Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Izmokról

Ez az anyag az SNI tanulócsoportnak készült.

  • Be the first to comment

Izmokról

  1. 1. Izmokról A testet és a belső szerveket izmok mozgatják. Az izomszövet rostokból áll, melyek összehúzódása és elernyedése hozza létre a mozgást.
  2. 2. Izmok csoportosítása A szervezetünkben háromféle izom található: • harántcsíkolt izom, • szívizom, • simaizom. Megkülönböztetésük azért lényeges, mert az egyes izomfajtáknak eltérő a szerepe a szervek működésében.
  3. 3. HARÁNTCSÍKOLT IZOM Harántcsíkolt izom építi fel a vázizmokat A mozgás, a testtartás ezen izomcsoportok működésétől függ. A harántcsíkolt izomzat akaratunktól függően működik, bár vannak velünk született, illetve csecsemőkorban kialakuló reflexek, melyek nem tudatosan működtetik ezen izmainkat (pl. járás, testtartás). Működésére a rövid ideig tartó, de nagy erő kifejtésére való képesség a jellemző. Egy inger hatására egy egész izomcsoport húzódik össze ugyanabban a pillanatban.
  4. 4. A fej és a nyak izmai Minden izomnak van egy eredési és egy tapadási pontja. Ez utóbbi annak a területnek felel meg, amellyel az izom összeköttetésben áll. Az izmok eredési helye fix pont, a tapadási hely pedig az a pont, amelyre az izom kifejti hatását.
  5. 5. SIMAIZOM Simaizom található a belső szervekben: gyomor- bélrendszer, légcső, hörgők, vese, húgyhólyag, ivarszervek, valamint a bőrben és az erek falában. Szerkezete nagyban különbözik a harántcsíkolt izmokétól. A sejtek kötőszövetbe ágyazottan helyezkednek el, közöttük olyan hidak vannak, melyeken keresztül az ingerület sejtről sejtre terjed.
  6. 6. Szív A szív egy különleges izom: saját ritmusa ingerképző és ingerültvezető rendszere van, ami azt jelenti, hogy önálló, akaratunktól független működésre képes. A szívizom speciálisan a szív munka elvégzésére képes izomrendszer. A szívizom jelzéseket kap a szervezetből, és ennek alapján mindig a szervezet pillanatnyi állapotának megfelelően képes dolgozni. Ha megijedünk vagy nagyobb fizikai munkát végzünk, a szívverés gyorsul és nagyobb erővel pumpálja a vért a keringésbe, pihenés vagy alvás közben pedig lassabban.
  7. 7. • Az izmok kismértékben mindig összehúzott állapotban vannak. Ezt nevezzük izomtónusnak, mely megakadályozza testünk "összeesését". (Az állkapcsunk lefittyedne - kinyílna a szánk , az izmaink nem tudnák tartani testünket). • Sima, harántcsíkolt és szívizmot különböztetünk meg. A harántcsíkolt izmok akaratunktól függően míg a sima és szívizmok akaratunktól függetlenül is működnek. • A testünk mintegy 650 izma közül járás közben több mint 200-at használunk. • Minden izom fonálszerű rostokból áll - összehúzódásra és elernyedésre képes. • Bizonyos izmok nagyok és vaskosak, mert nehéz munkát végeznek. (pl.: a láb izmai). A legnagyobb izmunk a széles, nagy farizom .
  8. 8. Problémák A simaizmok erőteljes és hosszantartó összehúzódása fájdalommal jár. Ez általában akkor jön létre, ha valamilyen akadály van jelen (pl. epe- és vesekő) vagy sérülés éri a szervek falát pl. gyomorfekély vagy -gyulladás. Erős fájdalommal jár a belek összehúzódása, ha a táplálék emésztése nem megfelelő, ha nagy mennyiségű bélgáz képződik, ha a béltartalom felhígul és hasmenés jön létre. Epe- vagy vesekő esetén - ha az az epe vagy a húgyvezetékbe kerülve felsérti annak falát - nagy fájdalommal járó görcs jön létre, ami megakadályozhatja a kő továbbhaladását és esetleges eltávozását is. Ilyenkor a fájdalom csillapítása mellett mindenképpen görcsoldó gyógyszert is kell szedni, azért, hogy a görcs megszűnjön, és a kő eltávozhasson. Természetesen a kő méretétől függően előfordul, hogy csak műtéti úton vagy egyéb módszerrel lehet a követ eltávolítani. Serdülő lányoknál gyakori, hogy az első menstruációkat fájdalmas görcsök kísérik. A méhizomzat is simaizmokból áll, ezért a görcsoldó gyógyszerek használata sokat segíthet. Hasfájós kisbabáknak csak orvosi javaslatra adjunk görcsoldót, nekik inkább a természetes alapú készítmények ajánlottak.

×