Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Planetes

10,470 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Planetes

 1. 1. ELS PLANETES 2N PROJECTE P5 B 2012-2013
 2. 2. COM AL INICI DE TOTS ELS PROJECTES, PRIMER VAM FER UNA PLUJA D’IDEES. LA CONDICIÓ ERA QUE NO PODIEN SORTIR ANIMALS JA QUE JA ELS HAVÍEM TREBALLAT A L’ALTRE PROJECTE. VAM FER DUES VOTACIONS I EL PROJECTE TRIAT VA SER: ELS PLANETES! TRIA DEL PROJECTE
 3. 3. COM QUE TOTS ESTAVEM TANT MOTIVATS AMB AQUEST TEMA I SABIEM TANTES COSES, VAM FER TRES GRUPS DE CONVERSA PER EXPLICAR ALS COMPANYS TOT ALLÒ QUE SABIEM DELS PLANETES. NOEMÍ: RODEN SOBRE EL SOL. LUCIA D: LA TERRA RODA Y NO NOS ENTERAMOS. DANI M: NOSOTROS ESTAMOS DENTRO DE LA TIERRA. MAX: PODEM RODAR PERQUÈ LA GENT QUE ESTA AL POBLE NO S’ENTERA.. DANI V: ELS DISCOS QUE TENEN ALREDEDOR SERVEIXEN PERQUÈ RODIN. NOEMÍ: ELS PLANETES SON REDONDOS. LUJAN: I TAMBÉ HI HA ESTRELLES. NOA: ESTAN MUY ALTOS. DANI M: AMB UN AVIÓ NO PODEMOS IR TANT ALT COMO LOS PLANETAS. NOA: SI PODEM ANAR. LUJAN: AMB AVIONS DIFERENTS QUE SON COHETES. NOA: CLARO COMO LA LAIKA. POL: GIREN ELS PLANETES SEMPRE QUAN ÉS DE NIT. MAX: QUAN ÉS DE NIT NO. DANI V: QUAN ÉS DE NIT ES PAREN I DE DIA SEGUEIXEN RODANT PERQUÈ A LA NIT DUERMEN. NOA: SEMPRE GIREN PERÒ NO ENS ENTEREM. LUJAN: ELS PLANETES NO DORMEN. HAY UNA CIUDAD COMO PARAGUAY QUE MAI ES FA DE NIT. NOEMÍ: GIREN ALREDEDOR DEL SOL.. POL: HAY UNOS PLANETAS QUE NO SE LLAMAN IGUAL. UNO MARTE Y OTRO PLANETA TIERRA. QUÈ EN SABEM?
 4. 4. JORDI: ELS PLANETES, CADA UN TE UNA LÍNIA. EL PLANETA MÉS PETIT VA MÉS RÀPID I EL MÉS GRAN VA MÉS LENT. CADASCUN AL SEU RITME. TAMBÉ TENEN UN IMAN QUE SERVEIXEN PER ENGANXAR-SE A LES LÍNIES I VAN RODANT. LUCAS: UN PLANETA SE LLAMA REI DE LOS ANILLOS. ÀLEX: ESO ES PORQUE TIENE EL ANILLO MUY GRANDE PERO EN REALIDAD SE LLAMA URANO. JORDI: SI ANEM A URANO HEM DE POSAR-NOS UN CASC PERQUÈ SI NO ENS SURTEN COSETES A LA BOCA. ÀLEX: PER RESPIRAR. ADRIEL: PER ANAR A L’ESPAI NECESSITES UN TRAJE. JORDI: I UN COHET. ARNAU: ELS PLANETES SON DIFERENTS PERQUÈ CADASCUN TE UNA COSA. ÀLEX: TENEN DIFERENTS COLORS. UNO SE LLAMA MARTE, OTRO URANO, OTRO “SECURIO”, PLUTÓN. ARNAU: SATURNO. LUCAS: JÚPITER. ADRIEL: “VENJUS”. NIL: ELS PLANETES ESTAN ALREDEDOR DEL SOL. JAVIER: LA TERRA TE EN UNES PARTS AIGUA. ARNAU: ÉS LA QUE TE MÉS BLAU. LUCAS: AIGUA, RIOS, CASCADA Y PLAYA. JORDI: LA TERRA TAMBÉ ÉS LA MÉS VERDA PERQUÈ NINGUN ALTRE PLANETA TE HIERBA. ARNAU: I LA MÉS GRAN. NIL: LA MÉS GRAN ÉS JÚPITER. EN LOS OTROS PLANETAS NO HAY AIRE. ÀLEX: I FLOTEN LES COSES A L’ESPAI. ARNAU: TENEN ESTRELLES AL VOLTANT. LUCAS: Y LA LUNA EN MEDIO DE LAS ESTRELLAS. JORDI: I EL SOL ÉS UNA ESTRELLA. LUCAS: ES LA ESTRELLA MÁS BRILLANTE POR ESO QUEMA.
