Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Dinosaurusi 2

37,314 views

Published on

Divna priča o dinosaurusima ispričana s ljubavlju.

Autor moj učenika Nikola Šebek-zaljubljenik u dinosauruse od malih nogu :)

Published in: Education
 • Login to see the comments

Dinosaurusi 2

 1. 1. DINOSAURUSI URADIO:NIKOLA ŠEBEK MENTOR:ENA HORVAT
 2. 2. *Zemlja,kao novoformirana planeta nakon svog hlađenja počinje da oživljava.Voda,kao glavni izvor zivota,postaje stanište malim organizmima. *Vremenom,novi organizmi su se razvili i dobili sposobnost plivanja.Uz peraja i dodatke za život u vodi,ova stvorenja sve više dobijaju na svojoj veličini. *Evolucija dolazi na prag ovih stvorenja i pomodu snage majke prirode ova stvorenja dolaz na kopno sve veda i strašnija. *Godinama kasnije,na scenu izlazi nešto što je nadmašilo svaku drugu vrstu;DINOSAUR
 3. 3. • *Našavši kosti ovih reptila prošlosti,ljudi su zaključili da su to samo davni ptičji pretci.Ali paleontolog Ričard Oven 1842.godine shvata da je reč o vrsti koja nema poreklo,nego je jedinstvena i nepoznata ljudima.Tada on je uveo novi izraz za ove džinove nekadašnjeg sveta”DINOSAURUSI”. • Deinos(strašan)+Sauros(gušter) da li su ovom stvorenju ime Dinosaurus(Strašni Gušter).
 4. 4. DOBA DINOSAURUSA • Era dinosaurusa je predstavljala ogroman preiod koji mi danas nazivamo Mezozoik(Srednji Vek Zemlje).Od pre 250 miliona godina pre nove ere,ovi džinovi su držali svoju vladavinu.Ipak,i vrste ovih divova su izumirale i rađale se.Prema tome,Mezozoik se po vegetaciji i životinjskim vrstama delio na 3 dela:Trijas,Jura i Kreda TRAJANJE PERIODA DINOSAURUSA TRIJAS JURA KREDA
 5. 5. TRIJAS • Početkom Trijasa,dinosaurusi su bili malobrojni i ne tako dominantni u moru,ali ni na kopnu.Jedna od najranijih,čoveku poznatih vrsta dinosaurusa je Herrerasaurus,mali mesožder koji se hranio okeanskom ribom.U novom svetu,dinosaurusi su imali privilegije jer nisu imali prirodne neprijatelje.To je bio jedan od glavnih razloga zasto su oni opstali i vladali zemljom toliko veliki period. • Zemlja je tada imala jedno veliko kopno(Pangea) i praokean(Tetis).
 6. 6. JURA (JURASSIC) Period jure je doneo dosta velike promene u svetu tada.Kao glavno,Pangea se rascepila na Gondvanu i Lauraziju,a praokean Tetis je idalje osta isti.Dinosaurusi sada ogromnih,ali i dosta malih srazmera vladaju novim kopnima,ali i morima(Ichtiosaurus i Elasmosaurus).Nebom gospodare Pterosaurusi i za njima se rađaju prve vrste ptica(Archiopterics)
 7. 7. KREDA(CRETACEOUS) • Period krede,kao najdominantniji period Mezozoika doneo je svasta dobro i loše.Najvažnija promena je bila cepanje gondvane i laurazije na današnje kontinente.Time su se stvorili sedam novih predela i svaki je bio unikatan po svojim vrstama.Dinosaurusi su vladali i dalje i ovo je bilo vreme carnonivousa,najvedih mesojeda medju dinosaurima.Njihova tri najznačajnija predstavnika su:Alosaurus,Gigantosaurus i Tyranosaurus.
 8. 8. OTKRIDA • Nakon što bi neki dinosaurus umro,njegovo meso bi ili istrunulo ili bilo hrana.Kosti posto su ostajale vremenom su zapadale pod slojeve zemlje.Minerali iz zemlje ulaze u šupljine kostiju i drže ih čitavim.Usle pomeranja tla,kosti dolaze blizu zemljine površine u kompletu ili raštrkane.Erozija spira stene i fosil se otkriva malim delom ili potpuno.
 9. 9. PODELA DINOSAURUSA • Svako naučno otkride dobije svoj naziv,pa su i određene vrste dinosaura njega takođe imale.Osnovna podela dinosaurusa predstavlja razliku između karlične kosti vrsta.Prema tome imamo:Saurišiju i Ornitišju • Saurišija-Karlična kost poput guštera • Ornitišija-Karlična kost poput ptice
 10. 10. DVONOŽNI MESOJEDI • Dvonožni mesojedi imaju naziv Teropodi,što znači “Zversko Stopalo”.Stajali su i trčali sa zadnje dve noge koje su činile najvede i najjače mišide njihovog tela.Imali su male prednje udove,ali su na njima imali kandže,jednako očtre kao i zubi u njihovim čeljustima.Rep je bio vrlo važan jer je uz noge održavao balans velikog i teškog tela.
 11. 11. DUGOVRATI BILJOJEDI • Ova vrsta predstavlja najvedu životinjsku masu koja je ikada hodala zemljom.Stručni naziv im je Sauropodi,što znači”Gušterska stopala”.Ovi divovi su se,zbog dugog vrata,hranili uglavnom hranom sa drveda i ponekim papratima iz rane Jure.Hodali su sporo,sa sve četiri noge,a vrat je bio skoro duplo duži od repa.Živeli su u krdima,i vladali su kopnom do kraja krede.
 12. 12. DVONOŽNI BILJOJEDI • Stručni naziv Ornitopodi(ptičje noge),opisivao je njihov hod,veličinu i metabolizam.Oni su bili nalik današnjim pticama i jedni su od bližih ptičjih predaka.Bili su rasprostranjeni širom sveta i jeli su gotovo svo bilje.Najbrojniji su bili za vreme perioda Jure i Krede.
 13. 13. PRIRODNA KATASTOFA 65 MILENIJUMA PRE OD DANAŠNJICE • Kao što su padali Cezar,Napoleon,Hitler i drugi veliki vladara,tako su i naši gigantski gospodari zemlje morali da stanu.Teorija je mnogo,ali se sigurno zna da su dinosaurusi zaglavljeni u dalekoj prošlosti.Neke od teorija njihovog nestanka su: • Udar Meteora • Smrt Od Vulkana • Smrt Od Džinovskih Talasa • Klimateske promene

×