MERCURI – VENUS – TERRA
 22. 22. COM SÓN ELS PLANETES? URÀ - NEPTÚ
 23. 23. Reflexionem! Tenim molta informació sobre els planetes! La podem aprofitar per treballar altres coses? SÍ!!!! Un cop hem fet la fitxa tècnica de cada planeta, ens preguntem: •CAL QUE ENS APRENGUEM DE MEMÒRIA TOT AIXÒ? Clar que no, però totes aquestes dades les podem fer servir per a jugar una mica. Podem realitzar comparacions entre els planetes fixant-nos en diferents característiques i així extreure’n conclusions. •En què ens podem fixar? • En la posició que ocupen respecte el Sol. • En el nombre de llunes que té cada planeta. • En la seva temperatura. Treballem interdisciplinariament! Què significa treballar interdisciplinariament? Significa que podem treballar un tema a través de diferents àrees. La llengua la treballem constantment: llegint un text, buscant les paraules més importants, les idees principals, confeccionant un esquema,..., però ara tenim l’oportunitat d’introduir les matemàtiques. - Treballarem la numeració posicionant cada planeta respecte el Sol (els nombres ordinals) i comparant el nombre de llunes que té cadascun. - Aprendrem a mesurar la temperatura, a interpretar-la en un termòmetre i a conèixer que hi ha diferents escales de mesura per enregistrar-la (ºC i ºF). - Farem gràfics. - Utilitzarem la calculadora.
 24. 24. Què hem après fins ara? Reflexionem! Recapitulem! Fem un petit qüestionari per tal de comprovar si, de moment, anem assolint els continguts que hem treballat. •El Sistema Solar és el conjunt format pel Sol, els planetes, els satèl·lits i per tota la resta de matèria en forma d’asteroides, cometes, meteorits i pols interplanetària. •La teoria més acceptada pel que fa a la formació del Sistema Solar és la Teoria Nebular. •Quants planetes hi ha al Sistema Solar? Hi ha 8 planetes. •Anomena els planetes endreçats de major a menor proximitat al Sol: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. •Al Sistema Solar hi ha un grup de cinc planetes, entre els quals es troba Plutó. Com s’anomenen aquests planetes? Planetes nans.
 25. 25. Com es mouen els planetes? Els planetes realitzen dos moviments: el de rotació i el de translació. El moviment de rotació consisteix en girar/rotar sobre el seu propi eix. Aquest moviment determina la durada del dia del planeta. D’aquesta manera, passen el dia i la nit. El moviment de translació consisteix en recórrer la seva òrbita al voltant del sol. Cada òrbita determina l’any del planeta. Cada planeta triga un temps diferent per completar-la (com més lluny del Sol, més temps es necessita). El moviment de translació també determina les estacions de l’any. Reflexionem! Després de descriure els moviments que realitzen els planetes, aprofitem per treballar altres conceptes que hi tenen relació: El moviment de rotació, responsable del dia i la nit, ens permet treballar les diferents posicions del Sol al llarg d’un dia i accions que fem. El moviment de translació, responsable dels canvis d’estació i de temperatura, ens permet treballar els canvis de l’entorn al llarg de l’any. Se’ns acut construir un fris del temps, que ens ajudi a situar les dates més importants .
 26. 26. Com es mouen els planetes? Reflexionem! Per acabar d’entendre millor els moviments de rotació i de translació dels planetes, ens convertim nosaltres mateixos en el Sol; la Terra i Mart!! Així veiem com funcionen aquests dos moviments i com succeeixen al mateix temps.
 27. 27. POSICIONS DEL SOL AL LLARG D’UN DIA
 28. 28. QUÈ FEM?
 29. 29. FRIS
 30. 30. Què hem après? Reflexionem! Recapitulem! Fem un petit qüestionari per tal de comprovar si, de moment, anem assolint els continguts que hem treballat. •El Sistema Solar és el conjunt format pel Sol, els planetes, els satèl·lits i per tota la resta de matèria en forma d’asteroides, cometes, meteorits i pols interplanetària. •La teoria més acceptada pel que fa a la formació del Sistema Solar és la Teoria Nebular. •Quants planetes hi ha al Sistema Solar? Hi ha 8 planetes. •Anomena els planetes endreçats de major a menor proximitat al Sol: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. •Al Sistema Solar hi ha un grup de cinc planetes, entre els quals es troba Plutó. Com s’anomenen aquests planetes? Planetes nans.