 5. 5. NAIARA: ELS PLANETES ESTAN RODANT AL VOLTANT DEL SOL I TOTS SON DIFERENTS, NO SON IGUALS PERQUÈ NO ES DIUEN IGUAL. LAIA: L’ÚLTIM PLANETA DE TOTS JA NO DIUEN QUE ÉS UN PLANETA PERQUÈ ÉS EL MÉS PETIT DE TOTS. MARTÍ: ES DIUEN PLANETES PERQUÈ VAN ASTRONAUTES A MIRAR-LOS. LAIA: ELS HOMES VAN A L’ESPAI I TAMBÉ VEUEN ELS PLANETES. MARC: HI HA MOLTS TIPUS DE PLANETA. UN DE COLOR BLAU, UN QUE SEMBLA UNA NAU… EMMA: NO SON TOTS IGUALS PERQUÈ ALGUNS SON PETITS I ALGUNS SON GRANS. EDURNE: HI HA UN QUE TE COM NIEVE ALREDEDOR Y ES NARANJA. MARTÍ: ÉS EL PLANETA FOC. NAIARA: HAY UN PLANETA QUE TE MOLT GEL I UN QUE TE FOC. VALERIA: TOTS ELS PLANETES GIREN AL VOLTANT DEL SOL I EL MÉS PETIT ÉS EL QUE ESTA MÉS CERCA DEL SOL I ÉS EL QUE QUEMA MÉS. EMMA: EL SOL ÉS EL MÉS GRAN DE TOTS ELS PLANETES. EIRA: EL PLANETA TERRA ÉS ON ESTEM NOSALTRES. EMMA: ÉS EL MÉS GRAN. MARTÍ: NO, ÉS UNA MIQUETA PETIT. EL MÉS GRAN ÉS EL SOL. NAIARA: AL PLANETA TERRA HI HA MOLTS PAÏSOS. VALERIA: UN PLANETA TE UN ANILLO PERQUÈ TIRA MOLT DE VENT I GIRA MOLT RÀPID I NO PODEM VIURE A AQUEST PERQUÈ SI NO PODEM CAURE. MARTÍ: EL PLANETA EL ANILLO SEMPRE RODA PERQUÈ SI NO ALGUN POT XOCAR PER AIXÒ TE LES PEDRES PER EMPUTXAR ALS PLANETES QUE VOLEN APROPAR-SE A ELL. VALERIA: SI UN PLANETA XOCA AMB LA TERRA ÉS PERQUÈ S’HA SORTIT DE LA SEVA LÍNIA.
 6. 6. EN AQUESTA OCASIÓ ENS VA PASSAR EL MATEIX, TENÍEM TANTES GANES DE PARLAR QUE VAM APROFITAR A FER LA CONVERSA EN UN MOMENT DEL DIA EN QUE NOMES ESTÀVEM LA MEITAT DE LA CLASSE. DESPRÈS VAM FER CANVI. JORDI: VULL SABER QUINS NOMS TENEN ELS PLANETES PERQUÈ NO ME’LS SE TOTS. ADRIEL: VULL SABER A QUINA VELOCITAT GIREN AL VOLTANT DEL SOL. JORDI: ELS XINOS NO TENEN TANT DE SOL, NOMES ELS XINOS QUE S’HAN POSAT MÉS A PROP DELS INGLESOS. PERQUÈ ELS INGLESOS TENEN LLUM. ELS QUE NO SABEN ON ESTAN ELS ANGLESOS ESTAN A L’OMBRA I NOMES TENEN PERES PER MENJAR. EMMA: QUÈ TENEN AL VOLTANT DE CADA PLANETA? MAX: QUÈ SÓN ELS DISCOS D’UN PLANETA? EIRA: COM GIREN ELS PLANETES? NOA: VULL SABER QUÈ ALTS ESTAN ELS PLANETES. MARTÍ: VULL SABER A QUIN PLANETA VIU CADA ANIMAL. NAIARA: VULL SABER COM SON PER DINTRE. QUÈ TENEN A DINTRE DEL PLANETA? JORDI: A DINTRE HI HA UNES COSETES RARES. SON PEDRES, PERÒ NO SÓN NORMALS. LUCIA C: COM GIREN ELS PLANETES PER LA LÍNIA? EMMA: QUANT PESEN ELS PLANETES? DANI M: PERQUÈ DAN VUELTAS? PORQUE NO PODEMOS LLEGAR A LOS PLANETAS? PODEMOS LLEGAR CON UN AVION? JORDI: ELS AVIONS NO PODEN ARRIBAR FINS EL CEL. NOMÉS FINS ELS NÚVOLS. NOA: TAMPOC ON ESTÀ LA LAIKA NAIARA: COM ES PODEN MOURE SENSE QUE RES ELS AGUANTI? JORDI: ELS AGUANTA EL IMAN I LA LÍNIA QUE ÉS D’UNA COSA ESPECIAL. QUÈ EN VOLEM SABER?
