The	
Hitchhiker’s	
Guide	to	
Tweetups	
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πρώτη σου φορά
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτή η εµπειρία θα αλλάξει...
Σε επέλεξαν για να συµµετάσχεις σε Tweetup που διοργανώνει
κάποιος διαστηµικός ή επιστηµονικός οργανισµός στην
Ευρώπη, όπω...
Τι είναι το Tweetup;
Τα Tweetups (ή αλλιώς “Socials”) είναι ένας τρόπος µε τον οποίο οι
διαστηµικοί, επιστηµονικοί και τεχ...
Τί γίνεται σε ένα Tweetup;
Το συγκεκριµένο πρόγραµµα εξαρτάται από το θέµα του κάθε Tweetup,
αλλά συνήθως περιλαµβάνει δύο...
Οι οµιλίες και οι ξεναγήσεις γίνονται αποκλειστικά για µας. Μπορούµε να
κάνουµε ερωτήσεις, να φωτογραφίζουµε, να τραβάµε v...
Πού θα είμαστε;
Συνήθως οι διοργανωτές ορίζουν ένα χώρο όπου συγκεντρωνόµαστε
στην αρχή της εκδήλωσης. Αυτή είναι η βάση µ...
Τί περιμένουν από μας;
Οι διοργανωτές µας προσφέρουν αυτή την µοναδική ευκαιρία να
µάθουµε και να δούµε συναρπαστικά πράγµ...
Πώς πρέπει να φερόμαστε;
Η διοργάνωση ενός Tweetup είναι περίπλοκη, δύσκολη και δαπανηρή
υπόθεση. Πολλοί διαφορετικοί παρά...
∆ιατύπωσε τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σου προσεκτικά ώστε να
εκφράσεις την γνώµη σου αλλά να µην προσβάλεις κανένα.
Θα πρέ...
Πρέπει να κάνουμε κάτι πριν?
Ναι! Να επικοινωνήσουµε µε τους SpaceTweeps! Είµαστε µια µεγάλη
οµάδα φίλων του ∆ιαστήµατος, ...
ως ενθύµιο. Το δώρο µπορεί να είναι ο,τιδήποτε, π.χ. µια αναµνηστική
αφίσα µε τις υπογραφές µας, κονκάρδες, κούπες ή άλλα ...
Αρκετές κάρτες µε το όνοµά σου, email, twitter handle κλπ. Θα
γνωρίσεις πολύ νέο κόσµο!
..και οι φίλοι του Hitchhiker’s Gu...
Καλωσόρισες στο πάρτυ!
The Hitchhikers Guide to Tweetups 1.0 (GR)
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

The Hitchhikers Guide to Tweetups 1.0 (GR)

405 views

Published on

(ελληνικά) Keep calm & carry on - and remember your towel! This extremely useful guide to European social media events and contains some very useful and practical information. Authored by @jkanel and translated by @jkanel - thank you, Guys!

Published in: Science
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
405
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

The Hitchhikers Guide to Tweetups 1.0 (GR)

 1. 1. The Hitchhiker’s Guide to Tweetups Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πρώτη σου φορά ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτή η εµπειρία θα αλλάξει την ζωή σου. Γραμμένο για τα Tweetups στην Ευρώπη από την @akanel
 2. 2. Σε επέλεξαν για να συµµετάσχεις σε Tweetup που διοργανώνει κάποιος διαστηµικός ή επιστηµονικός οργανισµός στην Ευρώπη, όπως π.χ. η ESA, το DRL, η CNES, η ASI, το OEWF, το CERN, το ISU κλπ.; Ψυχραιµία! Εδώ θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτή την ευκαιρία που πρόκειται να αλλάξει την ζωή σου για πάντα. Ο οδηγός που κρατάς περιέχει µια απλή και κατανοητή περιγραφή του τί γίνεται σε ένα Tweetup και µια συλλογή από συµβουλές που έχουν κατά καιρούς δώσει βετεράνοι SpaceTweeps απ’ όλο τον κόσµο για να σε βοηθήσουν πριν, κατά την διάρκεια και µετά την εκδήλωση. Έτοιµοι; Πάµε!
