KURIKULUM PJ DI SEKOLAH RENDAH<br /><ul><li>Rasional pembentukan kurikulum
Kriteria pembentukan kurikulum
Ciri-ciri pembentukan kurikulum</li></ul>OBJEKTIF<br /><ul><li>Menjelaskan pengertian dan konsep pembentukan kurikulum
Menghuraikan proses pembentukan kurikulum menurut falsafah mengikut model tertentu
Menjelaskan objektif kurikulum umum dan objektif-objektif PJ khasnya.</li></ul>PENGENALAN<br /><ul><li>System pendidikan y...
Pembina kurikulum perlu mengambil kira keadaan dan kehendak sosia,ekonomi,politik,masyarakat,budaya dan bangsa.
Kurikulum yang baik akan membentuk system masyarakat yang dapat mengaplikasikan ilmu yang diterima dengan baik, berhemat d...
Kurikulum perlulah adil, fleksibel,seimbang dan boleh diterima di peringkat kebangsaan.
Kurikulum adalah rancangan pendidikan yang dikendalikan oleh sesebuah sekolah dan institute pelajaran untuk mencapai matla...
Kurikulum ialah unsure budaya atau ilmu pengetahuan utk memandu guru mengajar kumpulan murid tertentu.(MOHD DAUD 1995)
Kurikulum ditakrifkan sebagai dokumen yg mengandungi rancangan P&P yg menpunyai objektif psikomotor,efektif dan kognitif b...
Kurikulum juga didefinisikan sbg 1 rancangan pendidikan yg mengandungi segala ilmu pengetahuan,kemahiran,nilai dan norma s...
CTHNYA: KBSR
(KURIKULUM BERSEPADU SEKOLAH RENDAH)
Konsep kurikulum dpt dikategorikan kepada 5:-
Kurikulum menjadi dokumentasi khas dan panduan. Kurikulum terdiri drpd cadangan-cadangan berhubung dgn matlamat,objektif,c...
Kurikulum perlu member tumpuan kpd kaedah penyampaian yg lebih menarik. Ini membantu pelajar menguasai kemahiran dan isi k...
Kurikulum merupakan program pengajian yg merujuk kpd subjek yg diajar mengikut aliran atau jurusan yang ditetapkan.
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kurikulum pj di sekolah rendah

28,692 views

Published on

2 Comments
27 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
28,692
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
1,336
Comments
2
Likes
27
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kurikulum pj di sekolah rendah

 1. 1. KURIKULUM PJ DI SEKOLAH RENDAH<br /><ul><li>Rasional pembentukan kurikulum
 2. 2. Kriteria pembentukan kurikulum
 3. 3. Ciri-ciri pembentukan kurikulum</li></ul>OBJEKTIF<br /><ul><li>Menjelaskan pengertian dan konsep pembentukan kurikulum
 4. 4. Menghuraikan proses pembentukan kurikulum menurut falsafah mengikut model tertentu
 5. 5. Menjelaskan objektif kurikulum umum dan objektif-objektif PJ khasnya.</li></ul>PENGENALAN<br /><ul><li>System pendidikan yang baik berpandukan kurikulum yg dirancang dgn teliti serta berpaksikan FPK serta DPK.(F=falsafah,D=dasar)
 6. 6. Pembina kurikulum perlu mengambil kira keadaan dan kehendak sosia,ekonomi,politik,masyarakat,budaya dan bangsa.
 7. 7. Kurikulum yang baik akan membentuk system masyarakat yang dapat mengaplikasikan ilmu yang diterima dengan baik, berhemat dan berkualiti.
 8. 8. Kurikulum perlulah adil, fleksibel,seimbang dan boleh diterima di peringkat kebangsaan.
 9. 9. Kurikulum adalah rancangan pendidikan yang dikendalikan oleh sesebuah sekolah dan institute pelajaran untuk mencapai matlamat pendidikan.(laporan jawatankuasa cabinet mengkaji pelaksanaan dasar kerajaan 1980-an)</li></ul>KONSEP DAN DEFINISI KURIKULUM<br /><ul><li>Kurikulum didefinisikan sebagai 1 pelan atau rancangan utk tindakan atau 1 dokumen bertulis yg mengandungi strategi utk mencapai matlamat yang dihajati.(Ornstein dan Hankins 1993,98)
 10. 10. Kurikulum ialah unsure budaya atau ilmu pengetahuan utk memandu guru mengajar kumpulan murid tertentu.(MOHD DAUD 1995)
 11. 11. Kurikulum ditakrifkan sebagai dokumen yg mengandungi rancangan P&P yg menpunyai objektif psikomotor,efektif dan kognitif bagi 1 subjek.
 12. 12. Kurikulum juga didefinisikan sbg 1 rancangan pendidikan yg mengandungi segala ilmu pengetahuan,kemahiran,nilai dan norma serta unsure kebudayaan dan kepercayaan yg menjadi pilihan masyarakat utk diwariskan drpd generasi ke generasi yg lain.
 13. 13. CTHNYA: KBSR
 14. 14. (KURIKULUM BERSEPADU SEKOLAH RENDAH)
 15. 15. Konsep kurikulum dpt dikategorikan kepada 5:-
 16. 16. Kurikulum menjadi dokumentasi khas dan panduan. Kurikulum terdiri drpd cadangan-cadangan berhubung dgn matlamat,objektif,cirri-cirri pelajar,pengalaman pembelajaran,isi kandungan pelajaran, kaedah, bahan dan cara penilaian.
 17. 17. Kurikulum perlu member tumpuan kpd kaedah penyampaian yg lebih menarik. Ini membantu pelajar menguasai kemahiran dan isi kandungan dgn berkesan.