 7. 7. MARC: VULL SABER D’ON SURTEN. NOEMÍ: I JO VULL SABER COM GIREN. VALERIA: ELS PLANETES HAN EXPLOTAT D’UNA EXPLOSIÓ I GIREN PER UNES RATLLES. COM POT SER QUE ALGUNS CREMIN I ALGUNS TENEN GEL I QUE A LA TERRA ÉS A L’ÚNIC ON PODEM VIURE? DANI V: COM VA HAVER UNA EXPLOSIÓ ALS PLANETES? NOEMÍ: VULL SABER A QUIN PLANETA VIUEN ELS LLEOPARDS. LUCIA D: VULL SABER COM GIREN ELS PLANETES. LAIA: PER QUÈ HAN CANVIAT DOS PLANETES? PER QUÈ ELS HAN POSAT AL REVÉS? EN QUIN ORDRE VAN ELS PLANETES? LUJAN: VULL SABER COMO RODAN ELS PLANETES? ARNAU: QUINS SON ELS MÉS GRANS I ELS MÉS PETITS? NIL: MI HERMANA ME LO DIJO PERO NO ME ACUERDO. JAVIER: D’ON SURTEN ELS PLANETES? NIL: PER QUÈ DAN VOLTES AL SOL? ÀLEX: PARA QUE LES DE LUZ EL SOL, YA TE HE RESPONDIDO. LUCAS: Y SI SE QUEDARAN QUIETOS QUE PASARÍA? ÀLEX: QUE TOT ESTARIA SOMBRA. NIL: LA LUNA TAMBÉ ESTÀ EN EL ESPACIO? ÀLEX: Y TAMBIÉN DA VUELTAS AL SOL. POL: PORQUE TODOS GIRAN CUANDO ES DE DIA Y CUANDO ÉS DE NIT NO? NIL: O ES ASÍ, QUAN ÉS DE NIT DAN LA VUELTA PORQUE EL SOL ESTA ESCONDIDO. ÀLEX: COMO SE LLAMAN TODOS LOS PLANETAS DEL MUNDO? PORQUE TIENEN ANILLOS LOS PLANETAS? POL: TOTS NO TIENEN ANILLOS. NIL: NO SON ANILLOS, ES COMO UNA CUERDA QUE AGARRA LOS PLANETAS. ARNAU: PER QUÈ SON DIFERENTS? JAVIER: LA TERRA NO ÉS LA MÉS GRAN VERDAD? ÉS UN DE FOC.
