Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Taller prehistòria

1,658 views

Published on

Prehistòria Primer ESO

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Taller prehistòria

 1. 1. LA PREHISTÒRIA Lourdes Escobar. Primer d’ ESO
 2. 2. 1- Cronologia La Prehistòria comprèn un llarg període de temps que s’ inicia amb l’ origen de l’ espècie humana, fa més de dos milions d’ anys i arriba fins a la invenció de l’ escriptura cap al 3500 a.C
 3. 3. 2. Procés d’ evolució humana Fa uns sis milions d’ anys es va produir un escalfament de la Terra que va provocar la desaparició d’ immenses zones de bosc. Obligats per la necessitat, alguns primats africans van començar una lenta evolució per adaptar-se al nou medi. Sense grans qualitats físiques però amb capacitat per actuar en grup, van deixar els arbres i es van endinsar per la sabana. Eren els primers homínids, que amb el temps van esdevenir l’ espècie humana. Homínid que utilitza bastons i pedres per fer algunes tasques. Considerat el primer humà. Va colonitzar Europa i Àsia Sorgeix a l’ Orient Mitjà i es va desenvolupar a Europa, va conviure amb el homo sapiens sapiens però es va extingir. El seu aspecte i complexitat cerebral són com home actual. Va colonitzar Amèrica i Oceania.
 4. 4. •Posició vertical i marxa bípeda. Major camp de visió i mans alliberades per poder manipular i fabricar estris. • la posició del cap en equilibri damunt el tronc va fer que augmentés la capacitat cranial i que es desenvolupés el cervell. •Augment de l’ alçada i disminució de la llargària dels braços. •Disminució de la quantitat de pèl que cobreix el cos •Gràcies a l´ús d’ estris i al foc es van produir canvis en l’ alimentació. Això condueix a la disminució de la mida de les mandíbules i de les dents. • Aparició del mentó i del front pla • La intel·ligència es va anar incrementant i va millorar la capacitat de comunicar-se, així apareix el llenguatge. •Els humans van ser capaços de crear instruments per controlar el medi i transmetre les tècniques i els coneixements a les generacions posteriors. •... El procés, que anomenem hominització, és el conjunt de canvis que converteixen els primats en éssers humans. Aquest procés va ser lent i complex.
 5. 5. El procés es va iniciar a Àfrica quan un canvi de clima va fer desaparèixer zones de selva i obligà a alguns primats a adaptar-se a un món sense arbres. No tenien grans qualitats físiques però van saber organitzar-se i treballar en grup. Així van esdevenir els primers homínids.
 6. 6. 3. Paleolític: caçadors, recol·lectors i nòmades El Paleolític, és el primer període prehistòric. Els ésser humans eren nòmades, no tenien una residència fixa. Es desplaçaven en busca d’ aliments i millors condicions de vida (temperatures, refugis, fugir dels perills...). Vivien de la cacera, la rapinya i la recol·lecció. Van dominar el foc i van fabricar instruments amb pedres, óssos d’ animals, fustes...
 7. 7. campament neandertal3.1 On viuen? Instal·laven els campaments en llocs situats a prop d’ un corrent d’ aigua per poder-se abastir.
 8. 8. Cova Habitaven a l’ entrada de coves naturals però no solien ocupar-ne l’ interior, massa fosc i humit.
 9. 9. Abric paret amb visera que serveix per aixoplugar-se. A vegades creen una mena de porxo amb fustes i pells d’ animals.
 10. 10. Tipi Tenen grans avantatges. Al ser nòmades i canviar sovint d’ espais aquest sistema els va molt bé. Només han de enrotllar les pells als pals de les tendes. Tant el tipis com les cabanes s’utilitzen molt en les estepes, zones en les quals no hi ha coves ni abrics. D’aquestes tendes realment només es conserven els cercles de pedres que aguantaven les pells, perquè tota la resta del material s’ ha perdut amb el pas del temps.
 11. 11. Cabana
 12. 12. 3.2 Com obtenen els aliments? Els primers éssers humans vivien d’ allò que obtenien de la natura, sense produir aliments. Per això diem que eren depredadors. Caçaven animals, pescaven, aplegaven fruits, rapinyaven...
 13. 13. Cos a cos, utilitzant llances, fletxes, propulsors... Tècniques de caça
 14. 14. propulsor
 15. 15. Fent caure l’ animal per penya-segats o a paranys
 16. 16. Atac en grup
 17. 17. Pesca amb arpó Possiblement es reservaria a la canalla al ser menys perillosa.
