баба марта вики и жана

769 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
769
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
26
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

баба марта вики и жана

 1. 1. Легенди за мартеницатаСъществуват най-различни версии запроизхода на мартеницата.Една легенда свързва носенето намартеницата и вързването и по дърветатас излизането на хайдутите в планинатапрез пролетта. Цветовете на конците билиизбрани неслучайно - белиятсимволизирал жадуваната свобода, ачервеният - борбата, неизбежнотопроливане на кръв.Друга легенда отнася възникването намартеницата към времето на ХанАспарух. Като победил византийците иположил основата на новата държава, тойпоискал да пренесе жертва на богТангра. По стар народен обичай,жертвената клада трябвало да сеподпали със стръкче копър. Но по тезиземи копър нямало. В този моментлястовичка кацнала на рамото на хана -вчовката си тя носела стръкче копър,вързано с червен и бял конец.Лястовицата проговорила с човешки глас"От днес вие имате нова земя.Защитавайте я с кръвта си и я пазетечиста като белия цвят на снега!".
 2. 2. Денят бил 1ви март. Белите и червенифигури, оплетени от конци, станалисимвол на мира и дружбата междуславяни и българи, на здраве ищастие. Нарекли ги мартеници поимето на месеца. Вързването имстанало традиция. Вече над 13 векабългарите си подаряват мартеници исе поздравяват с идването напролетта, а когато дърветата напъпятте ги завързват по тях за да сипожелаят плодородие.Има и други легенди. А може биистината е една - мартеницатапредставлява развитие на оновачервено платно, което нашите бабии прабаби са слагали под стрехата,за да "гони" злото и са държали до 9имарт - Младенци. Тази комбинацияот бяло и червено може би имановогодишен характер, щом като явиждаме и при нанизания чесън наБъдни вечер.
 3. 3. Голям Сечко, Малък Сечко иБаба МартаГолям Сечко, Малък Сечко и баба Марта - двамабратя и една сестра - имали общо лозе. От него теизкарвали три бъчви вино - на всекиго по една. ГолямСечко цял ден ходи, скита по калове, по студове, снягго вали, вятър го духа и вечер се върне капнал отумора. Седне да си почине, хапне си, пийне си,каквото му е редът, че чашка, че двенки, че килце, чедве - изпил си бъчвата с виното. Малък Сечко - и тойкато брата си. По реките ходи, леда чупи, снега топи,порои отправя, горите чисти, гнезда за скорците готви,цял ден ходи нагоре-надоле, умори се, върне севечер, хапне си, пийне си. Ха чашка, ха още една, чекилце, че две - и той си изпил виното.Тръгнат двамата братя на сватба, на кръщавка илинякъде на гости и умират от срам, че нямат вино. Апък бъчвата на баба Марта си стои в зимниканепобутната - пълна-пълненичка. Няма какво!Двамата братя решили да изпият виното на сестраси. Решили и го сторили. Днес тоя точне, утре оняточне - и виното се свършило.
 4. 4. Дошла баба Марта, запретнала ръкави,разшетала се да среща пролетта, както еприлично. Шетала, шетала, уморила се,седнала да си почине. Рекла да похапне,сетила се за винцето и рекла да си пийне. Катоотишла при бъчвата - що да види. В нея неостанало ни капка. Дъгите й се разсъхнали,обръчите й се разслабили. Разбрала бабаМарта, че е ограбена от братята си, разсърдиласе, разфучала се, леле-мале - насреща й сене излиза! Фучала, бесняла, клела, викала, паседнала, та заплакала. Сълзи реки потекли оточите й. Плакала, плакала, най-после сеутешила. - Ех, ако са го изпили, моите братя саго изпили, не са чужди хора я - казала тя и сезасмяла. Утешила се, но все пак й било мъчно иобидно, останала без винце и че братята яизлъгали. И всеки път, кога си спомни за това, тясе сърди и плаче, но ядът бързо й минава и тяпак се засмива.
