Prinsip-Prinsip Latihan

21,643 views

Published on

Prinsip-prinsip latihan dalam kaedah latihan

Published in: Education
0 Comments
9 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
21,643
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
884
Comments
0
Likes
9
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Prinsip-Prinsip Latihan

  1. 1. PRINSIP-PRINSIP LATIHANSemasa merangka program latihan beberapa prinsip latihan perlu diikuti untukmemperolehi hasil yang maksimun. Prinsip-prinsip ini adalah:-1. MEMANASKAN BADANSetiap latihan hendaklah dimulakan dengan sesi memanaskan badan( warming up) dandiakhiri dengan sesi melegakan badan(cooling down). Memanaskan badan adalahpenting untuk merangsangkan sistem fisiologi badan supaya dapat adaptasi denganpeningkatan fungsi-fungsi metabolisme yang akan berlaku apabila atlit melakukanaktiviti fizikal yang lebih berat daripada biasa. Adaptasi ini akan membolehkan atlitbersedia dari segi psikologi dan juga penting bagi mengelak dan mengurangkanberlakunya kecederaan otot.2. ANSUR MAJUProgram latihan fizikal hendaklah bersifat progresif. Ia merujuk kepada peningkatankesukaran latihan yang beransur-ansur. Kadar peningkatan hendakalah berdasarkankepada keupayaan individu. Individu adalah berbeza maka peningkatan intensiti latihanhendaklah sesuai dengan keupayaan setiap individu. Beban kerja hendaklahbertambah. Ini dilakukan secara beransur-ansur sesuai dengan pencapaian fizikalseseorang atlit yang menjalani latihan. Jurulatih pula perlu mengetahui bahawa jangkamasa latihan yang diperlukan bagi seseorang atlit untuk berada dalam keadaan fizikalyang terbaik ialah 6 hingga 8 minggu.3. TAMBAH BEBANMempunyai perkaitan yang rapat dengan ansur maju. Sistem latihan yang direkabentukhendaklah mengenakan tekanan dalam jangka masa yang sesuai supaya dapatmengadaptasi dengan beban kerja yang berlebihan. Oleh itu latihan perlu mengenakanbeban melebihi had biasa untuk meningkatkan prestasi komponen kecergasan fizikalyang hendak ditingkatkan.
  2. 2. 4. PERBEZAAN INDIVIDUProgram latihan mestilah bersifat individu kerana terdapat perbezaan individu dari segimatlamat, fisiologi, motivasi, genetik dan persekitaran. Oleh itu program latihan yangsama tidak akan memberikan kesan yang sama ke atas semua individu.5. INTENSITIDi dalam sesuatu program latihan fizikal penekanan adalah terhadap intensiti bebanlatihan. Intensiti beban latihan diberi dengan mempertingkatkan tempoh latihan supayaatlit bekerja di atas paras kemampuan fizikal masing-masing. Petunjuk paling nyataterhadap intensiti latihan yang baik adalah atlit mencapai kadar nadi latihan ke tahapsub maksimum. (70% higga 80% KNL).6. SPESIFIKASI (PENGKHUSUSAN)Program latihan yang dirancang hendaklah menjurus kepada matlamat yang hendakdicapai. Latihan yang dirancang perlu melibatkan aktiviti-aktiviti yang dapatmempertingkatkan kekuatan dan daya tahan otot, kelenturan (fleksibiliti) dan lain-lainaspek kecergasan fizikal. Latihan-latihan yang khusus hendaklah dijalankan mengikutpermainan yang diceburi. Contoh bagi atlit lontar peluru perlu banyak latihan dibahagian tangan, pinggang dan kaki. Atlit ini juga perlu banyak ditekankan denganlatihan untuk meningkatkan daya tahan kardiovaskular.7. KEKERAPAN LATIHANGerakerja kecergasan haruslah dijadikan sebahagian aktiviti kehidupan. Kekerapanlatihan akan menjamin peningkatan kecergasan fizikal kita. Adalah dicadangkanbahawa sekurang-kurangnya tiga kali seminggu sudah mencukupi bagi seseorangindividu untuk mengekalkan kecergasan dan kesihatannya. Bagaimanapun ia haruslahbersesuaian dengan latihan yang dilakukan. Latihan yang mempunyai intensiti rendahdan dilakukan dalam jangka masa yang pendek akan menghasilkan tahap kecergasanyang rendah.
  3. 3. 8. MASA LATIHANMasa latihan bergantung rapat dengan intensiti aktiviti latihan. Untuk menaikkan kadarnadi ke tahap 75% daripada 0% (kadar nadi rehat) semasa melakukan aktiviti latihandalam jarak masa dari 30 minit adalah cukup bagi menghasilkan kecergasan yangsignifikan. Pada peringkat permulaan latihan hendaklah dihadkan dalam lingkungan 50%kadar nadi latihan dan tempuh latihan diturunkan 15 ke 20 minit sahaja. Ketika ini tubuhbadan kita belum bersedia untuk menerima bebanan yang tinggi. Setelah beberapaminggu berlatih barulah intensiti latihan boleh dipertingkatkan.9. KEBOLEHBALIKANLatihan yang dijalankan hendaklah konsisten kerana kesan dan hasil latihan tidak kekal.Penurunan ke atas prestasi akan berlaku sekiranya latihan dijalankan tidak berterusandan umumnya penurunan berlaku lebih cepat daripada masa yang diambil untukmembinanya.10. KEPELBAGAIAN LATIHAN.Mempelbagaikan latihan dapat menghilangkan kebosanan dan rasa jemu atlit. Aplikasipenyilangan latihan adalah salah satu cara dapat mengurangkan kebosanan darimental dan fizikal.11. PENYESUAIAN LATIHAN ATAU ADAPTASI.Apabila sistem badan didedahkan kepada tekanan dan beban latihan yang berubah-ubah maka ia akan mengadaptasi secara perlahan-lahan untuk mengatasi keperluanyang dikenakan ke atas latihan tersebut. Penyesuaian dapat dilakukan denganmemanipulasikan perkara berikut:-o Kekerapan (frequency)o Intensiti ( Intensity )o Masa (time)o Jensi (type)Latihan perlu dijalankan dengan berterusan. Umumnya latihan bersifat aerobik perlu
  4. 4. dijalankan sebanyak tiga kali seminggu dan dijalankan sekurang-kurangnya 20 minitbagi setiap sesi latihan. Intensiti latihan boleh ditafsir sebagi kualiti latihan. Intensitilatihan pada kadar nadi 60% - 90% akan memberi kesan kepada latihan. Jenis aktivitiyang digunakan akan menentukan kesan latihan sebagai contohnya senamrobik sesuaiuntuk meningkatkan keupayaan aerobik. Jangkamasa latihan penting untukmenentukan kesan latihan yang optimun. Sekiaranya terlalu singkat iaitu kurang dari 20minit tidak akan memberi kesan ke atas peningkatan keupayaan aerobik manakalajangkamasa terlalu lama pula akan mengakibatkan kelesuan.

×