 18. 18. En ocasions es transporta tot l’animal cap la cova o poblat, això ho saben per que després al poblat s’han trobat les restes del triatge que s’ha fet de l’animal, parts abandonades i que no són menjades i les que si que tenen marques. Què es fa amb l’ animal caçat?
 19. 19. Però de vegades si l’animal es molt gran o estan molt lluny del campament el que fan es triar les parts que més els interessen i la resta de l’animal la deixen abandonada. El que més els agradava són els ossos llargs, i sobretot les parts toves: moll de la columna, fetge, cervell,... que a més a més són les parts més nutritives.
 20. 20. També recol·lecten i rapinyen Hi ha constància de pràctiques caníbals
 21. 21. 3.3Eines Les primeres eines de pedra eren simples còdols tallats i bifaços que tenien una utilitat polivalent: tallar, cavar, partir, perforar. Amb el temps les eines es van fer més petites i especialitzades en una funció com els raspadors per adobar les pells, ganivets per escorxar animals, puntes de fletxes i llances, agulles per cosir, arpons per pescar, hams...
 22. 22. sílex El sílex és un tipus de roca que es troba en determinades zones, per tant s’ haurien de desplaçar per tal de trobar-la i així fabricar les seves eines. En el Paleolític i Neolític, no coneixien els metalls per la qual cosa es veien obligats a utilitzar pedres resistents i tallants com el sílex. També s’ han trobat utensilis fets de quars, obsidiana i altres. Materials
 23. 23. percutors
 24. 24. Puntes de fletxa i llança
 25. 25. bifaç
 26. 26. Ganivet arpons Recorda que a més a més del sílex fan servir altres materials com: ós, banya, fusta, obsidiana, quars...
 27. 27. 3.4 . El foc Fa uns 1.900.000 anys l’ Homo erectus va controlar el foc
 28. 28. Caça i defensa Il·luminació i escalfor Nova manera de preparar els aliments (millors digestions i menys malalties ) Colpejant dues pedres Rotació o fregació Com s’ obté? Per a què serveix?
 29. 29. Treballar les eines
 30. 30. Cohesió del grup al voltant del foc. Llenguatge
 31. 31. Activitat a un campament
 32. 32. 3.5 Art i creences Fa uns 30.000 anys a les parets de les coves i dels abrics rocallosos, l’ homo sapiens sapiens va començar a pintar-hi motius diversos: la silueta de les mans, símbols, animals i escenes de cacera o de la vida quotidiana.
 33. 33. Utilitzen pinzells fets amb fibres vegetals o pels d’ animals, potes de conill, plomes, les pròpies mans... Per obtenir els colors utilitzen roques polvoritzades, sang, carbó...que aglutinen amb greix d’ animal, ou... Moltes vegades aprofiten els sortints de les roques per donar volum a les figures, algunes estan envoltades d’ un traç extern gruixut. Hi ha de monocromes i també de policromes.
 34. 34. Rituals màgics propiciadors de la caça, santuaris???? Estil franc-cantàbric: Estil naturalista, apareixen animals aïllats o en grup.. Mai formen una escena. Trobem símbols però no figures humanes.
 35. 35. Brau de la cova de Las Caus a França
 36. 36. Bisons d’ Altamira a Cantàbria
 37. 37. Estil mediterrani o llevantí: apareixen figures humanes esquemàtiques i escenes de caça i de vida quotidiana.
 38. 38. Pintura de la Roca dels Moros, al Cogul, Lleida
 39. 39. Abric dels Cavalls a Tírig Alt Maestrat
 40. 40. Art mobiliari Peces esculpides i gravats.
 41. 41. Venus Representen una figura de dona amb una gran exageració de les parts del cos relacionades amb la maternitat/fecunditat. Per això han estat relacionades amb el culte a la fecunditat de la Terra i la reproducció del grup tribal. Venus de Willendorf a Àustria
 42. 42. Relleus i gravat Decoren plaquetes de pissarra o calcita amb animals gravats o pintats, adornen propulsors amb formes diverses, fan penjolls d’ os o d’ ivori.
 43. 43. Primeres creences religioses Fa uns 80.000 anys els neandertals començaren a enterrar els seus morts. En els enterraments, que podien ser individuals o col·lectius, els difunts s’ acompanyaven d’ objectes (peces de sílex, guarniments, flors..) que coneixem amb el nom d’ aixovar funerari.