 8. 8. ON PODEM TROBAR LA INFORMACIÓ? VAM TENIR UNA CONVERSA PER RECORDAR ON BUSCÀVEM LA INFORMACIÓ QUAN HEM FET ALTRES PROJECTES. BUSCANT A L’ORDINADOR, MIRANT LLIBRES, ANANT A LA BIBLIOTECA, MIRANT VÍDEOS I DOCUMENTALS, EXPLICANT LA INFORMACIÓ QUE PORTEM DE CASA, PREGUNTANT A LES FAMÍLIES I PREGUNTANT ALS COMPANYS DE TERCER QUE HAN FET EL PROJECTE DELS PLANETES. I EN AQUEST CAS, ESCOLTANT LA CANÇÓ QUE CONEIXEM DELS PLANETES. UN COP HAVÍEM ACABAT LA CONVERSA VAN TENIR LA IDEA DE PLASMAR-HO EN UN PAPER, COM ES NOTA QUE ES FAN GRANS I QUE JA TENEN GANES D’ESCRIURE! I AIXÍ HO VAM FER, VAM FER SET GRUPS, TANTS COM IDEES HAVIEN SORTIT I ENS VAM POSAR A TREBALLAR…
 9. 9. CADA UN APORTAVA AL GRUP ALLÒ QUE SABIA, ESCRIURE, DIBUIXAR, PINTAR, DONAR IDEES, MOTIVAR ALS COMPANYS, FIXAR-SE EN LA POLIDESA DE LA FEINA, FER DE PORTAVEU… QUE DIVERTIT VA SER TREBALLAR EN GRUPS COOPERATIUS! I QUE BÉ QUE HO FEM!
 10. 10. ÍNDEX DEL TREBALL 1. DEFINICIONS 2. PLUTÓ 3. ELS PLANETES 4. ROTACIÓ I TRANSLACIÓ 5. LA LLUNA 6. ELS ASTRONAUTES 7. ALTRES PREGUNTES
 11. 11. GRÀCIES A TOTA LA INFORMACIÓ QUE HEM PORTAT DE CASA HEM POGUT APRENDRE MOLTES COSES!
 12. 12. QUÈ N’HEM APRÈS? 1.DEFINICIONS QUAN VAM COMENÇAR EL PROJECTE, ELS VA INTERESSAR MOLT SABER QUÈ HAVIA PASSAT AMB PLUTÓ. MÉS ENDAVANT VEUREU TOT EL QUE VAM APRENDRE. ARREL D’AQUESTA CONVERSA ENS VAM ADONAR QUE UTILITZÀVEM MOLTES PARAULES DE LES QUALS DESCONEIXÍEM EL SIGNIFICAT. PER PODER SEGUIR TREBALLANT AMB EL PROJECTE, VAM DEMANAR AJUDA A LES FAMÍLIES I VAM ENTENDRE QUÈ SIGNIFICAVEN TOTES AQUELLS PARAULES ESTRANYES PER NOSALTRES.
 13. 13. EMMA: LA GALÀXIA ÉS UN CONJUNT DE PLANETES, ESTRELLES I NÚVOLS. UN D’ELLS ES DIU SISTEMA SOLAR. EL SISTEMA SOLAR ÉS QUAN ELS PLANETES VAN AL VOLTANT DE L’ESTRELLA QUE ÉS EL SOL. LA LLUNA ÉS UN SATÈL·LIT. LAIA: LA VIA LÀCTIA ÉS UN GRUP D’ESTRELLES QUE DONEN VOLTES I UNA D’ELLES ÉS EL SOL. EL SOL ÉS UNA ESTRELLA QUE TE MOLTA LLUM. ÀLEX: L’ESTRELLA ÉS UNA BOLA DE GAS QUE TE MOLTA LLUM. LA ÒRBITA ÉS EL CAMÍ QUE SEGUEIXEN ELS PLANETES. EL SISTEMA SOLAR ÉS UNA COSA ON VIVIM NOSALTRES. NAIARA: LES ESTRELLES SON BOLES DE FOC I ELS PLANETES NO ES CAUEN PERQUÈ TENEN UN IMAN. NOEMÍ: LA LLUNA ÉS UN SATÈL·LIT, EL SOL UNA ESTRELLA I LA GALÀXIA UN CONJUNT D’ESTRELLES I PLANETES.
 14. 14. UN DIA SE’NS VA OCÓRRER SORTIR A LA TERRASSA A REPRESENTAR AMB EL COS ALGUNES DE LES DEFINICIONS QUE HAVÍEM APRÉS… ES POSAVEN D’ACORD I LLIUREMENT HO REPRESENTAVEN COM ELLS HO ENTENIEN. US IMAGINEU QUINES SON? GALÀXIA UNA PART DEL SISTEMA SOLAR, EL SOL, MERCURI, VENUS, LA TERRA I MART. LA VALERIA ÉS LA TERRA QUE VA GIRANT SOBRE ELLA MATEIXA. UN PLANETA
 15. 15. VAN FER UN SISTEMA SOLAR COMPLERT. EL MAX REPRESENTA EL SOL. QUAN ESTAVEN TOTS ALINEATS, ES VAN DONAR COMPTE DE QUE SOBRAVEN TRES, NOMÉS NECESSITAVEN EL SOL I 8 PLANETES. DE COP ELS TRES DEL FINAL ES VAN MIRAR, ES VAN DIR DOS PARAULES I ES VAN AJUPIR. EREN ELS TRES PLANETES NANS, CERES, ERIS I PLUTÓ! FAMÍLIES, NO US IMAGINEU COM M’AGRADARIA QUE HAGUÉSSIU VISCUT AQUELL MOMENT, NO ES POT DESCRIURE AMB PARAULES, ENCARA ESTIC SORPRESA… VA SER IMPRESSIONANT.
