Univers

348 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
348
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
92
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Univers

 1. 1. ESCOLA BAGES 5è de Primària Curs 2013-2014
 2. 2. Aquesta presentació ha estat elaborada pels alumnes de 5è de primària en el marc de la Setmana Cultural 2014 de l’Escola Bages.
 3. 3. Les galàxies són agrupacions de milers o milions d’estels, juntament amb fragments de roca i gas. Segons la forma, poden ser el·líptiques, espirals i irregulars. El Sistema Solar es troba en una galàxia espiral anomenada VIA LÀCTIA. Espiral Irregular El·líptica
 4. 4. La Via Làctia és una galàxia gran, espiral i pot tenir uns 100.000 milions d’estels. Un d’ells es el Sol. Té forma de lent convexa. Al centre té una forma el·líptica i uns 8.000 anys llum de diàmetre. Cada 225 milions d’anys el Sistema Solar completa un gir al voltant de la galàxia.
 5. 5. Els estels són astres que tenen llum pròpia. L’estel més gran del Sistema Solar es el Sol que mesura: 1.392.000 km i està a una distancia de 149.597.871 km. El color pot ser blanc,blau,groc,taronja o vermell,depenent de la temperatura . La mida es variable pot ser gran o petit, el Sol es mitja. La lluminositat depèn de la quantitat de energia que proporcionen. La brillantor depèn de la llum que rep des de la Terra. Depèn de la lluminositat, però també depèn de la distancia de la Terra.
 6. 6. Els planetes són astres grans esfèrics que giren al voltant del sol. No tenen llum pròpia, sinó que reflecteixen la llum solar. Segueixen una trajectòria gairebé circular anomenada òrbita . Els planetes tenen diversos moviments. Els més importants són el de rotació i el de translació.  Pel moviment de rotació, giren sobre ells mateixos pel seu eix. Això determina la durada del dia del planeta.  Pel de translació, descriuen òrbites en cercle a l'entorn del Sol. En diversos planetes per la gravetat que varia el pes també varia, a Júpiter pesaríem tonelades en canvi en la lluna podríem saltar més de 4 metres.
 7. 7. Els planetes nans són cossos esfèrics que giren al voltant del Sol. Són mes petits que els planetes autèntics com la Terra. Ceres, Plutó, Caronte ,Eris, Makemake , Haumea , Quaoar, són planetes nans. Per a formar part del grup dels planetes nans cal: • Que el planeta estigui en òrbita al voltant del Sol. • Que no sigui satèl·lit de un planeta o qualsevol cos no estel·lar. • Que hagi netejat el veïnat de la seva òrbita. • Que tingui la suficient massa perquè la seva pròpia gravetat hagi superat la força de cos rígid.
 8. 8. Els asteroides són cossos petits de forma irregular que giren al voltant del Sol. Es troben pertot arreu, però sobretot en dues regions anomenades cinturons: el Cinturó d’asteroides, entre Mart i Júpiter, i el cinturó de Koipe, més enllà de Neptú . ASTERIOIDES= PEDRES de l‘espai, que poden caure a qualsevol lloc de l’univers.
 9. 9. Es la regió del Sistema Solar que es troba aproximadament entre les òrbites dels planetes Mart i Júpiter. La teoria més acceptada de la seva formació és que són restes d’un planeta que mai ha arribat a formar-se. Està ocupat per molts cossos irregulars que s’anomenen asteroides o planetes menors Està format per més de 5.000 milions d’asteroides. Els 4 objectes més grans són: 1.Ceres 3.Pal.les 2.Vesta 4.Hygia
 10. 10. Un cometa és un cos celeste sòlid semblant als asteroides però amb diferent composió, descriuen òrbites molt allargades que rodegen el sol i tornen al cap de molts anys. Els cometes es diferencien dels asteroides perquè desenvolupen una cua o coma. Són astres glaçats que giren al voltant del sol amb una òrbita el·líptica molt allargada . • Els cometes contenen molts materials volàtils. • La cua dels comets deixa un residu anomenat corona cometària. • Quan s’acosten al sol mostren una cua brillant. • Provenen principalment de dos llocs:el Cinturó de Kupier i del núvol d’Oort.
