Izumrli gmizavci
Podela, karakteristike, način života, nestanak
 Početkom 19. veka na nekoliko mesta u južnoj Engleskoj su
pronaĎeni neobični fosili ogromnih kostiju koje nisu
pripadale...
 Nakon što bi neki
dinosaurus umro,njegovo
meso bi ili istrunulo ili
bilo hrana.Kosti pošto su
ostajale vremenom su
zapad...
 Počinje pre skoro 250 miliona godina, kada
se od primitivnih gmizavaca počinje razvijati
dinosaurus i neke druge grupe p...
 Era dinosaurusa je
predstavljala ogroman
preiod koji mi danas
nazivamo Mezozoik
(Srednji Vek Zemlje-
srednje doba).Od pr...
 Početkom Trijasa,dinosaurusi su bili malobrojni i ne tako
dominantni u moru,ali ni na kopnu.Jedna od najranijih,čoveku
p...
Period jure je doneo
dosta velike promene u
svetu tada.Kao
glavno,Pangea se
rascepila na Gondvanu i
Lauraziju,a praokean
T...
 Period krede,kao najdominantniji
period Mezozoika doneo je
svasta dobro i loše.Najvažnija
promena je bila cepanje
gondva...
 Još na početku svog razvoja dele se na dve
velike grupe:
 Saurishija (Saurischia),
dinosaurus sa karličnim kostima
kao ...
 Živeli su na zemlji, u vodi i vazduhu
Dinosaurusi
Ihtiosaurusi
Pterosaurusi
 MeĎu dinosaurusima bilo je puno džinova, ali
i patuljaka.
 Neki su bili dugački preko 25 m i teški 30-
50 t, a neki vel...
 MeĎu dinosaurusima bilo je ogromnih
bezazlenih biljojeda i opasnih mesoždera.
 Biljojedi su bili krupni, spori i kretal...
 Ova vrsta predstavlja
najveću životinjsku
masu koja je ikada
hodala zemljom.Stručni
naziv im je
Sauropodi,što
znači”Gušt...
Dužina 24 m
Dužina 27 m
Dužina 30 m
Dužina 37 m
Dužina 10 m
Težine oko 5 t
Dužina 6-9 m
Mali mozak
Trouglaste ploče i
bodlje
Dužina 8 m
 Dvonožni mesojedi imaju
naziv Teropoda, što znači
“Zversko Stopalo”. Stajali
su i trčali sa zadnje dve
noge koje su čini...
Dužina 11-15 metara
Visina 6m
Težina 8-10 t
Prosečna dužina 2-4
m, neki i do 16m
Raspon krila i do 10
m
 Živeli su u
zajednicama, retko
sami.
 Mesojedi su se
grupisali da bi lakše
savladali plen, lovili su
u čoporima.
 Bilj...
 Dinosaurusi, poput
današnjih gmizavaca i
ptica, grade gnezda i
polažu jaja.
 Broj jaja u gnezdu bio
je oko 50 kom.
 Ve...
 Gnezda su obično
pravljena kao
ulegnuća u pesku
 Često su bila
obložena biljkama
 Mnogi dinosaurusi
su ležali na svoji...
 Dinosaurusi su nestali pre oko
65 miliona godina.
 Postoje različite hipoteze o
njihovom nestanku.
 Jedna od njih je v...
Teropoda
evolucija ka pticama
(sitni brzi pernati grabljivci
kao velociraptor)
Terapsida
evolucija ka sisarima
Klasa gmiza...
 Najveći biljojed-Argentinosaurus
 Najveći mesojed-Gigantosaurus
 Najmanji biljojed-Mikropahicefalosaurus
 Najmanji me...
Dinosaurusi
Dinosaurusi
Dinosaurusi
Dinosaurusi
Dinosaurusi
Dinosaurusi
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Dinosaurusi

13,400 views

Published on

Sve što ste želeli da sazante o dinosaurusima-period u kome su živeli, karakteristike, način života, raznovrsnost, razlog izumiranja, raznovrsnost.


Napomena: prezentacija nije u potpunosti moje autorsko delo, nego predstavlja kombinaciju dve prezentacije, koleginice Marijane Punović i mog učenika Nikole Šebeka i nekih mojih dodataka u vidu slika.