 31. 31. Característiques del Sol
 32. 32. Els satèlits Un satèl·lit és un objecte que gravita en una òrbita tancada al voltant d’un planeta i que no té llum pròpia. N’hi ha de dos tipus: •Artificials: És qualsevol cos posat en òrbita al voltant d’un planeta amb finalitats científiques, tecnològiques o militars. •Naturals: És qualsevol cos celeste que orbita al voltant d’un planeta. En el cas del nostre planeta, La Terra, tenim un satèl·lit que és la Lluna. S’anomenen llunes als satèl·lits d’altres planetes. Segons com giren els satèl·lits, poden ser: •Regulars: Segueixen òrbites circulars. •Irregulars: Segueixen òrbites el·líptiques (rodona aixafada). Reflexionem! Aprofitem per treballar Llengua! Alguns dels textos que treballem al Projecte ens serveixen, no només per aprendre a fer resums i esquemes, sinó també per utilitzar-los quan ens preparem dictats a casa per després fer-los a classe. D’aquesta manera fem un treball d’ortografia i lèxic que complementa al de gramàtica.
 33. 33. La Lluna La Lluna és el satèl·lit de La Terra. És un cos rocós ple de cràters. No té llum pròpia, però sembla brillar quan es reflecteix sobre ella la llum del Sol. A la Lluna no hi ha atmosfera, per això no hi ha vent, ni clima, ni tampoc gravetat. Les fases de la Lluna depenen de la seva posició respecte el Sol al llarg del mes:
 34. 34. Què hem après fins ara? Reflexionem! Recapitulem! Fem un petit qüestionari per comprovar si anem assolint els continguts que hem treballat. •El Sistema Solar és el conjunt format pel Sol, els planetes, els satèl·lits i per tota la resta de matèria en forma d’asteroides, cometes, meteorits i pols interplanetària. •La teoria més acceptada pel que fa a la formació del Sistema Solar és la Teoria Nebular. •Quants planetes hi ha al Sistema Solar? Hi ha 8 planetes. •Anomena els planetes endreçats de major a menor proximitat al Sol: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. •Quins moviments realitzen els planetes? El moviment de rotació i el moviments de translació. •El moviment que consisteix en recórrer l’òrbita al voltant del Sol s’anomena moviment de translació. •El moviment que consisteix en girar sobre el propi eix s’anomena moviment de rotació. •Quin moviment és responsable dels canvis d’estació? El moviment de translació. •Quin moviment és responsable del dia i de la nit? El moviment de rotació. •Quin és el satèl·lit de la Terra? La Lluna. •Els satèl·lits tenen llum pròpia? No.
 35. 35. La Via Làctia
 36. 36. Les estrelles i les constel·lacions
 37. 37. El Zodíac
 38. 38. ENIGMA! Qui era Nicolau Copèrnic?
 39. 39. PLANETARI A L’ESCOLA! Ens van explicar moltes de les coses que hem treballat durant el Projecte i d’altres que no sabíem. Abans de fer l’activitat del planetari, ens van explicar com s’agrupen les estrelles per formar les constel·lacions i quin és l’origen del nom d’algunes de les que veuríem després. Aquí tenim l’exemple de la Constel·lació d’Orió, que té un truc per poder-la trobar millor: buscar les tres estrelles que es troben juntes (Les Tres Maries), que formen el Cinturó d’Orió.
 40. 40. PLANETARI A L’ESCOLA Un cop a dins, ens vam situar a l’Observatori del Garraf. Vam ubicar els Punts Cardinals per tal d’orientar-nos i veure per on surt el Sol (Est) i per on es pon (Oest). De la mateixa manera que la Lluna surt i es pon pel mateix lloc que el Sol. I, de mi a en mica, es va anar fent fosc…
 41. 41. PLANETARI A L’ESCOLA I vam poder veure les estrelles, la Lluna, Júpiter i les diferents constel·lacions!
 42. 42. ANEM A LA CLASSE DELS ASTRONAUTES! Expliquem les coses que hem après. Ens preparem una exposició molt xula!
 43. 43. Ens escolten molt atents! ANEM A LA CLASSE DELS ASTRONAUTES!
 44. 44. I també ens expliquen moltes coses que han investigat i ens fan preguntes molt interessants! ANEM A LA CLASSE DELS ASTRONAUTES!

×