 18. 18. Kurikulum merupakan program pengajian yg merujuk kpd subjek yg diajar mengikut aliran atau jurusan yang ditetapkan.
 19. 19. Kurikulum membentuk pengalaman pembelajaran yang terancang. Ia bukan shj membolehkan pelajar menimba ilmu, ttp juga mencari dan mndpt pengalaman.
 20. 20. Selain itu, ia juga mempunyai konsep tersirat. Semasa pelajar melalui pembelajaran terancang, pelajar akan memperolehi nilai-nilai sampingan. CTHNYA: interaksi dan komunikasi. Ia membolehkan kanak-kanak menjadi lebih matang dan dewasa serta mempelajari nilai dan etika dalam kehidupan masyarakat.</li></ul>DASAR PENDIDIKAN KEBANGSAAN (DPK)<br /><ul><li>Mewujudkan peraturan pendidikan (kurikulum kebangsaan) 1997 dan berkuatkuasa pd 1 Januari 1998.
 21. 21. DPK mendefinisikan Kurikulum Kebangsaan(KK) sebagai:
 22. 22. “KK ialah satu program pendidikan termasuk kurikulum dan kegiatan kokurikulum yang merangkumi semua pengetahuan, kemahiran,norma, nilai, unsur kebudayaan dan kepercayaan utk membantu perkembangan seorang murid dgn sepenuhnya dr segi jasmani, rohani, dan emosi serta menanam dan meningkatkan nilai moral yang diingini utk mencapai pengetahuan”
 23. 23. (Akta Pendidikan 1996,1997 [AP 1996,1997])
 24. 24. Implikasi kurikulum dari AP 1996, ialah:
 25. 25. Seksyen 15 akta ini menyatakan bhw system pendidikan kebangsaan merangkumi pendidikan prasekolah, menengah, lepas menengah dan pendidikan tinggi.
 26. 26. Seksyen 18 pula menyatakan bahawa semua sekolah dalam system pendidikan kebangsaan wajib menggunakan satu kurikulum piawai iaitu KK.</li></ul>LAPORAN KABINET 1979 (LK 1979)<br /><ul><li>Laporan ini bertujuan utk memenuhi kperluan individu dan Negara
 27. 27. “ peranan kurikulum dalam pendidikan adalah utk membina perkembangan murid yang lengkap dari segi jasmani, rohani, intelek, dan emosi serta menyemai, menanam, dan memupuk nilai-nilai akhlak yg diingini di samping menyampaikan ilmu pengetahuan. Dalam konteks Negara Malaysia kurikulum ini berperanan melahirkan rakyat yg mendukung cita-cita Negara dalam mewujudkan perpaduan yg berpandukan rukunegara disamping menghasilkan tenaga rakyat yg terlatih utk keperluan Negara.”
 28. 28. Implikasi LK 1979 ialah:
 29. 29. KBSR digubal dgn menekankan perkembangan individu secara menyeluruh yg merangkumi pendidikan asas dan perkembangan bakat.
 30. 30. KBSM digubal dengan menekankan konsep pembelajaran secara menyeluruh dan bersepadu dgn mengambil kira aspek kemahiran berfikir dan belajar.</li></ul>FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN (FPK)<br /><ul><li>Memainkan perana penting dalam merangka dan membina kurikulum
 31. 31. Menjadi garis panduan dan arah tuju utama dlm merancang dan membina kurikulum.
 32. 32. Falsafah juga menjadi matlamat dan objektif paling utama bg pelaksanaan kurikulum.
 33. 33. Huraian FPK boleh dikategorikan kpd 15 iaitu:
 34. 34. Pendidikan suatu usaha yg berterusan
 35. 35. Memperkembangkan potensi individu
 36. 36. Perkembangan secara menyeluruh dan bersepadu
 37. 37. Insane yg seimbang dan harmoni
 38. 38. Unsure intelek
 39. 39. Unsure rohani
 40. 40. Unsur emosi
 41. 41. Unsure jasmani
 42. 42. Kepercayaan dan kepatuhan kpd Tuhan
 43. 43. Rakyat Malaysia yg berilmu
 44. 44. Rakyat Malaysia yg berketerampilan
 45. 45. Rakyat Malaysia yg berakhlak mulia
 46. 46. Rakyat Malaysia yg bertanggungjawab
 47. 47. Rakyat Malaysia yg berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri
 48. 48. Rakyat Malaysia yg dpt memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran masyarakat, keluarga dan Negara.</li></ul>KURIKULUM (MATLAMAT DAN OBJEKTIF)<br /><ul><li>Berperanan sbg garis panduan dan penentu sempadan ilmu yg hendak disampaikan
 49. 49. Menyampaikan maklumat mengikut peringkat tertentu
 50. 50. Kurikulum di sekolah perlu sentiasa relevan dgn kehendak semasa. Pusat perkembangan kurikulum sentiasa merangka kurikulum pendidikan di Malaysia dari semasa ke semasa mengikut aliran tinggi. Kurikulum perlu diubahsuai mengikut keperluan supaya pelajar sentiasa belajar mengikut trend pengetahuan terkini.
 51. 51. Kurikulum pendidikan (KP) yg dibina bg melahirkan insan yg seimbang dari segi intelek, jasmani, rohani dan emosi serta berketerampilan dan mampu berfikir BKK. Selain drpd intelek, KP juga menggabungkan jaringan unsur nilai moral dan agama merentasi kurikulum. Bagi mencapai hasrat ini, kurikulum telah mengutamakan kepimpinan pelajar melalui kokurikulum.
 52. 52. Kurikulum yg sama digunakan di semua sekolah di Malaysia bermatlamat utk menguatkan hubungan kekeluargaan antara masyarakat majmuk di Malaysia.