 3. 3. Τι είναι το Tweetup; Τα Tweetups (ή αλλιώς “Socials”) είναι ένας τρόπος µε τον οποίο οι διαστηµικοί, επιστηµονικοί και τεχνολογικοί οργανισµοί βάζουν τους φίλους τους “στα παρασκήνια” των δραστηριοτήτων τους. Πρόκειται για µια µοναδική ευκαιρία για τους fans, όπως εσύ κι εγώ, να µάθουµε λεπτοµέρειες για το “ποιός, τί και πώς” πίσω από τις δραστηριότητες του ∆ιαστήµατος, της επιστήµης και της τεχνολογίας. Είναι τεράστιο προνόµιο και τιµή να µας καλούν σε ένα Tweetup. Σηµαίνει ότι ένας µεγάλος οργανισµός µας εµπιστεύεται να γνωρίσουµε ανθρώπους και να µπούµε σε µέρη που κανονικά είναι διαθέσιµα µόνο σε επιστήµονες και αστροναύτες! Αυτό το προνόµιο είναι αυστηρά προσωπικό. Για πολλούς λόγους όπως π.χ. ασφάλεια, διαδικαστικές προετοιµασίες κ.α, οι συµµετέχοντες επιλέγονται πολύ προσεκτικά και ο αριθµός τους είναι συγκεκριµένος. Άρα, πριν συνεχίσεις να διαβάζεις, βεβαιώσου ότι έχεις απαντήσει στην πρόσκληση εντός της προθεσµίας. ∆ιάβασε το email που έλαβες προσεκτικά – εκεί είναι συνήθως όλες οι πληροφορίες που αφορούν την εκδήλωση. Αν δεν µπορείς να συµµετάσχεις, ενηµέρωσε τους διοργανωτές αµέσως. Αν απλώς δεν έρθεις, θα στερήσεις από κάποιον άλλο την δυνατότητα να ζήσει το όνειρό του! Προσωπική πρόσκληση σηµαίνει επίσης ότι δεν µπορούµε να την µεταβιβάσουµε σε κάποιον άλλο, ούτε να φέρουµε φίλους και συγγενείς µαζί µας. Όποιος δεν είναι στην λίστα των προσκεκληµένων δεν θα µπορέσει να µπει για κανένα λόγο. Ας µην φέρνουµε τους διοργανωτές στην δυσάρεστη θέση να διώχνουν κόσµο στην είσοδο.
 4. 4. Τί γίνεται σε ένα Tweetup; Το συγκεκριµένο πρόγραµµα εξαρτάται από το θέµα του κάθε Tweetup, αλλά συνήθως περιλαµβάνει δύο πράγµατα: (a) οµιλίες από επιστήµονες, µηχανικούς ή/και αστροναύτες (β) και ξεναγήσεις σε διαστηµικές ή επιστηµονικές εγκαταστάσεις.
 5. 5. Οι οµιλίες και οι ξεναγήσεις γίνονται αποκλειστικά για µας. Μπορούµε να κάνουµε ερωτήσεις, να φωτογραφίζουµε, να τραβάµε video, ακόµα και να µεταδίδουµε livestream την εκδήλωση (εκτός αν ειδικώς µας ζητηθεί να µην το κάνουµε). Οι V.I.P. οµιλητές, όπως π.χ. αστροναύτες και επιστήµονες, είναι συνήθως διαθέσιµοι για αυτόγραφα και ατοµικές φωτογραφίες. Κάποια στιγµή κατά την διάρκεια της ηµέρας, θα µαζευτούµε για την οµαδική φωτογραφία – µην το χάσεις! Το πρόγραµµα της ηµέρας είναι συνήθως µακρύ και πολύ έντονο, γεµάτο µε δεκάδες συναρπαστικά πράγµατα. Είναι πάντα πολύ απολαυστικό! Να είσαι έτοιµος για εκπλήξεις, ενθουσιασµό και αρκετή κούραση στο τέλος της ηµέρας. Α, και να θυµάσαι ότι τα Tweetups είναι δηµόσιες εκδηλώσεις, οπότε είναι πιθανό ότι µας φωτογραφίζουν και µας βιντεοσκοπούν διαρκώς.