 16. 16. QUÈ N’HEM APRÈS? 2. PLUTÓ ARREL DE LA CANÇÓ DELS PLANETES I DE LES PREGUNTES DE LA LAIA… EIRA: ARA SOLO QUEDAN 8 PLANETAS PORQUE PLUTÓ JA NO ESTÀ, ARA ES DIU… MARTÍ: PLANETA ENANO. EDURNE: ÉS EL REI. JORDI: PERQUÈ S’HA FET MÉS PETIT. EIRA: COM ESTÀ MOLT LLUNY DIUEN QUE JA NO SABEN RES D’ELL. POL: PLUTÓ JA NO ÉS UN PLANETA. JORDI: JA NO EXIST. JAVIER: ES UNA ESTRELLA O UNA LUNA. EMMA: NO ES EL SOL. MARTÍ: EL SOL NO ÉS UN PLANETA, ÉS UNA ESTRELLA. I LA LLUNA ÉS UN PLANETA. ADRIEL: EL SOL ÉS UNA ESTRELLA GEGANT. EMMA: NO ÉS UN PLANETA (CANTA: MERCURIO, VENUS, JÚPITER Y MARTE…) COM QUE HI HAVIA DIVERSES OPINIONS, VAM DEMANAR A LES FAMÍLIES QUE ENS AJUDESSIN DES DE CASA. MOLTES GRÀCIES A TOTS!
 17. 17. PLUTÓ ÉS UN PLANETA NAN
 18. 18. PLUTÓ ÉS UN PLANETA NAN, PERÒ QUÈ ÉS UN PLANETA? VALERIA: UN PLANETA ES UN PUEBLO GRANDE DONDE HAY MUCHOS LUGARES. NIL: ES UN PLANETA ENANO. ES TAN PEQUEÑO QUE CASI NI SE VE. NOA: PLUTÓ EXISTEIX PERÒ NO ÉS UN PLANETA. ÉS UN PLANETA BEBÉ. NAIARA: ESTÀ A UN LLOC RODÓ ON HI HA ALTRES PLANETES NANS, QUÈ ES NECESSITA PER SER UN PLANETA? NAIARA: SER RODÓ. ÀLEX: TENIR LES COSES DEL LADO ABSORBIÉNDOLAS. COM LA PLASTILINA QUE FENT UNA BOLA I S’ENGANXA A COSETES. NIL: ÉL (PLUTÓ) NO DA VUELTAS COMO LOS DEMÁS. ÀLEX: TIENE 5 SATÉLITES. NAIARA: I SE VEU 5 LLUNES. NIL: ES UN SATÉLITE PERO LE LLAMAN PLANETA ENANO. QUÈ ÉS UN SATÈLIT? ÀLEX: UNA COSA QUE FA FUNCIONAR LA TELE AMB L’ELECTRICITAT. ÉS LO DE LA GRAVEDAD. A PARTIR D’AQUÍ VA SORGIR LA NECESSITAT DE SABER LES DEFINICIONS ABANS ESMENTADES.
 19. 19. QUÈ N’HEM APRÈS? 3. ELS PLANETES PER TREBALLAR ELS PLANETES VAN DECIDIR REPARTIR-NOS LA FEINA. PRIMER VAM RECORDAR I ESCRIURE EL NOM DE TOTS ELS PLANETES. TOT SEGUIR, VAM ESCOLLIR SOBRE QUIN PLANETA VOLÍEM FER L’EXPOSICIÓ A LA RESTA DE COMPANYS.
 20. 20. MERCURI ES TROBA EN PRIMERA POSICIÓ RESPECTE EL SOL. ÉS EL PLANETA MÉS PETIT. ÉS DE COLOR GRIS. ÉS COM UNA ROCA. ES MOU MOLT A POC A POC. HI FA MOLTA CALOR. NO HI HA VIDA. EL SEU NOM PROVÉ DE LA MITOLOGIA GREGA I ROMANA.