 11. 11. Un meteorit és un cos natural originat en l’espai exterior que sobreviu l’impacte amb la superfície terrestre. La majoria de meteorits deriven de petits objectes astronòmics anomenats meteoroides, tot i que de vegades també es produeix per impactes d’asteroides . DADES Els meteorits estan dividids, en tres categories: els meteorits petris, els meteorits metàl·lics i els meteorits litosiderits .
 12. 12. El Sistema Solar està situat en un dels braços de la galàxia espiral anomenada Via Làctia. Està format pel Sol i tots els astres que giren al seu voltant. Aquests astres són els planetes, els planetes nans i cossos petits com asteroides i cometes DADES • Origen: fa 4.600 milions d’anys. • Planetes: 8 • Satèl·lits natural: 162
 13. 13. El Sol és una gran estrella de foc que ens proporciona calor. Està situat al centre del Sistema Solar, els planetes giren al voltant del Sol. Al centre del Sol, l’hidrogen es converteix en gel i allibera energia . L ’ espai es va formar fa 4.500 anys. El Sol es un estrella amb 5.000 milions d ‘anys de vida. La temperatura en la superficie es de 5.500° C pero al centre arriba als 14 milions de graus .
 14. 14. Mercuri és el planeta més proper al Sol i el més petit del sistema solar. Mercuri, com la lluna, té un munt de cràters, això és producte de l’absència d’atmosfera, tot el que es precipita damunt la superfície deixa una marca difícil d’esborrar. El fet que no hi hagi atmosfera, també dona com a resultat la impossibilitat de generalitzar les temperatures al conjunt del planeta, Això el fa esdevenir el cos del Sistema Solar amb més amplitud tèrmica. És més costós viatjar a Mercuri que no pas a Plutó, això es degut a la immensa força electromagnètica del Sol. Diàmetre: 4.878 km Distància al sol: 58 milions de km Temperatura diürna: 600º Temperatura nocturna: -180º Període orbital: 88 dies terrestres Període de rotació: 58,6 dies terrestres
 15. 15. Venus està permanentment cobert d’una capa de núvols. A Venus hi plou constantment, però l’excessiva calor fa que la pluja s’evapori abans d’arribar a terra, a més a més, la pluja no és aigua sinó d’un líquid similar a l’àcid sulfúric. DADES Diàmetre del planeta 12.104 km Distància al Sol 108 milions de km Temperatura mitjana 464º C Període orbital 225 dies terrestres Període de rotació 243 dies terrestres
 16. 16. La Terra és l'únic planeta amb vida i un interior, que anomenem “zona calenta”. Té una distància prudencial del Sol que fa possible la nostre existència . Té continents sòlids, aigua líquida i unes temperatures que envolten el punt de congelació d’aquest element. • Diàmetre del planeta 12.756 Km. • Distància del Sol 150.000.000 de Km. • Temperatura màxima de 40º i mínima de -20º. • Període orbital 365, 25 dies. • Període de rotació 24 hores. Un dia un divulgador anomenat Chet Raymo, va descriure la Terra com un planeta ”entollat” d’aigua.
 17. 17. La Lluna és l’únic satèl·lit natural de la Terra . Orbita a una distància mitjana de 384.400 km. del nostre planeta. La superfície és plena de cràters i té una atmosfera molt lleugera formada per àtoms d’ heli, d’argó i ions de sodi i potassi. •Diàmetre: 3475 km •Superfície: 37700000 km •Volum: 2186000 km
 18. 18. Mart en molts aspectes és un planeta similar a la Terra, la duració del dia és de poc mes de 24 hores (24,6 hores), gairebé igual que a la Terra. A la seva superfície hi ha restes que demostren la antiga existència d’ aigua líquida. Ara encara n’hi ha però en estat sòlid, es a dir, gelada. DADES Període de rotació 24,6 hores. Diàmetre del planeta 6.794 Km. Distància al sol 228 milions de Km. Temperatura mitjana -150ºC. Període òrbita 687 dies terrestres.