 6. 6. Πού θα είμαστε; Συνήθως οι διοργανωτές ορίζουν ένα χώρο όπου συγκεντρωνόµαστε στην αρχή της εκδήλωσης. Αυτή είναι η βάση µας. Τον χώρο αυτόν τον λέµε “Twent” (tent + tweeps = η σκηνή των tweeps) στην γλώσσα των SpaceTweeps, γιατί τα πρώτα χρόνια των Tweetups ήταν πράγµατι µια µεγάλη σκηνή που στηνόταν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Το Twent έχει αρκετές θέσεις για να καθόµαστε όλοι. Έχει Wi-Fi access και αρκετές πρίζες για να φορτίζουµε όλοι τις συσκευές µας. Αρκετές φορές, στο Twent προσφέρονται επίσης καφές, αναψυκτικά και µικρά snacks χωρίς χρέωση. Το Twent είναι συνήθως ο χώρος όπου γίνονται οι παρουσιάσεις και οµιλίες και το σηµείο από το οποίο αναχωρούµε για τις ξεναγήσεις. Οι ξεναγήσεις γίνονται συνήθως µε τα πόδια και µέχρι να ξαναγυρίσουµε στο Twent δεν έχουµε ούτε Wi-Fi ούτε πρόσβαση σε πρίζες. Κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων µπορούµε να αφήσουµε κάποια προσωπικά µη-πολύτιµα αντικείµενα στο Twent, αλλά πάντα µε δική µας ευθύνη.
 7. 7. Τί περιμένουν από μας; Οι διοργανωτές µας προσφέρουν αυτή την µοναδική ευκαιρία να µάθουµε και να δούµε συναρπαστικά πράγµατα. Σε αντάλλαγµα, εµείς πρέπει να τα µοιραστούµε! Αυτή δεν είναι µια εµπειρία που πρέπει να κρατήσουµε για τον εαυτό µας. Μοιράσου τον ενθουσιασµό σου µε όποιον θέλει να σ’ ακούσει και πες τους για όλα όσα είδες και έµαθες. Ο καθένας µας µοιράζεται µε διαφορετικό τρόπο. Οι περισσότεροι τουιτάρουν αυτά που µαθαίνουν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ή τα αναρτούν στο Facebook, το Google+ κλπ. Άλλοι φωτογραφίζουν και να ανεβάζουν άλµπουµ µε λεπτοµερείς περιγραφές στο Flickr, το Instagram, κλπ. Κάποιοι άλλοι κρατούν σηµειώσεις και µετά γράφουν άρθρα, ή ακόµα και βιβλία, και τα δηµοσιεύουν σε (ηλεκτρονικά ή µη) περιοδικά, εφηµερίδες και blogs. Μερικοί εκφράζονται καλύτερα προφορικά και προτιµούν, όταν επιστρέφουν, να κάνουν παρουσιάσεις σε οµάδες, ενώσεις ή συλλόγους, να δίνουν οµιλίες σε παιδιά, µαθητές ή φοιτητές, ακόµα και συνεντεύξεις στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Όποιος κι αν είναι ο τρόπος σου, πες το σε όλους! Ξεκίνα να µοιράζεσαι ήδη από την ώρα που λαµβάνεις την πρόσκληση. Πες στους φίλους σου, την οικογένειά σου και τους followers σου πού πρόκειται να πας και γιατί. Κέντρισε το ενδιαφέρον τους, ώστε να θέλουν να ακούσουν κι άλλα, µόλις επιστρέψεις από το Tweetup. Καλό είναι να έχεις κάνει από πριν λίγη έρευνα για το θέµα του Tweetup. ∆εν απαιτείται, αλλά βοηθάει να εκτιµήσεις περισσότερο την εµπειρία, να καταλάβεις καλύτερα αυτά που ακούς και βλέπεις, να ρωτήσεις αυτά που πραγµατικά θέλεις να µάθεις και να τα εξηγήσεις στους άλλους. Τip: Οι διοργανωτές προτιμούν χρησιμοποιούμε το hashtag της εκδήλωσης (π.χ. #CERNtweetup, #MarsTweetup, #LucaTweetup) σε όλες τις ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες. Έτσι μαζεύουν τις αναρτήσεις μας και να μετράνε την επιτυχία της εκδήλωσης. Ας τους βοηθήσουμε ☺