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
13,400
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9,485
Actions
Shares
0
Downloads
162
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dinosaurusi

 1. 1. Izumrli gmizavci
 2. 2. Podela, karakteristike, način života, nestanak
 3. 3.  Početkom 19. veka na nekoliko mesta u južnoj Engleskoj su pronaĎeni neobični fosili ogromnih kostiju koje nisu pripadale ni jednom tada poznatom organizmu.  Rekonstrukcija je ukazivala na neobične životinje koje su po graĎi skeleta podsećale na guštere.  Naziv dinosaurus potiče od grčkih reči deinos (strašan) i saurus (gušter), a dao ga je engleski zoolog, ser Ričard Oven, 1841.  Ljudski pogled na ova bića menjao se tokom vremena.  Prvo su zamišljani kao veliki, spori gmizavci i slikani su kao usamljene životinje koje lutaju po močvari, vukući za sobom svoje dugačke repove.  Tek krajem šezdesetih godina ovog veka, sa otkrićem deinonihusa (Deinonychus), bilo je jasno da to nije nikakav tromi gušter već visokospecijalizovan grabljivac, morfološki sličniji ptici nego gmizavcu.  Tada mala grupa paleontologa na čelu sa Džonom Ostromom iznosi viĎenje dinosaurusa kao toplokrvnih, društvenih životinja, savršeno prilagoĎenih uslovima svoje sredine.
 4. 4.  Nakon što bi neki dinosaurus umro,njegovo meso bi ili istrunulo ili bilo hrana.Kosti pošto su ostajale vremenom su zapadale pod slojeve zemlje.Minerali iz zemlje ulaze u šupljine kostiju i drže ih čitavim.Usled pomeranja tla,kosti dolaze blizu zemljine površine u kompletu ili raštrkane.Erozija spira stene i fosil se otkriva malim delom ili potpuno.
 5. 5.  Počinje pre skoro 250 miliona godina, kada se od primitivnih gmizavaca počinje razvijati dinosaurus i neke druge grupe prastarih životinja.  Najstariji poznati predstavnik dinosaurusa ili Dinosaurimorfa je eoraptor lunensis (Eoraptor lunensis)- što znači jutarnji kradljivac, pronaĎen u Argentini 1991.  Pronašao ga je Paul Sereno, paleontolog iz Čikaga. Starost ovog fosila iznosi oko 235 miliona godina.  Od tog vremena grupa dinosaurusa počinje naglu širenje i zauzima sve delove tadašnjeg kopna.  Više od 140 miliona godina dinosaurusi su bili neprikosnoveni gospodari sveta.
 6. 6.  Era dinosaurusa je predstavljala ogroman preiod koji mi danas nazivamo Mezozoik (Srednji Vek Zemlje- srednje doba).Od pre 250 miliona godina, pa sve do pre 65 miliona godina pre nove ere,ovi džinovi su držali svoju vladavinu.Ipak,i vrste ovih divova su izumirale i raĎale se.Prema tome, Mezozoik se po vegetaciji i životinjskim vrstama delio na 3 dela:Trijas (250- 200),Jura (200-145) i Kreda (145-66) TRAJANJE PERIODA DINOSAURUSA TRIJAS JURA KREDA
 7. 7.  Početkom Trijasa,dinosaurusi su bili malobrojni i ne tako dominantni u moru,ali ni na kopnu.Jedna od najranijih,čoveku poznatih vrsta dinosaurusa je Herrerasaurus,mali mesožder koji se hranio okeanskom ribom.U novom svetu,dinosaurusi su imali privilegije jer nisu imali prirodne neprijatelje.To je bio jedan od glavnih razloga zasto su oni opstali i vladali zemljom toliko veliki period.  Zemlja je tada imala jedno veliko kopno(Pangea) i praokean(Tetis).
 8. 8. Period jure je doneo dosta velike promene u svetu tada.Kao glavno,Pangea se rascepila na Gondvanu i Lauraziju,a praokean Tetis je idalje osta isti.Dinosaurusi sada ogromnih,ali i dosta malih srazmera vladaju novim kopnima,ali i morima(Ichtiosaurus i Elasmosaurus).Nebom gospodare Pterosaurusi i za njima se raĎaju prve vrste ptica(Archiopterics)
 9. 9.  Period krede,kao najdominantniji period Mezozoika doneo je svasta dobro i loše.Najvažnija promena je bila cepanje gondvane i laurazije na današnje kontinente.Time su se stvorili sedam novih predela i svaki je bio unikatan po svojim vrstama.Dinosaurusi su vladali i dalje i ovo je bilo vreme carnonivousa,najvećih mesojeda medju dinosaurima.Njihova tri najznačajnija predstavnika su:Alosaurus,Gigantosaurus i Tyranosaurus.