 19. 19. * Diàmetre : 142.984 km. * Distància del sol :778 milions de km. * Temperatura en superfície: -110ª. * Període orbital de 11, 8 anys * Període de rotació 9,9 hores. És el planeta mes gran del sistema solar. Té atmosfera, un gruix de 80 km. Els fenòmens atmosfèrics han donat lloc a la gran taca vermell produïda per més de 300 anys de tempesta com veieu a la foto. El planeta ha vist molts tipus diferents de núvols. El 1610 en Galileu observà per primer cop aquest planeta i descobrí al seu voltant 4 llunes que anomenà Io, Europa, Ganímedes i Calixte .
 20. 20. Es un plaer observar Saturn i els seus anells fets de pols i de gel. Els anells són extremadament fins,es situen de perfil fent-se gairebé invisibles . També Saturn te una lluna amb una atmosfera apreciable i es diu Tità. DADES •Diàmetres del planeta: 120.536 Km. •Distància al Sol: 1427 milions de km. •Temperatura en superfície -140º. •Període orbital 29,46 anys terrestres. Període de rotació 10,66 hores.
 21. 21. URÀ es un planeta format per gel i aigua, per això es blau , no ho sembla però te un anell al seu voltant. Descobert per William Herschel, el 13 de març del 1781 . Urà és el setè planeta des del Sol, el tercer més gran i el quart amb major massa del Sistema Solar. La composició de l'atmosfera d'Urà és diferent que la d'Urà tot sencer, ja que consisteix principalment d‘hidrogen molecular i heli. DADES - Te 50.724km de diàmetre. - Gravetat8.69 m/s2  - Distancia del sol 2.870 milions de km
 22. 22. Neptú fa ben poc que és considera l’últim planeta del sistema solar i va ser al primer planeta descobert . Té una capa superior formada per núvols d’hidrogen, heli i metà. Neptú també te un sistema d’anells molt dèbil, i un sistema de fins ara 27 satèl·lits naturals entre els que destaca Tritó, l’únic cos del sistema solar que presenta una òrbita retrògrada. DADES: Diàmetre del planeta 49.532 Km. Distància al sol 4.497 milions de Km. Temperatura en superfícies -200º. Període orbital 164,9 anys terrestres. Període de rotació16,11 hores.
 23. 23. La tasca del científic italià Galileu Galilei (conegut com Galileu) va revolucionar l’astronomia. Galileu va fer servir el telescopi. DADES Era cientific de la esglesia catolica. Va descobrir Júpiter. Va fer servir el telescopi.
 24. 24. Va ser un metge i astrònom que va proposar per primera vegada que la Terra feia una volta diària sobre el seu eix i que es movia al voltant del Sol en una òrbita d’un any de durada, en lloc de l’anterior concepció que l’univers girava al voltant de la Terra. També va establir mecanismes per calcular la grandària del sistema solar i el moviment dels planetes. Tanmateix, va haver de passar més d’un segle abans de que la comunitat científica ho comprovés.
 25. 25. Isaac Newton va néixer l’any 1642 i va morir l’any 1727. Newton va ser un físic, matemàtic i filòsof anglès. Newton va descobrir la llei de la gravitació universal i les tres lleis del moviment base de la mecànica clàssica. Newton fou el primer que demostrà que les lleis naturals que governen els moviments de la Terra, i dels objectes celestes. En el camp de la mecànica, Newton va enunciar els principis de conservació de la quantitat de moviment i del moment angular. Va construir el primer telescopi reflector pràctic. També va formular una llei empírica del refredat i va estudiar la velocitat del so.
 26. 26. Manresa, 21 de febrer de 2014

×