 44. 44. 4. Neolític: agricultors, ramaders i sedentaris Fa uns 10.000 anys, unes noves condicions climàtiques temperen el clima. Espècies adaptades al fred desapareixen i la caça escasseja en algunes zones. Els homes i les dones comencen a domesticar animals i plantes i amb la implantació de l’ agricultura i de la ramaderia van començar la producció d’ aliments. Aquesta nova etapa és coneix com a Neolític, que significa pedra nova.
 45. 45. Les possibles causes de l’ aparició del neolític
 46. 46. 4.1 Nova activitat econòmica Observant la naturalesa van aprendre que les llavors col·locades sota terra germinen i donen lloc a una nova planta. Aquest descobriment els portarà a conrear cereals i llegums. Naixia l’ agricultura.
 47. 47. L’ agricultura i la domesticació d’ animals va començar en una zona de l’ orient Pròxim que coneixem com el Creixent Fèrtil, regada pels rius Tigris i Èufrates. De forma simultània apareix a la vall de l’ Indus a Índia, a la vall del riu Hung He a Xina, a la vall del Song Hong a Vietnam, als altiplans de Centreamèrica a Mèxic i a la serralada del Andes a Perù. A partir del VII mil·lenni a.C els Neolític es va escampar per Europa procedent del Creixent Fèrtil.
 48. 48. Observant els animals del seu voltant van aconseguir domesticar-los. Naixia la ramaderia.
 49. 49. 4.2 Noves eines i estris
 50. 50. Noves tècniques: el poliment de la pedra, que n’ eliminava les rugositats de la superfície, va fer possible la fabricació de noves eines. Destral neolítica Bifaç del Paleolític
 51. 51. 4.3 Poblats estables
 52. 52. 4.4 Les noves activitats generen noves necessitats Ceràmica: emmagatzemar, transportar i coure els aliments
 53. 53. cistelleria
 54. 54. Teixits: elaboraven vestits i abrigalls. Feien servir un fus amb el qual convertien les fibres naturals com la llana o el lli, en fils llargs, i un teler, que facilitava el trenat d’ aquest fils per elaborar el teixit.
 55. 55. Teler
 56. 56. L’ interès per l’ ornamentació creix. La utilització de pedres semiprecioses polides per elaborar joies i objectes de culte va comportar el desenvolupament de la mineria.
 57. 57. Mines de Gavà
 58. 58. resumim
 59. 59. 5. Edat dels metalls Els colors et donaran La pista!!! La metal·lúrgia es va iniciar a l’ Orient Pròxim cap al V mil·lenni a.C. Metall tou que es deforma ràpidament Barreja de coure i estany. És més dur i tallant. Metall mal·leable, dur, resistent i molt apte per fabricar eines i armes
 60. 60. Evolució de la tècnica -Colpejant en fred -Forja: es colpeja el metall aplicant foc i calor -Fosa: fondre el metall i donar la forma desitjada -Siderúrgia: tecnologia més complicada amb altes temperatures
 61. 61. Primeres ciutats construïdes de manera ordenada : muralles, edificis principals, carrers, muralles...Comandades per un cap o rei que les governava Intercanvi i comerç gràcies a l’ aparició d’ excedent.
 62. 62. Nou utillatge Roda de la ciutat d’ Ur. 3500 a.C. Primera roda de fusta trobada. Vas campaniforme
 63. 63. -Arada tirada per bous -Torns per a l’ elaboració de ceràmica -Obres d’ enginyeria : dics, canals, rec… per tal d’ augmentar la producció agrícola. -Divisió del treball i especialització (metal·lúrgics, joiers, terrissaires...). -Augmenten les diferències socials. Molt clar als aixovars funeraris. navegació
 64. 64. Edat del bronze aixovar funerari: indicador de diferències socials
 65. 65. • Fíbules i estatuetes…
 66. 66. Edat del ferro
 67. 67. A partir del V mil·leni a.C 5.1 MEGALITISME: s’ aixequen uns monuments construïts amb grans blocs de pedra que s’ anomenen megàlits.
 68. 68. Stonehenge i poblat dels constructors. Cromlec: culte al sol, agrari, calendari...?????
 69. 69. sepulcre de corredor
 70. 70. Menhirs i alineació de menhirs Commemoratius, marca de territori...?????