 8. 8. Πώς πρέπει να φερόμαστε; Η διοργάνωση ενός Tweetup είναι περίπλοκη, δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες πρέπει να συνδυαστούν για να είναι επιτυχηµένο. Οι διοργανωτές κάνουν µεγάλη προσπάθεια για να φτιάξουν το πρόγραµµα και δαπανούν πολλά χρήµατα για να µας προσφέρουν αυτή την απίθανη εµπειρία. Το λιγότερο που µπορούµε να κάνουµε είναι να φερόµαστε σωστά: Είναι πολύ σηµαντικό να είµαστε ευγενικοί και συνεργάσιµοι, να ακολουθούµε τις οδηγίες των διοργανωτών και να είµαστε στην ώρα µας για κάθε ραντεβού. Να θυµάσαι ότι δεν είσαι µόνος σου, κάθε Tweetup έχει 50-100 συµµετέχοντες. Πάντα να θυµόµαστε ότι είµαστε προσκεκληµένοι και ότι µας έχουν επιλέξει ανάµεσα σε εκατοντάδες αιτήσεις άλλων που θα έδιναν πολλά για είναι στην θέση µας. Ποτέ µην παίρνεις ως δεδοµένη αυτή την ευκαιρία, σ’ όσα Tweetups κι αν έχεις πάει. Σε ορισµένες περιπτώσεις µπορεί να πρέπει, για διάφορους λόγους, να συµπεριφερθούµε µε συγκεκριµένο τρόπο (π.χ. να κάνουµε ησυχία, να µην φωτογραφίζουµε, κλπ.). Μπορεί να είναι εξίσου συναρπαστικό, αλλά δεν είµαστε στην Disneyland – είµαστε µέσα σε κάποιες από τις πιο τεχνολογικά εξελιγµένες εγκαταστάσεις του κόσµου! Όσο πιεστικό κι αν είναι το πρόγραµµα, πρέπει να βρούµε τον χρόνο να γνωρίσουµε τους άλλους συµµετέχοντες. Είναι άνθρωποι απ’ όλον τον κόσµο που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και ενθουσιασµό µε µας. Μη φοβάσαι. Είµαστε όλοι εκεί γιατί µοιάζουµε! Τόσες φιλίες µιας ζωής έχουν ξεκινήσει σε Tweetups! Θα πρέπει επίσης να µιλήσουµε µε τους διοργανωτές και να τους ευχαριστήσουµε για την ευκαιρία που µας έσωσαν και για όλη τον κόπο που έκαναν για να ετοιµάσουν αυτή την µέρα ειδικά για µας. Θα πρέπει να σεβόµαστε όλες τις διαφορές απόψεις που µπορεί να ακούσουµε είτε από τους άλλους συµµετέχοντες είτε από τους οµιλητές.
 9. 9. ∆ιατύπωσε τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σου προσεκτικά ώστε να εκφράσεις την γνώµη σου αλλά να µην προσβάλεις κανένα. Θα πρέπει να ακούµε τους οµιλητές προσεκτικά. Είναι σπάνια ευκαιρία να τους ακούσουµε να µας εξηγούν την δουλειά στην οποία έχουν αφιερώσει την ζωή τους. ραίο θα ήταν να έχουµε κάνει λίγη έρευνα για αυτούς και τα θέµατά τους και να έχουµε προετοιµάσει κάποιες ερωτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, να κάνεις ερωτήσεις! Έτσι η συζήτηση θα γίνει πιο ενδιαφέρουσα και οι οµιλητές θα αισθανθούν ότι τους εκτιµούµε. Να θυµάσαι ότι δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις! Και τέλος, πρέπει να διασκεδάσουµε! Πολύ! Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να εκπλαγεί, να ενθουσιαστεί και να νιώσει ξανά σαν παιδί. Πίστεψέ µε, θα συµβεί!
