Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

L’òpera

1,437 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

L’òpera

 1. 1. L’ÒPERA
 2. 2. L’òpera: És una obra de teatre on els actors en lloc de parlar canten acompanyats per la música d’una orquestra. En una òpera intervenen molts elements diferents. Uns són propis del teatre com: -.- escenografia, -.- interpretació, -.- vestuari, -.- efectes de llum, -.- literatura: el llibret (la lletra de l’òpera)
 3. 3. I els altres de les interpretacions musicals: -.- actors – cantants -.- orquestra -.- cors -.- ballet Tots aquests elements fan de l’òpera un gran espectacle on s’hi ajunten totes les arts, per això es diu de que es una “obra d’art total” (Richard Wagner)
 4. 4. Com es fa una òpera?: 1 -.- Normalment es parteix d’un llibret, l’argument de l’òpera, realitzat per un escriptor 2 -.- El compositor i l’escriptor agafen el llibret i comencen a treballar-hi posant música a les diferents àries, grups vocals, obertura i interludis musicals. 3 -.- Per altre banda es van pensant els dissenys de l’escenografia i del vestuari dels actors. 4 -.- Comencen els assajos amb els cantants i l’orquestra. D’això se’n fa càrrec el director musical. 5 -.- També s’han d’assajar els moviments en l’escena i l’acció dramàtica. D’això se’n fa càrrec el director d’escena. 6 -.- Assaig general i estrena. muntatge d’una òpera 1 muntatge d’una òpera 2
 5. 5. En l’òpera el gran protagonista és la veu. Tant pot cantar sola com a duo, trio o quartet. Classificació de les veus humanes: Aguda Intermedies Greu Femenines Soprano Mezzosoprano Contralt Masculines Tenor Contratenor Baríton Baix
 6. 6. També pot cantar amb cors:  -.- Cors mixtes (homes i dones – sopranos, contralts,  -.- Cors d’homes (Tenors, Barítons, Baixos)  -.- Cors de dones (Sopranos, Mezzosopranos, Contralts)  -.- Cors Infantils - Veus Blanques (Sopranos i Contralts)
 7. 7. En les òperes la orquestra està col·locada en el fossar, que està situat dos metres per sota de la sala de butaques. La distribució dels instruments dins del fossar no és la mateixa que la d’una orquestra convencional. El fossar de l’orquestra
 8. 8. Situació dels diferents instruments dins una orquestra simfònica. En les òperes, en el fossar, la situación és diferent.
 9. 9. Aquests són els instruments bàsics d’una orquestra simfònica: Corda Vent Fusta Orquestra Simfònica Vent Metall Percussió violí, viola, violoncel, contrabaix flautí, flauta, oboè, corn anglès, clarinet, fagot trompes, trompetes,trombons,tuba timbales,plats,xil·lòfon,bombo, caixa
 10. 10. Les òperes es divideixen en les mateixes parts que les obres de teatre, es a dir, en actes i escenes.  Acte : Cadascuna de les parts en què es divideix una obra teatral, separada de les altres per un interval –marcat normalment per la baixada del teló–. Tot i que el nombre d'actes pot variar, tradicionalment les obres estan formades per tres actes, corresponents al plantejament, el nus i el desenllaç.  Escena : Són les seqüències de la trama que integren un acte, estan marcades per l'acció, pel temps, per l'entrada i sortida dels personatges. El nombre d'escenes en cada acte és divers, però no acostumen a ser més de deu.
 11. 11. Musicalment les òperes tenen unes parts o números que poden ser instrumentals o vocals:  . Obertura : Peça simfònica que fa d’introducció i sovint presenta els temes més rellevants que sortiran a l’òpera.  . Interludi : Peça simfònica que fa de lligam entre les diferents parts vocals o entre els diferents actes.  . Ballet : Peça simfònica per a ser ballada.
 12. 12. Parts Cantades: . Ària: Composició per a un o una solista amb acompanyament de l’orquestra. És en les àries on els personatges defineixen la seva personalitat i on s’expressen els sentiments que es desprenen de les diferents situacions dramàtiques.
 13. 13. . Recitatiu: És un cantat – parlat, el text és declama més que és canta, és on s’explica l’acció, en els recitatius l’argument de l’òpera avança, en les àries l’acció s’atura i ens delectem amb les floritures vocals. L’acompanyament dels recitatius és més pobre que en les àries. . Duet, trio, quartet: Composició per a dos, tres o quatre veus solistes amb acompanyament de l’orquestra. . Cor: Composició per a grup coral amb acompanyament de l’orquestra.

×