 71. 71. dolmen Sepultura funerària col·lectiva
 72. 72. Cultura talaiòtica: Illes Balears
 73. 73. Talaiots Son construcciones de piedra de gran tamaño en forma de torre, pudiendo alcanzar hasta 8 m. de altura, con un promedio de 15 m. de diámetro en la base. Los más desarrollados presentan habitáculos en torno a una columna central de piedra. Destacan los de Sant Agustí Vell, en Migjorn, Torrelló y Trepucó -éste de casi 26 m de diámetro de base- en Maó y Alaior, y, también en Alaior, los Torrauba d'en Salord y Torre d'en Gaumés. En la zona de Ciutadella, Torrellafuda, Santa Mònica, en Migjorn, y Son Catlar. Talaiot de Torello
 74. 74. Taules Cumplían funciones de templo, y presentan una figura de T enorme, formada con gigantescas lajas rectangulares. Las más notables son Torre Trencada, Talatí de Dalt -con una pilastra oblicua apuntalando el soporte, una rareza- Torrellissá Nou, Trepucó, y la del conjunto de Torrauba den Salord, cuya enorme base vertical está enterrada hasta 2 m. de profundidad.
 75. 75. La Naveta dels Tudons es el monumento más conocido, y es, en efecto, la catedral de las construcciones prehistóricas. Con dos plantas, tiene 13,5 m. de longitud y una anchura máxima de 6,4 m. con una altura de 4,25 m. El ábside recuerda una proa , por lo que el símil con una embarcación invertida es perfectamente válido. Se admite el destino funerario de las navetas, pero la cantidad de leyendas que han nacido en torno a ésta es bastante numerosa. Naveta d'es Tudons
 76. 76. 6. La Prehistòria a la Península Ibèrica Les restes més antigues del poblament humà de la Península Ibèrica s’ han trobat al jaciment d’ Atapuerca a Burgos i tenen una antiguitat de 800.000 anys. Són les restes de l’ Homo antecessor. A la Cova de l’ Aragó, a Talteüll (Rosselló, Catalunya Nord), s’ hi ha trobat restes humanes de fa uns 450.000 anys. A Catalunya les restes humanes més antigues trobades daten de 45.000 anys d’ antiguitat. Es tracta d’ una dona neandertal d’ edat avançada trobada a Banyoles. Durant el Paleolític Superior (40000-8000 a.C), els homes i les dones sapiens sapiens van ocupar tota la Península i van deixar mostres de pintures, fogars, art moble ... Homo antecessor
 77. 77. Mandíbula de Banyoles L’ home de Talteüll caminava dret, era molt robust, estava mancat de mentó i les seves dents eren voluminoses.
 78. 78. El Neolític va arribar a la Península Ibèrica cap al VI mil·leni a.C i per influència d’ altres pobles arribats de la Mediterrània Oriental. A la costa mediterrània és on trobem els principals jaciments. Les primeres comunitats neolítiques catalanes practicaven l’ agricultura i la ramaderia. S’ han trobat restes de ceràmica cardial, cabanes, necròpolis... Molt destacables són les mines de variscita de Can Tintorer a Gavà de les quals ja hem parlat. Aspecte d’un poblat neolític català segons una recreació de Mar H. Pongilupi.
 79. 79. Cap al II mil·leni la metal·lúrgia es va estendre per tota la Península. Als jaciments s’ han trobat estris metàl·lics, restes de poblats amb estructura urbana i enterraments amb aixovars. El megalitisme es va difondre així com la ceràmica del vas campaniforme decorada amb motius geomètrics. 2300 a.C. Recreació de la Cultura de los Millares a Almeria.
 80. 80. 1700- 1000 a.C Cultura del bronze d’ El Argar: s’ estengué per Almeria, Múrcia, Màlaga i Granada, amb poblats fortificats als turons i enterraments individuals.
 81. 81. Cap al I mil·lenni a.c el ferro va arribar a la Península de la mà dels pobles indoeuropeus que procedents del centre d’ Europa travessaren els Pirineus. També fenicis, grecs i cartaginesos, que arribaren a les costes mediterrànies aportaren coneixements. El pobles indoeuropeus van introduir també un nou ritual funerari, el de la incineració, que es coneix com a camps d’ urnes. Urna bicònica
 82. 82. Els Vilars. Arbeca. Lleida També es van estendre els poblats amb una estructura urbana més complexa. Es situaven a prop de rius, en elevacions i estaven envoltats de muralles i fortificacions.
 83. 83. Paleolític Fa uns 3.500.000.000 anys Neolític Fa uns 10.000 anys
 84. 84. http://geohistorias.wikispaces.com/LA+PREHISTORIA http://www.juntadeandalucia.es/averroes/iesalfonso_romero_barcojo/departam http://www.irabia.org/web/sociales1eso/indexhistoria.htm http://recursos.educarex.es/escuela2.0/Humanidades/Historia/huellas/origen http://ntic.educacion.es/w3/eos/MaterialesEducativos/mem/claves_ev olucion/#

×