La HistòRia Dels Castells De P4

2,400 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,400
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
51
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La HistòRia Dels Castells De P4

 1. 1. La història dels castells de P4
 2. 2. Col·laborem amb P4 1) Anem de colònies a 2) Ho treballem a classe Ripoll posteriorment 3) Sabem que a la classe de P4 han triat el projecte dels Castells. Ens demanen ajuda. 4) Anem a P4 a preguntar què volen entendre, què volen saber, quines preguntes es fan...
 3. 3. 5) Parlem del que volen saber. Ho connectem amb el que sebm nosaltres i amb el que hem treballat fins ara.
 4. 4. 6) Ens organitzem per col·laborar i decidim: Explicació de temes Obra de teatre Cançó Llibre del conte
 5. 5. COL·LABOREM AMB EL PROJECTE DE P4 “ELS CASTELLS” Què volen saber? Què explicarem, el nostre grup? Com ho explicarem? Quins materials/suports farem servir?
 6. 6. Exemple d’algunes pantalles elaborades per cada grup • A continuació...
 7. 7. EXPOSICIÓ SOBRE L'ÈPOCA MEDIEVAL PER A LA CLASSE DE P4 ELS CASTELLS (Fabri, David, Jaume i Joan) Els castells estaven construïts en uns llocs alts de les muntanyes perquè així podien veure si venia algú a atacar. Al voltant dels castells hi havia muralles amb unes finestres petites per passar-hi les fletxes per defensar-se. Per defensar-se de les guerres, als castells hi havia canons i bombes que llençaven per matar als enemics. A l'època medieval, si un rei volia més terres o més or, podia decidir atacar amb el seu exèrcit el castell d'un altre rei. Els castells eren com cases molt grans amb moltes habitacions perquè hi vivien cavallers, el rei, la reina, els nobles, els guerrers i les princeses i els prínceps. Sovint als castells hi feien festes i hi havia els bufons (que eren com una mena de pallassos), els joglars (que cantaven i deien poemes) i els músics. Els castells estaven fets de pedra i pedretes. Les portes estaven fetes de fusta i de ferro. Les finestres estaven fetes de vidre i les banderes estaven fetes de ferro i tela. No existien els ascensors. Per pujar les persones feien servir les escales. I si havien de pujar coses que pesaven molt, havien de pensar altres maneres. Per exemple, posant moltes fustes i amb cordes podien pujar més coses. A l'època medieval no existien els dracs. Els dracs són personatges dels contes que coneixem.
 8. 8. EXPOSICIÓ SOBRE L'ÈPOCA MEDIEVAL PER A LA CLASSE DE P4 LA FARGA (Ferran, Jon, Hugo, Pablo) Sabeu el que és una farga? Una farga és com una fàbrica on feien el ferro. A l'època medieval totes les coses estaven fetes de fusta, de ferro, de pedra, de ceràmica o de pells d'animals. Per això la farga era tan important. A la farga hi feien les armes dels guerrers com les espases i les ferradures dels cavalls. En una farga hi ha dos martells molt grans que es bellugaven amb la força de l'aigua que venia del riu. Perquè en l'època medieval no hi havia ectricitat, ni endolls. Per això l'aigua feia rodar una roda molt gran que feia moure els martells. I aquests martells aixafaven el ferro que estava defet (com si fos aigua) perquè l'havien posat dins un forn molt calent. A la farga també hi feien les armadures dels cavallers, que costaven molt de fer i coses per les cases com coses de cuina o els barrots de la finestra, les claus de les portes.
 9. 9. EXPOSICIÓ SOBRE L'ÈPOCA MEDIEVAL PER A LA CLASSE DE P4 EL MONESTIR (Karina, Dani R., Justin i Marc) Un monestir és un edifici semblant a un castell en el que vivien els monjos. Els monjos eren unes persones que es dedicaven a copiar llibres. Una part molt important del monestir és el claustre que és com un jardí amb una font al mig. Allà quan els monjos no tenien feina podien passejar i descansar perquè hi havia molt silenci. La porta del monestir té dibuixos de coses de l'església com Déu, àngels i sants. També té dibuixos com si fossin fotos de personatges i animals. Com que fa molts anys que es van construir els monestirs, hi ha trossos que han caigut o que 'shan fet malbé. A dins hi ha una església molt petita amb una Mare de Déu i tombes de reis i monjos. També hi ha escuts i altres coses a les parets. Per aguantar el sostre hi ha columnes que són com pals molt gruixuts i alts amb dibuixos d'animals i plantes a la part de dalt.
 10. 10. EXPOSICIÓ SOBRE L'ÈPOCA MEDIEVAL PER A LA CLASSE DE P4 L'ESCRIPTÒRIUM (Judith, Jordi i Ainoa) L'escriptòrium és una sala a dins del monestir on escrivien els monjos. Escrivien 8 hores al dia i molt a poc a poc perquè havien de fer molt bona lletra i si apretaven massa es podia arribar a trencar el full. Per escriure una sola lletra havien de fer molts moviments amb la mà. A més a més, com que no existien les gomes si s'equivocaven havien de llençar el paper o bé posar-hi llet i rascar la tinta per aconseguir que tornés a ser blanc (però això podia durar una setmana). De vegades trigaven tres setmanes a fer un full de paper perquè el feien amb pell d'ovella o de xai i costava molt de fer. En aquella època es parlava llatí. Per això els noms de les persones i de les coses eren diferents. Per exemple: la paraula “escriptòrium” en castellà es diria “escritorio” i en català “escriptori”. Els monjos escrivien amb diferents tipus de plomes. I escrivien amb dos tipus de lletres: una que es diu “carolina” i una altra que es diu “gòtica”. Només podien parlar unes hores al dia i només quan estaven passejant pel claustre del monestir. La feina que feien els monjos era l'única manera de tenir llibres escrits, perquè no existien els ordinadors, etc. Aquesta era l'única feina amb la que podien tenir menjar i lloc per dormir. Els monjos eren els únics que sabien escriure.
 11. 11. EXPOSICIÓ SOBRE L'ÈPOCA MEDIEVAL PER A LA CLASSE DE P4 ELS VESTITS (Marta i Dani C.) A l'època medieval tothom vestia diferent segons com vivien i segons els diners que tenien. La gent del castell tenien molts diners. La gent que vivia al poble i que eren pagesos (que vol dir que treballaven al camp) no tenia diners. Per això no es podien comprar res, ni vestits bonics. Els pagesos feien servir la pell de les ovelles i altres animals per fer-se la roba. En canvi, la gent del castell es podien comprar moltes coses. Per exemple, la reina i la princesa portaven vestits amb les mànigues amples que els penjaven. I també portaven barrets de colors amb una ploma. Els monjos anaven vestits amb una mena de vestit llarg de colors tristos i foscos (marró, gris o negre) amb una caputxa. Els monjos més sabis, experts i vells portaven un bastó. Els cavallers dels exèrcits portaven armadures, casc, botes i escuts de ferro per poder defensar-se de les espases però havien de ser molt forts perquè el ferro pesava molt.
 12. 12. 7) La classe de P4 ens visita. 8) Refem el procés i el valorem

×