 21. 21. VENUS ES TROBA EN SEGONA POSICIÓ RESPECTE EL SOL. ÉS UNA MICA MÉS GRAN QUE LA TERRA. ÉS DE COLOR TARONJA. ESTÀ FET DE DIÒXID DE CARBONI. ES VEU, DE NIT, AL COSTAT DE LA LLUNA. ES MOU MOLT A POC A POC. HI FA MOLTA CALOR. NO HI HA VIDA. EL SEU NOM PROVÉ DE LA MITOLOGIA GREGA I ROMANA.
 22. 22. LA TERRA ESTÀ A LA TERCERA POSICIÓ RESPECTE EL SOL. ÉS EL PLANETA ON VIVIM. ÉS DE COLOR MARRÓ PER LA TERRA,BLAU PER L’AIGUA, VERD PELS ARBRES I BLANC PELS NÚVOLS. ESTA FET DE MATÈRIA SÒLIDA, AIGUA I GASOS QUE L’ENVOLTEN. TÉ MOVIMENT DE TRANSLACIÓ I ROTACIÓ. EL SEU NOM PROVÉ DE LA MITOLOGIA GREGA I ROMANA.
 23. 23. MART ES TROBA EN LA QUARTA POSICIÓ RESPECTE EL SOL. ÉS UN PLANETA IGUAL DE GRAN QUE LA TERRA. ÉS DE COLOR VERMELL, TÉ FERRO. ESTA FET DE NÚVOLS, MATÈRIA SÒLIDA I GEL. ES MOU NO HI HA VIDA. EL SEU NOM PROVÉ DE LA MITOLOGIA GREGA I ROMANA.
 24. 24. JÚPITER ES TROBA A LA CINQUENA POSICIÓ RESPECTE EL SOL. MESURA 318 VEGADES EL PLANETA TERRA,ÉS MOLT GRAN! ÉS DE COLORS CLARS. ESTÀ FET DE GAS. ES MOU. NO HI HA VIDA. EL SEU NOM PROVÉ DE LA MITOLOGIA GREGA I ROMANA.
 25. 25. SATURN ES TROBA EN SISENA POSICIÓ RESPECTE EL SOL. ÉS MOLT GRAN! ÉS DE COLOR GROC. ESTÀ FET DE GAS. FA MOLT DE FRED TÉ UN ANELL QUE LI FA DE CINTURÓ. NO HI HA VIDA. EL SEU NOM PROVÉ DE LA MITOLOGIA GREGA I ROMANA.
 26. 26. URÀ ES TROBA EN SETENA POSICIÓ RESPECTE EL SOL. ÉS EL TERCER PLANETA MÉS GRAN. ÉS DE COLOR BLAU VERDÓS. ESTÀ FET DE GASOS. ES MOU. NO HI HA VIDA. TÉ ANELLS AL VOLTANT. ÉS EL PRIMER PLANETA QUE ES VA DESCOBRIR AMB UN TELESCOPI. EL SEU NOM PROVÉ DE LA MITOLOGIA GREGA I ROMANA.
 27. 27. NEPTÚ ES TROBA EN VUITENA POSICIÓ RESPECTE EL SOL. ÉS UN PLANETA GRAN. ÉS DE COLOR BLAU. ÉS FET DE GAS. ES MOU. NO HI HA VIDA. TÉ 7 SATÈL·LITS I 4 ANELLS. EL SEU NOM PROVÉ DE LA MITOLOGIA GREGA I ROMANA
 28. 28. QUÈ N’HEM APRÈS? 4. ROTACIÓ I TRANSLACIÓ UN DIA A LA CLASSE LA VALERIA ENS VA EXPLICAR QUE LA TERRA GIRAVA DE DOS MANERES. VAM ESTAR BUSCANT A INTERNET I VAM VEURE QUE LA TERRA GIRA PER TRANSLACIÓ (AL VOLTANT DEL SOL) I PER ROTACIÓ (SOBRE ELLA MATEIXA) PER ENTENDRE-HO MILLOR VAM JUGAR A FER ELS DOS MOVIMENTS PER SEPARAT I AL FINAL ELS DOS JUNTS. ENS VAM MAREJAR TANT QUE VAM ACABAR ESTIRATS AL TERRA AMB LES CAMES AMUNT! QUE DIVERTIT! MOVIMENT DE ROTACIÓ MOVIMENT DE TRANSLACIÓ
 29. 29. QUÈ N’HEM APRÈS? 5. LA LLUNA UN DIA LA LAIA ENS VA PORTAR INFORMACIÓ SOBRE LA LLUNA. VAM ANAR A LA BIBLIOTECA A QUE ENS EXPLIQUES TOT EL QUE SABIA. LA LLUNA TE QUATRE CARES. HI HA QUATRE LLUNES, LA QUE ES FA GRAN, LA QUE ES FA PETITA, LA QUE ESTÀ SENCERA I LA QUE NO ES VEU. ENS VA PORTAR UN MATERIAL MOLT XULO PERQUÈ HO ENTENGUÉSSIM MILLOR. GRÀCIES LAIA!
