LA TERRA, CONTINENTS I OCEANS
FORMES DE RELLEU
ESTRUCTURA DE LA TERRA.
Capes interiors
CAPES INTERIORS DE
LA TERRA (estructura interna)
Escorça és la capa més externa de...
ESTRUCTURA DE LA TERRA. Capes exteriors
CAPES EXTERIORS DE LA TERRA
(estructura externa)
Gasos Aigua Terra Vida
ATMOSFERA.
Les capes de gasos
de l'atmosfera
L' atmosfera és una massa de gasos que envolten
la Terra. La mescla de gasos ...
ATMOSFERA. El temps atmosfèric
Temps: estat de l'atmosfera en un moment determinat ( un dia, cap de setmana...).
Sol  Plu...
ATMOSFERA
Precipitacions Temperatures
Es mesuren amb el
termòmetre.
Menys 10º: fred
10º - 20º: temperat
Més de 20º: calor
ATMOSFERA. El cicle de l’aigua
Part de l'aigua caiguda alimenta els rius superficials; altra part s'endinsa sota terra
–fi...
HIDROSFERA: LES AIGÜES. Aigües
dolces o continentals: rius i llacs
Els rius són corrents d'aigua
dolça que van a parar al ...
HIDROSFERA: LES AIGÜES. Aigües
dolces o continentals: rius i llacs
Els llacs són acumulacions d'aigua dolça
envoltades de ...
HIDROSFERA: LES AIGÜES.
Aigües salades o marines: els oceans
Els oceans són les grans masses d'aigua salada de la Terra. E...
HIDROSFERA: LES AIGÜES
Aigües salades o marines: els mars
Els mars són masses d'aigua salada dels oceans, que es troben al...
LITOSFERA: LES TERRES. Continents
Els continents són grans blocs de terra
Hi ha 6 continents: Europa, Àsia, Àfrica, Amèric...
LITOSFERA: LES TERRES. Illes i arxipèlags
Les illes són blocs de terra enmig dels oceans.
Els arxipèlags són un conjunt d'...
LITOSFERA: LES TERRES. Illes i arxipèlags
A Espanya també hi ha moltes illes. Les més importants formen dos arxipèlags:
Il...
Formació dels continents
La posició i la distribució dels oceans no ha estat sempre la
mateixa. A principis del segle XX l...
Formació del relleu
Sobre la plana abissal apareix la dorsal
oceànica, una veritable serralada
submarina creada per l’acci...
El relleu del planeta
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

T3terracontoceans

3,130 views

Published on

Published in: Education, Technology, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,130
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,292
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