 53. 53. KP yg sama membentuk masyrakat yg bersatu padu dan menyingkirkan sikap prejudis antara kaum
 54. 54. Kurikulum juga diharap dpt melahirkan insan yg sayang dan cintakan tanah air.</li></ul>HALA TUJU KURIKULUM<br /><ul><li>Kurikulum di Malaysia bertujuan membangunkan modal insan yg cemerlang dr segi sahsiah dan akademik.
 55. 55. Kurikulum yg dibina perlu memperkembangkan potensi individu secara menyeluruh utk melahirkan insan yg seimbang dari segi intelek, jasmani, rohani dan emosi.
 56. 56. Kurikulum dibina perlu memberi penekanan kpd perkembangan kemahiran belajar dan genetic. Pendekatan ini melahirkan masyarakat yg mampu mengamalkan pembelajaran sepanjang hayat dan sentiasa berkebolehan mengikuti pelajaran. Aspek ini penting kerana proses pendidikan berlangsung secara berterusan ke arah melahirkan insan yg dpt menyesuaikan diri dgn pelbagai perubahan yg mencabar sperti keadaan ekonomi dan aplikasi teknologi maklumat dan komunikasi
 57. 57. Aspek pembangunan intelek x mencukupi kurikulum perlu menekankan aspek jasmani, rohani dan emosi, Pengajaran PJ, pelaksanaan kokurikulum, penerapan nilai-nilai agama dan moral pd semua peringkat perlu diperkukuhkan.
 58. 58. Pembangunan tenaga manusia menjelang abad ke 21 x terhad kpd penyediaan dan pembekalan tenaga pekerja yg terampil tetapi aspek melahirkan usaha yg berwibawa, terancang dan ketahanan diri yg tinggi juga diberi perhatian.
 59. 59. Kurikulum perlu besifat futuristic, fleksibel dan dinamik supaya dapat menentukan corak masyarakat dan profil bangsa dan warganegara Malaysia.</li></ul>PROSES PEMBENTUKAN KURIKULUM (PPK)<br /><ul><li>Pembangun kurikulum perlu mengkaji
 60. 60. Teori-teori berkaitan dgn kurikulum
 61. 61. Falsafah pembentukan kurikulum
 62. 62. Kriteria pembentukan kurikulum</li></ul>TEORI BERKAITAN PPK<br /><ul><li>Terdapat 3 kategori utama dlm merekabentuk kurikulum:-
 63. 63. Teori tradisional
 64. 64. Teori konseptual
 65. 65. Teori rekonseptual
 66. 66. TEORI TRADISIONAL
 67. 67. Didukung oleh ahli-ahli akademik spt Dewey, Bobbit, Tyler,Taba, Dull dll..
 68. 68. Berfokus kepada pendekatan tingkah laku dan ianya dikenali kurikulum tersurat. (ini kerana objektif pembelajaran kurikulum ini boleh ditentukan sama ada tercapai atau tidak)
 69. 69. Teori ini mementingkan proses pemindaan pengetahuan
 70. 70. Teori ini menganggap proses pendidikan boleh dikenal pasti, dijelaskan dan dikawal.
 71. 71. Kurikulum dibina dgn mengambil proses pemecahan tingkah laku. Pengajar bertindak sbg penyampai maklumat dan ditatih dlm melaksanakan kurikulum dgn berkesan.
 72. 72. TEORI KONSEPTUAL
 73. 73. Didukung oleh kebanyakan ahli akademik yg berfahaman psikologi kognitif spt Bloom, Brunner, Stake dll..
 74. 74. Ahli akademik berpendapat ilmu pengetahuan distrukturkan mengikut konsep utama. Konsep utama diorganisasikan utk mendedahkan hubungan penting dan seterusnya menghasilkan kurikulum tersusun sehingga pelajar dapat menguasai konsep ilmu pengetahuan dgn mudah.
 75. 75. Member focus kpd analisis situasi semasa dan mencadangkan pilihan pada kandungan kurikulum
 76. 76. Teori ini menggunakan kaedah penelitian dlm sains bagi menghasilkan generalisasi yang membolehkan pendidik meramal dan mengendalikan apa-apa yg berlaku di sekolah.
 77. 77. TEORI REKONSEPTUAL
 78. 78. Didukung oleh kebanyakan yg berfahaman Marxism dan Neo-Marxism spt James Macdonald, Michael Apple, Harold Rugg, Robert Yoong dll..
 79. 79. Merupakan bidang yg dpt membekalkan pedoman dan garis panduan ketika membuat keputusan
 80. 80. Menurut Ornstein dan Hunkins (1988), manusia sering bertungkus-lumus mencari maklumat dr bukti bertulis berbanding menggunakan kebijaksanaan sendiri.
 81. 81. Teori rekonseptual menganggap kurikulum sbg bahan penting yg membawa kesedaran dan perubahan kpd masyarakat. Kurikulum bertujuan utk mewujudkan golongan pelajar mempunyai kesedaran dan berupaya mengubah masyarakat.
 82. 82. Teori ini berpendapat pelajar perlu menganalisis kebenaran dr semasa ke semasa serta mengimbas kembali kepercayaan dan pendapat yg mempengaruhi kehidupan </li></ul>FALSAFAH PEMBENTUKAN KURIKULUM<br /><ul><li>Kajian falsafah pendidikan membolehkan pengkaji memahami pendidikan secara keseluruhan, mentafsir konsep umum dan dasar pendidikan Negara
 83. 83. Kandungan falsafah membolehkan pembina kurikulum memahami dan menilai secara dalaman dan luaran hala tuju pendidikan
 84. 84. Oleh itu, falsafah menjadi sumber rujukan utama dalam membina kurikulum
 85. 85. Terdapat beberapa aliran falsafah yg mempengaruhi reka bentuk kurikulum. Antaranya:
 86. 86. Idealisme
 87. 87. - Menganggap ilmu diperolehi dari kebolehan berfikir
 88. 88. - Pengetahuan sebenarnya berlaku dalam fikiran
 89. 89. Realisme
 90. 90. - Menolak pandangan idealisme dan menganggap kebenaran apa-apa yg dpt dilihat dan ilmu yg terhasil dari penaakulan dan lengkap.