 30. 30. LLUNA NOVA LLUNA DECREIXENT LLUNA CREIXENT LLUNA PLENA LA PATRI ENS VA EXPLICAR UN TRUC QUE LI VAN ENSENYAR A ELLA DE PETITA PER RECORDAR-NOS DE QUINA ÉS LA LLUNA CREIXENT I QUINA ÉS LA DECREIXENT. CREIXENT, COMENÇA PER C, DECREIXENT PER D. SI ENS FIXEM EN LA FORMA DE LA LLUNA, UNA TE FORMA DE LLETRA D I L’ALTRE DE LLETRA C. NOMES HEM D’INTERCANVIAR LA LLETRA PER LA FORMA. AIXÍ, LA LLUNA QUE TE FORMA DE LLETRA C ÉS LA DECREIXENT, MENTRE QUE LA QUE TE FORMA DE LLETRA D ÉS LA CREIXENT. ENS FALTAVA SABER PERQUÈ EN OCASIONS VEIEM UNA LLUNA O UNA ALTRE. VAM FER UN EXPERIMENT A LA CLASSE. LA VALERIA ERA EL SOL QUE IL·LUMINAVA AMB LA LLANTERNA. EL JORDI EL PLANETA TERRA I LA LUCIA LA LLUNA QUE ANAVA DONANT VOLTES AL VOLTANT DEL SOL. QUAN LA TERRA ES TROBAVA ENTRE EL SOL I LA LLUNA, EL SOL IL·LUMINAVA LA LLUNA I ES VEIA COMPLETAMENT DES DE LA TERRA, PER TANT TENÍEM UNA LLUNA PLENA. EN CANVI, QUAN ES TROBAVA ENTRE EL SOL I LA TERRA, LA PART QUE ES VEIA DES DE LA TERRA NO QUEDAVA IL·LUMINADA TENÍEM UNA LLUNA NOVA. I PER ACABAR, QUAN LA LLUNA ES POSAVA AL COSTAT DE LA TERRA, NOMÉS QUEDAVA MITJA LLUNA IL·LUMINADA, SEGONS EN QUIN COSTAT ESTAVA, TENÍEM UNA LLUNA CREIXENT O UNA DECREIXENT.
 31. 31. QUÈ N’HEM APRÈS? 6. ELS ASTRONAUTES TOTS TENIM CLARÍSSIM QUE PER ANAR A L’ESPAI NECESSITEM UN COHET, NO PODEM ANAR AMB UN AVIÓ. PER AIXÒ, NOMES PODEN VIATJAR A L’ESPAI ELS ASTRONAUTES. QUE HAN DE PORTAR UN VESTIT I UN CASC ESPECIAL. ELS NENS I NENES DE LA CLASSE DELS ASTRONAUTES ENS VAN DEIXAR UN COET MOLT MACO QUE TENIEN A LA SEVA AULA, I DE TANT EN TANT PUGEM AL COET I ENS CONVERTIM EN ASTRONAUTES. ENS AGRADA TANT, QUE HO HEM UTILITZAT PER FER LA TAPA DEL ÀLBUM. HEM TREBALLAT TANT BÉ DURANT EL TEMPS QUE HEM FET AQUEST PROJECTE QUE ES HEM GUANYAT TENIR EL NOSTRE CARNET D’ASTRONAUTA!