 10. 10.  Još na početku svog razvoja dele se na dve velike grupe:  Saurishija (Saurischia), dinosaurus sa karličnim kostima kao kod današnjih gmizavaca  Ornitishija (Ornitischia), sa skeletom kao kod ptica.
 11. 11.  Živeli su na zemlji, u vodi i vazduhu Dinosaurusi Ihtiosaurusi Pterosaurusi
 12. 12.  MeĎu dinosaurusima bilo je puno džinova, ali i patuljaka.  Neki su bili dugački preko 25 m i teški 30- 50 t, a neki veličine današnjeg pileta i teški 2-3 kg.
 13. 13.  MeĎu dinosaurusima bilo je ogromnih bezazlenih biljojeda i opasnih mesoždera.  Biljojedi su bili krupni, spori i kretali se na četiri noge, a vilice su im bile slabo razvijene, često nalik ptičjem kljunu, sa sitnim, ravnim zubima.  Mesojedi su hodali na dve zadnje noge, prednje su im koristile za pridržavanje plena i imale su oštre, povijene kandže.  TakoĎe, imali su snažno razvijene vilice sa krupnim, oštrim i zašiljenim zubima.
 14. 14.  Ova vrsta predstavlja najveću životinjsku masu koja je ikada hodala zemljom.Stručni naziv im je Sauropodi,što znači”Gušterska stopala”.Ovi divovi su se,zbog dugog vrata,hranili uglavnom hranom sa drveća i ponekim papratima iz rane Jure.Hodali su sporo,sa sve četiri noge,a vrat je bio skoro duplo duži od repa.Živeli su u krdima,i vladali su kopnom do kraja krede.
 15. 15. Dužina 24 m
 16. 16. Dužina 27 m
 17. 17. Dužina 30 m
 18. 18. Dužina 37 m
 19. 19. Dužina 10 m Težine oko 5 t
 20. 20. Dužina 6-9 m Mali mozak Trouglaste ploče i bodlje
 21. 21. Dužina 8 m
 22. 22.  Dvonožni mesojedi imaju naziv Teropoda, što znači “Zversko Stopalo”. Stajali su i trčali sa zadnje dve noge koje su činile najveće i najjače mišiće njihovog tela. Imali su male prednje udove,ali su na njima imali kandže, jednako oštre kao i zubi u njihovim čeljustima. Rep je bio vrlo važan jer je uz noge održavao balans velikog i teškog tela.
 23. 23. Dužina 11-15 metara Visina 6m Težina 8-10 t
 24. 24. Prosečna dužina 2-4 m, neki i do 16m
 25. 25. Raspon krila i do 10 m
 26. 26.  Živeli su u zajednicama, retko sami.  Mesojedi su se grupisali da bi lakše savladali plen, lovili su u čoporima.  Biljojedi su se u grupi lakše branili od neprijatelja.
 27. 27.  Dinosaurusi, poput današnjih gmizavaca i ptica, grade gnezda i polažu jaja.  Broj jaja u gnezdu bio je oko 50 kom.  Veličina jaja je bila različita, najveća su bila kao fudbalska lopta.  Po obliku, jaja su bila duguljasta ili loptasta.
 28. 28.  Gnezda su obično pravljena kao ulegnuća u pesku  Često su bila obložena biljkama  Mnogi dinosaurusi su ležali na svojim jajima
 29. 29.  Dinosaurusi su nestali pre oko 65 miliona godina.  Postoje različite hipoteze o njihovom nestanku.  Jedna od njih je vezana za pad ogromnog meteorita na Zemlju.  Ako bi meteorit bio dovoljno veliki, udar bi podigao takav oblak prašine da bi stvorio zaklon izmeĎu Zemlje i Sunca.  Samim tim sunčevi zraci ne bi dopirali do površine zemlje i biljke ne bi mogle da sebi stvaraju hranu procesom fotosinteze.  Usledilo bi izumiranje biljojeda, a zatim i mesojeda usled postepenog povećanja nedostatka hrane.
 30. 30. Teropoda evolucija ka pticama (sitni brzi pernati grabljivci kao velociraptor) Terapsida evolucija ka sisarima Klasa gmizavaca dala je prelazne grupe ka pticama i sisarima
 31. 31.  Najveći biljojed-Argentinosaurus  Najveći mesojed-Gigantosaurus  Najmanji biljojed-Mikropahicefalosaurus  Najmanji mesojed-Compsognatus  Najbrži trkač-Galimimus  Najduže ime-Mikropahicefalosaurus  Najkraće ime-Minmi  Najstariji-Eoraptor  Najpopularniji –Tiranosaurus rex  Najpametniji –Troodon  Najgluplji – Stegosaurus  Najviše zuba- Hadrosaurus  Najveća jaja- Hipselosaurus  Prvi u svemiru- Majasaura

×