 91. 91. - Ilmu harus mempunyai kaitan antara dunia fizikal dan pemikiran manusia.
 92. 92. Paramatism
 93. 93. - Sekiranya 1 idea dpt dipraktikkan maka idea itu benar. (idea yg sah adalah idea yg dpt dibuktikan)
 94. 94. - Menganggap minda manusia bertindak dengan aktif. Manusia yg berkebolehan utk menaakul dan mempunyai gaya fikiran pelbagai bagi menyelesaikan masalah dan membuat keputusan.
 95. 95. - Falsafah ini menganggap pengetahuan bukan semata-mata ilmu tetapi pengetahuan ialah mengaplikasikan ilmu sbg panduan dan pedoman hidup.
 96. 96. - Iaitu bukan semata-mata mengajar manusia menghafal ilmu tetapi menggunakan ilmu.
 97. 97. - Aliran ini dapat dilihat dalam system peperiksaan awam di Malaysia yg berubah diri soalan bentuk hafalan ke soalan berorientasikan pemikiran
 98. 98. Perialisme
 99. 99. - adalah falsafah konservatif, tradisional dan tidak fleksibel
 100. 100. - menganggap manusia dan pendidikan dalam keadaan tetap
 101. 101. - perbezaan manusia dgn haiwan ialah keupayaan manusia berfikir, pendidikan adalah keperluan utk hidup.
 102. 102. - pelajar perlu melalui proses pembelajaran yg tetap melalui pengujian berstruktur
 103. 103. - kurikulum mempunyai disiplin, latih tubi dan latihan yg ketat
 104. 104. - di sekolah, guru perlu mengajar dan murid sbg penerima dan kurikulum terbina adalah muktamad
 105. 105. Essentialisme
 106. 106. - menganggap kurikulum dan guru merupakan factor penting dalam pembelajaran
 107. 107. - ahli pendidik hendaklah membezakan perkara yg diperlukan dan tidak perlu dalam pendidikan
 108. 108. - kurikulum yg dibina bagi memenuhi kehendak masyarakat semasa dan mengutamakan tamadun masa lampau serta merangsang kebijaksanaan masa hadapan
 109. 109. Progressivesme
 110. 110. - menyatakan pembelajaran berlaku berdasarkan perubahan kemajuan dan bukan ketekalan
 111. 111. - memfokuskan kpd pendekatan P&P berpusat pelajar dan pengajaran melalui alat bantuan belajar.
 112. 112. - member penekanan pd demokrasi. Sekolah perlu membina suasana demokrasi serta kerjasama antara pelajar dan bukan persaingan. Guru berperanan fasilitator dan bukan guru tradisional
 113. 113. - menganggap perubahan yg dihasilkan bergantung kpd kecenderungan dan minat pelajar
 114. 114. - pelajar harus diberi bimbingan utk mengubah pengalaman langsung menjadi pengetahuan
 115. 115. - pendidikan ialah proses pembentukan yg berterusan kerana manusia terus hidup dan berfikir
 116. 116. Rekonstrutionalisme
 117. 117. - menyatakan peranan pendidikan perlu menerapkan tanggungjawab social serta melahirkan masyarakat berilmu
 118. 118. - percaya manusia membina masyarakat baru melalui perubahan yg berkesan dalam pendidikan dan masyarakat
 119. 119. Eksistensialisme
 120. 120. - mementingkan pendidikan melalui persekitaran
 121. 121. - guru membantu murid dalam proses penerokaan
 122. 122. - persekitaran memainkan peranan penting dalam membina pendidikan
 123. 123. - dunia sebagai bahan pembelajaran yg boleh ditafsirkan secara individu</li></ul>KRITERIA PEMBENTUKAN KURIKULUM<br /><ul><li>Dikategorikan kpd 3
 124. 124. Berpusatkan subjek
 125. 125. Berpusatkan pelajar
 126. 126. Berpusatkan masalah
 127. 127. REKA BENTUK BERPUSATKAN SUBJEK
 128. 128. Adalah berpaksikan ilmu dan isi kandungan pelajaran
 129. 129. Terdiri drpd:-
 130. 130. - reka bentuk mata pelajaran
 131. 131. - reka bentuk disiplin
 132. 132. - reka bentuk bersepadu
 133. 133. - reka bentuk korelasi
 134. 134. Reka bentuk mata pelajaran
 135. 135. Ini terkenal dan kerap digunakan dalam mereka bentuk kurikulum
 136. 136. Merupakan reka bentuk yang berkaitan dgn isi kandungan pelajaran yg terdapat dlm buku teks
 137. 137. Ilmu disusun menjadi teratur dan berperanan sbg subjek
 138. 138. Bagi memudahkan pembelajaran, konsep disusun drpd ringkas ke kompleks
 139. 139. Tumpuan pelajaran tertumpu kpd proses mengingat dan memahami.