 10. 10. Πρέπει να κάνουμε κάτι πριν? Ναι! Να επικοινωνήσουµε µε τους SpaceTweeps! Είµαστε µια µεγάλη οµάδα φίλων του ∆ιαστήµατος, της επιστήµης και της τεχνολογίας απ’ όλο τον κόσµο, που µοιραζόµαστε την αγάπη µας γι’ αυτά µέσω social media. Λεγόµαστε #SpaceTweeps (www.spacetweepsociety.org). Μόλις ανακοινώνονται οι συµµετέχοντες για κάθε Tweetup, παλαιοί και νέοι SpaceTweeps µαζεύονται και οργανώνουν δραστηριότητες γύρω από το Tweetup. Όταν σχεδιάζεις το ταξίδι σου, λάβε υπόψη ότι συνήθως οι SpaceTweeps συναντιόµαστε επίσης την προηγούµενη και την επόµενη µέρα του Tweetup για φαγητό, ποτό, εκδροµές ή ξεναγήσεις σε άλλα µέρη (επιστηµονικού ή µη ενδιαφέροντος) στην πόλη όπου γίνεται το Tweetup. Μοιραζόµαστε δωµάτια ή διαµερίσµατα και αυτοκίνητα. Για τα Tweetups που γίνονται στην Ευρώπη, το Facebook είναι συνήθως το µέρος που τα σχεδιάζουµε όλα. Ανοίγουµε ένα Facebook group ειδικά για το συγκεκριµένο Tweetup και όλοι οι συµµετέχοντες καλούνται να γίνουν µέλη. Σ’ αυτό το κλειστό group ανταλλάσουµε πληροφορίες και tips για το ταξίδι και την διαµονή, οργανώνουµε τις προ- και µετά-Tweetup δραστηριότητες και µοιραζόµαστε λεπτοµέρειες για το θέµα του Tweetup. Όταν πια έρθει η µέρα του Tweetup, γνωριζόµαστε ήδη όλοι µεταξύ µας, τουλάχιστον virtually. Επίσης στο group οργανώνεται το Thank-You Project! Ο σχεδιασµός µιας εκδήλωσης όπως το Tweetup δεν είναι εύκολη δουλειά. Και όσο πιο εύκολη καταλήγει να δείχνει, τόσο περισσότερο κόπο έχει απαιτήσει. Οι SpaceTweeps αισθανόµαστε πάντα την ανάγκη να ευχαριστήσουµε τους οµιλητές και τους διοργανωτές για τον κόπο που έχουν καταβάλει για µας. Και το εκφράζουµε προσφέροντάς τους ένα συµβολικό δώρο
 11. 11. ως ενθύµιο. Το δώρο µπορεί να είναι ο,τιδήποτε, π.χ. µια αναµνηστική αφίσα µε τις υπογραφές µας, κονκάρδες, κούπες ή άλλα αντικείµενα που έχουν σχέση µε το θέµα του Tweetup. Κάθε group µπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό ή να ακολουθήσει το παράδειγµα των προηγούµενων. Ο σχεδιασµός του δώρου είναι η µισή µας χαρά! Τί πρέπει να φέρουμε; Για να ευχαριστηθούµε το Tweetup πρέπει να µην ξεχάσουµε να φέρουµε τα βασικά. Κατά την διάρκεια της ηµέρας θα χρειαστείς τα εξής: Ταυτότητα ή ∆ιαβατήριο. Χωρίς αυτό δεν θα σου επιτραπεί να µπεις. Την συσκευή που προτιµάς για να τουιτάρεις, να ποστάρεις και να φωτογραφίζεις (π.x. smartphone, tablet, laptop, camera, tripods, etc.). Καλώδια, φορτιστές, έξτρα µπαταρίες, memory cards και αντάπτορες πρίζας, σε περίπτωση