Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Electricitat

5,758 views

Published on

Published in: Business, Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Electricitat

 1. 1. L’ELECTRICITAT Nivell: 2n de Cicle Inicial CEIP Marcel·lí Domingo (Tivissa) Mestres: Natàlia Serrano i Magda Guiu
 2. 2. Contextualització de l’experiència: L’experiència està realitzada amb el grup de 2n de CI. Havien d’estudiar un nou projecte. Prèviament cada alumne havia justificat la seva proposta de projecte. Entre tots els que es van proposar van triar el de l’electricitat.
 3. 3. Primera sessió: La primera sessió del treball de l’electricitat va consistir en anar a la biblioteca de l’escola; una vegada allí van buscar tota la informació de la que disposa la biblioteca sobre l’electricitat. Els alumnes van localitzar, classificar i triar els llibres o bé, altre material que els podia servir, adequat a la seva edat.
 4. 4. Busquem a la base de dades
 5. 5. Localitzem el material a la biblioteca
 6. 6. Mirem i comentem el material que hem trobat (tractament de la informació)
 7. 7. Triem el material que ens pot ajudar
 8. 8. Segona sessió: Es planteja la pregunta: Què sabem de l’electricitat? Els nens van anar comunicant als altres què en pensaven. Les respostes van ser:  A vegades et pots morir si la toques.  Et pots enrampar.  Els trons són electricitat. Els trons poden xafar l'electricitat.  Si tens les mans mullades no pot obrir la llum perquè si no hi pot haver foc.
 9. 9. Si toques l’electricitat de vegades no et pots morir.  La llum és foc?  La llum és electricitat de vegades et pot fer mal al ulls.  Si cau una cosa al terra de llum, pot petar tot el poble.  Amb l’electricitat se poden xafar totes les coses.  Jo “enxufo” quan m’ho diu el pare o la mare.  L’electricitat no va sola, va amb el cables.  Quan trona has de “desenxufar” les coses perquè sinó es trenquen (ordenador, tv...)  Dins dels fils hi ha uns pèls daurats, uns pèls que segueixen tota l’electricitat.  Electricitat i “enxufe” és casi el mateix, a com allí hi ha allò per “enxufar” i l’electricitat va a les llums.
 10. 10. L’electricitat pot passar per dins dels metalls. Les piles tenen electricitat?  Sí, perquè no poden anar les coses. Un dia vaig veure una pila que feia 222 o alguna cosa així.  Les piles tenen cables a dins. Tenen bateria Les piles si no tinguessin electricitat totes les joguines i coses que van amb piles no funcionarien, perquè totes les coses que van amb piles necessiten electricitat.  Els rellotges no anirien si no poséssim piles.
 11. 11. Els nens fan un dibuix sobre el que saben sobre l’electricitat.
 12. 12. Els nens fan un dibuix sobre el que saben sobre l’electricitat.
 13. 13. Els nens fan un dibuix sobre el que saben sobre l’electricitat.
 14. 14. Els nens fan un dibuix sobre el que saben sobre l’electricitat.
 15. 15. Les idees dels alumnes s’organitzen per entreveure les... idees-clau
 16. 16. Plantejament Com ho fa per d’experiències encendre la bombeta? Com pensem que és Va i torna l’electricitat, què és? per uns cables que tenen fils Idea de La notem, circuit enrampa idees-clau Naturalesa de Conductors i Què sabem l’electricitat aillants de l’electricitat L’electricitat La llum és passa per dins electricitat dels metalls Les piles tenen electricitat La llum del Sol, I per altres materials és electricitat? com el plàstic? Com ho fan les piles per encendre la llanterna?
 17. 17. Tercera sessió: Plantegem les experiències per fer evolucionar les idees: Pregunta que plantegem; Com ens imaginem l’electricitat per dins? Consigna: En grups penseu com podeu explicar com és l’electricitat per dins als vostres companys.  Material que necessitem: plastilina.  Organització grups cooperatius i gran grup. Revisió de com ha funcionat el grup.