 140. 140. Reka bentuk disiplin
 141. 141. Setiap subjek mempunyai disiplin ilmu tersendiri iaitu cara dan proses
 142. 142. Ia menekankan isi kandungan dan proses disiplin sesuatu ilmu. Contoh dalam PJ, selain mengajar kemahiran, guru perlu mengajar disiplin sesuatu kemahiran satu permainan
 143. 143. Reka bentuk bersepadu
 144. 144. Menyatukan 2 atau lebih subjek yg menjadi 1 matapelajaran yg bersepadu
 145. 145. Membekalkan pelajar dgn ilmu yg bersepadu dan tidak terasing
 146. 146. Menghilangkan sempadan matapelajran dan disiplin
 147. 147. Pelajar akan melihat ilmu sbg 1 yg bersepadu dan lebih bermakna
 148. 148. Contoh: matapelajaran sains terdiri daripada biologi, fizik,kimia dan ia disepadukan di peringkat sekolah menengah rendah sbg matapelajaran sains.
 149. 149. Reka bentuk korelasi
 150. 150. Mengaitkan maklumat antara 1 subjek dgn subjek bertujuan utk mengurangkan pemisahan antara subjek
 151. 151. Contoh: seorang guru PJ boleh bekerjasama dgn guru sejarah bg menghasilkan portfolio yg bertajuk perkembangan bola sepak dari zaman penjajahan hingga sekarang.
 152. 152. REKA BENTUK BERPUSATKAN PELAJAR
 153. 153. Menganggap pelajar merupakan elemen yg penting dlm bidang pendidikan
 154. 154. Berdasarkan kpd falsafah progressivesme
 155. 155. Terbahagi kepada 3 kategori
 156. 156. Reka bentuk berpusatkan pelajar
 157. 157. Reka bentuk berpusatkan pengalaman
 158. 158. Reka bentuk berpusatkan humanistic
 159. 159. Reka bentuk berpusatkan pelajar
 160. 160. - pembinaan kurikulum berdasarkan kepada pendekatan semulajadi pelajar ketika belajar
 161. 161. Menganggap pemikiran pelajar akan berkembang jika mereka diberi peluang utk belajar berdasarkan kegemaran dan keperluan pelajaran.
 162. 162. Contoh: sifat kanak-kanak suka bermain, maka kurikulum PJ sekolah rendah diselitkan permainan
 163. 163. Reka bentuk berpusatkan pengalaman
 164. 164. - sama seperti reka bentuk berpusatkan pelajar
 165. 165. - penekanan terhadap minat dan keperluan pelajar ketika membina kurikulum
 166. 166. - ianya berbeza kerana berdasarkan reka bentuk berpusatkan pengalaman, minat dan keperluan pelajar tidak boleh dijangka, oleh itu kurikulum tidak akan dirancang dgn awal
 167. 167. - kurikulum ini dibina setelah pendidik mengenali pelajar
 168. 168. Reka bentuk berpusatkan humanistic
 169. 169. - mementingkan konsep kendiri kpd pelajar, pelajar akan belajar dan membina tugasan atas kesedaran diri sendiri
 170. 170. - menyatupadukan unsur kognitif dan afektif(sikap)
 171. 171. - memberi penekanan kpd isi kandungan, kognitif pengalaman dan perasaan
 172. 172. - menekankan secara seimbang aspek pemikiran, perasaan dan amalan
 173. 173. - menekankan kpd pendidikan dan pembangunan insan secara keseluruhan
 174. 174. REKA BENTUK BERPUSATKAN MASALAH
 175. 175. Memberi focus kpd masalah dalam kehidupan
 176. 176. Meletakkan peranan pembelajaran berdasarkan pengalaman individu dan kemasyarakatan. Terbahagi kpd 3:-
 177. 177. - reka bentuk situasi – kehidupan
 178. 178. - reka bentuk semula masyarakat
 179. 179. Reka bentuk situasi – kehidupan
 180. 180. - lebih mirip kpd teori konseptual
 181. 181. - berpendapat pembelajaran lebih bermakna jika pembelajaran itu boleh di aplikasikan dalam kehidupan secara terus
 182. 182. - Keperluan dan keupayaan pelajar berfikir dalam menyelesaikan masalah juga menjadi dasar dlm reka bentuk diri
 183. 183. Reka bentuk semula masyarakat
 184. 184. - berorientasikan masyarakat
 185. 185. - mengaitkan hubungan kurikulum dgn perkembangan masyarakat dr aspek social, politik dan ekonomi
 186. 186. - dilihat berupaya menjadi ejen perubahan dalam masyarakat
 187. 187. - menyerapkan nilai-nilai dan etika bagi melahirkan masyarakat yg berkualiti
 188. 188. KEDUDUKAN KURIKULUM DALAM PENDIDIKAN
 189. 189. gvv</li></ul>MATLAMAT PJ<br /><ul><li>PJ bertujuan membantu murid menjadi cergas melalui pembelajaran aktiviti fizikal dan amalan kecergasan</li></ul>OBJEKTIF PJ<br /><ul><li>Mempertingkatkan dan mengekalkan kecergasan berasaskan kesihatan dan perlakuan motor
 190. 190. Menguasai kemahiran asas pergerakan dan permainan mengikut kemampuan diri
 191. 191. Melakukan senaman dan aktiviti fizikal sbg rutin harian
 192. 192. Mengaplikasikan pengetahuan kesihatan dan keselamatan semasa menyertai pelbagai kegiatan fizikal
 193. 193. Membentuk sahsiah dan disiplin diri
 194. 194. Membuat keputusan bijak dalam kehidupan</li></ul>HUBUNG KAIT FPJ DGN FPK<br /><ul><li>pendidikan di Malaysia adalah merupakan satu usaha yg berterusan kea rah memperkembangkan lagi potensi Tuhan
 195. 195. kesinambungan yg wujud dlm matlamat utama aktiviti PJ ialah meningkat dan membangunkan keupayaan murid dari aspek psikomotor, kognitif dan afektif
 196. 196. melalui aktiviti PJ secara amnya dpt memenuhi hasrat FPK melalui:-
 197. 197. peningkatan dan perkembangan nilai-nilai social spt bekerjasama, bertolak ansur, sabar, saling hormat-menghormati dan sbgnya.