T3terracontoceans

 1. 1. LA TERRA, CONTINENTS I OCEANS FORMES DE RELLEU
 2. 2. ESTRUCTURA DE LA TERRA. Capes interiors CAPES INTERIORS DE LA TERRA (estructura interna) Escorça és la capa més externa de la Terra. És una capa prima i rígida que es trenca en parts anomenades plaques tectòniques, que es mouen. Quan els moviments de les plaques són molt forts i xoquen entre si s'anomenen terratrèmols. Els volcans són forats a l'escorça per on surten els materials calents del nucli. El mantell, la més ampla, és la capa intermèdia de materials més tous. El nucli és la capa més interior i amb temperatures molt elevades.
 3. 3. ESTRUCTURA DE LA TERRA. Capes exteriors CAPES EXTERIORS DE LA TERRA (estructura externa) Gasos Aigua Terra Vida
 4. 4. ATMOSFERA. Les capes de gasos de l'atmosfera L' atmosfera és una massa de gasos que envolten la Terra. La mescla de gasos és el que anomenem aire. Es divideixen en diverses capes : 1. Troposfera: Hi ha els núvols, cúmuls de gasos de la troposfera. Les masses d'aire es mouen i fan canviar el temps. 2. Estratosfera : Hi ha la capa d'ozó, que filtra o tanca el pas als raigs ultraviolats del Sol. 3. Ionosfera
 5. 5. ATMOSFERA. El temps atmosfèric Temps: estat de l'atmosfera en un moment determinat ( un dia, cap de setmana...). Sol  Pluja  Neu   Núvols Vent 
 6. 6. ATMOSFERA Precipitacions Temperatures Es mesuren amb el termòmetre. Menys 10º: fred 10º - 20º: temperat Més de 20º: calor
 7. 7. ATMOSFERA. El cicle de l’aigua Part de l'aigua caiguda alimenta els rius superficials; altra part s'endinsa sota terra –filtració– i va a parar a rius o llacs subterranis que desemboquen als mars. El Sol escalfa els mars i els oceans. Una part de l'aigua que contenen es converteix en vapor d'aigua: evaporació, i passa a l'aire. Quan es refreda l'aire, el vapor forma núvols, es condensa i cau en forma de pluja, neu, pedra o calamarsa: precipitació.
 8. 8. HIDROSFERA: LES AIGÜES. Aigües dolces o continentals: rius i llacs Els rius són corrents d'aigua dolça que van a parar al mar, és a dir, desemboquen al mar. Els rius poden ser superficials (damunt les terres) i subterranis (sota terra). Els afluents són rius que desemboquen en altres rius.
 9. 9. HIDROSFERA: LES AIGÜES. Aigües dolces o continentals: rius i llacs Els llacs són acumulacions d'aigua dolça envoltades de terra. Naixement d'un riu: lloc d'origen. Desembocadura: lloc on el riu va a parar al mar. Si l'espai és triangular i forma diversos canals, s'anomena delta. Riera/Torrent: porta aigua només quan plou. Ribera: terres properes a un riu.
 10. 10. HIDROSFERA: LES AIGÜES. Aigües salades o marines: els oceans Els oceans són les grans masses d'aigua salada de la Terra. El 71% de la Terra està cobert per mars i oceans. Aquesta gran massa d'aigua suavitza les temperatures i influeix en els climes i en la vida de la Terra. Els grans oceans s'anomenen: Glacial Àrtic Glacial Antàrtic Atlàntic Índic Pacífic
 11. 11. HIDROSFERA: LES AIGÜES Aigües salades o marines: els mars Els mars són masses d'aigua salada dels oceans, que es troben al costat dels continents.
 12. 12. LITOSFERA: LES TERRES. Continents Els continents són grans blocs de terra Hi ha 6 continents: Europa, Àsia, Àfrica, Amèrica, Oceania i l'Antàrtida.
 13. 13. LITOSFERA: LES TERRES. Illes i arxipèlags Les illes són blocs de terra enmig dels oceans. Els arxipèlags són un conjunt d'illes. A la Terra hi ha milers d'illes.
 14. 14. LITOSFERA: LES TERRES. Illes i arxipèlags A Espanya també hi ha moltes illes. Les més importants formen dos arxipèlags: Illes Balears i Illes Canàries
 15. 15. Formació dels continents La posició i la distribució dels oceans no ha estat sempre la mateixa. A principis del segle XX l’alemany Alfred Wegener va desenvolupar la hipòtesi de la deriva continental. Va suggerir que en temps passats Amèrica del Nord, Europa Amèrica del sud i Àfrica havien estat unides però s’havien anat separant i desplaçant fins les posicions actuals. Aquesta teoria no va ser acceptada ja que no va poder explicar els fenòmens geològics responsables d'aquests moviments. Avui, en canvi, aquesta teoria està plenament acceptada ja que a banda i banda de l'Atlàntic s’han trobat roques similars i fòssils semblants, el que significa que si que van estar units. Fa una 200 milions d’anys totes les terres emergides estaven unides i formaven un únic continent, anomenat Pangea. Avui sabem que la separació dels continents i els seus moviments són deguts al fermen de la tectònica de plaques.
 16. 16. Formació del relleu Sobre la plana abissal apareix la dorsal oceànica, una veritable serralada submarina creada per l’acció del magma sorgit entre dues plaques. Una fossa oceànica és una depressió submarina llarga, estreta i molt profunda. Aquest relleu s’origina en topar dues plaques. El resultat de la col·lisió produeix l’enfonsament d’una placa sota l’altra.
 17. 17. El relleu del planeta

×