 18. 18. Maquetes que han fet els nens:
 19. 19. Maquetes que han fet els nens:
 20. 20. Com ho expliquen els nens i nenes:  Primer fan el tub de fora, el més gran, després han fet els tubs per dins. Dins dels tubs hi ha el que passa l'electricitat.  Són uns tubs molt petits que hi passa l’electricitat. L’electricitat és blava.  Pregunta de la mestra: Com va l’electricitat? Sempre va cap a una costat, quan es tanca la llum sempre torna cap al seu lloc. És com una carretera amb dos sentits.
 21. 21. Com ho expliquen els nens i nenes: Un cable va a buscar l’electricitat, (el verd), l’altre torna (el roig) i, el blau va cap a munt a engegar la llum.
 22. 22. Com ho expliquen els nens i nenes:  Hi ha una bola d’electricitat que dóna electricitat a les llums. Tots els cables van a la bola d’electricitat. Pregunta de la mestra: Què fan els altres cables? Resposta: Són els fils de l’electricitat, uns obren i els altres tanquen.
 23. 23. Quarta sessió: Pregunta que plantegem: Com ho podem fer per encendre la bombeta?  Material: cables amb pinces de cocodril, portabombetes, bombeta, pila de petaca, i commutador.  Organització: grups cooperatius, gran grup.
 24. 24. Material que proporcionem als alumnes
 25. 25. Treball en grup cooperatiu  Els alumnes pensen, fan i comuniquen...  Fan provatures, raonen el que fan...  Anoten i refan allò que no els va bé...
 26. 26. Circuits que s’han montat:
 27. 27. Idees importants que surten.  Perquè la llum s’encengui s’han d’enganxar els cables als dos llocs. Cada cable està posat en una pestanya de la pila, perquè si no la bombeta no s'encén.  L'electricitat passa? (pregunta de la mestra) Una nena passa el dit per damunt del cable indicant com passa l’electricitat. Què us sembla això? (pregunta de la mestra) Un circuit. L’electricitat passa per dins com un circuit. L’electricitat hi passa cap a un lloc ( en un sentit)
 28. 28. Cinquena sessió: Experiència; Materials conductors i aïllants. Material: piles petites, paper de plata, tires de plàstic.  Organització: grups cooperatius, gran grup.
 29. 29. Procès de l’experiència: Parlem dels materials que tenim damunt la taula. Observació de la pila amb paper de plata. Observació i comentari de la pila amb tires de plàstic. Observació, comentari i contrastació d’idees entre grups. Idees que surten: Amb el paper de plata es nota la calentor. L’electricitat fa calentor (idea clau: transformació d’energia) El paper de plata i la pila fan un circuit. El paper de plata és un metall,i deixa passar l’electricitat. El ferro també és un metall.
 30. 30. El plàstic no deixa passar l’electricitat, no crema i no s’escalfen els dits. Hi ha materials com el plàstic i la fusta que no deixen passar l’electricitat. Les piles tenen el + i el -. Observant, contrastant, comprovant, noten que les piles s’han de col·locar d’una manera determinada. Dedueixen que l’electricitat va de + a -. Fa un circuit tancat, i que quan el “trenques” deixa de passar l’electricitat. Tota la informació l’anem descrivint amb dibuixos i de manera escrita. Fem un text científic, com fan els científics.
 31. 31. Construccions dels alumnes:
 32. 32. Construccions dels alumnes:
 33. 33. Expliquem el que hem fet, què hem observat i què ha passat.
 34. 34. Expliquem el que hem fet, què hem observat i què ha passat.
 35. 35. Expliquem el que hem fet, què hem observat i què ha passat.
 36. 36. Expliquem el que hem fet, què hem observat i què ha passat.
 37. 37. Curs: 2007-2008 CEIP Marcel·lí Domingo (Tivissa)

×