που εκεί οι πρίζες είναι διαφορετικές απ’ ότι στην Ελλάδα. Χρήµατα. Όχι πολλά, αλλά όχι και πολύ λίγα. Μπορεί να τα χρειαστείς για φαγητό ή αναψυκτικά, εάν οι διοργανωτές δεν προσφέρουν, και για την µεταφορά σου προς και από το σηµείο συνάντησης. Επίσης µερικές εγκαταστάσεις έχουν τέλεια gift-shops! Άνετα παπούτσια. Συνήθως έχει αρκετό περπάτηµα και ορθοστασία. Ρούχα κατάλληλα για τον καιρό. Η καλύτερη λύση είναι να ντύνεσαι σε στρώµατα, ώστε να µπορείς να βάζεις και να βγάζεις αναλόγως. Σακίδιο πλάτης ή τσάντα, για να κουβαλάς τον εξοπλισµό σου όλη µέρα, και λουκέτα για να τα κλείνεις. Βάλε καρτελάκια µε το όνοµά σου πάνω για την περίπτωση που τα χάσεις. Για τα αυτόγραφα: µαρκαδόρο διαρκείας και ό,τι θες για να σου υπογράφουν. Το προσωπικό σου snack, αν έχεις ειδικές διατροφικές ανάγκες. Τα φάρµακά σου, αν έχεις κάποια πάθηση.
 12. 12. Αρκετές κάρτες µε το όνοµά σου, email, twitter handle κλπ. Θα γνωρίσεις πολύ νέο κόσµο! ..και οι φίλοι του Hitchhiker’s Guide to the Galaxy ..φέρτε µια πετσέτα! ;-) Και μετά το Tweetup; Κράτα επαφή µε τους SpaceTweeps! Τα Tweetups τελειώνουν, αλλά οι αναµνήσεις µένουν για πάντα. Το ίδιο και οι φίλοι που κάναµε εκεί. Κρατώντας επαφή µέσω social media, θα συνεχίσεις να µαθαίνεις καινούργια συναρπαστικά πράγµατα, θα βρεις ευκαιρίες να συµµετάσχεις σε νέα projects και πιθανώς να ανακαλύψεις ακόµα και επαγγελµατικές ευκαιρίες. Οι V.I.P. οµιλητές που γνωρίζουµε στα Tweetups, όπως π.χ. αστροναύτες και διάσηµοι επιστήµονες και µηχανικοί, είναι πάντα ευγενικοί και φιλικοί και, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι διατεθειµένοι να συνεχίσουν να επικοινωνούν µαζί µας µέσω social media και µετά το Tweetup (..ακόµα κι όταν είναι στο ∆ιάστηµα!). ∆εν πρέπει να αφήσουµε αυτή την ευκαιρία ανεκµετάλλευτη. Θέλει όµως πολύ προσοχή να µην την καταχραστούµε κιόλας. Όταν επικοινωνείς µε κάποιον από αυτούς, να θυµάσαι ότι το πρόγραµµά τους είναι πολύ πιεστικό και καταβάλλουν µεγάλη προσπάθεια να επικοινωνούν µαζί µας, ενώ παράλληλα κάνουν την δουλειά τους. Γι’ αυτό, οι προσωπικές χάρες και τα ατοµικά αιτήµατα δεν είναι καλή ιδέα. Επίσης, αν θέλεις να τους προσκαλέσεις σε κάποια εκδήλωση που οργανώνεις, ο καλύτερος τρόπος είναι να το κάνεις µέσω του γραφείου τύπου τους. Α! και κάτι τελευταίο!! Συνέχισε να διαδίδεις την γνώση σε όλους! Μετά το πρώτο σου Tweetup, εσύ είσαι τώρα ο νέος Πρεσβευτής της γνώσης που αποκόµισες. ∆ώσ’την παρακάτω!
 13. 13. Καλωσόρισες στο πάρτυ!

×