 198. 198. Pembinaan dan pengembangan aspek mental dan intelek spt tafsiran, kefahaman, pertambahan pengetahuan, pengalaman dan sbgnya
 199. 199. Mengembangkan dan menerapkan perubahan tingkah laku dan disiplin spt yakin kpd diri, tahap sedia bertanggungjawab, memiliki nilai ttg kemasyarakatan dsb.
 200. 200. (TENG BON TONG, 2001)</li></ul>KEPENTINGAN PJ DALAM KURIKULUM SEKOLAH RENDAH<br /><ul><li>Membangunkan dan meningkatkan keupayaan fizikal dan kecergasan
 201. 201. Membangunkan kemahiran pergerakan asas
 202. 202. Member kefahaman kpd murid ttg keselamatan diri, alatan dan tempat beraktiviti
 203. 203. Member peluang dan ruang kpd murid mengenali dirinya
 204. 204. Menyemai budaya bergiat cergas sepanjang hayat
 205. 205. Mengetahui isu-isu berkaitan PJ dan sukan yg boleh memperbaiki dan mempengaruhi gaya hidup</li></ul>KURIKULUM DAN HUBUNGKAITNYA DENGAN SUKATAN PELAJARAN PJ<br /><ul><li>Melahirkan insane yg seimbang dari segi keupayaan psikomotor, afektif dan kognitif. Merupakan keperluan Negara dalam membina modal insane
 206. 206. Sukatan PJ merupakan jalan pintas utk melahirkan generasi ini yg mana unsure psikomotor, afektif dan kognitif menjadi keutamaan
 207. 207. Unsur membina kesepaduan dan korelasi dalam kurikulum sukatan pelajaran PJ diselitkan unsur sains, maka kesepaduan matapelajaran dpt dibentuk. Cth subjek yg lain ialah math, fizik, bio dll.
 208. 208. Subjek PJ mengaplikasikan kurikulum berpusatkan pelajar.
 209. 209. Cth: permainan adalah permainan kegemaran semulajadi kanak-kanak. Oleh itu unsur permainan diselitkan dlm sukatan PJ utk menarik minat pelajar
 210. 210. Penggabungjalinan
 211. 211. Nilai dlm mata pelajaran merupakan komponen utama dlm kurikulum. Dalam PJ nilai murni spt kerjasama, kepimpinan dan perpaduan digabungkan dgn mudah. Sukatan PJ berupaya menghindarkan masalah social dan membina cara hidup sihat.
 212. 212. Subjek PJ mengaplikasikan teori kurikulum pragmatism. Pemikiran kreatif, negative, analitis, logic, kritikal, emotif, nilai-nilai sistematik serta intituitif dpt dibina dalam subjek PJ. CTH:
 213. 213. Kenapa pemain bola sepak bertubuh kecil lebih menonjol sbg pemain tengah. Pelajar berfikir secara analitis dan kritis utk mendapat jawapan </li></ul>PENYERAPAN DAN KESEPADUAN SUBJEK LAIN DALAM PJ<br /><ul><li>Pengajaran PJ disampaikan dgn kaedah bersepadu dgn subjek lain
 214. 214. Konsep integrasi dan kesepaduan ini selaras dgn matlamat PJ akhiir iaitu mewujudkan masyarakat yg menyeluruh
 215. 215. Kemahiran daya cipta guru dlm membuat perancangan dan memikirkan kesepaduan adalah penting kerana ia menjadi pembelajaran menarik dan berkesan
 216. 216. Miller dan Cheffer, 1974 (M&C 74) telah memperkenalkan kaedah P&P di dalam gym yg boleh digunakan utk memperkembangkan asas-asas dalam bahasa
 217. 217. Pelajar mempelajari bahasa melalui perkaitan perkataan-perkataan dan ayat-ayat dgn objek, symbol dan pengalaman
 218. 218. Kegiatan-kegiatan dalam PJ perlu menggalakkan pemikiran kreatif dan dramatic utk memberi peluang kpd murid melahirkan perasaannya sambil menikmati keseronokan drpd pergerakan yg mencabar kemampuannya
 219. 219. Pelbagai aktiviti spt nyanyian, pantun, dan peniruan pergerakan binatang dalam mata pelajaran PJ boleh digunakan utk tujuan tersebut
 220. 220. PJ juga boleh menerap dan menggunakan konsep dan kemahiran asas math kpd murid-murid di sekolah rendah
 221. 221. Menurut M&C 74, math dikenalpasti boleh diajar melalui pengalaman melakukan aktiviti permainan, aplikasi permainan sebenar, aktiviti permainan dan penggunaan peralatan PJ
 222. 222. Cth penyerapan subjek lain dlm subjek PJ:-
 223. 223. Bahasa – penulisan mengenai sukan, sikap yg positif, kecergasan, pengekalan aktiviti dan jurnal pemakan yg berkaitan dgn kesihatan
 224. 224. Kajian social – perkaitan sukan dgn sejarah dan permainan dari pelbagai sosiobudaya
 225. 225. Math – pengiraan markah dalam sukan iaitu mencampur, menolak, mendarab dan membahagi bagi mendapatkan keputusan
 226. 226. Sains – pendedahan kpd konsep pergerakan, otot, tuas dan fungsi-fungsi tubuh manusia
 227. 227. Muzik – penghasilan bunyi yg bersesuaian utk pergerakan manusia
 228. 228. Lukisan – melukis pelbagai simetri dan bentuk yg dapat dilakukan oleh badan manusia semasa melakukan aktiviti serta melabel tubuh manusia</li></ul>PENERAPAN NILAI MELALUI SUBJEK PJ<br /><ul><li>Nilai-nilai murni yg terdapat dalam PJ ialah semangat kesukanan, permainan bersih, toleransi, semangat berpasukan, disiplin, berdaya saing, kepimpinan dan penyertaan
