BRANDVÄGG
Vad är en brandvägg?
• En brandvägg kan antingen vara en dator, en
router, eller ett program som används för att skydda
da...
Hur fungerar en brandvägg?
Håller uppsikt och utväderar samtlig
trafik som sker mellan datorn/nätverket
och Internet .
Sök...
Typer av brandväggar
• Hårdvarubrandvägg
En fysisk maskin som placeras mellan dator
och nätverk eller nätverk och Internet...
Typer av Brandväggar
• Mjukvarubrandvägg
En programvara som installeras
på datorn.
Varnar för hot och låter
datoranvändare...
Vad skyddar brandväggen
emot?
Brandväggen skyddar din dator emot;
• Obehörigt intrång (hackers)
• En del virus
-Skadlig ko...
Vad skyddar brandväggen inte
din dator från?
• Nätverksfiske
När datoranvändare luras att röja känslig information, exempe...
Skillnad mellan Brandvägg och
antivirusprogram
• En Brandvägg ser främst till att informationen i
datorn säker, genom att ...
Brandväggar på marknaden
Några kända märken på marknaden.
Källor:
•

http://www.ddwei.info/17/2012/11/Skillnaden-mellan-anti-virusoch-brandvUgg.html

•

http://windows.microsoft.co...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Brandvägg

283 views

Published on

Bild 1)En brandvägg kan antingen vara dator eller en router, eller ett programmen som används för att skydda datorer och nätverk från intrång utifrån, i första hand från Internet.

Bild 2)En brandvägg håller uppsikt och utvärderar samtlig trafik som sker mellan datorn och nätverk samt Internet. Den har i syfte att söka upp data som anses som hotfull och misstänks kunna ge skadliga effekter för datorn/nätverket. Om något misstänksamt påträffas
påpekar brandväggen detta.

Bild 3)Det finns flera typer av Brandväggar. En hårdvarubrandvägg är exempelvis en fysisk maskin som placeras mellan datorerna i nätverket eller också mellan det egna nätverket och Internet. Exempel på en sådan brandvägg är en router. En hårdvarubrandvägg är bra att kombinera med en mjukvarubrand­vägg för få ett ökat skydd mot oönskad nätverkstrafik.

Bild 4) En mjukvarubrandvägg är en programvara som installeras på datorn. Ofta en sådan programvara i paketlösningar där även andra säkerhetsfunktioner ingår såsom antivirusprogram. Om brandväggen upptäcker något som den anser kunna vara skadligt för datorn exempelvis ett program stoppar den det och ber datoranvändaren att välja mellan att godkänna eller avvisa kontakten.

Bild 5) Brandväggen har i syfte att skydda en dator eller ett nätverk från oönskad nätverkstrafik. Den hindrar att obehöriga person gör intrång i systemet. Brandväggen kan hindra att en dator blir smittat av ett virus d.v.s. skadlig kod som avsiktligt implementeras och i syfte ofördelaktiga effekter, exempelvis manipulering eller förstörande av data på en dators hårddisk. Brandväggen kan även motverka så kallade Denial-of-service-attack så kallade dosattacker. En sådan attack innebär att närverket störs eller blockeras. Detta sker genom att den som angriper sänder en mängd meningslös trafik till den angripne så att dennes system blir överbelastat.

Bild 6) En brandvägg ger inte något skydd emot så kallat nätverksfiske vilket innebär att det skickas ut vanligen via E-post meddelande från avsändare som uppger sig vara från en auktoritär myndighet och vill få upplysningar om viss information från mottagaren. Det gäller ofta information av ekonomisk karaktär, exempelvis kan det stå i E-postmeddelandet att myndigheten behöver behöver tillgång till ett lösenord till mottagaren bankkonto. Ett virus som sprids via E-post har inte heller brandväggen förmåga att stoppa. Detta är på grund av att ett sådant virus sprids genom bifogade filer i e-postmeddelanden öppnas och brandväggen har inte möjlighet att fastställa vad ett e-postmeddelande innehåller.

Bild 7) En Brandvägg används för att filtrera den data som en dator sänder och tar emot. Den har förmågan att blockera obehörigt intrång däribland virus. Ett Antivirusprogram söker kontinuerligt igenom datorn efter virus och kan radera ut skadlig kod om sådan hittas.

Bild 8) Slutligen några kända märken från leverantörer av brandväggar på marknaden.


Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
283
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Brandvägg

 1. 1. BRANDVÄGG
 2. 2. Vad är en brandvägg? • En brandvägg kan antingen vara en dator, en router, eller ett program som används för att skydda datorer och nätverk från intrång utifrån, i första hand från Internet.
 3. 3. Hur fungerar en brandvägg? Håller uppsikt och utväderar samtlig trafik som sker mellan datorn/nätverket och Internet . Söker efter problem och hot som misstänks kan ge skadliga effekter för datorn/nätverket. Om något misstänksamt påträffas påpekar brandväggen detta och kan eventuellt förhindra att trafiken når datorn/nätverket.
 4. 4. Typer av brandväggar • Hårdvarubrandvägg En fysisk maskin som placeras mellan dator och nätverk eller nätverk och Internet, exempelvis en router. Hindrar skadlig nätverkstrafik att nå datorn eller nätverket.
 5. 5. Typer av Brandväggar • Mjukvarubrandvägg En programvara som installeras på datorn. Varnar för hot och låter datoranvändaren avgöra om exempelvis ett program ska fort sätta att köras eller inte.
 6. 6. Vad skyddar brandväggen emot? Brandväggen skyddar din dator emot; • Obehörigt intrång (hackers) • En del virus -Skadlig kod -Avsiktligt implementeras i en dator -Manipulering eller förstörande av data. • Denial-of-service-attack (dosattacker) -Blockering och störning av nätverkstrafik
 7. 7. Vad skyddar brandväggen inte din dator från? • Nätverksfiske När datoranvändare luras att röja känslig information, exempelvis lösenordet till bankkonto efter uppmaning från vanligtvis ett epostmeddelande där avsändaren uppger sig vara från en statlig myndighet och behöver informationen. • E-postvirus - Ett virus som sprids genom bifogade filer i e-postmeddelanden. - Brandväggen har inte möjlighet att fastställa vad ett epostmeddelande innehåller. - Detta virus kan emellertid stoppas vid användandet av ett antivirusprogram.
 8. 8. Skillnad mellan Brandvägg och antivirusprogram • En Brandvägg ser främst till att informationen i datorn säker, genom att blockera obehörigt intrång däribland virus. • Medan ett antivirusprogram genomsöker datorn efter virus och kan radera ut om dem om sådant de upptäcks. • Dessa program arbetar tillsammans för att skydda datorn.
 9. 9. Brandväggar på marknaden Några kända märken på marknaden.
 10. 10. Källor: • http://www.ddwei.info/17/2012/11/Skillnaden-mellan-anti-virusoch-brandvUgg.html • http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-vista/firewallfrequently-asked-questions • http://www.omwlan.se/artiklar/brandvagg.aspx • http://www.pts.se/sv/Privat/Internet/Internetsakerhet/Forarbetsplatsen/Ansluta-till-Internet/Brandvaggen/ • http://www.itkommissionen.se/dynamaster/file_archive/020124/4 edc090cf3a63a1b6b701a9baa803122/23_2000%20S%E4kerhet%20 p%E5%20Internet%20%20Datavirus%20och%20blockering%20av%20tj%E4nster.pdf

×