 32. 32. QUÈ N’HEM APRÈS? 7. ALTRES PREGUNTES QUAN JA TENÍEM EL PROJECTE MIG ENLLESTIT, VAM REVISAR TOTES LES PREGUNTES QUE ENS HAVÍEM FET A L’APARTAT DE QUÈ EN VOLEM SABER. ENS FALTÀVEM TRES PER CONTESTAR! AIXÍ QUE VAM DEMANAR ALS ALUMNES QUE VAN FER AQUESTES PREGUNTES SI AMB L’AJUDA DE LES FAMÍLIES ENS PODIEN DONAR UNA RESPOSTA. NAIARA: COM ES PODEN MOURE SENSE QUE RES ELS AGUANTI? NAIARA: ELS PLANETES S’AGUANTEN PERQUÈ EL SOL TE COM UN IMAN QUE FA QUE ELS PLANETES S’AGUANTIN I PUGUIN SEGUIR GIRANT.
 33. 33. JORDI: ELS AGUANTA EL IMAN I LA LÍNIA QUE ÉS D’UNA COSA ESPECIAL. DE QUÈ ESTÀ FETA UNA ÒRBITA? JORDI: LES ÒRBITES SON LES LÍNIES QUE TENEN TOTS ELS PLANETES I SI NO ESTIGUESSIN LES LÍNIES TOTS ELS PLANETES ANIRIEN SUELTOS I COM QUE ESTAN LES LÍNIES TOTS ELS PLANETES VAN EN LA SEVA DIRECCIÓ I NO SE SURTEN. L’ORBITA ÉS UNA LÍNIA IMAGINÀRIA. MARC: VULL SABER D’ON SURTEN. MARC: A L’ESPAI EL SOL TENIA MOLTA FORÇA I HI HAVIEN UNES PEDRES BRUTES QUE AMB LA FORÇA DEL SOL S’ANAVEN ENGANXANT I ES FEIEN ELS PLANETES. EL SOL VA FER D’IMAN I ES VAN ANAR ENGANXANT. NO ES VAN ENGANXAR TOTES JUNTES PERQUÈ SI NO NOMES HI HAURIA UN PLANETA I HI HA VUIT.
 34. 34. EL JORDI ENS VA PARLAR DE LA FORÇA CENTRÍPETA I LA FORÇA CENTRÍFUGA, QUE GRÀCIES A ELLES ELS PLANETES ES QUEDEN AL LLOC ON ELS TOCA I NO VAN XOCANT ENTRE ELLS. PER ENTENDRE-HO MILLOR, VAM SORTIR AL PATI A FER UN EXPERIMENT. SI OMPLIM UN CUBELL D’AIGUA I LI ANEM DONANT VOLTES L’AIGUA CAURÀ? HO VAM PROVAR I VAM VEURE QUE SI FÈIEM GIRAR EL CUBELL MOLT RÀPID, L’AIGUA NO QUEIA, ENS VAM QUEDAR TOTS MOLT SORPRESOS. I ,A MÉS D’UN , LES VOLTES ELS VAN MAREJAR TANT QUE VAN ACABAR AL TERRA AMB L’AIGUA PER SOBRE. COM VAM RIURE!
 35. 35. Nueve globos giran bajo el sol mas el tercero según subes vivo yo nueve nombres tienes que aprender pues el sistema planetario hay que saber. Y si te es difícil entender esta lección canta con nosotros esta mágica canciooooon. Nuestro planeta es la Tierra y los demás se llaman: Mercurio, Venus, Júpiter y Marte Saturno, Urano, Neptuno y Pluton (Bis) ton ton ton Pluton, ton, ton, ton (Bis) Venus tiene alma de mujer Saturno tiene anillo uno, dos y tres Mercurio vive muy cerca del Sol Neptuno juega al baloncesto con Pluton. Urano es el Rey del gas butano, En cambio Marte brilla mucho por su arte, Jupiter enorme es un gandul, y nuestra Tierra es el planeta mas azul Són 9 els planetes del nostre sistema solar i viatgen tot fent voltes girant al voltant del Sol. Mercuri està sempre molt a prop del Sol. Venus, que maca i bufona!! La Terra és blava i tots hi vivim. Mart és taronja i brillant. Júpiter és el més gran. I A MÉS A MES…
 36. 36. FAMÍLIES, GRÀCIES PER LA VOSTRA AJUDA , ENS HEU FACILITAT SER ELS CONSTRUCTORS DEL NOSTRE APRENENTATGE. HA ESTAT UN PLAER COMPARTIR UN PROJECTE MÉS AMB VOSALTRES! GRÀCIES, DE TOT COR!

×