 5. 5. 1 МАРТ-МАРТУВАНЕ.Названието „март" идва от латинското„Мартиус", Марсов, посветен на Марс -бога на войната, син на Юпитер и Юнона.Старите българи са го наричали „брезен" -„брезите лист и мъзга пущат". в тъмнизори, преди да настъпи месецът, ставатсамо девойките, за да не им препика бабаМарта очите, та цяло лято да им се спикато работят. Младите трябва да срещнатпърви своенравната старица, за да бъдецял месец весела и засмяна, а времето -топло и хубаво. През март не сеподстригват хората, за да не им се„подстриже" умът и да станат глупави.
 6. 6. Преди много, много години, от далечнитеТибетски планини хан Исперих напусналродния дом и тръгнал да дири плодородназемя за народа си прабългарски. Минал топмного планини и реки, докато най-накраяспрял в земите на славяните, които гопосрещнали радушно. Славянки с белидрехи му носели бо-кали с напитки, атрапезите били отрупани с ястия -плодовете на тая благословена земя. Но нахана не му било весело, че тъгувал засвоите близки - за майка си и сестра сиКалинка. Седнал топ на брега на голяматарека и бисерни сълзи покапали позагорелите мъжки бузи, а взорът му сеотправил молитвено към слънцето ибоговете. и станало чудо. На рамото мукацнала бързокрила лястовичка. На неяИсперих разказал болката си. Лястовичкатаотлетяла към земите, откъдето дошлибългарите, и разказала с човешки глас наКалинка, че брат й има ново царство, четъгува за нея и праща много здраве.
 7. 7. Зарадвала се Калинка и решила дапрати хабер на своябратец.възелчетаиспериховотовъзелчетатапресукан бял и червен конец и натози ден да се кичи - за здраве инебесен благослов. Туй се случило напърви март и останало до наши дни.Свила китка от Зеленило, усукала я сбял вълнен конец и за поздравсторила - както българите словотопазели, та я пратила по лястовичката.Като мълния се понесло птичето искоро кацнало на рамо. Но от дългияпът крилцето му се протрило и аленакръв обагрила вълната. Ханътрадостен взел китката, разчел посестринския поздрав, накитил гърдитеси с китката и мартеницата грейнала.Оттогава Исперих побелил на народаси: всеки да върже китка отНа първи март сутринта във всеки домсе пали огън на двора, с много дим. Апосле всички прескачат до три пътиогъня, с лице към изгряващотослънце, За да се очистят от зли силии да се предпазят от болести.
 8. 8. И се родил Господ Исус Христос,единосъщ с Бог Отец, въплътен отСвети Дух и Дева Мария - ПресветаБогородица.Оттогава до днес усуканото бяло ичервено „мартеница" нарекли и с нея впървия ден на месец март се кичатвсички благочестиви българки, децатаи домашните животни, за да бъдатздрави, да са плодни и да носят радостна семействата. А според християнитеот поречието на Тонзос този българскиобичай е единствен по света и е изразна човешко поклонение към майкатаГосподня.В традиционните български мартенициса вплетени парички, скилидки сухчесън, синци, мъниста, железни халки,косми от конска опашка, черупки отохлюви и др. Затуй мартеницата сесмята за амулет, който предпазва от злисили.
 9. 9. Децата носят мартениците на дяснатаръка, шията или гърдите, а момите имладите невести - на шията иливплетени в косите. Мъжете пък връзватмартеница над левия лакът или надлевия глезен, а някъде я поставят вобувката на левия крак под петата, зерако ги видят с вързана мартеница,може да им се върже имъжествеността. Мартеници завързватна младите животни за здраве и наплодните дръвче-та за повече берекет.Хората носят мартеница, докато видятщъркел. После я връзват на плоднодръвче, изричат едно желание и вярват,че то непременно ще се сбъдне.
 10. 10. Проект на: Виктория Тонева и ЖанаАлександроваНабавяне на снимки :ЖАНА и GOOGLEНабавяне на текст:Вики и GOGLEПравени слаитове :Вики и Жана

×