 229. 229. Pembangunan social boleh membantu individu menyesuaikan diri sebagai ahli masyarakat
 230. 230. Kepimpinan yg baik merupakan medium utama utk mencapai objekif PJ
 231. 231. Kejayaan yg diperolehi dlm permainan fizikal menjadi individu lebih berkeyakinan dan berpuas hati dgn pencapaian individu dari segi emosi
 232. 232. Peluang yg disediakan dalam subjek PJ merangsang individu utk terlibat dlm pelbagai aktiviti dan membangunkan kemahiran-kemahiran asas bg mencapai kejayaan
 233. 233. Pembangunan efektif melibatkan elemenn-elemen sikap, aprisiasi dan nilai dapat dipraktikkan dalam PJ
 234. 234. Dalam setiap aktiviti PJ, penekanan terhadap sikap spt bekerjasama, mengiktiraf sumbangan kegiatan fizikal terhadap kesihatan, penggunaan masa lapang, memiliki sikap positif terhadap PJ, menghormati orang lain, memimpin serta bekerjasama dalam kumpulan</li></ul>APAKAH PENDEKATAN DAN STRATEGI KESEPADUAN<br /><ul><li>Penggabungjalinan
 235. 235. Proses penyampaian beberapa kemahiran
 236. 236. Kecekapan melaksanakan aktiviti spt membaca, menulis, menghurai, mengira, mewarna, menyanyi, melukis, melabel, mengarang, bercerita, berlakon dll
 237. 237. Mendengar, lisan, membaca dan menulis secara bersepadu
 238. 238. Kemahiran math digabungjalinkan dgn kemahiran bahasa
 239. 239. Ciri-ciri gabung jalin:
 240. 240. Integrasi beberapa kemahiran
 241. 241. Proses bersepadu dan menyeluruh
 242. 242. Aktiviti dipelbagaikan dgn menarik
 243. 243. Kemahiran utama menjadi focus
 244. 244. Organisasi kemahiran fleksibel
 245. 245. Kemahiran diintegrasikan
 246. 246. Saling kukuh-mengukuh
 247. 247. Cara menggunakan gabung jalin
 248. 248. Mengenalpasti kemahiran utama dan kemahiran sampingan
 249. 249. Kemahiran utama diberi focus
 250. 250. Kemahiran sampingan dikuasai dahulu utk kukuhkan kemahiran utama
 251. 251. Kemahiran utama digunakan di peringkat perkembangan pelajaran, kemahiran sampingan digunakan di semua peringkat pelajaran
 252. 252. Strategi penggabungjalinan hendaklah dirancang berdasarkan objektif, kebolehan dan pencapaian murid
 253. 253. Kemahiran diintegrasikan dalam urutan yg sesuai. Setiap kemahiran hendaklah dikaitkan dgn kemahiran yg berikutnya secara logical
 254. 254. Penyerapan
 255. 255. Proses mengintegrasikan unsure-unsur isi kandungan drpd 2 @ lebih subjek dalam suatu subjek
 256. 256. Isi subjek sains dan kajian tempatan diserap menjadi isi subjek bahasa
 257. 257. Pendidikan moral, seni, jasmani dan muzik juga diserapkan dlm program bahasa sbg aktiviti sokongan
 258. 258. Geografi, sejarah, kesihatan dan pendidikan moral diserapkan secara bersepadu dalam sains dan kajian tempatan
 259. 259. Penerapan nilai murni dan akademik disepadukan dgn kokurikulum. Kurikulum formal disepadukan dgn tidak formal
 260. 260. Ciri-ciri penyerapan
 261. 261. Mengandungi beberapa unsure ilmu pengetahuan
 262. 262. Pelbagai unsure diserapkan dalam 1 subjek
 263. 263. Bilangan subjek dalam penyerapan fleksibel
 264. 264. Organisasi isi kandungan – unsure utama dan unsure sampingan
 265. 265. Proses penyerapan boleh berlaku secara serentak dgn proses penggabungjalinan</li></ul>OBJEKTIF PJ<br /><ul><li>Merupakan objektif tingkah laku yg mana pernyataannya dibentuk dari segi lakuan atau tingkah laku yg diperlakukan oleh pelajar setelah mengalami proses P&P
 266. 266. Terdapat 2 jenis objektif iaitu objektif jangka panjang dan serta merta
 267. 267. Ruang antara objektif jangka panjang dan serta merta dipenuhi melalui:
 268. 268. Matlamat jangka panjang (PJ&PK)
 269. 269. Pelajar akan dapat membentuk kemahiran dan kecekapan dalam mana-mana aktiviti fizikal yg telah ditetapkan
 270. 270. Objektif kurikulum
 271. 271. Melakukan setiap kemahiran asas dgn baik dan tepat
 272. 272. Memperlihatkan ciri-ciri social
 273. 273. Menghargai permainan bola tampar sbg sumber rekreasi
 274. 274. Objektif penilaian (melalui unit-unit pengajaran dan khusus)
 275. 275. Servis bola melepasi jarring 8/10 percubaan
 276. 276. Servis bola supaya masuk ke petak penjuru gelanggang lawan 8/10 percubaan
 277. 277. Servis bola melepasi di antara halangan yg jaraknya 1m tetapi ketinggian hendaklah tidak 1m dari paras atas jarring sebanyak 8/10 percubaan</li></ul>DOMAIN TINGKAH LAKU<br />Teknik pengajaran dalam PJ seharusnya menghasilkan beberapa objektif spt:-<br /><ul><li>Domain fizikal
 278. 278. Domain psikomotor
 279. 279. Domain kognitif
 280. 280. Domain afektif
 281. 281. DOMAIN FIZIKAL
 282. 282. Adalah perjalanan system tubuh yg baik di mana individu mungkin menghadapi masalah sekitarnya
 283. 283. Ada 3 kategori iaitu kekuatan, ketahanan dan kelenturan
 284. 284. DOMAIN PSIKOMOTOR
 285. 285. Terdapat integrasi yg selaras dgn system saraf dan otot utk menghasilkan pergerakan yg diingini
 286. 286. Domain mempunyai beberapa kategori iaitu yg meliputi persepsi, keseimbangan, pergerakan, diskriminasi penglihatan dan diskriminasi pancaindera
 287. 287. Melibatkan diri dlm kegiatan yg dirancang utk meningkatkan tahap kecergasan, kemahiran neuromaskular dan kesihatan diri
 288. 288. Meningkatkan dan menguasai kemahiran motor dalam olahraga
 289. 289. Menguasai segala kemahiran olahraga
 290. 290. DOMAIN KOGNITIF
 291. 291. Mengandungi beberapa aspek iaitu:
 292. 292. Pengetahuan spt peraturan permainan, langkah-langkah keselamatan, terminology dan fungsi tubuh
 293. 293. Kebolehan dan kemahiran intelektual spt penguasaan strategi, penggunaan jangka berhubungan dgn jarak, masa, bentuk, ruangan, kelajuan dan arah dlm implementasi aktiviti, permainan dan diri
 294. 294. Penyelesaian masalah,, perkembangan menerusi pergerakan
 295. 295. Memahami perhubungan aktiviti fizikal dgn struktur dan fungsi tubuh badan
 296. 296. Pengetahuan spontan ttg kesan aktiviti
 297. 297. Membina undang-undang dan peraturan olahraga
 298. 298. Membina 1 konsep semangat kesukanan utk amalan
 299. 299. Mengetahui segala jenis dan cara latihan
 300. 300. DOMAIN AFEKTIF
 301. 301. Perkembangan social dan emosi kendiri dan meliputi aspek-aspek berikut:-
 302. 302. Gerak balas yg sepatutnya terhadap aktiviti fizikal spt reaksi positif
 303. 303. Kesedaran diri di mana menyedari keupayaan
 304. 304. Penghargaan kendiri
 305. 305. Mengawal perasaan kekecewaan, kemarahan, kegembiraan, kepuasan dll
 306. 306. Menyuburkan kesihatan mental, disiplin serta inisiatif
 307. 307. Mengembangkan keyakinan diri, maruah dan semangat kekitaan</li></ul>PANDUAN MENULIS OBJEKTIF P&P<br /><ul><li>Perlu meneliti dan melakukan analisis ringkas utk membina 1 objektif P&P yg berkesan
 308. 308. Siapa pelanggan kita
 309. 309. - individu yg akan mempamerkan tingkah laku. Cthnya, murid, pelajar dan peserta
 310. 310. Tingkah laku yg diharapkan
 311. 311. - apa pelajar perlu buat utk membuktikan pembelajaran telah berlaku
 312. 312. Melakukan, menulis, membina, menjawab, menyatakan, melabel, mendemonstrasi, mengkategorikan dan menamakan.
 313. 313. Keperluan pembelajaran
 314. 314. - apa pelajar perlu tahu dan alami setelah aktiviti P&P tamat
 315. 315. Teknik CPR, proses pernafasan, system pencernaan, menjaga kesihatan gigi, pemakanan seimbang, cara-cara mengawal emosi dll
 316. 316. Situasi
 317. 317. - yg dicipta khusus dan disesuaikan dgn sesuatu aktiviti yg telah dipilih
 318. 318. - secara lisan, berpasangan, berkumpulan, guna radas tertentu dll
 319. 319. Prestasi piawai
 320. 320. - pencapaian minimum yg diharapkan dpt dicapai oleh murid-murid sama ada kualitatif atau kuantitatif
 321. 321. - cth: - 80% betul
 322. 322. - 3/5 betul
 323. 323. - Dalam masa 5 minit
 324. 324. - Semua betul dll</li></ul>CONTOH PENULISAN OBJEKTIF<br /> Pada proses akhir P&P<br />SIAPATINGKAH LAKU YANG DIHARAPKANKEPERLUAN PEMBELAJARANSITUASI KHUSUSPRESTASI PIAWAIPesertaDapat melakukan Aktiviti lari pecut mulaan berdiri dengan teknik yg betulPada jarak 30 hingga 50mDgn kadar 3/4 percubaanMurid Dapat melakukan Hantaran lob kpd kawan guna teknik yg betul Pada jarak 3m dgn kehadiran penghadang5/8 percubaanPara pelajar menunjukkanTanggungjawab terhadap alatan sekolahDgn menyusun semua alatan yg telah digunakan di tempat yg betul<br />CONTOH KATA KERJA YANG SESUAI<br /><ul><li>Menulis
 325. 325. Menjelas
 326. 326. Menyenarai
 327. 327. Membanding
 328. 328. Mencerita
 329. 329. Menyelesaikan
 330. 330. Menyatakan
 331. 331. Mendemonstrasi
 332. 332. Memilih
 333. 333. Mengenal pasti
 334. 334. Mengukuhkan
 335. 335. Membuat keputusan</li></ul>CONTOH KATA KERJA YANG TIDAK SESUAI<br /><ul><li>Mengukuhkan
 336. 336. Mempercayai
 337. 337. Menyukai
 338. 338. Menaruh kepercayaan
 339. 339. pelajari
 340. 340. menghargai

×